Fórum témák
» Több friss téma |
Tisztelt felhasználók!
Kéretik a politikai és egyéb felekezeti ill, obszcén viccek bemásolását mellőzni szíveskedjetek.
Társasházban történt az eset kb. 20 éve. A lépcsőházban szerelte a világítást villanyszerelő ismerősöm. Néhány lépcsőházi izzóról van szó, összesen ennyi van rákötve a ház közös villanyórájára. Mikor végzett, megjegyezte, hogy máskor szóljak, hogy nálunk van méretlen a fázis (azaz lopjuk az áramot), mert lekapcsolta a kismegszakítót, de mégis megrázta a vezeték.
Micsoda??? Miután elment gondolkodóba estem, hogy is van ez? Merthogy lopás biztos nincs. A villanyórát bámultam amikor bekattant mennyit mutat: 000007 kWh. Azaz hét kilowattórát mutatott az akkor is már ősi óra. Nyilván nem fogyaszt sokat az a néhány izzó, de tizenakárhány év alatt ennél többet kellene. Közelebb hajoltam és majd kiesett a szemem: az óra visszafelé forgott! (olyan régi volt, hogy még tudott ilyet) Itt felteszem nektek a találós kérdést: mi volt a probléma? Holnap befejezem a történetet ha el nem felejtem...
A lassú rükverc gondolom abból adódott, hogy a betáp az óra kimenetére volt kötve a fogyasztóval együtt. Az áramtekercsen mindössze a feszültségtekercs árama folyt, ami most ellentétes.
Ilyet én is láttam 25-30 évvel ez előtt, amikor még "forgó órák" voltak felszerelve. Ha egy barkács hegesztő apparátot használtak, az óra elkezdett lassan visszafelé forogni. Aztán egy másik fogyasztó esetén, ismét előre forgott. Tehát a "fordítva volt bekötve" esete nem játszhatott. A hegesztő apparát használata előtt, mindig csak előre forgott, helyesen mért. A ház olyan régi volt, hogy még földelés se volt benne (még a háború előtt épült, kátrányos alu. vezetékekkel stb.)
A mai napig nem tudtam rájönni, ez hogy volt lehetséges? A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
A háború előtti szerelt kátrányos bergmann csőben textil-gumi szigeteléses réz vezeték volt.
![]() Az alu vezeték a 60-70 -es évek . A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
Nálunk, amikor fel lett újítva a ház, - hatvanas évek közepe - a "villanyszerelő" olyan ügyes volt, hogy amikor fölkapcsoltuk a fürdőszobában a világítást, a rádió szólalt meg.
Legalább a Szabad Európa Rádió szólt?
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
Szomszédomban csak akkor működött a kapucsengő, ha előszobában a lámpa be volt kapcsolva.
Akkor befejezem a történetet:
Alapvető problémaként az óra bemenetén a nulla és a fázis fel volt cserélve. Ezért rázott a vezeték a kismegszakító lekapcsolása után is. Ezt a bekötési hibát elkövetni nem volt nehéz mert a házban a mai napig a méretlen vezeték az ősi fekete műanyag+szövet burkolatú akár fázis akár nulla. Tegyük hozzá, sértetlen volt a zár, tehát akárki kötötte, az Elmü nem vette észre. Ha még egy kicsit hagyjuk így, visszaugrik 999999-re és kiesik a szemünk a villanyszámlától! Az Elműt kihívtam, rendbe tették, órát kicserélték stb. Visszamenőleg nem is kértek pénzt az elfogyasztott energiáért. Kérdeztem a házban az illetékest, mennyit szoktunk fizetni a villanyért. "Ja az érdekes, évek óta nullás számla jön ki!" Senkinek sem tűnt fel, hogy minden leolvasásnál kevesebb?
Akkor sajnos valamit tényleg nagyon elnézett.
![]()
Igazad lehet, hiszen az alumíniumot nem is nagyon használták a háború előtt.
Viszont határozottan emlékszem, hogy a régi villanyóránál (leszerelés után) a falból álltak ki a textil szigetelésű alu. vezetékek. Persze az is lehet, hogy a memóriámban hibásodott meg egy pár bit. ![]()
Hali!
Nálam elment egy fázis, elmű kijön, esős idő volt nem akarózott nekik fára mászni, (majd jönnek emelőkosarassal valamelyik nap...) kérdezi jó lesz-e ha a hiányzó bejövő fázist ideiglenesen átköti az óránál a másik fázisra. Mivel 3F cuccot nem használok, nem számit hogy csak két. fázis van, de minden konnektoromban lesz áram. Átkötötte.... Majd jött egy fuvallat, óriási csattanás, ember ugrott hátra akkorát az órától... Alu drót vége fröccsent... A bejövőt "hiányzót" nem kötötte ki, csak össze a másikkal... Akkor, ott ez nem volt vicces... Volt szabad az utca végén a szakaszoló főbiztit is cserélniük.... A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
Hogy szokták mondani ?
A rest 2 -szer fárad ...
Ismerősöm megkért, hogy nézzek rá egy nem működő 230V-os konnektorra ha már ott vagyok. Miután kiszedtem a falból a konnektorhoz menő régifajta 2 eres fali telefonkábelt rábeszéltem egy villanyszerelő hívására. Sokba fájt neki, nem csak ez a gányolás volt ott.
Zuglóban laktam, ott gyakran találkoztam ilyen selyemszigetelésű *dróton* menő 220 Volttal, falonkivűli porcelán konnektorral a végén. Ja és még csak nem is valami csőben hanem simán bevakolva a falba.
Ott volt régen 110 V DC, legalább a huzal volt jó vastag.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
Egy ilyen öreg falonkívüli konnektornak köszönhetően sikerült valószínűleg a fórumlakók közül a legfiatalabb korban megismerkednem az elektromossággal: 2,5 évesen b***ott meg először a 220. A konnektor érintkezői kijöttek egészen a "homlokfalig", simán újjal hozzájuk lehetett érni.
De láthatóan túlélted, és örökre megtanultad, hogy óvatosan közelíts a hálózati feszültséghez.
Ez így van. Az alkohollal szemben viszont nem alakult ki ilyen távolságtartás bennem, pedig azzal még korábban sikerült megismerkednem. 2 hónapos sem voltam...
Az alkohol kifejezetten jó szigetelőanyag
![]() ![]()
Én korban kicsit később, nem értem el a rádiónkat kikapcsolni, a lelógó 220-as vezetékét akartam fém ollóval elvágni köves aljzaton. Kiváló védelme azonnal eldobott onnan.
Hadd tromfoljak
![]() Két éves sem voltam, amikor egy felkapcsolt, de körtével el nem látott éjjelilámpa-foglalatba sikerült az ujjacskámat beledugni, a fázist és a nullát is egy időben érintve. A vezetőképességet a szopogatott ujj nyálassága biztosította ![]()
A prímás még nem fejezte be a muzsikát és a kezedre vágott a vonóval
![]()
Én csak most vettem észre, hogy a topic címe "vicces - mókás történetek" a figyelőbe pedig "viccek - mókás történetek " van
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |