Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3414 / 4003
(#) jani1987 hozzászólása Feb 6, 2020 /

A kondi ebben az esetben mehet a kukába?
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

Nem feltétlenül. Valamennyi szivárgása lehet.
Ha olyan helyen van, akkor ettől még működhet a készülék.
De ha van másik, akkor jobb a békesség.
(#) mate886 hozzászólása Feb 6, 2020 /

Sziasztok! A képen látható szint illesztőt szeretném megépíteni. Működőképes ilyen összeállításban? Bemeneten és kimeneten is ic lesz kötve. A led csupán a státuszt hivatott visszajelezni.
(#) Gafly válasza mate886 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

Alapvetően jó, de illene tenni az első tranzisztor bázisával sorba egy ellenállást, hogy ne terhelje az IC kimenetét.
Valamint a második trazisztor kollektora és a föld közé egy másik ellenállást, hogy legyen ami lehúzza 0-ra, ha ki van kapcsolva a tranzisztor.
(#) mate886 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

33k mindkét helyre jó? Abbol van dögivel itthon.
(#) Epu2 válasza mate886 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

A kimenetre biztos, a bemenetre akkor, ha max 100 mA a kimenő áram.
(#) mate886 válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

74390 számláló ic BCD kimenete lesz a konverter bemenete. Az szerintem kisebb mint 0.1A
(#) Epu2 válasza mate886 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

Nem is az a kétséges, hanem a konverter terhelése, mert a tranzisztort telítés közelbe kell vezérelni.
(#) gyulank hozzászólása Feb 6, 2020 /

HEXFET, JFET, IGBT-ről van valami valahol?
(#) habazutty hozzászólása Feb 6, 2020 /

Sziasztok!

Egy régi, mikrokontrolleres diszkófény vezérlőpaneljának automatikus erősítés szabályzással operáló ütemérzékelő részét visszarajzoltam. Után építve működik is szépen (az eredeti panel elhalálozott...). Szeretném megérteni a működését, mert nem egyértelmű számomra, illetve, hogy át lehet-e alakítani úgy, hogy ne kelljen 5 V-ot előállítani.

Válaszokat előre is köszönöm!

Azért bátorkodtam ide betenni, mert itt többen látják és alapvetően nem csak a fényekhez köthető. Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2020

AGC.jpg

(#) Kovidivi válasza habazutty hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

Azt az 5V-ot egy TO92-es 7805, egy SOT23-as TL431 vagy akár egy sima zener is elő tudja állítani. Van SMD 7805 is, még kondik se nagyon kellenek rá, mert nincs rajta terhelés.
(#) habazutty válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

jelenleg 7805 intézi a dolgot. Az ütött szöget a fejembe, hogy egy másik kapcsolás 555-ösét vezérli, és az az áramkör 12 V-ról megy. Az eredeti kapcsolásban egy PIC bementére ment a jel, azért lehetett 5 V-ra megcsinálva.
(#) proli007 válasza habazutty hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

Hello! Én azért néhány dolgot furcsállok a kapcsolásodban.
- Hogy a BC557 tranyó valóban PNP-e. Mert mivel a bázisa közvetlen a GND-n van, a kollektor-bázis diódája állandóan nyitva lenne. Így D1 és 2,2µF-nak sincs értelem, mert a bázis-emitter dióda viszont állandóan zárva lenne. A kollektorában lévő 470k nem sok vizet zavarba a kimeneten, bármilyen is a tranyó.
- A másik, hogy a 144nF tényleg az invertáló bemenetre csatlakozik? Mert így a kiment jó nagyot "belerúg" az invertáló erősítőbe. Nem lehet hogy a neminvertáló lábra megy a kondi, ami az 5V-on van, vagy is nincs-e párhuzamosan 22k-val? De a nF-os kondik értéke is fura, de lehet felület szerelt az áramkör, és nem leolvastad, hanem mérted, mert akkor oké..
(#) Patópali válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

Nem ártana tudni mi van a kondira írva, kapacitás, feszültség?
A képen nem látszik.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2020
(#) granpa hozzászólása Feb 6, 2020 /

Urak!
Tud valaki PS2-ről, USB-re átalakítóról, vagy tudja, mit hova kell kötni egy ilyen fordító dugóban.
(#) Epu2 válasza granpa hozzászólására (») Feb 6, 2020 / 1

USB ről ps kettőre, már találkoztam, talán van is. A színe utal mihez való. De fordítottal még nem. Egyébként csak dugni kell, semmi kötözés. Közben rákerestem. Elvben van. PS2 to USB. A színe fontos.
Példának.
(#) mate886 válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

Ilyen adatokat találtam, nagyon pici értékek ezek.
(#) habazutty válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

Szia!

Az elektrolit kondik kivételével a többit mértem, ahogy gondoltad. A tranzisztorok helyesen vannak jelölve. A kapcsolás lényegében hangerőtől függetlenül, határozott, rövid impulzusokat ad.
A 144nF kondi is helyesen van. Látszólag működik, csak nem igazán értem a működését.
Gondolom a tranzisztoros kiegészítés oldja meg az AGC funkciót. Szeretném próbakép egy aluláteresztő szűrővel bővíteni, de nem tudom hol lenne jó helyen.

Teszel kondit, az OPA visszacsatoló 470k-jára..
(#) afp válasza granpa hozzászólására (») Feb 6, 2020 / 1

Elvileg, ha a billentyűzet / egér vezérlőjében benne van az USB funkció is, akkor elég átkötni USB végű kábelre, a képek szerint.

Én most is használok ilyen átalakítót. A tapasztalatom vele:
2 hónap után elromlott már egy ilyen.
Az új rendben teszi a dolgát, de ha a számítógép alvó állapotba kerül, akkor általában nem lehet az egérrel, billentyűzettel feléleszteni, csak a bekapcsoló gombbal. Előfordul, hogy feléleszti a gépet, de utána már az nem érzékeli valamelyik eszközt, vagy egyiket sem. Újra kell indítani a gépet, hogy rendesen használni lehessen.
(Win 8.1 Pro)
(#) jani1987 válasza Patópali hozzászólására (») Feb 6, 2020 /

470u 10V.

Köszönöm. Kipróbálom.
A 12 V os táplálásra nincs ötleted?

Mármint arra, hogyan lesz 5V? Mert azt már megírták. Teszel a 100µF-al párhuzamosan egy 5,1V-os zénert, és az 5V és a 12V közé egy 2.2k ellenállást. És meg van az 5V táp.

Ez rendben. Ezek szerint nem érdemes módosítani. A kimenet miatt lett volna érdekes, hogy ne 5 V ról húzza le GND-re, hanem 12 V ról, de mindegy.

Köszi a segítséget!
(#) vargham válasza granpa hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Ez csak akkor fog működni, ha a PS2 billentyűzet vagy egér már eleve támogatja az USB-t. Ha nem, akkor kell a kettő közé egy mikrokontroller is.
(#) Epu2 válasza mate886 hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Akár ez vezérel, akár ezt vezérli, rendben lesz. Ha vezérli, a 17 V aggályos.
(#) granpa válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
A zöld, USB-ről PS2-re dugómat szétszedem, aztán kiderül, van-e benne valami egyéb is, mint drót ("vargham": A támogatást lehet előre tudni, vagy csak próba után derül ki?).
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2020
(#) szucsistvan123 hozzászólása Feb 7, 2020 /

Üdv!

Létezik készen olyan áramkör, (IC) amely képes két azonos frekvenciájú, eltérő amplitudójú, szinusz jel közötti fázistolást mérni?

(A Google-t próbáltam, de nem jutottam semmire.)

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2020
(#) pucuka válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 7, 2020 / 1

Létezik. A PLL -ben használt fázis diszkriminátor.
Ha kizáró vagy kapu egyik lábára az egyik, a másikra a másik szinuszt, (vagy négyszögesített alakját) vezeted, a kimeneten a fázisszöggel arányos PWM jelet fogsz kapni, amit átlagolhatsz.
(#) szucsistvan123 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Nem feltétlenül egyforma az amplitúdoja a két jelnek, (egyik fix, a másik mV-tól V ig változhat) akkor biztos jó lesz?
Az Pl az egyik egy szinuszjel legyen 1V. A másik mondjuk 90 fokkal eltolva, 0,5V.
Mivel az átbillenési (vagy magas) szint fix (loikai ICtől függ), az egyik jel amplitudoja is fix, a másiké viszont változhat, így nem fog helyes fázis értéket adni.
Ja és a fázistolás iránya is kellene az alapjelhez képest.

Ha nem világos mire gondolok akkor lerajzolom.
Következő: »»   3414 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem