Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
A vezetéknélküli összeköttetés a forgórész és annak tartója között van. Ahhoz, hogy a forgórészt vezérelni tudjuk, szükséges ez a 6 vezeték. Ebből kettő működteti a motort, ami forog.
![]()
Ja, akkor infra kapcslat van:
Bázis<->Forgó rész Távkapcs<->Bázis között is? Vagy Bázis<->Forgó rész Távkapcs<->Forgó rész ![]()
Mindkettő egyszerre. A távirányító jelét a két vevő egyszerre fogadja, de mindkettő csak meghatározott parancssorra reagál.
Akkor mind a 3 rész kommunikál egymással infrán?
Bázis<->Forgó rész Távkapcs<->Bázis Távkapcs<->Forgó rész És még valami: Ez úgy van tervezve, hogy éjjel nappal menjen? Nem melegszik túl...? És ha kihúzzuk, elfelejti az időt, ugye?
Az infra led az álladóan világít. Ahhoz állítja be a propeller az óra kijelzését, ha úgy tetszik az egy 0, fix pont, ahhoz viszonyítva rajzolja/írja ki a dolgokat. Az infra lednek van egy külön foto tranzisztora, ami pont úgy van elhelyezve a propelleren, hogy minden fordulatkor elhaladjon felette, így lényegében méri a fordulat számot is. A bázison, és a propelleren is van infra vevő, ezek csak a távirányító jelét veszik, és mint zolee is írta mindkettő csak arra a jelre reagál, ami be van neki programozva. Ha kihúzod állíthatod újra, de van a távirányítón egy gomb, amit ha megnyomsz, az óra megáll, mintha nem is működne, de közben a propeller számolja tovább az időt, így a gomb újra megnyomásával elindul az óra, és a pontos időt mutatja. Elvileg nem melegszik semmi, hosszú távon is működhet.
Értem, kösz mind2töknek
![]() ![]() Asszem nyáriszünetben megépítem ![]()
Ha kell segítség és éppen ráérek, keress meg nyugodtan!
Üdv mindenkinek!
A fogkefés dolog szöget ütött a fejembe és fájó szívvel de szétszedtem a sajátomat. A benne lévő tekercsen volt egy dióda és semmi más, ment az aksira. Lenyestem a tekercset és tettem rá egy kondit, egyenirányítást, 13V os zénert és beindítottam. 10V ot mértem egyenbe. Kiváncsi voltam mit szól a terheléshez, tettem rá egy pc ventit, szépen megy vele. Szétpüföltem a töltőt is, kiváncsi voltam a benne lévő csévére is. Ha kicsit nagyobb lenne pont jó lenne az órához :S Valahogy pedig rávarázsolom ![]()
Szegény fogkefe!
![]()
Üdv!
Persze, az aksiba volt még anyi delej, hogy elég volt az esti fogmosásra, a tekercs kell az órához így holnap veszek egy hagyományos fogkefét, mindent a cél érdekébe ![]() Egyébként a töltője nem játék, hozzáértem a tekercs 2 drótjához és majdnem leestem a székről akkorát rázott ![]() Lényeg, hogy van egy működő tekercspárom ami képes ellátni árammal egy ventit is, jó lessz az órához de az elrendezés egyedi lessz ![]()
Ez idáig szép és jó, hogy ilyennel rendelkezel. De a tekercsek bírni is fogják a teljesítmény átvitelt?
A tekercset nem a bázissal akarom meghajtani, maradok a gyári tápjánál. Erre a problémára gondoltam, megpróbálom rendesen leterhelni és kiderül.
Sajnos ahogy egyre többet gondolkodok a dolgon, azt hiszem nem lessz elég a sok lednek. ha rajtavan a venti akkor a fesz leül 5V kürülire. ![]()
Hát az már nem nagyon egészséges. A program biztonságos futásához stabil 5V kell, amit a stabIC-nek valamiből elő is kell állítani. Szóval legalább 8 voltnak kell lennie, hogy működhessen!
Megnéztem 20 leddel, stab ic vel 5V on, sajnos így csak 4V körül kap a cucc
![]() Ha felkelek csinálok egy bazinagy tekercset és megnézem azzal mit produkál az eredeti tápja. A kész tekercs kb mekkora ellenállású? Ami itt van: primer 28 szekunder 2,2 ohm.
Hát... Amiket eddig láttam elkészült tekercseket, azoknak nem volt valami nagy ellenállásuk! Nekem max 2 ohm, ami lehet(ett) az ellenállása, bár ez nagyban függ a feltekert vezeték keresztmetszetétől!
Üdv mindenkinek!
Szerintetek bp103 helyett használhatok MRD300 as fototranyót a masinába?
Hello!
Én is szeretném megépiteni a pc.-t videofejmotorral. Van egy kibelezett daewoo vcr-32dad videom,de nem birom a fejet forgásra birni. A videofejen nincs vezérlő ic, csak egy 13-érintkezős csati ami a fő panelre megy.Ott van egy ka 8304-es ic (ba 6411).de nincs ba -6301-es ic amit az ic adatlapja ir hozzá.Probáltam a ka 8304-es ic lábainak tápot adni 1 - test 10 -12v 2 -ellenálláson keresztül direkt de csak moccan ha a 2-es lábat szaggatom Első sorban master of the web kollegát kérdezném mert ő egy hasonló fejhez épitett vezérlést! A video sajnos már üzemképtelen állapotban került hozzám igy nem tudtam eleve kiprobálni a fejet.Előre is köszönöm a video guruk segitségét!
Helló!
Igen, valóban pont ezzel a tipusú Ic-vel építtetem anno egy órát. Én csináltam külön nyákot hozzá. azomban a nyáktervek a nemrég elszállt merevlemezemen vannak (voltak)rajta. Ahhoz, hogy kipróbáld, kösd be az 1.láb -GND 10.láb +12V tápfeszre normálba ellenállás nélkül. majd fogj egy 47k (ha nincs akkor is legyen legalább 10k)potit, aminek a két szélső lábát a tápra (egyik a GND másik a +12V-ra) kötöd, a középsőt meg a 2-es lábra egy 1K-s soros ellenálláson keresztül. majd tekerd a potit addig amig el nem kezd forogni a motor. Egyik barátom úgy csinálta a vezérlést, hogy az azt tartalmazó részt kivágta lemezvágóval a videó nyákjából és szépen bekötötte. Esetleg megpróbálhatod TE is ezt, csak ügyelj rá, hogy minden ami kell az IC-nek rajta maradjon azon a részen amit kivágsz. Ha további segítségre lenne szükséged, csak írj nyugodtan, ha érdekel csinálok fotókat is a vezérlésről. További jó óra építést, és sok kitartást hozzá! üdv
Ha kiveszem a nyákból csak a ka8304-es ic-t avval is elindul a ba 6411 nélkül? Csak egy bizonyos fesz kell a 2.lábra?
Magyarán ha külön megépitem akkor a másik ic-t kihagyhatom?Egyébként véletlen rossz helyre adtam direktet azota nem mozdul meg a motor.Nem tudom mi szált el.
Na sikerült!
Elindult a fej,a fejcsatlakozó utolsó érintkezőjének kellett testet adni meg az ic 2 lábának 2-5 voltot.Egy baj van az ic nagyon melegszik raknom kell rá egy nagy h.bordát,a motor 0,4 ampert vesz fel.De a lényeg hogy megy.Kaptam egy fisher videot is annak is sikerült a fejét beinditani.ta 7736-os ic van a fejen , a csati 1 lába fehér vezeték -test a következő kettő pozitiv és már forog is!
Összeraktam az órát, beindítottam és néha fel-fel villan egy szám...mi lehet a baj?
Kapcsold ki majd be a távszabályzóval és beindul a folyamatos kijelzés.
Megtettem és most is ugyanaz a helyzet, a módosított progiaiddal próbálgatom...lehet, hogy kevés a fesz? (Álló helyzetben kb 13V.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |