Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2181 / 2208
(#) Ódenka válasza tunerman hozzászólására (») Jan 31, 2020
Az említett kicsi ellenállások a katódban okkal-móddal összehasonlíthatók a foglalt átmeneti ellenállása + huzalozás.
De ki lehetne próbálni, menet közben rövidrezárni azt a nyamvadt 1 Ohmot és vissza.

Az 1 Ohmon (és a járulékos nem kívánt) ellenállásokon is felléphet akár pár voltos feszültségesés is csúcsokban, ami helyi visszacsatolásként hathat, ha nem tévedek. Ha nem így van, kérem, kíméletesen helyesbítsen, péntek van, elromolhat a hétvégém...
Hogy a dinamikát mennyire fékezi meg? Valaki próbálja ki legyen szíves, nekem már tompul a fülem.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2020
(#) mcc válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 31, 2020
Ezen ne stresszeld magad. 1ohm nem okozhat értékelhető nagyságú visszacsatolást egy 6550 katódjában. A legtöbben 10ohmot használnak, komoly gyártók is, és nincs vele semmi gond.
(#) sutemenyx válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 31, 2020
Az itt a probléma, hogy a hangot egy nemjól megválasztott 5centis darab kábel is tök el tudja cse..rontani, aminek az ellenallasa miliohmokban merheto. Akkor egy ellenallast szerintem nem kell reszletezni, hogy miert nem valo oda, ahova igazabol nem szukseges.
(#) sutemenyx válasza sturbi hozzászólására (») Jan 31, 2020
Figyu ha te tapintassal mérsz feszultseget, akkor oke, igazad van, tenyleg inkabb a katodkört tapizzad. Minden másra meg ottvan a mérőcsúcs, kábel leágazás stb...
(#) küzmös Gergely válasza sutemenyx hozzászólására (») Feb 1, 2020
Régi tévészerelők csinálták, hogy itt ott rövidre zárták kézzel a dogokat.. majd a "kerregésekből" következtettek a fokozat hibájára.
(#) CHZ válasza sutemenyx hozzászólására (») Feb 1, 2020
Biztos vagyok benne, hogy te is értetted miről beszélt sturbi! Szerintem kár volt félremagyaráznod ...
(#) Ódenka válasza mcc hozzászólására (») Feb 1, 2020
Előszörre 10 Ohmot tettem, de visszarettentem 1-re.
Ha véletlenül van rossz hatása, legyen kicsi.
(#) sturbi válasza sutemenyx hozzászólására (») Feb 1, 2020
Idézet:
„Figyu ha te tapintassal mérsz feszultseget, akkor oke, igazad van, tenyleg inkabb a katodkört tapizzad. Minden másra meg ottvan a mérőcsúcs, kábel leágazás stb...”
Megjegyzem pozitív (támogató) hozzászólás volt, nem értem mire kötözködsz. Végigmértem az egész életemet (mikróvoltoktól több tízezer voltokig, gigahertzektől tized hertzekig), hidd el, láttam is csináltam is zárlatot, és nemegyszer érintettem több száz, és néha több ezer voltot is, többnyire különféle mérőcsúcsokkal, soha nem szándékosan). A hozzászólásomban nem kérdőjeleztem meg az álláspontodat, sőt...
Idézet:
„A nehézséget nem az 5-20 V jelenti, hanem az anódfesz tájékán lévő kimenő. Rátapintani egy nehezen hozzáférhető helyen 400 V-ra nagyságrendileg kellemetlenebb érzés, mint testközeli tapogatózás egy külön e célra hozzáférhető helyen. Azonban a " minden pluszelem feleslegesen beleszol a hangba", egy meglehetősen nyomós érv lehet saját készítésű erősítőnknél.”
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) sandor1632 válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 1, 2020
Legjobb megoldás szerintem 1ohm ellenállás a katódban mérés céljára, ahány mV annyi mA, de én speciel rövidre zárom a katód ellenállást mérés után, mert van hallható hatása, és jobb nélküle a végeredmény.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) Ódenka válasza sandor1632 hozzászólására (») Feb 1, 2020
Ha meghallod, akkor lehet változás, erre voltam, vagyok kíváncsi. Az más kérdés, én biztosan nem fogom meghallani, már nem értő erre a fülem.
A rövidzárás praktikussága kérdéses, mert után állításnál, vagy csőcserénél újra bele kell mászni a készülékbe.
Csupán emiatt maradok az 1 Ohm benntartásánál.
(#) adamx hozzászólása Feb 1, 2020
Üdv Mindenkinek,
Az utóbbi időben igen megtetszett a Silverblade hellhound gitárerősítő hangja, így megfordult a fejemben, hogy építek valami hasonlót, kapcsolást nem sikerült szereznem, viszont a 20as belsejéről találtam képet. Az szerint logikázva a dolgot egy EL84 pp a végfok, előtte pedig 3db ECC83 aminek feltételezésem szerint minden triódája használatban lehet. A fő dolog amire kíváncsi volnék az a kimenő torroid tulajdonságai és az ECC83-as lánc egyes triódáinak munkapontjai. Láttam régebben volt pont a hellhoundról negatív kritika a kivitelezést illetően, konstrukcióban annyit biztosan módosítanék, hogy a táp nem kapcsolóüzemű hanem rendes trafós lenne, hangzásban biztosan befolyásolná valamennyire, de talán nem attól van olyan hangja amitől megtetszett, na meg egy full csöves motyót akkor már ahhoz illően kiviteleznék. Szóval ha valakinek van infó a birtokában azt szívesen fogadom.
(#) mcc válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 1, 2020
Gondolj bele, hogy a 6550-en 300-400mA a maximális áram. Ez 1 ohmon 400-500mV-os csúcsfeszültséget hoz létre. Eközben az első rács vezérlőfeszültsége 30-40V csúcsérték. Azt hiszem, hogy létrejövő 0.14dB visszacsatolás nem fogja befolyásolni a hangzást...
(#) pucuka válasza mcc hozzászólására (») Feb 1, 2020
Ja.
Befolyásolni biztos befolyásolja, de kétlem, hogy azt bárki meg is hallja.
(#) sandor1632 válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 1, 2020
Én mehallottam a külömbséget többféle katódba betett ellenállás között,(92dB-es hangfal) és egyik sem gyözött meg, mivel minden esetben gyengébb mélyhangot eredményezett, mintha át lenne kötve az ellenállás, ami metal zenéknél nem árt ha rendben van
Csőcserénél mindenképpen bele kell nyúlni a készülékbe, mert a nyugalmi áramokat többször is újra kell állítani, miközben járódnak az új csövek, viszont miután stabilan beállnak a nyugalmi áramok, már feleslegesen rontja a hangzást a katód ellenállás. Csövet meg azért nem 2 hetente kell cserélni..

Ha ennyire idegen neked az ellenállás átkötés, vezesd ki a 2 lábát a hátlapra mono jack csatira és meg van oldva a bontás nélküli nyugalmiáram mérés. Az ellenállás 2 lábát meg a csati összezárja amikor kihúzod belőle a dugót, így az ellenállás kikerül a képből.

De ehhez meg kell oldanod, hogy a nyugalmi áramot állító potmétert is elérd készükélház megbontása nélkül. Itt a "fúrok egy lyukat és pici csavarhúzóval benyúlva állítok" dolgot nem ajánlom, azért itt mégis több száz voltokról van szó, ha mellé szalad a csavarhúzó, az megrázó élményt tud okozni Arról nem is beszélve hogy marha nagyot durran, tapasztaltam
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) Ódenka válasza mcc hozzászólására (») Feb 1, 2020
Biztosan nem hallom meg, egyszerűen a tudat, hogy van, aki meghallja dilemmáztat...
@ sandor1632
Könnyen hozzáférhető a bias trimm, azzal nincs baj.
Speciel ez egy gyári koppintása, a vélemények, tapasztalatok miatt kérdeztem a dolog milyen súlyú lehet ezzel a kis figyelő ellenállással.
(#) sandor1632 válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 1, 2020
Nem muszály senki véleményét megfogadni.
Én így oldottam meg, mert a saját fülemnek az tetszik, ha nincs ellenállás a végcső katódjában.

Ugyan ez a helyzet a többi alkatrésszel is, mindenki a saját fülének megfelelően építkezzen, mert ha valaki ajáll valamit, ami aztán a másiknak nem tetszik, akkor jön a háborgás, mint korábban a szén kompozit ellenállások esetében.. nincs 2 egyforma izlésű ember, más hangzást kedvel aki elektronikus zenét hallgat, és mást, aki kizárólag hangszerest.

Szóval úgy csináld, ahogy Neked tetszik, vagy ahogy Neked könnyebben kezelhető
(#) gzu hozzászólása Feb 1, 2020
ECC81 -nek, van Orosz megfelelője?
(#) Ódenka válasza sandor1632 hozzászólására (») Feb 1, 2020
A leírtakat mindig szem előtt tartom, nem várok csodát alkatrészektől. Sajnos időm, pénzem sincs a kellő cizellálásra és a többi technikám szintje értelmetlenné is teszi a túlságos finomítást.
Némely, mások tapasztalata alapján történő módosításokra fogékony vagyok.
Apropó, mekkora értékűek voltak a katód ellenállások?
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) Ge Lee válasza adamx hozzászólására (») Feb 1, 2020
Idézet:
„építek valami hasonlót”
Amivel csak annyi baj lesz, hogy a hangja is csak valami hasonló lesz. EL84PP elég sokféle létezik, (én mondjuk olyat még nem hallottam belőlük amitől építkezni támadt volna kedvem, de ez lényegtelen), és ha nem pontosan ugyanazt, ugyanúgy építed meg, akkor teljesen biztos hogy nem is úgy fog szólni.
Olvass körbe a világhálón, hányan próbáltak már több ezer dolláros gyári kütyüket után építeni a hangjuk miatt, és ebből mennyit sikerült ugyanolyan hangúra megépíteni. Kb. egyet se...
(#) csa7684 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 1, 2020
Ezzel a hozzászólásokkal is csakazt bizonyítja hogy egy buzgómocsing irígy nagyképű aki nem nyugszik bele hogy bizony vannak itt olyan szakik akkora tapasztalattal rendelkezők akiknek soha de soha nem érhet a nyomába.[/off]
(#) sandor1632 válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 1, 2020
1ohm 5W
Kipróbáltam MOX, Metal film, Power metal, szénréteg, huzal ellenállásokat, de úgy igazán egyik sem jött be, nélküle jobb..
(#) CHZ válasza sandor1632 hozzászólására (») Feb 2, 2020
Idézet:
„Ha ennyire idegen neked az ellenállás átkötés, vezesd ki a 2 lábát a hátlapra mono jack csatira és meg van oldva a bontás nélküli nyugalmiáram mérés. Az ellenállás 2 lábát meg a csati összezárja amikor kihúzod belőle a dugót, így az ellenállás kikerül a képből.

Szerintem ez nem jó ötlet, huzalozás és az aljzat okozta átmeneti ellenállással nem számoltál. Így az 1R kiiktatása sem igazán teljesül és méréshibát is okozhat.
(#) Ódenka válasza CHZ hozzászólására (») Feb 2, 2020
Pontosan erre gondoltam, a cső áramát ide-oda vezetni sem gondolom szerencsésnek.
(#) TAttila77 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 2, 2020
Ja. Ráadásúl szeretnek a kapcsolós jack aljak idővel kontakthibások lenni, még a drágább jobbak is, bár azok kevésbé, de találkoztam már efféle hibákkal is elég sokszor. Ez eleve halott ügy lenne. De egyáltalán nem is értem, hogy mit kell állandóan méricskélni azt a megveszekedett katódot. Én megmérném mikor elkészűlt, beállításkor, majd megmérném vagy fél év múltán újra /nem mászott-é el/ utána állogatnám a helivel oszt csókolom.
Számomra az már elég nagy probléma, ha álandóan állítgatni, szöszmötölni kell egy amúgyis jónak ígérkező csöves PP-vel. ((VITÁN KÍVŰL ez az én szuverén meglátásom.))
(#) Ódenka válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 2, 2020
Szerintem nem is kell állandóan, hanem, ahogy írtad. Aztán ott van a gyártói csőhiba, valamint az esetleges csere. Azokról a beállításokról, mérésekről okkal beszélhetünk.
Egy végcső bármikor megboldogulhat.
(#) CHZ válasza csa7684 hozzászólására (») Feb 2, 2020
Kimenő primer tekercsén én sem mérnék nyugalmi áramot. Számomra több hátránya van mint előnye. Anódkivezetéshez csatlakoztatott mérőzsinór, gerjedést is okozhat, ami mérést meghamisítja, mérés egyéb problematikájáról már nem is beszélek.
(#) TAttila77 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 2, 2020
Na én már régebben jártam így ahogy írtad.
(#) CHZ válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 2, 2020
Áramot mérni (feszültségméréssel induktivitáson) magasabb impedanciás környezetben, nagyfeszültség mellett nem igazán jó megoldás. Pontatlanság és egyéb kellemetlen következménye lehet és még körülményes is.
(#) Ódenka hozzászólása Feb 2, 2020
A bias beállításáról találtam a neten egy gitárerősítőről készült leírást, az a valaki hogyan csinálta. Nem másolom be, mert igen hosszú, a lényeget leírnám. Amire én nem is gondoltam...
A nyugalmi áramot az erősítő teljesítményének pl. 65%-ához állítja be mindkét csövön - PP.
Aztán, feltételezve, hogy a két anódtekercs ép és Ohm-ban jelentéktelen eltérést mutat, a bias trimmer jusztírozgatásával a két cső anódján egyforma feszültséget állít be.
Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az előszörre egyformára beállított csőáram és az anódok feszültsége megegyezik, azt még kicsit állítgatni kell. Erre nem tudok mit mondani, mi a tapasztalat?
(Gondolom, így elérhető, hogy a két anódtekercs előmágnesező hatása pont kioltsa nyugalmi helyzetben egymást.)
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2020
(#) Gafly válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 2, 2020
Attila: Én sem szoktam piszkálni azt, ami jól működik.
Apósom szerint viszont naponta kell írni a gázóra állást, és ennek megfelelően tekergetni a termosztátot. Bele is halt mindkettő.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2020
Következő: »»   2181 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem