Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Ár/érték arányban viszont a PIC-es LC mérő a jobb de legalább van mihez kalibrálni.
Idézet: „Aztán ismételd meg a mérést ha lesz fazékvasad!” A héten megkaptam a fazékvasam. Amit ezúttal is köszönök fórumtársunknak! Már csak el kell készítenem valahogy. Milyen ármérőjű huzal lenne a megfelelő?
Amiből a megfelelő menetszám belefér..( annál nagyobb a jósága, minél vastagabb ) - ki tudod számolni, hány menet kell ( ha elfelejtetted volna, 20 menet ) ).
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020
Idézet: „Amiből a megfelelő menetszám belefér.” Rendben. Különben tekertem már rá 20 menetet, a nem hiteles LCM2 165 uH-t mutatott CuZ 0,4 mm-es huzallal. De persze be kellett volna forrasztanom a régi induktivitás helyére, megnézni, hogy alakul a freki. Ha rátekerem rögzítsem a huzalt pl. lakkal?
Nagy kérdés a hitelesség... ellenőrizd a számolóval, az írás nem hazudik ( AL 250 ).
L= 250*20*20= 100 uH Akkor rögzítsd csak a huzalt, ha már tuti minden. A két fél fazék rögzítése az érdekes, a tiszta felületek ( nem csiszolás ! ) és a "kerületen" szorítsd, ne középen. A huzal esetleges mozgása úgyis lehetetlen gyakorlatilag.. Az a csavar nem vas. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020
0,3-as, egy sorban tekercselve.
A vascsavart dob el jó messzire , és a hangoló mag sem kell bele!
Nem azért mutatott 165µH-t mert benne volt a csavar a vasmag közepében?
Ja, és ha a huzal rögzíteni akarod, akkor ne lakkal, mert az eléggé növeli a menetek közötti kapacitást, hanem használj pl. egy sima fehér gyeryát, úgy hogy az olvadó gyetrtyaviaszt (ami valójában paraffin) a huzalra csepegteted. Ez még az URH-ra (100MHz) készült tekercseket is alig húzza el, 0.5MHz környékén biztosan nem okoz gondot. És ahogy István is írta, egy sorban legyen a tekercs lehetőleg, és nem több rétegben. Ha nem fér el egy sorban akkor a két sor közé paraffinnal átitatott papír szigetelés... A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020
Nem azért , lehet több menet volt rajta, mint 20.
Elkészítettem, 0,3mm CuZ huzal, 20 menet. A multiméter (Holdpeak) 100uH mutat, a hitelesítetlen LCM2 mérő pedig 91.75uH.
Beépíttetem a tekercset. A freki 53722, stabil. Elkészítettem néhány kondenzátor mérését is, a lenti képen látható táblázat mutatja az eredményeket. Hát... Persze folytatom, majd más kondikkal is.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020
Igen érdekes a százalék számítási módszered. Hogy jöttek ki azok az értékek?
Nekem ezek az értékek jöttek ki.
Ugye nem akarod azt mondani, hogy nem tudsz százalékot számolni??
60 -> 60,7 60,7 / 60 = 1,0116 tehát ennyi az arány, ennek a 100 szorosa a % Tehát a 60,7 a 60-nak 101,16%-a. Mivel a 60-at tekintjük 100%-nak, az előbb eredményből 100%-ot levonva megkapjuk, hogy 1,16%-al több a 60,7 mint a 60...
Jaj, de régen volt már. Akkor túlbonyolítottam. Èn úgy számoltam, hogy 60/60,7-1 valahol ezt találtam.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2020
Még egy kis kondi mérés. Most már remélem jó képletet használtam.
Kísérleteztem is. Az MKT kondikat kicseréltem SMD NP0 1nF SMD1206 kondikra. A mérőfreki nagyon stabil lett, 52776. Mit szólna hozzá a Mérésügyi Hivatal? A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2020
Kis értékű kondenzátorokat nem lehet mérővezetékkel és csipesszel nagyon pontosan mérni, mindig lesz pár pF eltérés a tényleges értéktől, mert a nullázásnál és a mérésnél nem ugyanaz lesz a vezetékek és csipeszek távolsága, geometriája...
Ilyenkor fix mérőterminálon kell mérni! Valamilyen fix foglalatban, közvetlenül a mérőbemeneten, mérővezeték nélkül.
Az mondjuk elég fura, hogy a 60 piko körüli értéknél a 0,5%-osnál 5,6% az eltérés, a pontatlanabb, 1%-osnál meg csak 2,4%. Ahogy előttem is írták, a kisebb értékeknél nem lehet mérővezetéket használni, mert ahányszor mérsz, szinte minden alkalommal más más értéket fogsz kapni a mozgó, tekergő drótok miatt. Én ettől már a tervezéskor tartottam, így nem is úgy alakítottam ki, hanem csináltam a dobozra nyákból egy kis padot, amire csak rá kell nyomni a mérendő kondit. A doboz alatt van közvetlenül a nyák, a drótok a lehető legrövidebbek a kapcsoló és a nyák közt is, de ami a lényeg, hogy nem mozognak, így azzal nem hamisítják meg a mérést. Nálam a 10pF is minden mérés alkalmával 9,8pF volt, nem pedig összevissza minden érték. Akkor tér csak el, ha fordítva teszem oda, azaz a kondi fóliájának a külső fele nem a föld fele esik, de ezt látni a mért értékből is, mert ilyenkor az ujjam is elhúzza a frekit. Egy műanyag csipesszel fogva az alkatrészt ez a hiba is csökkenthető, de elég ilyenkor megfordítani a két lábat.
Ezeknél a méréseknél nincs mérővezeték és krokodilcsipesz sem. Illetve a készülékben található vezetékek vannak csak. Egy kis darab NYÁK darab van rögzítve az előlapra, és a bemenet ahhoz van csatlakoztatva. Hozzáérintve a kondikat úgy mértem. 1.2pF biztos, hogy van bekapcsoláskor, parazita kapacitás.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2020
Azon gondolkoztam, hogy átalakítom merev drótosra a bekötéseket. Illetve kicserélem a L/C billenő kapcsolót egy jobb minőségűre.
Lassan annyit dolgozol rajta, hogy a munkaórák árából vehettél volna valami profibb cuccot is.
Nekem mondjuk kivételesen egyedül ez sikerült normálisan és elsőre az ilyen PIC-es meg AVR-es projektekből, az összes többinél bebizonyosodott hogy lényegesen olcsóbb lett volna készen megvenni, mint itthon görcsölni vele napokon keresztül.
Ezek ingyen munka órák,ez a hobbi. Legfeljebb csak Ti unjátok meg a kérdéseimet, bénázásomat. Én már vettem készen és csalódtam benne, jobb ez így. Alakul ez.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2020
- Ha mérés közben kézzel fogod a kondit az a kis értékeknél mindenképp meghamisítja a mérést...
- Az a kis nyák pad az smd-hez jó, feltéve, hogy nincs közel a kezed. - Lábas jószágoknak valamilyen foglalt kell! - Az is lehet, hogy a 60pf valójában tényleg 63 pF, nem látjuk, hogy milyen kondikat mérsz.
- Nem, nem hamisítja meg, próbáld ki, én kipróbáltam...
- Nem csak az SMD-hez jó, hanem szinte az összes kondihoz amit a műszer mérni képes, na jó, a 18650-es lion akku méretű kondikhoz már nem, ott már alá kell hajtogatni a lábakat. - Nem jó a foglalat, két okból sem. Folyamatosan baj van vele, bizonytalan az érintkezése, és a paddal ellentétben annak valóban korlátozott a használhatósága, mert csak pár fajta kivitelhez jó, a többihez vagy túl kicsi, vagy túl nagy. - Mutattam mit mérek, nálam a legkisebbeket leszámítva az összes kondit értéken belül méri! A 10pF ugyan 9,8pF, de az akkor is ugyanannyi ha kézzel fogom, meg akkor is, ha egy 20 centis műanyag rúddal nyomom oda. Használom már jó pár éve ezt a műszert, úgyhogy talán tudom mit beszélek...
SMD-hez én mérőcsipeszt készítettem. Az a tapasztalatom, hogy maximálisan 4-5 tized pF eltérést okoz a mérésben, ha kézbentartott csipesszel végzem a kalibrálást. Annak meg semmi jelentősége.
Akkor oké. Én a mikrovezérlős dolgokkal (ezt leszámítva) kivétel nélkül szívtam, nem csak az alkatrészek mentek a lecsóba hanem a sok munkaórám is. Amikor úgy indul a dolog, hogy veszel 3db AVR-t a boltban, és azokból már kettőt fel sem ismer az égető... Majd nem akar belemenni a hex, amikor meg nagy nehezen mégis, akkor sem működik... Amit megveszel az legalább működik, készen is olcsóbb mintha megvennéd az alkatrészeket, és akkor még fizeted a postát, maratod a nyákot, fűtöd a pákát, stb stb.
Bocs, nem neked akartam ezt írni..., hanem a sany kollégának! Mert nem tudjuk pontosan milyen kondit és hogy mér, de tendenciózusan nagyobb értékeket mér a kis értékű kapacitásoknál.
Egyébként van megfelelő foglalat amatőr célra is, pl.Textool ami biztos kontaktust ad és változó lábtávolságra is jó.
Itt most nem az eltérés jelentőségéről volt szó, ami elég szubjektív dolog. Hanem arról hogy a 60 pF 0,5% (ha valóban az) eltérése nem lehet több mint +/- 0,3 pF ami nyilvánvalóan kisebb mint csak akár az általad említett négy-öt tized pF...
Ráadásul nem a csipesz, hanem az alkatrész kézzel való tartásáról volt szó, ha jól értettem. 1 nF-tól kezdődően már lényegtelen ez a probléma, azaz, hogy mégsem mert ekkor a kéz melegétől a nagyobb hőfokfüggésű kondik kapacitása megváltozik, ha már az 1% alatti pontosságról beszélünk. Bár ilyen pontosságnak a gyakorlatban csak ritkán van jelentősége.
Megérkeztek a polisztirol kondik.
Csináltam egy összefoglaló tesztet, amiben különböző kondikat mérek. Továbbá, majd tekercseket is tesztelek. Szerintem ennél jobbat már nem nagyon tudok kihozni az általam épített LCM2 műszerből. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2020
A soros/párhuzamos tesztnek akkor van értelme, ha egyenként is megméred a kondenzátorokat, és nem ráírt névleges értékhez hasonlítod az eredményt!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
Rendben, úgy is meg fogok nézi több kondit.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
Mostantól ITT is elérhető a módosított LCM3, LC mérő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |