Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3427 / 4003
(#) gyulank válasza vargaf hozzászólására (») Márc 7, 2020 /

Ennek a nevében nincs USB, míg te azt írtad a keresőbe, és semmi infó az átviteli képességeiről, csak annyit tudni, hogy 4 eres, ami pedig egyáltalán nem mindegy, hogy hogy van sodorva... Szerintem meg te kötekedsz most is.
(#) vanekg válasza vanekg hozzászólására (») Márc 7, 2020 /

köszi itt kűldöm a képet
(#) Patópali válasza vanekg hozzászólására (») Márc 7, 2020 /

Lerajzoltam a primer kört, hátha valaki kapásból tudja az ic típusát gyakorlatból és segít.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2020

100_1197.JPG

(#) madzagos hozzászólása Márc 7, 2020 /

Sziasztok!
fqd10n20l fetet mivel tudnám helyettesíteni amit itthon is lehet kapni?
(#) Patópali válasza vanekg hozzászólására (») Márc 7, 2020 /

Volt időm, próbáltam keresgélni, de nem jártam sikerrel. Nem sikerült még hasonló lábkiosztású IC- t találni.
Nincs semmi értékelhető, látható feliratmaradék az IC-n?
Ha valami csoda folytán lenne új IC előtte ki kell mérni az egyenirányító hidat a nagy puffer elkót és a kicsit is. Az R10,11,12,ellenállásokat pedig cserélni kell. Szemmel láthatóan elégtek.
Sok sikert.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2020
(#) adamka199 hozzászólása Márc 7, 2020 /

Sziasztok! Nem értem ezt a trafóbekötést.
Itt miért van a sekunder oldalon bekötve a földelés?
Tudásom szerint ez hibás, de javítsatok ha tévednék! Köszi!
(#) Bakman válasza adamka199 hozzászólására (») Márc 7, 2020 /

Nagy valószínűséggel nem csak egy fogyasztó van a tranfóra kötve. Ha valamelyik fogyasztó hiba miatt testzárlatos lesz, akkor a rendszer azonnal földeltté válik és ezekután ebben a formában igen veszélyes. A védőföldelés és a trafó egyik kivezetésének összekötésével gyakorlatilag létrejön a nulla és a fázis, így már könnyen védhető az emberi épség pl. egy Fi-relével.
(#) adamka199 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 7, 2020 /

Köszönöm! Két fogyasztója van. Egy relépanel és egy vezérlő panel.
Ha jól veszem ki, és zárlatos lesz akkor a sekunder oldalon lévő 250mA biztosíték védi? Akkor ez lehet gyárilag így tervezve? Csupán azért mert a földelés nem volt a sorkapocsba csavarozva hanem "felette" rászorulva a kapocsra. Vagy szerelési hiba, vagy valaki javíthatta.
(#) Bakman válasza adamka199 hozzászólására (») Márc 7, 2020 /

Igen, védi a trafót a leégéstől. Igen, valószínűleg így tervezték.
(#) bajuszvas hozzászólása Márc 8, 2020 /

Sziasztok! Van két huzal ellenállásom, de nem tudom milyen érték tartozik hozzájuk.
Relében barna-fekete-fekete-arany
Led driverben szürke ellenállás barna-fekete-arany-arany-fekete
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2020
(#) vargaf válasza bajuszvas hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Barna-fekete-fekete-arany = 10 Ω 5 %
Barna-fekete-arany-arany-fekete = 1 Ω 5 %
(#) Kastler válasza adamka199 hozzászólására (») Márc 8, 2020 / 1

Ipari gépekben többször találkozni ezzel a megoldással, hogy nem a hálózati nulláról müködtetik a 230voltos vezérlést hanem egy 400v/230v-os földelt szekunderű trafóról. Feltételezem a hálózati null szakadástól védik ezzel a vezérlést.
(#) Epu2 válasza Kastler hozzászólására (») Márc 8, 2020 / 1

Egyáltalán nem. A háromfázisú gépeknél kerülik a nullát. Egyszer azért, mert egy szál vezetéket spórolnak, de inkább azért, hogy ha kiesik egy fázis, akkor a gép leálljon. Ezt 66 %-ban meg is teszi. Ha tiszta elektronikus a vezérlés, akkor figyeli a fázisok meglétét.
(#) Tomi111 válasza vanekg hozzászólására (») Márc 8, 2020 / 2

Szia!

Van egy ilyen oldal:
Robbant táp-IC-k beazonosítása

Itt próbáld lábkiosztás alapján!
(#) Tomi111 válasza adamka199 hozzászólására (») Márc 8, 2020 / 1

Szia! Itt a trafónak nem leválasztó szerepe van, egyszerűen a 400V-ból 230-at állít elő a vezérlésnek. Ahogy Epu2 írja, spórolás is - nem kell nulla a géphez, elég a négyeres kábel kiépítése.
Na meg biztonság/védelem is elkötés ellen. Találkoztam már olyannal, hogy egy faipari gépen a több fix fordulatú háromfázisú motor mellett volt egy frekvenciaváltóról működő. Viszont ez egy fázisról működött. Gép áthelyezésnél a motorok fordítva forogtak - a tulaj átkötötte a dugvillában, hisz csak két vezetéket kell felcserélni. Sikerült is neki az egyik fázist és a nullát megcserélni....a frekiváltó két fázist kapott. Drága átkötés volt, mert hiába volt védelem a frekiváltóban, nem élte túl. Ha a tervezője háromfázis bemenetű frekiváltót alkalmaz, nincs ilyen gond. Ez a trafó a vezérlést is védi ilyen átkötés ellen.
(#) adamka199 válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Köszönöm! Igen, ez ipari gép és figyeli a fázisokat is. Most reggel kimentem, és zárlatot kezdtem mérni a trafó fogyasztóira. A relétábla jó volt, a vezérlőpanel 3 helyen kapott áramot, és az utolsó sorbakötésnél ment ki még a 230v az üzemanyagtartály szintjelzőjére.
Ezt kikötve megszűnt a zárlat, majd szemrevételezés után vettem észre hogy az a vezeték fizikailag sérült, és letestelt a házra! Köszönöm a segítséget, így a földelést visszakötöm, a vezetéket cserélem és megszűnik a hiba. Csupán furcsa volt hogy félre volt bekapatva a földelés, de tette a dolgát hála Istennek. Még egyszer Köszönöm nektek!
(#) bitmixer hozzászólása Márc 8, 2020 /

Sziasztok!
Kismegszakítóra lenne szükségem 60-80 Amperre, de nem a szokásos kalapsínes, hanem a pici kivitelben. Nem tudom, hogy keressem? a neten csak nagyokat találok, pedig tudom, hogy létezik kicsi is, olyan gyufásdoboz méretű, vagy még annál is kisebb...
kösz, üdv.
(#) Bakman válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 8, 2020 / 1

Hajófelszerelések között (is). Pl.: Bővebben: Link.
(#) Firefighter1 hozzászólása Márc 8, 2020 /

Sziasztok!

Inkább itt kérdezem. "mühelypakolásba" vagyok vettem ilyen tárolókat hogy egy kis rendet tudjak a cuccaim között csinálni. MEnnyire gészséges pl a FET eket vagy egyéb érzékeny alkatrészeket kivenni az ESD-s tasakból, és ezekbe ( vagy akár a fiókos tárolóba) CSUPASZON beletenni? Mennyire fogják tolerálni?

Köszönöm
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Márc 8, 2020 /

Adott egy 12V tápegység, viszont 8V is kellene. Egy 12V magnó motor meg egy 8V áramkör lenne egyszerre rákötve.
Mekkora ellenállást tegyek be sorosan, hogy a 8V elektronikát akkor se lője ki ha éppen nem megy a motor (azaz épen nem terheli a tápot)?
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Ha a 8 V-os áramkör nem stabil áramot kér, ingadozó fogyasztása van, akkor egy ellenállással nem lehet megoldani a feladatot.
(#) Bakman válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Hivatalosan nem egészséges, gyakorlatilag nekem emiatt FET még nem ment tönkre. A komplexebb integrált áramköröknél, főleg ADC IC-k esetében nem árt az óvatosság, azok bemenetei nem nagyon vannak védeve.
(#) morgo válasza Firefighter1 hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Elvileg jobb nekik az ESD zacskó. Gyakorlatilag én műanyag dobozokban tárolom, és soha nem volt belőle probléma. Az smd mosfeteim is tic-tac dobozban vannak sok éve. Eddig egy sem halt meg a tárolás miatt.
(#) Udvari Zsombor válasza Bakman hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Egy bontott kazetta mechanika lejátszás/felvétel áramköréről lenne szó, amely 8V-ot igényel. Azt szeretném, ha a 12V táp akkor se nyírná ki az elektronikát mikor éppen nem megy a 12V motor (mechanika "stop" állapotában). Tulajdonképpen egy 8V fogyasztó mellett lenne párhuzamosan egy 12V fogyasztó...
(#) Patópali válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Szerintem az általad linkelt oldal szerint az OB2352,3,4,8 IC valamelyike kell legyen.

https://remont-aud.net/ic_power/

Nagyon klassz az oldal csak én nem tudom hova rejtettem a linket a gépemen.

Vanekg azért kérdezze meg más, hozzáértőbb véleményét is!
(#) Kovidivi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Vegyél egy 7808-at.
(#) Udvari Zsombor válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Nem ismerem a típusszámokat...
(#) vargaf válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 8, 2020 / 1

És a keresőt sem:
7808
(#) Udvari Zsombor válasza vargaf hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Számítógépes dolgokhoz értek, ebbe már képes vagyok belekavarodni...
Szóval, egy ilyen stabilizátor (vagy mi ez) kellene? Alapból ezt is úgy szeretném megoldani, hogy semmit se kelljen ehhez vennem, ha lehetséges... Az a probléma, hogy mindenképpen ennek a két feszültségnek egyszerre kell jelen lennie anélkül, hogy egymást befolyásolhatnák...
(#) vargaf válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 8, 2020 /

Idézet:
„Számítógépes dolgokhoz értek”

Na ehhez inkább nem fűzök megjegyzést, mert megsértődsz. Ha egy 25 Ft alkatrészt sem akarsz venni akkor miből akarsz építeni?
Következő: »»   3427 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem