Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3431 / 4003
(#) Szasza9668 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 14, 2020 /

Az elemnek nincs baja. Amikor megkaptam kitünően ment a gyári tápjával. Van még egy ilyen kliensem és ki kölcsönöztem a gyerekektől amíg a méréseket elvégeztem. A szerelés alatt többször megnyomtam a cmos reset gomot az alaplapon és ezért felejtette el a dátumot.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2020
(#) nedudgi válasza Szasza9668 hozzászólására (») Márc 14, 2020 /

Ha megnyomtad a reset gombot, akkor törli a BIOS adatait, ezért pampog. Állítsd be a dátumot.
(#) Kovidivi válasza Szasza9668 hozzászólására (») Márc 14, 2020 /

A dátum beállítása a későbbiekben is szükséges lesz, ha majd nem jönnek be a weboldalak Tapasztalat... Hallgass Nedudgira.
(#) SzervízMacska válasza Szasza9668 hozzászólására (») Márc 14, 2020 /

Az összes  telefonomat, és tabletemet tudom tölteni bármely kezembe akadó usb kimenetű dugasztápról ellenállás nélkül.
(#) Szasza9668 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 14, 2020 /

Az almás alatt az iphone-t értem. Tudomásom szerint csak a saját töltőjével működik.
(#) Epu2 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Márc 14, 2020 /

Az almás, eléggé sokat fordít a márkavédelemre. Amelyik töltő 3 pontos, nem lehet kimérni mi is van a harmadik lábbal. Illetve a készülék azonos lábával? Aktív, passzív alkatrész és értéke?
(#) SzervízMacska válasza Szasza9668 hozzászólására (») Márc 14, 2020 /

Itt van 3 iphone a kezemben: se; x és 11 pro. Plusz egy ipad pro. Most végigpróbáltam őket a következő androidos töltőkkel: sony, samsung, asus. Minden töltő az összes említett készüléket gond nélkül tölti. Ezen túl az ikeás asztali lámpám usb kimenetéről is mind tölthető. Valamint (amelyik alkalmas) qi szabványú vezeték nélküli töltőkről is...
(#) bitmixer válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 14, 2020 /

Azt lenne még jó tudni, hogy mekkora árammal töltenek a különböző variációkban, különböző kábelekkel. Tapasztalatom szerint hatalmas különbségek vannak ezen a téren...
Nincs véletlenül olyan USB mérőkéd, amivel meg lehetne mérni a töltőáramot?
(#) Bakman válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 14, 2020 /

Alapesetben max. 500 mA-t vesznek fel. Ha a D+ és D- vonalakat összekötöd, 1 A-t is fogyasztanak. Általában.
(#) menyus hozzászólása Márc 14, 2020 /

A héten kaptam 2 db Iphone4 et, töltő és adatkábel nélkül. Vettem hozzá egy töltő és adatkábelt 1200 HUF ért. Gond nélkül tölthető vele. Van USB chekkerem, a szerint a töltőáram 800mA körüli 5,02V mellett. Jah, ezen a 4 es Iphon on még a hosszúkás sokpólusú csatlakozó van. Nem tudom lényeges e, sosem volt Iphon om.

Nekem más a gondom az almával, a tulaja elfelejtette az ICloud ID jelszavát. Az istennek se tudom legyalulni. Az ellenörző kódot nem küldi el csak Iphone telefonra és a regisztrált telefonszámra ami az ICloud fiókhoz van rendelve. Nomármost az a SIM kártya most egy androidos telóban van. Meg se jön rá a visszaállításhoz szükséges SMS. Agyrém ez az Iphone, sosem volt szimpi. Most se nőtt a szívemhez eddig.
(#) Szasza9668 hozzászólása Márc 14, 2020 /

Még mindíg a t610.

Szöget ütött a fejemben, hogy a 3. póluson a 3.33v csak jelzés értékű a gép felé. Hogyan tudnék egy ellenállást méretezni a dc-dc konverter helyett?

A bemenő feszültségem 19.2v ebből kellene pár mA terhelés mellett egy 3.33v feszültséget produkálnom.
Vagy tegyek be egy potmétert és csavargassam amíg jó nem lesz?

Esetleg használjam a led segéd programot itt az oldalon?
A segéd szerint 1.6Kohm lenne a megfelelő választás.
Vagy a feszültséget osszsm két ellenállásssl inkább?

Köszönöm!
(#) nedudgi válasza Szasza9668 hozzászólására (») Márc 14, 2020 / 2

Egy zener dióda, és egy ellenállás?
(#) SzervízMacska válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 15, 2020 /

Nincs mérőkém, és értelmét sem látom. Bármelyik vastagon kibírja a napot, éjjel meg van idejük töltődni. Kábel ügyben nincs tapasztalatom, mert egyetlen gyári lightning kábelt használok. Két qi töltőpad mellett bőven elég...
(#) Szasza9668 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 15, 2020 /

Köszi!

Jó ötlet!
(#) pucuka válasza vargaf hozzászólására (») Márc 15, 2020 /

Hmmm. Gratula. Azért még olvasgatni lehetne.
(#) Tüskeböki hozzászólása Márc 15, 2020 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Egy használaton kívüli leselejtezett hűtőládából csináltam inkubátort, amit most jelenleg gombatermesztésre használok. A belső atmoszféra vezérlését hő-, pára-, és széndioxid kapcsolók biztosítják. A levegő utánpótlást 2 db számítógép tápegység hűtőventilátora adja. A következő fázisban azt szeretném megoldani, hogy ha a kinti időjárás megfelelő (pára, hőmérséklet), akkor a hűtőláda teteje automatikusan felnyíljon, illetve amint nem megfelelőek a körülmények, lecsukódjon. A nyitást és a zárást két darab lineáris DC 12 V aktuátorral oldanám meg, ami egy kinti hőmérsékletethez és páratartalomhoz igazított (DC) kapcsolóhoz lenne hozzákötve. Hogyan és mivel lehetne megoldani a vezérlést, a nyitást és a zárást ha azt szeretném, hogy akkor lépjen működésbe az aktuátor, (azaz nyissa a láda tetejét) amikor a kinti hőmérséklet pl. 15 C fok, a páratartalom pedig 60%. Ennek a két feltételnek egyszerre kell teljesülnie! A láda tetejét pedig akkor zárja, ha az elöbbi feltételeknél keveseb a hőmérséklet és a páratartalom.
A kapcsoló: 12 V egyenáramú hő- és párakapcsoló, amihez tartozik egy szonda. Beállítható rajta a hőmérsékleti és külön a páratartalom intervallum, amin bellül feszültség alá helyezi a hozzá kötött berendezést, berendezéseket.
A lineáris aktuátor: emelőkar, hasonló a hidraulika munkahengerhez, azzal a különbséggel, hogy ez egy egyenáramú motorral működik ami feszültség alá helyezve működésbe lép és kitolja a kart. Amint eléri a maximális hosszúságot automatikusan kikapcsol. A kart fordított polaritás esetén huzza vissza. Hogyan tudom megoldani a vezérlést, ha a láda tetejének nyitásakor a pára- és hőmérsékleti feltételeknek egyszerre kell teljesülnie és a láda tetejének zárása fordított polaritás esetén működik, amikor a hő- és párakapcsoló tulajdonképpen zárt állapotban van?
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2020
(#) jordskott hozzászólása Márc 15, 2020 /

Sziasztok! Egy tekercset, hogy kell kiszámolni(pl. egy relé behúzótekercsét 12v-ra)?
(#) kendre256 válasza jordskott hozzászólására (») Márc 15, 2020 /

Ebből nem lehet kiszámolni.
Kellene hozzá a relé geometriája, vasanyagának adatai, rugóerő stb.
Ebből kellene kiszámolni az indukciót, utána a geometriából a térerősséget, fluxust, gerjesztést, áramot, majd a menetszámot és a huzalátmérőt.
Túl bonyolult, én nem kezdenék hozzá...
(#) jordskott válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 15, 2020 /

Köszi! De ha akarok egy 12v-os elektromágnest létrehozni, hogy kezdjek neki?
(#) jordskott válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 16, 2020 /

Köszi szépen! Tulajdonképpen kész van találomra tekercselve, és funkcionál is csak meleg.
(#) kendre256 válasza jordskott hozzászólására (») Márc 16, 2020 /

Próbáld meg ugyanazt a térfogatot vékonyabb huzallal tele tekercselni. Ekkor nagyobb lesz a tekercs ellenállása (kisebb áram folyik rajta, kevésbé melegszik),viszont nagyobb lesz a menetszáma. Ha szerencséd van, ugyanakkora ereje lehet, mert a menetszám és az áram szorzata hasonló lehet.
(#) jordskott válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 16, 2020 /

Köszi, kipróbálom. Még előtétellenállásra gondoltam, de akkor meg az fog fűteni
(#) vargaf válasza pucuka hozzászólására (») Márc 16, 2020 /

A hozzászólást amire válaszoltál töröltette a kedves fórumozó, de hogy másnak is értelmezhető legyen:
Bővebben: Link
(#) Tisso hozzászólása Márc 16, 2020 /

Sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy mire való ez a motor és hogyan kell bekötni? Ha valaki tud és ért hozzá minden segítséget köszönök
(#) vision61 válasza Tisso hozzászólására (») Márc 16, 2020 /

Szia!
Valami hasonlót láttam ipari varrógépen, de emlékeim szerint azon nem fogaskerék volt. (Ha a 8 a teljesítményére utal, akkor nem egy izmos darab.)
Az első sor szerint 1 fázisú motor, az alsó sorban a segédfázishoz szükséges kondenzátor értéke, 1,6 µF / 380 V
Neked kell kimérni a három kivezetés közötti ellenállást, akkor fogod tudni bekötni.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2020
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 16, 2020 /

Köszönöm. Megoldódni látszik a dolog de ezt a buffert amit írtál nem nagyon értem mire gondoltál.

Galfy: köszi neked is.
Ha a kimenet és a Vcc közé tennék egy ellenállást az nem lenne jó mert az inverter kimenetén állandóan pozitív tápfesz lenne. De lehet nem jól értem amit mondasz.

A lényeg, hogy egy optokapuról veszem le a jelet amit egy JK tárolóba viszek ( lefelezem ) ami egy inverterre megy. Innen kellene meghajtanom egy NPN és egy PNP tranyót az éppen aktuális jelszint függvényében.
Inverter helyett beraktam egy NAND kaput annak a kimenetén 20mA a megengedett ami nekem elég mert kb: 4-5mA kell.
(#) Marko Ramiusz válasza jordskott hozzászólására (») Márc 16, 2020 /

Bammmmeee, vegyél egy tekercset. Jajjjj!!!!
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 17, 2020 /

A buffer áramkör ugyanolyan mint egy inverter, csak nem fordít fázist, és a kimenete is jobban terhelhető. (több TTL bemenetet tud meghajtani)
Egy TTL NAND kapunak a kimenete nagyjából ugyanaz, mint egy inverteré.
Lényegében akkor kell ügyeskedni, ha egyedi áramkört szeretnél meghajtani TTL áramkörökkel. Szinteket kell illeszteni, nagyobb terhelést kell meghajtani stb.
(#) hapci hozzászólása Márc 17, 2020 /

Szervusztok!
Egyhetes kapcsolóórám - talán túlterhelés miatt - megadta magát. Egy masszív soros ellenállásnak tűnő alkatrész szakadást mutat, de nem tudom beazonosítani. A felirat olvasható része: VW-1 H (05
Mi lehet ez, és mivel pótolható?
Következő: »»   3431 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem