Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   156 / 2208
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Jún 1, 2008
Persze!
Nézdd!
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 1, 2008
Hajdanán, amikor még gitárcombókat építettem megrendelésre zenészeknek, gondolkodtam a leggazdaságosabb csövesen.: 8dbPL504, 2db ecc83, hálózatra kötve sorba fűtéssel, hálózatról egyenirányítva 325v-ról, a kimenet érinthetetlen, mert a hangszóró be van építve, a bemenetére pedig a klasszikus BEAG bemenő illesztőtranszformátor, amiből egyre kevesebb van már nekem is...
Na ha ezeket OTL-be kötném, lenne vagy 50W, és a hangszórók akár sorosan 16ohm -ra, még gazdaságos is., ÉS NÓ TRAFÓ!
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 1, 2008
Imi! Nem próbálod ki a az egyik 6p45c-t se ben? Tápod megvan hozzá 0-400V.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 1, 2008
Én is szeretem őket, van 10 Pl500, meg egy 6p45sz, meg egy 807 Én is akarok Pl500-zal stereoPP-t vagy 4, vagy 8 db-bal
(#) EcoPityu válasza djhans hozzászólására (») Jún 1, 2008
Miért akartok tönkretenni minden csövet az "A" osztályú munkapont beállítással!!!????
Miért nem jó az PP-ben???
Egy párral 120w-os erősítőt lehet építeni 500v-ról 250v-os segédráccsal!
Egyszerű táp, egyszerű kimenőtrafó...
Egy db ECC83 elég meghajtani.
Tesó! Nem kell 807? van vagy 8db!
Én nem fogom felhasználni, mert a 80w-hoz 900V kell! :eek2:
Az meg már elég gyorsan agyonvág még egy 300kilós malacot is, hát még engem!
(#) Rockmenyét hozzászólása Jún 1, 2008
Műterhelésnek használhatók a jó kis rozsdavörös Remix huzalellenállások, vagy rakjam ki a 4 meg 8ohm-ot fémréteg ellenállásokból? Mennyire befolyásolhatja a mérést a huzalellenállások induktivitása?
(#) djhans válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 1, 2008
Én csak próbára javasoltam Neki, nem véglegesen! Tudom hogy az SE eszi a csöveket mert mindig maxon jár. Nekem a legnagyobb SE-m GU50-nel lesz (10W) mert csak párszáz Ft. Ha nekem majd 10W-nál nagyobb teljesítmény kell akkor természetesen PP-t fogok csinálni.
(#) EcoPityu válasza Rockmenyét hozzászólására (») Jún 1, 2008
Amekkora induktivitásuk van , nem nagyon zavarja be!!
Nyugodtan használd!
Nem haragszom! De elképzelheted, hogy nem sokkal tudhatna többet, mert a 6P 45w-ot tud , a GU 40-et elfűteni.. Max a hangja lenne más. Imre nem hinném, hogy elpazarolná SE-re!!Azért a 10w-ért, amikor 2db már 120w!!
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 1, 2008
Köszi, elfogadom Mennyi?
Szép az a zengető! Fenderből van?
Trafóm is van a 807-hez még EAG-ból! 800VA-es, a szekunderek közt az anódot a 2x650V-os adta, a segédrácsot és a kis csövek ellátását a 2x300v-os leágazás!
Az az 1300V tök jó volt képcsövet regenerálni!!
Na meg volt , hogy EL 34-et generáloztunk vele...
Akkor gondolom 2db GU is tudhat PP-ben 100W-ot? Miért nem nagyon találni olyan kapcsolást? Lehet hogy rossz a hangja.
A G-/akasztófa/ 807-eket nem tudom mennyiért adjam, majd megegyezünk, a zengető meg már nem emlékszem, de valami amcsi vackerájból való. Volt nálam még CRATE is 50w-os, 4db EL84-el! Még Magna Cum Laude Tibié volt! Elvégre ők is gyulaiak, hova máshova vitte volna...
Régen építettek vele sok gyári PP-t, német oldalakon láttam róla fényképet! Majd belinkelem.. Még a sapkáját is meghagyták! Egyébként röhögve le kell nyomnia PP-ben a 100w-ot!
Bővebben: Link
Az jó lenne. Ezeket legalább ki lehet dugni a dobozból az 500V anódfesz dacára mert nem anódsapkás. Nekem nagyon bejön ez a cső lehet hogy a végén még PP-ben is kipróbálom. Én egyébként már leműtöttem róla az alumínium sapkát
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Jún 1, 2008
Kicsit csalok, már látom Pityu későbbi hsz-jét is, de én is PP-t akarok, 6P45Sz-el. És csakis ezzel.
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 1, 2008
Az valami programhiba lehetett, nem is küldtem még el, mégis megjelent, viszont még módosítható volt. Ez abból következhetett, hogy a link kedvéért nyitottam mégegy explorert, és a kezdólap a HE.hu...
Más a PP. Ott van vele az erő, nem fogy el a basszusoknál, mint a PL82 SE. Egyébként eldöntöttem, hogy jövő héten - azonos topológiával (mint a Tiéd) - átépítem EL84/ECC83(85)-re. Kíváncsi leszek, megjön-e az a hang, amit évekkel ezelőtt annyira szerettem.
Végülis a kimenők nem voltak rosszak. Építsd meg és dobozold majd be. Jó lesz majd háttérzenének. Ha dübörögni akarsz akkor meg ott lesz a PP.
Szerintem a "kis" erősítő is PP lesz PL500-zal. Jövő héten - ha minden jól megy - összekalapálom deszkamodell formájában a 2x2 Junoszty hálózati (kimenő) trafóval. Azt is megfülelhetnéd. Kb. 25W-ot tudott.
Akkor egy csatornában 2 junoszty trafó lesz? Tehát így is működik a pp kimenő két külön trafóból. Ezt akkor én is ki tudnám próbálni a pl508-akkal?
Igen, de az a trükkje a dolognak, hogy mindkét cső árama mindkét trafóba végigmegy. Tudod, a Junoszty trafó 2x110V-os, ez egyik tekercs az egyik oldalon, a másik, a másikon. Ahol a közös pontjuk a tekescseknek, oda a táp, és onnan kétfelé elindul a villany. Aztán át a másik trafóba, aminek szétválasztod a két tekercsét, és ott folytatódik. Mikor azt is végigjárta, akkor jön az anód. A szekunderek meg - fázishelyesen - párhuzamosan.
És hogy emlékszel milyen hangja volt? Tényleg szól 25W-ot? Ja és a pl508 tud annyit mint a pl500 remélem.
Elég régen volt már (3-4 éve) A 25W mérési eredmény, azt bizonyosan tudta. Csak azért ne felejtsük el, hogy 25W nem 5x hangosabb, mint 5W (pedig , de jó lenne). Próbálni kell, sajna PL508-al nem volt dolgom, még TV-ben sem cseréltem soha (igaz - ismereteim szerint csak a VT használta a saját fejlesztésű színesében. Aztán kötelező volt gyártani a ruszki bélelésű Color Start. De ez sem baj, mert így került hozzánk egy csomó 6P45Sz.
(#) Rockmenyét hozzászólása Jún 1, 2008
Imi65: a korábbi ötleted alapján próbáltam módosítani a PCL86-ost, de szerintem valamit félre értettem.
Mintha megszűnt volna a trióda erősítése, a kimenő szekunderén színusz helyett egy nagyon gyenge fűrészjel szerű valami jelent meg.

A rajzon pirossal beírtam a módosításokat.

Megnézhetnétek mit rontottam el.
A rajzon kékkel bekarikázott 47k-n keresztüli visszacsatolás a pentóda anódjáról a trióda katódjára nekem is kezd furcsa lenni...

Előre is köszi.
Abban a tv-ben volt egy nagy hiperszil trafó? Meg csövek meg olyan csúnya narancssárga tranyók?
Igen, a Color Starban volt az a nagy hipeszil trafó. Volt benne egypár cső is, a szerintem általunk méltatlanul mellőzött 6F1P (ECF80), és egy csomó (3) nagymeredekségű miniatűr (7 lábú) pentóda. A narancssárga tranyók többségükben KT315-ösök voltak. Ezekkel nem volt igazán sok baj, viszont voltak ugyanilyen színű hibrid IC-k - 3-10 tranyóval - , na ezek elég gyakran megadták magukat. A nálam látott fojtók is a tápban voltak.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2008
Az 1k-t akkor tedd be a katódkörbe, hogyha a 47k-t kitermelted. 10x-ére növelted a negatív visszacsatolást, persze hogy megszűnt az erősítés. A trióda mondjuk 2,8-at erősít a 28 helyett. Persze, hogy nem lesz úgy jó. Figyelmesen olvasd Zolit, abban benne van, mit is kéne csinálni.
Meg tudjuk majd mérni legközelebb hogy hány watt jön ki az erősítőmből? Műterhelésen, színuszos jellel.
Következő: »»   156 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem