Fórum témák
» Több friss téma |
Például az AEG Lavamat tervezői alul vezették ki.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
kávéfőző
Kávédaráló Botmixer Aprító Elszívó Rádió Hűtőgép (2x) Telefonnak töltő (2 mert nem egyedül laksz ) Laptopnak Mikro Világítás a tűzhely és mosogató fölé 2x Óra Dugalj a taksrításhoz porszívónak Router Nálam ez már több mint 15 Persze nem muszály mindnek egyszerre bedugva lenni . DE ígértem hogy bebizonyítom , pedig nem szokás ennyi dugaljal díszíteni 1 konyhát. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
teát tűzhelyen főzök , de ha van külön 1
Kenyépirító ( ezt mindenképp kihúzni mert látható a fűtőszál)
Szia!
Nálam ehhez jön még; Fali ventillátor (mint a fürdőkben) viztisztitó Vizforraló Tv + modem hordozható scanner fűtési szivattyú
nonpluszultrát nem akartam , keveseknek van még bent a nyári venti(k)
Esetleg tv , számítógép (mit csináljon az ember a lecserélt régivel)... Szóval tartom amit előtte írtam hogy ha nincs végig a falon dugalj ...
[quote] [/Persze ha a falon mellmagasságban VÉGIG dugalj van az egész lakásban , hajlandó vagyok véleményemet módosítani , ez esetben bocsánatkéréssel tartozom...]
Valamelyik Whirlpool. A mienken is felül jön ki, de ez már régebbi.
elnézést mindenkitől akit zavarok , még nem ittam eleget , pedig ma is születtem....
Szoktam mondani hogy az én szülinapomat ünneplik a világon a legtöbben , meg hogy a fél citromot ha akarják a számba veszem de ne csavargassák a ...
Még lehet inni. Van egy kis idő a mai napból. B.ú.é.k!
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
Konyha:
Vízforraló, konyhamalac, páraelszívó, rádió, melegszendvics sütő, vasalt szendvics sütő, kapszulás kávéfőző, teafőző, botmixer, kenyérsütőgép, mosogatógép, hűtőgép, takarítódugaljak a kapcsolók alatt, felsőszekrény fölött karácsonyi világítás dekor dugalj, telefontöltő dugaljak, mikrosütő, aprító-daráló. Nálam ennyi a konyha. Illetve minden radiátornál is van doboz vaklapos kiállással, ha egyszer fan-coilra cserélem a radiátorokat, mivel a hőszivattyú már megvan. A többi okosotthon megoldás, hogy azért ezeket központilag is lehessen vezérelni. Azaz csillagpontos csövezés, Kameleon System rendszerhez.
Keress rá a neten a Kameleon System-re! Komoly cuccok!
Igen. 15 évnyi magyar fejlesztés. Már írtam eleget, nem reklámnak szántam, csak tényként írtam le. Több lakásos tömböket készítünk már elő erre a rendszerre, de okos attól lesz egy épület, ha úgy is gondolkodunk róla. Ha "csak" telerakjuk rogyásig technológiával - abból csak elvarázsolt kastély lesz. Erről szól az oktatásaink jó része, amit kifejezetten villanyszerelőknek tartunk (holnap is). Kétféle kábelezéssel, előrelátóan stabil rendszerekhez lehet előkészíteni a terepet, mindkettő csillagpontos:
1.) Smarthome kábelezés, amikor az erőátvitelhez elmennek a megfelelő vezetékek, kábelek. A vonatkozó szabványok miatt javasolt inkább kábelek használata, így a szigetelés, azonos nyomvonalak esetén is tartható. Erőátvitelhez használható kábelek: MTK stb. a vezérléshez itt elgendő CAT5 vagy CAT6 kábel szerelvényenként. 2.) Smarthome Ready kábelezés - amikor az erőátvitel ugyanaz, de a vezérlésekhez is erősáramú szigeteléssel és megfelelő keresztmetszettel ellátott kábelek vannak behúzva, de vezérlőkábelek. Mint például az YSLY típus. Az ilyen típusú kábelezések csillagpontosak, de alkalmasak buszrendszer alapú rendszerek beépítésére is. A kötődobozok eltűnnek, egy vagy több gócpontban nagyobb elosztószekrényeket kíván ez a két megoldás. Cserébe a tulaj eldöntheti utólag: A.) Nem akar okos rendszert (Smarthome Ready esetén ez is lehetséges), azaz a kötések az elosztóban történnek meg. B.) Akar okos rendszert, de a.) , b.) , c.) stb típusút. C.) Smarthome megoldásnál akár KNX is lehet, bár a Smarthome Ready esetén is láttam KNX-et működni YSLY kábeleken. Nálam Smarthome Ready lett kialakítva, annyi plusszal, hogy az elosztóim (5db) KNX buszkábellel is össze vannak kötve, mivel vagy 20 éve készült a ház és nagyon nem volt rálátásom, milyen rendszer kerül bele. Lehet kritizálni a rendszert, mert vezetékes alapú, de sajnos a gyakorlat bebizonyította, hogy vannak helyzetek, amikor a rádiós rendszerek a vicc kategóriába sorolódnak. Ehang bemutató potyogó drónokkal. Nekünk a Vodafone székház melletti épület szolgált tanúságul erre.
Szia!
Ha ráadásul 12/24V szigetüzemű napelemes okos rendszert szeretnének (bár lehet nem teljes funkcióval ) ?
Szia!
Igen azt olvastam a leirásban ---de nem találtam meg a táprészt --menne 12V DC ről?
Vajon mit szólna a dolgokhoz egy időutazó villanyszerelő? Még a nagyszüleimnél csak egy földelt konnektor volt a konyhában. De az is csak azért, hogy az étkezőasztalon tudjonnak majd vasalni.
Hát igen! Nagyapám erősáramú villanyszerelő volt, az akkori édásznál dolgozott, otthon hobbiként csöves tv-ket, rádiókat javított. '82-ben hunyt el. Mit szólna a mai dolgokhoz? Akkor már bejöttek a tranzisztorok, de ezt csak egy sokol rádió képviselte nála. Meglátná az okostelefont, lapos tv-t, led lámpát, stb....... El se hinné....
Emlékszem, a csöves tv előtt volt egy több leágazásos autotrafó, voltmérővel és egy többfokozatú kapcsolóval. Az öreg közben ránézve beállította a kimenetén a 220V-ot a tv-nek, amit akár +/-20-30V-ot is ingadozott akkoriban. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2020
Szia!
Amivel Te is találkozhatsz ; 1930 ban villamositott Templom. --'911 ben villamositott laktanya, középület ? Ez is egy érdekes időutazás.....--szürke a N.--- kapcsoló, bizti a N ban! esetleg a pincében porcelán szigetelőn ,csupasz sodrony (fővezeték ) az ablakok 2-t oldalán strang a konnektoroknak ilyen kismegszakitó?
Persze, visszautazás az időben is érdekes (lenne).
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2020
Sziasztok.
Abban kérném a segítségeteket, hogy adott egy kis mellék épület és fel kellene újítanom a villamos hálózatát. A gondom az, hogy adott - 230V-os aljzatból adott 3db 1-es; 1db 4-es - 2db lámpa - 2db lámpa kapcsoló. Ahol 1db 4-es aljzat lenne, oda külön szeretném elvinni a vezetékeket tehát oda 4x3db vezeték menne, hogy ne 1 szálat terheljek. Ami fix fogyasztó az egy mélyhűtő (fogyasztását nem tudom.) Légkábellel megy át a melléképülethez a vezeték (ez a legegyszerűbb megoldás, maradnék ennél a megoldásnál); oda gondolom valami erősebb, vastagabb vezeték kellene hisz ez a "fő" ág amiről le lenne osztva a többi fogyasztó. Ha nem muszáj akkor nem szeretnék 2-3-4 kötés dobozt fent a padlás térben elhelyezni hanem 1 valami nagyobbat ahova bele megy a "fő" ág, és arról osztanám szét a fogyasztókat. Most jön a kérdésem. Milyen eszközzel tudnám a "fő" ágról leosztani a kb 9db szál fázis/nulla/föld pontokat. Tehát van-e valami olyan eszköz amibe 1 fő ág bele megy és a kimenetén lenne kb 9-10db hely amire a fogyasztókat lehetne kötni. A műhelyben a fix mélyhűtő mellett kompresszor (1500W), és ha úgy adódik akkor inverteres hegesztő is menne (~5800W). A többi dolog fúrógép,dekopír stb.. ezek elenyésző fogyasztásúak. Tehát légkábel keresztmetszete kb mekkora legyen? 10-15M-es a távolság. A fogyasztókhoz menő vezeték elég lenne-e a 1,5mm2 vagy a nagyobb ahol 4x230V-os aljzat van oda nem ártana 2db 2,5mm2-es vezetéket vinni (kompresszornak,hegesztőnek). Milyen fő ág sorolót tudnátok nekem ajánlani ami a fentebb leírt célnak megfelelne. Előre is köszönöm a segítségeket! Idézet: „Tehát van-e valami olyan eszköz amibe 1 fő ág bele megy és a kimenetén lenne kb 9-10db hely amire a fogyasztókat lehetne kötni.” Elosztódoboz fázissínnel, FI-relével, kismegszakítókkal .
A ház újra lett vezetékelve villanyszerelő által. A légkábel (tehát a melléképület) FI relével biztosítva van. Gondolom a külön helység padlás terére kár lenne plusz kismegszakítót, FI relét rakni (de lehet rosszul gondolom).
Akkor lényegében kell 1db?! elosztó doboz, amibe fel van szerelve 3db (kb ~10 férőhelyes) fázissín amibe bele mennek a fogyasztók vezetékei (föld,nulla,fázis). Ha rosszul gondolom kérlek javítsatok ki.
A lényeges " eszközt" kihagytad, a kismegszakítókat.
A többi leírásban is sok a zavar. Nem biztos, hogy neked kellene ilyet szerelned . Szerintem bízd ezt is a villanyszerelőre, pláne ilyen fogyasztókkal, mint amit leírtál .
Néhányszor elolvastam, hogy jobban emlékezzek rá.
Kismegszakítóval a mellék épület (aminek a vezetékeit fel szeretném újítani védve van). Ez már így lett megcsinálva. Nem vagyok villany szerelő de egy 230V-os aljzat nem fog nekem se problémát okozni.
Viszont arra kíváncsi vagyok, hogy ennek tudatában Te/Ön hova, miért, hány darab kis megszakítót tenne? Gondolom ez valami új szabvány, hogy minden helységet külön kell védeni kismegszakítóval. Szüleimnél pl még a régebbi szabvány van. Van egy a háznak, és 1 darab a garázshoz. Ha nem olyan barbár munkát végeznének erre felénk a villanyszerelők mint pl: kötő doboz kivésve ha a tető térre befúj a szél valamennyi eső vizet. Képes a konnektorig lecsöpögni mert akkora lyukat vés a kötődobozra, hogy még mellé 3 berman cső bele férne. szabadon hagyott vezeték a padlás térben amit utólagosan én csöveztem be, mert esni kelni lehetett a vezetékben.A vezetékek csoki, vagy mára már újdonságként szereplő Wago helyett összetekert vezeték amit bontani csak levágással lehet, és ha az a plusz 4-5cm elfogy akkor lehet újat behúzni a helyére.Szigetelő szalag helyett használhatott volna vízzárós zsugor csövet az oxidáció, zárlat ellen. Felhozott föld kábel szabadon lógva a falon. Szintén utólagosan kábel csatornáztam én be. Zárás ként 1,5 hónapig könyörögtem neki, hogy fejezze be a lakás felújítását mert rá várt még a többi munkás. Folytatásként.. Mint azt leszögeztem nem vagyok villany szerelő, csak mivel a melléképületbe ami légkábel átmegy nem tudom, hogy kell szétosztani a vezetékeket ez ügyben kértem segítséget. De elhelyezek 1 elosztó dobozt, plusz bele a fázis sínek és talán ennyi lett volna a történet. De szívesen elolvasom, megfogadom tanácsnak ha leírod, te ezt hogyan kiviteleznéd Legalább tanulnék is valamit.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |