Fórum témák
» Több friss téma |
Ez esetben csinaltass egy 100v 8 ohm toroidot .
Heló!
Van egy BEAG AET-453. AZ lenne a kérdésem, hogy mennyi ebnnek a munkaponti árama? Esetleg nincs valakinek egy leírása hozzá? Köszi!
Üdv!
A végtranzisztorok munkaponti áramát én úgy szoktam beállítani, hogy a P2-es potméterrel a lehető legjobban kinyitom a BC182-es munkaponti feszültséget beállító tranzisztort. Ilyenkor pici hangerőnél hallható a keresztezési torzítás. A P2-es potméterrel finoman elkezdem bezárni a BC182-est és ilyenkor növekszik a munkaponti feszültség. A keresztezési torzítás megszűnésekor abbahagyom a munkaponti feszültség növelését. A munkapont beállítása után a P1-es potival be szoktam állítani a végfok offset feszültségét 0 voltra. A mellékelt képen fel vannak tüntetve a munkaponti feszültségek.
Még annyit érdemes megemlíteni, hogy a P1-es és P2-es huzalpotikat érdemes megtisztogatni és megjáratni. Az évek során kitudott rajtuk alakulni oxidréteg és ez elég komoly recsegést tud okozni beállításkor.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2019
Köszi!
A tömeggyilkosság megvolt! Ezért kéne beállítani.
A tömeghalált elkerülendő, az állítgatás ideje alatt kívánatos a tápvezetékekbe kötött izzók alkalmazása.
Köszi a választ!
Hello! Ha el szeretnéd kerülni az ismételt tömeghalált, akkor legalább kösd össze a poti csúszkát azzal a végével, amelyik az R15 felé esik. Ekkor szakadás esetén nem elszáll, hanem leszabályoz..
Sziasztok!
Javítgatok egy EAG760C erősítőt. Új csövek vannak, de alacsony frekvencián gerjed, nem erősít eleget és pattog (erősen) ha nagyobb jelet kap. Kipróbáltam a kondik cseréjét, munkapont állítást, de tanácstalan vagyok. Olyan mintha áthúzna a cső a jelnél, amit erős pattanás kísér a hangszórón. Összeraktam egy APX100-at az elsőre jó lett. Tapasztalt valaki hasonlót? A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2020
A hálózati igen. Megvan a fűtés, az anódfesz mindkettő. Tanácstalan vagyok, olyan mintha áthúzna a cső, ami meg nagy puffanásként hallatszik a hangszóróban.
Ha nincs erre alkalmas tápod, akkor próbáld meg valamilyen szinten a helyén megmérni a csövet, legalább 2-3 pontban. Fűtés, anódfesz adott, a rácsra meg tudsz adni külső feszt, és megnézed 2-3 pontban hogy mit mutatnak a csövek az adatlapi paraméterekhez képest.
Döglődő csövek elég érdekes jelenségeket és hangokat tudnak produkálni, plusz csatolókondi is lehet ludas.
Ha nincs rajta terhelés, akkor tud ilyet. Az a kis izzó is egy alapterhelés, és hatással van a kimeneti szint szabályzásra.
Ujak a csovek. Pont ezert mar csak a tapot hittem rossznak. De csereltem kondikat is. Azt hiszem at kellneznem az egeszet.
Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy valaki tud érdemi információt a Beag TH 301 transzformátorról? Milyen gépben, műszerben volt?
Üdv lenne egy kérdésem az AET-453 erösitövel kapcsolatban. 2 tipussal találkoztam van ameik a 100v os kimeneten csak 30w van ameik 50w ot ad ki miért van ez? hisz a kapcsolása szinte egyezik mind a kettönek.
Van ennek az erősítőnek külön topikja, a választ ott megtalálod. Bővebben: Link
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a Beag AET 453-as erősítőnél, a kimenőtrafó előtt található (rajzon bekarikázott) áramkörnek mi a szerepe? Köszönöm!
Csatoló kondenzátorok. A trafó alacsony DC bemenő ellenállása miatt használják. Így védik a végfokot a munkapont eltolódástól.
... Mivel ezen pontok között váltófeszültség van, amit az elkók nem viselnének el, így a két kondi sorba van kapcsolva és elő van feszítve egyenfeszültséggel a +34V-ról. (Az R11 felé esik mind két kondi pozitív elektródája.)
Egyébként pedig van néhány hiba a rajzon, sajnos.
Sziasztok!
Nemrég hozzájutottam egy BEAG AET-210 erősítőhöz. Szép állapotban van, mondhatni gyári állagú kívül-belül, még az is lehet, hogy én néztem bele először, viszont az egyik végfokozata már nem működik. (Biztosítékok kiégve, valószínűleg zárlatos a végtranzisztor pár.) A másik oldala szól, de: egyrészt gyanúsan nagy az érzékenysége - még a 300mV-osnak feliratozott magnóbemenetről is, kb. a potméter 5-10%-os állásánál van a kellemes szobahangerő, pedig nem egy többszáz wattos valami ez -, és ami még attól is nagyobb, az az alapzaja.. Szerintem jó, ha a 35 dB-t eléri jelen állapotban (de a próbaképp rákötött kazettás decket bőven alulmúlta, meg se hallani, hogy le van-e nyomva a lejátszás gomb, sziszeg a hangszóró ugyanúgy mindig..), bármelyik bemenet is legyen aktív. Ez ennyire gyenge konstrukció lenne gyárilag is, vagy csak az évtizedek (közte az utóbbi 20 évben jó eséllyel érintetlenül állás) hatása ez a zaj? Néztem a rajzát, semmi olyan dolog nincs benne, amit ne lehetne megjavítani ma is - de ha ilyen színvonalú, akkor nem fogok neki, nincs értelme, mert ez így még retrozásra is gyenge..
Tanyán fent van a rajza. Az általad leírt jelenséget szerintem a visszacsatolás hibája okozhatja, érintkezési/forrasztási hiba, kiszáradt kondenzátor és hasonlók.
Beag készülékekÜdv mindenkinek!A minap jutottam hozzá a két Beag készülékhez, elég poros háborús körülmények között tartották! Az lenne a kérdésem, érdemes-e velük foglalkozni vagy bontás, vagy apróhirdetésben felteszem? Köszönöm a válaszokat .
Regen oltek volna ezekert. Bontani kar. Uzemeld be halgasd vagy ajandekozd el valakinek akinek szuksege van ra.
Fillérekből javítható.
Ha meg szétbontja, akkor elektronikai hulladék... |
Bejelentkezés
Hirdetés |