Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   741 / 782
(#) jano49 válasza latyakosa hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /

Biztositék jó de nem éled. van fotó róla.
(#) ferci válasza jano49 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /

Mérd meg, hogy a 47 u 400 voltos elkón van-e 320-330 volt DC, illetve az elkó negatívhoz képest a trafó primerjén is mérhető-e, mindkét végén és a meghajtó IC odavezető lábán is.
(#) erbe válasza jano49 hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /

Szereld ki a házból! Az alja tele lesz SMD mütyürökkel. Na meg ott mérni is egyszerűbb.
A Q1-nek hány lába van? Szerintem FET.
(#) jano49 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /

A kondinál van 230V de a többit nem nagyon tudom méregetni.
(#) jano49 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /

A Q1 az adata amit leolvastam: SVF 4N60F, SW2K6JB 3 lábu. Ez nekem egy kicsit bonyolult nem vagyok annyira járatos ebben a dologban. Köszönöm.
(#) CHZ válasza jano49 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /

Kevés, cseréld a kondit.
(#) ferci válasza jano49 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /

Oké, akkor a Q1 egy 600 voltos fet.
Amiket írtam, viszont mind a 4 ponton mérd újra és írd be: elkó +, trafó 2 vége és a fet középső lába ( drain ) az elkó negatívhoz képest.
A 230 volt azért furcsa, mert ha nem folyna semmi áram, akkor pár maradék uF-nál is 320-330 V DC-nek kellene lenni.
Ha viszont csak dc folyna, akkor meg füstölt volna már.
Ha mégis csak ennyi, lehet még bármi kontakthiba a graetznél is, valamelyik dióda forrasztásnál, vagy az elkónál.
Teljesen árammentes állapotban, kisütött elkó után mindent végig is mérhetsz a primer oldalon ellenállás témában - utána jönne a szekunder kontroll.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) jano49 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /

Köszönöm, megpróbálom mit tudok még.
(#) jano49 válasza ferci hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /

Köszönöm, megpróbálom még mit tudok megcsinálni.
(#) Ronin hozzászólása Ápr 6, 2020 /

Sziasztok. Ennél a kapcsolásnál Fetek helyett használhatnék 2SC4242 Tranzisztort? Csak az van itthon jelenleg.
(#) ferci válasza Ronin hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /

Szia!
Nem használhatsz, mert a meghajtó áram nagyon kevés és aszimmetrikus lenne, valamint a feszültség se passzol.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2020
(#) Ronin válasza ferci hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /

Ok. Köszönöm a választ.
(#) pipi válasza Ronin hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /

Jo ez egyáltalán? A felso fet 47k-n keresztül kapcsolja a tápot?
(#) Ronin válasza pipi hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /

Nem jó a rajz. A 47k csak az IC-nek adja a tápot. Így már jó : Bővebben: Link

Honnan van ez a rajz, lesz ott még több hiba is... az 1-es láb kondija?
(#) Ronin válasza pipi hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /

Azzal mi a gond? Nagyobb feszültségű kellene? Jah nem, már látom. Hát ez már csak ilyen.Youtube-ról van. A nyákon is van hiba amúgy.
(#) ferci válasza Ronin hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /

Az az elkó a Vcc és a com közé való - ki kell neki kerülni a 2, 3. lábak R, C tagját..

Hát alaposan rágd át magad a gyári kapcsoláson, ha nem indokolt, ne változtass...
Ha ilyen ordító hibát látok már "első" ránézésre, az ic ismerete nélkül is, akkor hanyagolom azt a rajzot...
(#) Ronin válasza ferci hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /

Igen, észrevettem.

pipi : A nyákon én csak 1 hibát találtam, szóval.... Diódán kívül nem látok más hibát.
(#) bbatka hozzászólása Ápr 11, 2020 /

Légyszíves segítsetek. Számomra még ismeretlen UC3842BN ic -vel építettem egy tápegységet. Először 15V-os zenerről kapta a feszültséget, így 14,5V-ot mértem. A tápegység semmilyen életjelet nem adott. Jól van, gondoltam kicsi a tápfeszültség. A zenert kicseréltem egy 18V-ra. A tápfeszt így 17,5V-nak mértem. Végeredmény eldurrant FET és biztosíték. Az eldurrant FET típusa SPA 07N60C3. Ezután egy IRF840 beültetése következett. Ez a FET is eldurrant. Ezután kezdtem el az UC3842BN IC-vel foglalkozni. Megállapítottam hogy a kimenetén nincs jel.
Ezután breadboard-on összeállítottam egy próbakapcsolást. Ezen csak a legfontosabb dolgok szerepelnek. Rt=10KOhm, Ct=3,3nF, 8-as láb lehúzva 10nF-al testre, kimenet 12kOhm-al lehúzva testre. 14,5V - 18V közötti tápfeszültségről hajtva az IC-t nem mutatott életjelet. 2db. használt és 1db. újjal próbálkoztam. A 6-os lábon csak zavarjel tüske jelenik meg, amikor ráadom a tápfeszültséget. Az IC gyártója ST és hazai boltból származik.

séma.jpg

(#) ferci válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /

Próbáld meg csak az ic-t megtáplálni 15 voltról, a 2. lábat egy feszültségosztóra kötni ( nem gnd-re ) és az 1. lábat is onnan, egy 100 k nagyságrendű ellenállással. Aztán nézd a kimenetet.
Az optó szerintem nem jól van kötve, nem lehúzni kell test felé növekvő kimenő fesz esetén ( kollektor a tápra, emitter a 2., 1. lábak felé és egy ellenállás a gnd-re)...
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2020
(#) Kovidivi válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /

Ha lehet, labortápról tápláld a FET-et (vagy korlátozd a max. áramot), ne durranjon már el!
(#) bbatka válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /

Nincs labortápom 320V-ra. Legközelebb izzóval korlátozom az áramot.

Hagyd a fetet egyelőre.
A 1 ohmokat nézd meg, nem égtek-e el, nehogy lógjon a levegőben az Isense láb.
(#) bbatka válasza ferci hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /

Sajnos egyelőre semmi. Selejtesek lennének az IC-k? A RET-ből vettem őket.
Elkészítettem egy feszültségosztót egy 15,5KOhm + 2,7KOhm ellenálásból. A leosztott feszültség 2V került a 2. lábra. Onnan egy 100KOhm ellenállással vittem tovább az 1. lábra.
Lecseréltem a 10KOhm-s ellenállást is egy 20KOhm-ra. Ez sem hozott eredményt. Mára ennyi. Majd hétfőn folytatom tovább. A teszt kapcsolásról mindjárt készítek egy rajzot.
(#) bbatka válasza ferci hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /

Breadboardon dolgozok jelenleg. Az Isense láb valóban lóg, de hová kössem.
A kapcsolás egyébként Danyk oldaláról van. Az optocsatoló nekem is gyanús volt.

Nézd át az összedugdosást is, nehogy elnézzél valamit rendesen.
Az osztót variálhatod egy potival is.
Fet nélkül gnd-re kösd.
(#) Peter65 válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /

Szia!
Nem tudom honnan van a rajz, de ez a szabályozási elképzelés, beleértve a kompenzálás hiányát nagyon eltér az IC-hez ajánlott applikációktól. Szerintem azt követve át kellene alakítani.
Továbbá a családból nem szerencsés indokolatlanul a 3842/44-es típust választani, mert ezek 100%-os kitöltést is lehetővé tesznek. A 3843/45 típusok kb. max. 50%-os kitöltéssel mennek, és így ez is ad egy védelmet, nehogy a trafó elmágneseződjön, a fet árama hirtelen emelkedjen, veszélyes túlfeszültségek jöjjenek létre.
(#) bbatka válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /

Szia!
A kapcsolás innen származik.
(#) Kovidivi válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /

Felejtsd el a breadboardot. Minden egyes csatlakozási pont kb. 50-100mOhm soros ellenállást okoz...
Következő: »»   741 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem