Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
ÁÁÁÁ nem értem még rá vele foglalkozni. Csoda hogy a csöves is kész lett
![]()
Az a baj ilyenkor, hogy keletkeznek + töltésű gázionok is, amik a - rács felé indulnak el. Az általuk létrehozott rácsáram feszültséget ejt a levezető ellenálláson. Mivel a rácsfeszültség eltolódik + irányba, ezért jobban nyitásba vezérlődik a cső. Ezáltal megnő az anódáram, ami egy bizonyos határ felett további gázképződést gerjeszt, és a folyamat erősíti saját magát.
(Ezt nem Neked írtam le, csak úgy!)
igen,270V DC-t szakítani még 100mA mellett is nehezebb feladat mit amilyennnek látszik.A relék DC kapcsolási képessége töredéke az AC képességnek.
Múltkor hasonló feladatra kellett relét választani,adott méret mellett,nem volt könnyű.Ha jól emlékszem az ezüs/nikkel érintkezők jobban viselik a DC-t. Na jólvan nem OFF-olok tovább. ![]() üdv.
Rdc : egyik 1820 Ohm, a másik 1900 ohm ( meg is lepődtem ) M mag, 56 mm "széles", magkeresztmetszet sacperkábé 3 cm2 ... Sztem felejtős ...Max az előfokcsőnek, annak meg nem tudom érdemes-e? egy 1 kOhm, 100mF is adhat elegendő szűrést nem?
Tedd rá az előfokot, meg a végcső segédrácsát, meglásd nagyon jó lesz, vagy amikor előerősítőt építesz, abba nagyon király lenne. :yes:
igen, én is arra gondoltam, hogy inkább előerősítőbe tenném őket
![]() ![]() Úgyse mostanában lesz kész, még a hálózati trafó is félig van meg, kimenők meg még csak a fejemben ![]()
Sziasztok!
Újabb kérdésem lenne! A már kitárgyalt Colorstar trafót tekerném át, ill. meg. 0.45-ös zománchuzalra tudok szert tenni. Megfelel-e ez a célnak? Úgy értem, ebből lenne a primer és az anódfesz. szekundere is. A táblázatok szerint ez az átmérő messze több (olyan 0.30-0.35mm elég lenne...), mint ami kb. 150-200mA-hoz kellene... Okoz-e gondot, ha a rézhuzal "izmosabb", mint kellene? El biztosan el fog férni a csévéken... Előre is köszi!
Nem igazán probléma, ha elfér. Legfeljebb kisebb lesz a rézveszteséged, ami kedvező melegedés szempontjából.
Primernek kevés a 0,45mm huzal ,min. (0,7-0,8mm) ha hasznosítani akarod a vas max . terhetőségét.
Ez a vezeték kb . 400mA ...ez szorozva 230V -al ...., kb. 90V/A .... a vas ennél sokkal többre képes .!!! Neked 90V/A elegendő??
Mint írtam, nekem 150-200mA elegendő az anódokhoz, s ha még hozzáveszem a fűtéseket, akkor is beleférnék 90VA-be. Kisebb magom meg épp nincs, ill. csak nagyon kicsi, ami egy sztereó SE-t már nem bírna el!
Hát akkor sem, tekernék ekkora vasra ilyen vékony primert ... , talán később más igényed lehet és megbánod , hogy nem használtad ki a lehetőségeket .
A primer alulméretezése nem hasznos , más hátrányokkal is jár ... Ha csak ilyen vastagságú vezetéked van , akkor inkább , párhuzamosan duplán . bifillárisan tekerd ezzel a primert .
GU50-nél a 3.rácsot azaz a fékezőrácsot össze kell kötni a katóddal? Mivel az nincs belül összekötve mint az el84-nél mert ez a csövet eredetileg nem hangfrekis erősítőnek szánták. Jól gondolom? 350V-ról akarom hajtani 100 mA-rel. Ez 87,5%-os kihajtás a max anóddisszipációhoz képest. Akkor nekem 3,5K/8R kimenő kell?
Számításom szerint 420-ról olyan 4,5K jön ki. De én csak 350-ről fogom járatni mert csak 400V-os kondikat tudok beszerezni. A lényeg hogy a kimenő impedanciája egyenlő legyen a cső aktuális beállítás szerinti kimenő ellenállásával mert akkor lehet levenni a legnagyobb teljesítményt.
Üdv!
PCL86-nál a katód és a föld közé mekkora kondenzátort ajánlott tenni? Azért kérdem, mert megnéztem egy rakás rajzot, a legtöbbön 100µF -os kondi van, de többön látok 220u vagy akár 1000u -t is. A másik gondom a segédrács és a föld közé kapcsolt kondenzátor. Itt is elég nagy a szórás. (10u - 47u) Van ezekre valami általános recept?
És nem szaladt fel az anódáram?
Katódkondinak nekem elég volt 100u de tehetsz nagyobbat az nem baj. 470-nél nincs értelme nagyobbat betenni. A segédrácsnál 10u már elég de 47 már tökéletes, ennél nagyobb ide sem kell. Te választassz milyet teszel be, én mindig olyt teszek be amilyen van persze ésszerű határok között. Segédrács kondi 350, a katódkondi 25V-os ajánlott.
Köszi szépen!
50 VA-es hálózati trafó vasa jó lesz 10W-os SE kimenőnek?
Szia!
Sok helyen sokat látni. Djhans végzett ez irányú kísérleteket, 100-470 mikrós kondi katódkondi vonatkozásában (a saját EL84 SE-jén). Semmi különbséget nem hallott a két érték között - nyilvánvalóan a mély tartományban. Akkor most lássuk az idevonatkozó elméletet. A kondenzátor szerepe az, hogy az anód - és nyilvánvalóan ebből kifolyólag a katód - áramváltozásai által létrehozott katódfeszültségváltozásokat megszüntesse. Elég könnyen belátható, a kondenzátor minél kisebb, ez annál magasabb frekvencián jön csak létre. Mivel a katódellenállás csöveknél 100-5k Ohm nagyságrendű, ezért a kondi akkor nyújt hatásos hidegítést, ha a kondenzátor adott frekvencián lényegesen kisebb váltakozóáramú ellenállást mutat, mint az ellenállás valós értéke. Tehát, függ a katódellenállástól, és az általunk választott alsó határfrekvenciától. A segédrács kondenzátor 100 Ohm nagyságrendű ellenállás esetén nem szükséges, ez felett ugyanaz vonatkozik rá, mint a katódkondenzátorra. PL egy 470 Ohm -os katódellenállást egy 100 mikrós kondi - aminek 40Hz-en a látszólagos ellenállása kisebb, mint a katódellenállás 10%-a, már elegendő hidegítést képes adni. Gyakorlati megfontolásból nem igazán érdemes 100 Ohm-os nagyságrendű ellenállások mellett 470 mikrónál nagyobbat tenni.
Attól nem szalad fel az anódáram, az a segédrács, és anód közötti elektronmegoszlásért felelős. Helyesebben, elsősorban azért, hogy az anódtól ne térhessenek vissza az elektronok, mert akkor lehetne az anódáram/anódfeszültség karakterisztikánan negatív ellenálllású szakasz, ami gerjedékennyé tenné.
Köszi a segítséget, így most már könnyebben válogatom össze az alkatrészeket a sztereo változathoz... Sajnos jelenleg 350-400V-os elkókban nincs túl nagy választékom
![]() OFF Tragédia, hogy még PC-tápból is alig lehet "értelmes" kondikat kitermelni, pedig abból van egy rakással. A hálózati részen az elkók általában 200V-osak, sorba vannak kötve. A többi kisebb kondenzátor meg 250V-os. ![]() ON
Hány voltról járatod az erősítőt? Egy 47u 400V-os kondi ha jól emlékszem 150FT nem vészes. Én fel szoktam használni a pctáp elkókat. Sorba kötöm őket de mindegyiken van egy-egy ellenállás (100k 1w) hogy biztosan fele fesz legyen rajtuk egyenként. Én ezeket rögtön a graetz után szoktam tenni. A segédrácshoz való kondi tényleg nincs a pctápban mert abban 220-470u 200V-osak vannak. Színes tv-k kapcsolótápjában szokott még lenni egy-kétszáz mikro 350V-os kondi. Ami jó a fő puffernek.
Használd a válasz gombot.
Nálunk sincs túl nagy választék.
Én ezért vettem 450V-osakat, a 47µF került 120Ft/db a 100µF pedig 250Ft /db és mindegyik 105°C -os. Úgy vagyok vele, ha már építem akkor csak új alkatrészekből.
Nem is az áruk a legnagyobb gond hanem hogy mindig szombat délután meg vasárnap jön rám a szerelhetnék
![]() Aztán ilyenkor feltúrom a bontott cuccokat, és fogom a fejem....
Szia Máté!
Nem is láttam még az 504 PP-det, de mostmár igen!! Felettébb látványos.. Tetszik! Jó tanács, ha lukpanelt használsz, simíts rá egy öntapadós fehér matricát, és azon keresztül ültesd be az alkatrészeket, így esztétikusabb! A sapik a villámmal, BEAG-ból vannak?? Tán a 807-en volt valami ilyesmi, vagy az 509-eken?, már nem is tudom... Gondoltam hajdanán 8db 504-el 2x70w-ot, mert az is sok van, de azóta is csak gondolom.. Kihelyettesíthető lenne az 509!! Együtt 500mA, és ha jól emlékszem 50w dissz!
Miért nem kötöd sorba a 200v-os 220µF-os kondikat, 3-at sorbaraksz, :73µF 600V!!
BARNA!!!
Ha bejönnek az anódsapkások, akkor nekem van egy rakat PL500, 504-em is! Na megyek enni..
Jó étvágyat
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |