Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2182 / 2208
(#) TAttila77 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 2, 2020
Ami jó, az jó. Ha már ba...ogatni kell, akkor "lehugyozott sóskifli az egész"

Amikor az ember épít egy csövest bármilyet. Ha jó, akkor úgysem állja meg, hogy időnként ne nyúljon hozzá és buzerálja. Mert ez ezt mondta, az azt mondta, hogy ha így teszem ide ezt, azt mg oda, kicserélek ilyet olyanra stb. akkor mégjobb lesz. Ez egy örök dolog, ami sose múlik el és a végén már nem lehet összrakni, mert kirágják a csavarok a meneteiket az untig babrálástól. Nagyon nehezen állom meg, hogy ne matassam az enyémeket!
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2020
(#) Accord válasza Gafly hozzászólására (») Feb 2, 2020
Azok a fránya termosztátok
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 2, 2020
Idézet:
„kirágják a csavarok a meneteiket”
Én amikor már negyedszerre szedtem szét az enyémet akkor döntöttem úgy, hogy a fenéklapot nem is teszem vissza vagy 1 évig, mert mondom így csak felbillentem és bele tudok nyúlni bármikor bármi okból, nem kell szétcincálnom a csavarok fészkeit.
(#) Accord válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 2, 2020
Nem olvastam azt az írást amire utaltál, de amit leírtál abból az derül ki, egy végfokozat komplexebb beállítási módjának leírásáról szólhatnak. Szerintem, a végfok beállításához nem csak a bias tartozik hozzá, hanem az erősítés is, a bias csak statikus beállítás egy ajánlott katódáramnál (mint tudjuk). Akármennyire párba/quadba válogatottak is a végfokcsövek vagy főleg ha nem, csak mondva vagyon van köztük erősítésben is eltérés, ezt az eltérést a meghajtófokozatban lehet általában(pl. ARC balance trimmer) állítani, ennek a mérését legjobban az anódkörben lehet mérni, de messze egyetértve sturbi mesterrel, jobb ha ezt is a katódellenálláson "tapogatjuk ki". Az anódkörben történő méréssel nekem is erős fenntertásaim vannak, mégicsak ez már nagyfeszültség(400v táp esetén, 600-700V csúcs), könnyen életveszélyes is lehet.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2020
(#) pucuka válasza Accord hozzászólására (») Feb 2, 2020
Nem kell nagyon riogatni ezzekkel a nagyfeszültségekkel. Aki csövesekkel dolgozik, az tanulja meg ennek kezelését. Ha nem megy, vagy fél, ne foglalkozzon csövesekkel.
A csöves tápok belső ellenállása nagy, általában összemérhető a test felület ellenállásával, ritkán alakul ki életveszélyes áramütés. A testen, pontosabban a szíven áthaladó áramút a veszélyes, ez meg némi gyakorlattal, ügyeskedéssel elkerülhető, különösen, ha jobbkezes az ember.
A BRG M5 -ös magnója olyan kíváló konstrukció volt, hogy amikor az ember a kávából ki akarta szedni magát a magnót, alányúltál a lemeznek, jobb kéz alatt ott volt a puffer elkó lábakkal felfelé. 10 esetből legalább nyolcszor megrázott keményen, és námi ima kíséretében vissza is engedted a helyére.
Ezért a csöves készülékek feszültségei megrázó élményt tudnak nyújtani de távolról sem olyan veszélyes, mint egy nagyságrendekkel kisebb belső ellenállású hálózaté. Az az előny viszont megvan, hogy közvetlen visszajelzést kap az ember, ha hülyeséget csinál.
Szóval nem kéne túllihegni ezt az áramütés dolgot, a helyén kell kezelni.
(#) Ódenka válasza pucuka hozzászólására (») Feb 2, 2020
Idézet:
„Aki csövesekkel dolgozik, az tanulja meg ennek kezelését.”

Ha már túlélte az elején, a többi már könnyen mehet.
Engem az évekkel ezelőtt 300V-os szekunderű kistrafó is megkönnyeztetett.
(#) pucuka válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 2, 2020
Én még nem hallottam olyat, hogy valaki rádió, vagy TV javítása közben meghalt volna, inkább sok történetet. Ha pedig el tudta mondani, mégsem volt halálos.
(#) TAttila77 válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 2, 2020
Enbelőlem még sose hozott ki a nagyfesz. könnyeket.
(#) Mócsing hozzászólása Feb 2, 2020
Sokat számít hogy ilyenkor valamennyire fel vagyunk rá készülve . Sokkal veszélyesebb mikor teljesen váratlanul éri az embert áramütés .
(#) Accord válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 2, 2020
Idézet:
„Aki csövesekkel dolgozik, az tanulja meg ennek kezelését.”
pucukának egyébként ebben teljesen igaza van. Bizonyára ismeritek azt a feliratot amit a gyári erősítőkre rábiggyesztenek: ( Vigyázat...! sok szöveg, és avégén: Bízza szakemberre a javítást!) Úgy gondolom a szakemberek mi lennénk!? Másik gyakorlati példa a nem túl régi időkből, aki javított csöves TV-t az tudja, hogy úgy néztük meg, jól van-e bedugva a "dugóakonektorba", majd megnyálaztuk ujjunkat és hameg...ott akkor megfordítottok a dugót és tettük a dolgunkat. De már nem szertem a megrázó élményeket, ezért értek egyet sturbi mesterrel, inkább a katódot tapogatom.
(#) Accord válasza pucuka hozzászólására (») Feb 2, 2020
Nem riogatni akartam, csak egy kis óvatossággal megközelíteni ezt a kérdést, ha ugyanazt megtudom mérni a katódkörben, akkor inkább azt választom.
(#) pucuka válasza Accord hozzászólására (») Feb 2, 2020
Ebben a topikban többször is előfordult figyelmeztetés a magas feszültségre vonatkozóan. Csak épp a Te hozzászólásodra válaszoltam végül is, hogy nem kell riogatni, mert közvetlen életveszély nincs, de óvatosnak, és szakszerűnek kell lenni.
(#) MacGiver válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 2, 2020
Idézet:
„(Gondolom, így elérhető, hogy a két anódtekercs előmágnesező hatása pont kioltsa nyugalmi helyzetben egymást.)”
Pontosan. Közel 100 éve feltalálták.
(#) MacGiver válasza sandor1632 hozzászólására (») Feb 2, 2020
1 ohm 1w is is jócskán túlméretezett egy fix -Ug beállítású cső katódkörében, ha anódáram mérése használjuk. Nem kell 5W-os, hacsak nem a cső munkapontot állítod be a katódellenállással... Esetünkben nem.
Tehát olcsóbb kategóriában is lehet kutakodni.
Nem értem a visszacsatolás kérdését, katódban egy darab drót és 1 ohm bekötése nem igazán okozhat zavart az Erőben. Ami zavaró lehet, és SOHA nem alkalmaznék:
Idézet:
„Ha ennyire idegen neked az ellenállás átkötés, vezesd ki a 2 lábát a hátlapra mono jack csatira és meg van oldva a bontás nélküli nyugalmiáram mérés. Az ellenállás 2 lábát meg a csati összezárja amikor kihúzod belőle a dugót, így az ellenállás kikerül a képből.”

Anno az ARC alkalmazta, katonai minőségű alkatrészekkel. A manapság kapható csatlakozók erre alkalmatlanok.
(#) MacGiver hozzászólása Feb 2, 2020
Idézet:
„Nem olvastam azt az írást amire utaltál, de amit leírtál abból az derül ki, egy végfokozat komplexebb beállítási módjának leírásáról szólhatnak.”
(#) sandor1632 válasza MacGiver hozzászólására (») Feb 2, 2020
Én sem alkalmazom, ötletet adtam egy felvetődött kérdésre, nem gondoltam, hogy ezen bárki megsértődik..
Többet nem fog előfordulni, megígérem!
(#) MacGiver válasza MacGiver hozzászólására (») Feb 2, 2020
1234? Zavar van az erőben..
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2020
(#) MacGiver válasza sandor1632 hozzászólására (») Feb 2, 2020
?????
(#) mcc hozzászólása Feb 2, 2020
A Conrad-Johnson végfokaiban 10ohmos ellenállás van a végcsövek katódjaiban. Az ezen létrejövő feszültséget egy komparátor hasonlítja össze egy referenciával és egy LED-et vezérel. Így mérés nélkül is beállítható a munkapont. Kivezérlés közben a LED-ek néha néha felvillannak...
(#) MacGiver válasza mcc hozzászólására (») Feb 2, 2020
Némelyikben.
(#) mcc válasza MacGiver hozzászólására (») Feb 2, 2020
Az általam ismertek mindegyikében.
(#) MacGiver válasza mcc hozzászólására (») Feb 2, 2020
Utánanézek. Holnap.
(#) Ódenka válasza mcc hozzászólására (») Feb 3, 2020
Egy példa a dologra. Itt 20 Ohmmal operált a cég. A megkívánt nyugalmi áram határára állítva a komparátort LED csendben marad. A zene kivezérlése, dinamikája folytán a LED megvillanhat - kilépés az "A" osztályból - ilyenkor.
A további érdekesség az anód biztosíték kiégését jelzés és a tápegység CLC kialakítása, a fojtó hangolása.
A tápban nem használtak elkókat.

Premier.JPG
    
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 3, 2020
Nem kizárt szerintem, hogy a végfok visszacsatolásában hiba van a kréta körül. Kérem a helyes megfejtőket az áttekintésére.
(#) TAttila77 válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 3, 2020
Mi? Milyen Kréta???
(#) Ódenka válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 3, 2020
Lehet semmi. A kötések határozott rajzolása helyett csak úgy mennek a vonalak, megtévesztő, hol van kötés, hol csak kereszteződés.
Az első cső katódjában a rajz megtréfált azt gondolom, jobban megnézve.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2020
(#) mcc válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 3, 2020
Ahogy elnézem, tényleg itt 20ohm van. Ezek szerint még ez sem okoz problémát. Én mondjuk ezt kihagynám belőle, és inkább kivezetném az ellenállás végeit banánaljzatokra, vagy egyéb mérőcsatlakozóra...
(#) mcc válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 3, 2020
Annyi van csak, hogy a két bemeneti párhuzamos csőfélnek külön munkapont beállító katódellenállása van, és ezek egy közös visszacsatoló ellenállásra vannak kötve. Kicsit meg van fűszerezve egy kompenzáló kondenzátorral, ami a kimenő trafó magas frekvenciás fázistolását semlegesíti.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2020
(#) TAttila77 válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 3, 2020
Hááááát az imént jobban belepillantottam a rajzba, én meg nem építeném. A végfok még csak-csak, de a tápja??? Az a temérdek tranyó, meg az a fél maréknyi zéner? Atáp több zajt termel, int a végfok maga. Ha ütnének se tenném. Amúgy ki lehet szépen nagyítgatni itt-ott és lehet azon látni hogy hol is lenne a kötéspont. Egyik másik műszaki cikk szervízrajza se különb, sőt! Én el tudok rajta igazodni, oda kell figyelni.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2020
(#) Ódenka válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 3, 2020
Két dologra gondolok a sok a zeneres dologra.
1, A Cég előtt borult fel a (máshova szánt) zénert szállító csőrös amerikai kamion. Két napig a mérnökök szívlapáttal dobálták az udvarra a zénereket.
2, Olyan régi a konstrukció, amikor ez volt kézenfekvő. Vagyis menjünk vissza néhány évtizeddel, ezt akkor és nem napjainkban készítették, mondjuk a '80-as években. Ki, hány éves volt akkor...?
Én se építem, építeném meg és nem is erről szólt a szó.

@mcc
Mindenképp kicsit nem megszokottnak tűnt a felépítése, de megállta a helyét az idejében...
Más:
Találós kérdés: A képen az újonc tekercselő Cég miből készült csavarokkal fogatja össze a trafóját? Fogadok, ezek olvasnak bennünket,,előtte kapupánt csavarokkal dolgoztak, meg ácskapoccsal...

sowtek.jpg
    
Következő: »»   2182 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem