Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   20 / 164
(#) Medve válasza moly hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

Nagyjából erre szolgál a PWM...
(#) moly válasza Medve hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

Érdemes ehhez valamilyen speciális ic-t alkalmazni ?
Ha pl. az "A2917" -es ic-ből akarok egy bipoláris vezérlőt csinálni azt mivel kellene meghajtanom? Az tudná ezt a problémát orvosolni ? MC3479 +A2917 -el össze lehet hozni szerinted ? Azért ezekre kérdezek konkrétan mert ebből lenne 5-5 db itthon.
Köszi!
(#) Medve válasza moly hozzászólására (») Máj 30, 2008 /

Igen, passzol, igy hirtelen úgy látom, hogy a BIAS/SET bemeneten lehet letiltani a vezérlő kimeneteit, a meghajtó monoflop kimenetével.
(#) Szebence hozzászólása Jún 2, 2008 /

Sziasztok!

Van egy léptetőmotorom a következő adatokkal:
Típusa: KPAP8-703
5,4V
7,5 fok/lépés
12ohm/tekercs
6 kivezetéses (mindegyik kábel más színű)

Az lenne a kérdésem, hogy ezt úgy lehet-e üzemeltetni, hogy 2 kivezetést összekötök és a maradék 4-re meg sorban adom az 5V-ot. Ez így működik, ez a fajta?

A szinek sorba: kék, lila, fekete, barna, szürke, zöld.
(#) brato válasza Szebence hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Üdv!

Igen ez unipoláris motor. Kikeresed a két közös pontját a tekercseknek és azokat össze lehet kötni. A maradék lesz a 4 tekercs vége, erre adhatod sorban a feszültséget.
(#) Szebence válasza brato hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Esetleg van valami technika, hogyan lehet kikeresni a két közös kivezetést, hogy melyikek azok? Mintha valamikor régebben olvastam volna, hogy mérőműszerrel valahogy meg lehet állpítani.
(#) Medve válasza Szebence hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Az a kivezetés a közös, ahonnan mindkét másik kivezetés felé azonos az ellenállás.
(#) Szebence válasza Medve hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Oké, ezt megtaláltam (azt hiszem) de a többire nem tudok rájönni...

Most úgy van hogy a 6 kábel közül a középső kettőt kötöttem össze és maradt még 4 de nem tudok rájönni a sorrendbe... laposelemhez értintgetve próbáltam rájönni a sorrendre, hogy egyirányba forogjon de nem jöttem rá... erre esetleg van valamilyen technika?

Hát...Válassz ki egyet, aztán keresd meg azt, amelyik a kisebbet lépi az egyik irányba...s így tovább...Meglásd rájössz!

Kicsit később tovább próbálkozom, inkább estefelé, majd írok a további fejleményekről, hogy sikerült-e vagy sem

Na részleteseben:
1.: kiválasztasz egyet, ráadod a feszt, mire az beáll.
2.: 3 marad, ebből egy nagyot lép, a másik kettő kicsit, jobbra vagy balra. Ebből az egyiket válaszd ki a következő fázisnak.
(a következő fázis nem az lesz amit az előbb a nem kívánt irány miatt elvetettél!)
3.: feladat ua. mint a 2.-nél csak meg kell tartanod a kiválasztott irányt.
4.: Kizárásos alapon a következő az lesz, ami megmaradt.

Hogyha "eltévedtél", akkor mindig állítsd vissza az előző fázisra a tengelyt, nehogy elveszítsd a "bázist"

Úgy van, hogy a motorból 2x3 vezeték jön ki mind a kettőn megtaláltam (szerintem) amiket össze kell kötni egymással, ez a fekete és a barna. Utána ugye marad 2x2 kivezetés... Az egyik 2-es vezetékre ha ráadom a feszt akkor nagyot lép egyik majd másik irányba, viszont ha a másik oldalra adom rá a feszt, akkor nem is lép hanem csak moccan egy nagyon picit, majd visszaáll
(#) brato hozzászólása Jún 2, 2008 /

Üdv!

Átnézné valaki ezt a rajzot?
Az a problémám, hogy nem lépteti greykód alapján a tekercseket hanem néha visszalép. Jól működött, de egyszer meggondolta magát és azóta nem üzemel rendesen. Az IC-ket kicseréltem újakra akkor is ezt csinálja.
A rajzon nincs rajta de a védődiódák be vannak forrasztva a tranzisztorokra.
A tranyók jónak tüntek ellenállásmérés alapján.
Mit kellene még leellenőriznem?
(#) Medve válasza brato hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Szerintem zavart szed fel...szűrd a tápját és csatolásmentesítsd az IC-ket...

Legyél biztos abban a közös kivezetésben!
(#) brato válasza Medve hozzászólására (») Jún 3, 2008 /

A táp az zavarszürt tápegység, az IC-kre a tápfeszlábakhoz van kondenzátor forrasztva.
Igy is ezt csinálja. A csatolásmentesítés alatt még mit tudok tenni?
(#) Medve válasza brato hozzászólására (») Jún 3, 2008 /

Egyelőre passz, az egyik ilyen áramköröm nekem is igy viselkedett. Csak arra tudok gondolni, hogy "túl gyorsak" az IC-k..
(#) brato válasza Medve hozzászólására (») Jún 3, 2008 /

Nem tudom, ma megpróbálom szkóppal végignézni az áramkört.
Csak azt furcsállom, hogy kb 1 hónapig gond nélkül üzemelt.
(#) Szebence válasza Medve hozzászólására (») Jún 4, 2008 /

Mostmár teljesen elvesztetem a fonalat, hogy melyik 2 lehet az amit össze lehet kötni...

Valakinek esetleg nincs egy ilyen motorja, aki leírná, hogy melyikeket kell öszzekötni és a maradék 4 kivezetés sorrendjét tudja?
Vagy neten nem lehet ezt megnézni (én kerestem de nem találtam)
(#) Medve válasza Szebence hozzászólására (») Jún 5, 2008 /

Mekkora ellenállásokat mérsz? Két tekercs van sorban, ennyi csak!
(#) Szebence válasza Medve hozzászólására (») Jún 5, 2008 /

12 és 24 ohmokat mérek
(#) Szebence válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2008 /

Köszi a választ, mindjárt nekiesek elkezdem újra próbálgatni, de közbe most kerítenem kell egy nagyon pici léptetőmotort, ami 1,8 max 3,6 fokot lép, és majd ezt kell oda vissza léptetgetnem... és nagyonkicsinek kell lennie. Miből tudok ilyet kiszedni?
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Jún 5, 2008 /

Most találtam egy másik léptetőmotort, ami szintén kellene, majd egy építményembe, és ez is 6 kivezetéses, csoportosítva van 2X3 kivezetésre.
A 3-3 kivezetésből mind a két helyen a középső kábel a fekete, ezt közösítettem... Így maradt 4 db

kék piros és sárga fehér (ebben a sorrendben vannak a csatlakozón)

Viszont a motoron az egyik hármasban a fehér és piros, másik hármasban a kék és a sárga van...

Arra sikerült rájönnöm, hogyha a két fekete közösítve megy a negatívra és a piros és fehér kivezetésre sorba kapcsolom a feszültségeket, akkor elkezd a motor egyirányba forogni, ha pedig a kékre és sárgára kapcsolom, akkor a másik irányba kezd el forogni...
Mégsem tudtam megoldani, hogy mind a 4 kábelt felhasználva forogjon egyirányba...
(#) Szebence hozzászólása Jún 5, 2008 /

Olyan kérdésem lenne, hogy általában a a cnc-hez készült léptetőmotor vezérlésekre (1db LPT portra) maximum 4 motort lehet kötni.
Ez úgy jön ki, hogy az LPT portnak 8 kimenete van, amit a motorok használnak.
Pl.:
PIN2 = Motor1 - forgásirány balra
PIN3 = Motor1 - forgásirány jobbra
PIN4 = Motor2- forgásirány balra
.
.
.

Ez így máködik? Tehát a megadott PIN-re megy a jel és ezt a vezérlő feldolgozza, hogy a motort tudja forgatni.

És akkor ha ez így van, akkor én ha erre a vezérlőre nem számítógépet, hanem pl egy laposelemt kötök, akkor is forogni fog a motor, nem? Mert a számítógép LPT portja is max 5V-os jelet küld a vezérlőnek, ami ezt feldolgozza...
(#) brato válasza Szebence hozzászólására (») Jún 6, 2008 /

Lehet többet is kötni mert van még kimenet az lpt porton az adatvezetéken kívül is.
Általában a vezérlők úgy működnek, hogy pin2 =irány pin3=lépés. Ezeknek step-dir vezérlő a neve.
Igen lehet vezérelni pc nélkül is.
(#) Szebence válasza brato hozzászólására (») Jún 6, 2008 /

Az eredeti kérdésem az lett volna, hogy van egy PIC nélküli léptetőmotor vezérlőm (L297-es IC-vel) de még 4 dióda hiányzik meg az LPT csatlakozó és arra lennék kíváncsi, hogyha nem szeretném számítógépre kötni, akkor akár ha az lpt csatlakozóra (megfelelő PIN-re) ráteszek 5V-ot akkor elkezd-e forogni a motor (nem cnc-be lesz, a lényeg, hogy tudom-e így használni a vezérlőt és a motort)
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Jún 6, 2008 /

Egyelőre visszatértem a nagyobbik motorhoz...

Megvan a közös kivezetés ez a fekete és a zöld.

Addig jutottam, hogy :

kék és zöld kábelre felváltva adom a feszt, akkor 24 lépésből teszi meg a 360 fokot (óramutató járásával megegyező irányba) Ami azt jelenti, hogy 360/24=15 fokkal. A motorom lépésszöge 7,5 fok. Ez akkor azt jelenti, hogy csak minde második tekercsre adtam feszt.

Ha a barnára és a szürkére adom felváltva, akkor ugyan ez a következmény csak az óramutató járásával ellentétesen...

És még mindig nem tudtam rájönni a sorrendre...
(#) Szebence válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2008 /

Most úgy állok ezzel a motorral, hogy:

kék, barna, lila, szürke

Ha így ráadom sorba a feszt, akkor egyirányba forog és 12X kell ezt a 4-es lépést megismételni, akkor teszi meg a 360 fokot.
Tehát akkor most elvileg sorba lépeget, igaz? 7,5 fokokat...
Csak azért kérdem, mert a motor tengelyére rátettem egy csipeszt és van úgy hogy kisebbet. hol nagyobbat lépt a moci nem mindig egyenletesen.

A kismotort egy régi scannerből szedtem ki, nem azt a motort használom, ami mozgatja az egész sínszerkezeten lévő elektronikát, hanem amu a fénycsőnél van és ilyen kis tükröket forgat egy lencse előtt. Ugyanaz a típus, mint amit belinkeltem adatlapot.
(#) Szebence válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2008 /

Értem, lehet, hogy csak a csipesz csap be, de ha nem akkor sem annyira baj... mert soha nem fog megtenni 360 fokot a moci, max 40-45 fokos szögben fog ide-oda mozogni, billegni...

Nemsoká elkezdem kiméregetni a kisebb motort is, amit egy scannerből szedtem ki, remélem ugyan ez lesz a sorrend
(#) Medve válasza Szebence hozzászólására (») Jún 6, 2008 /

Csak az forgásirányt közölheted vele egyenszinttel, a lépéshez impulzusok kellenek. Én igy oldottam meg, a "Step-Dir jeladót", csupán egy 555 kell bele, a többi csak extra. 3 kapcsoló a három tengelyhez, a piros a főorsó bekapcsolásához, a poti a léptetőmotorok sebességét állítja...
Következő: »»   20 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem