Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Relével szeretnéd?
2Led ellenpárhuzam
Áramkör össz. áramfelvétele AC 20.2mA 234 Ohm az előtét ellenállás értéke. szerintem elfogadható a fényereje A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
Hello! Itt pld találsz kapcsolást. Mindegyik tudna menni 5V-ról, az 555-nél nem, a többinél az időzítőtagot esetleg változtatni kell.
Nem sok.
Alapvetően mindegy, van SSR-em és relém is. De gondolom "sima" tranzisztoros áramkör is tud ilyet, nem csak az előbbieket vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
Köszönöm! Először Én is 555-össel felépített kap csolásra gondolta, de úgy olvastam, hogy a trigger-bemenet (nem IC-s monostabilt is)nem illik folyamatosan feszültség alatt tartani, csak impulzussal vezérelni? Igaz ez?
Melyik oldalon találok axiális kivitelű 47-50µF-os kondit lehetőleg 250V kivitelbe? Több oldalt átnéztem de ebből nem igazán gyártanak. Hidegítő és táp kondihoz kellene.
Megnéztem, de ifutottam a módosítás idejéből. Az SSR 230VAC-t kapcsolhat, a relé 5VDC a kapcsolófeszültsége, az érintkezőre kapcsolható benne van, amit szeretnék.
Messze nem igaz. Az IC-t nem érdekli mit tesz, ha a paraméterein belül üzemelteted. Egy adott kapcsolásnál igaz lehet, de csak a kitűzött feladat megoldása miatt. Ha a trigger bemenet alacsony szintű a kimenet magas szintű, hiába van a Th bemenet magasabb szinten mint a Cv potenciálja. Vagy is elsődleges szerepe van. De mind ezt felülírja ha a Reset láb alacsony szinten van. Így van megalkotva az IC.
Tehát azaz igaz, hogy ha monostabil módban használod és a trigger lábat alacsonyan tartod, hiába telik le a késleltetési idő, a kimenet magas szinten marad. Ezért kell a trigger alacsony szintjének előbb megszűnni, mint ahogy az idő lejár. Ezért vezérlik impulzussal a trigger lábat. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
Sorry, gyorsban erre futotta a paint el. Szerintem ennél egyszerűbb nem kétezik. Táp ráadás után H ban marad X ideig aztán átmegy L be. Ez kell neked ha jól értem. Az időt a töltő a kisütő ellenéllás és a kapacitás méretezésével tudod belőni. Az 1M el is hagyható akár ha nem kapcsolgat sűrűn az áramkör, mivel a kapacitás magától is kisül táp nélkül egy idő múlva. A megadott értékekkel kb 1sec az időzítése.
Éppen ezért kérem a tapasztaltabb szakemberek tanácsát. Persze 555-tel meg tudom oldani. Nagyszerű, megelegédessel töltenek el a válaszok. Mindenkinek Köszönöm!
Mekkora a LED? Mehetsz lentebb vele...
2db 5mm white
Helyettesíthető-e egy 1000 µF szűrőkondenzátor egy 100 µF kondenzátorral?
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
Itt a fórumon is van egy segédlet, ami megmutatja milyen kapacitás milyen hullámosságot ígér adott terhelés mellett.
Attól függ elegendő-e a 100 uF, hogy mekkora az áram, és milyen hullámosságot engedsz meg.
Eleve azért kérdezem, mert a házilagos tápom egy "HEstore mikrofonerősítő" és egy "HEstore mono erősítő" modult hajt meg egyszerre, és nem szeretném a 100 µF kondenzátort eldurrantani. Bár most kikötöttem és nélküle sincs zavar a kimeneten, viszont nem tudom, hogy az áramköröm bírja-e a szűrőkondenzátor nélküli üzemet huzamosabb ideig is vagy gond nélkül visszaköthetem-e a 100 µF kondit...
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
Kondi nélkül az említett áramkörök nem működhetnek jól. De lehet saját belső pufferük is, ami akár ki is válthatja a külső puffert. Lehetséges, hogy sima dugasztáphoz tervezték az áramköröket, amikben általában nincs puffer.
A kondi szempontjából nem jelent problémát ha bekötöd, egyedül a polaritásra kell figyelni és a feszültségtűrésre. Ha ezek teljesülnek, akkor a kondi nem fog károsodni.
Feszültségtűrése prímán 20V körüli, csupán kapacitása egy nullával kisebb annál, mint amit ki kell váltania. Csupán nem szeretnék huzamosabb használat alatt kondenzátort "pukkasztani"...
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
Ha 100 µF-al jól működik, akkor nyugodtan használhatód. Szokatlanul kicsi a 100 uF, de az említett áramkörök áramfelvétele is feltehetően csak néhány mA. Ha zúgást, 100 Hz-es zajt hallasz a kimeneteken, akkor azt okozhatja a puffer értékének alacsonysága.
Stabilizált feszültségről illene járatni a mikrofonerősítőt.
Eddig is erről a kapcsolásról üzemelt bármi féle zavar nélkül, csupán a kimeneten ott volt egy 1000 µF 10V szűrőkondenzátor is... Most meg már csak a 100 µF ~20V kondenzátor áll rendelkezésemre helyette. (Most egyenlőre nélküle üzemel és így sincs zavar a kimeneten.)
Eleve azért aggódok, hogy nehogy a nem megfelelő értékű kondenzátor kipukkadjon vagy miatta meghibásodjon valami... ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
Azért az nem lenne baj, ha a 20 mA áramnál kevesebbet engednél rájuk. Még a nagy fényerejű LED -eknek is a max megengedett áramuk 25 °C környezeti hőmérsékletnél 20 - 25 mA.
Nem igazán érdemes a határig igénybe venni, csak hamarább tönkremegy. A fényerő csökkenést meg nemigazán fogod észrevenni.
Mi történt az eredeti kondenzátorral?
A mono erősítő is a 470Ohm-os ellenálláson keresztül kapja a tápot? Akkor elég érdekesen alakul a táp kimenetén a feszültség! Lehet amikor a hangszóró szólni próbál már csak 4-5V van ott... Át kéne gondolni ezt a megoldást ...
A "kipukkadás" témát engedd el végre. Ha polaritáshelyesen kötöd be a kondenzátort és a rá jutó feszültség nem nagyobb mint a megengedett érték, akkor az nem fog tönkremenni.
Az ellenállás szerves részét képezi a kapcsolásnak, ugyanis az fogja vissza a feszültséget, mert már így is ~9,3V-ot kapnak az áramkörök. Túltápolni pedig semmit se ajánlatos.
Az eredeti kondenzátor az csupán 10V tűrésű volt, emiatt eléggé határértéken üzemelt, így nem lehetett tudni, hogy meddig bírta volna, emiatt lett lecserélve egy ~20V körüli tűrésű másikra, hogy stabilabb lehessen az egész, csupán rendeléskor egy nullával elnéztem a kondenzátor értékét. Akkor visszakötöm a 100 µF kondenzátort a helyére, köszönöm.
Egy fene, maradjon.
Mivel LED-ekhez ritkán adnak adatlapot és tipust, igy bármi lehet azon belül, hogy milyen a szine és mérete... Meg ugye ha kérdező szerint jól világit, akkor már csak "annyi" dolga, hogy szépen (és szakszerűen) beépitse. Kérünk róla fényképet, vagy ide, vagy a ki mit épitettbe. ![]()
Azal a 470 Ohmos ellenallassal az aramot korlatozod nem a feszultseget. Ha tul sok a feszultseg akkor hasznalj egy 3 labu stabilizator IC t erre a celra, abbol is egy LDO t aminek kicsi a drop feszultsege. Az ellenallas az ingadozo atfolyo aram fuggvenyeben fogja rangatni a kimenofeszultseget. Felfoghato kb. egy aramgeneratornak is, nagyon leegyszerusitve. Nem igazan jo megoldas.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2020
Menyus már írta, hogy használj háromlábú stabilizátort. Mielőtt újabb kérdést tennél fel, hogy "mi az a háromlábú stabilizátor" emlékeztetlek rá, hogy "7808" néven már 3 oldalon keresztül írtunk róla a kérdésedre. Tudod, az a bonyolult, 5 alkatrészt tartalmazó áramkör.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2020
Néha néha azért elő lehet találni hasonlót.
Az általad linkelt adatlapon is az vagyon írva az "Absolute Maximum Rating (Ta=25℃)" szekcióban, hogy: DC Forward Current IF 20 mA. Ehhez képest minden adatot erre az áramra ad meg. Nembeszélve arról, hogy ki garantálja a 25°C környezeti hőmérsékletet, egy páka felett. Szóval a békesség kedvéért jobb nem közelíteni a felső kerítést.
Sziasztok!
Egy rendkívül egyszerű kérdésem lenne. Ha egy pl. elektrolit kondenzátornál azt írják, hogy a kivezetési raszter 2mm, szóval a raszter a lábak közti távolságot akarja jelenteni?
Igen az alkatrész lábtávolságai a láb (furat) középponttól a középpontig mérve. A raszter mondhatni nem mértékegység hanem meghatározás. Általában 2,54mm, de van 1,25mm es, 1,27mm es, 5mm es raszter... stb. De ezek kerekített értékek, pl az 5mm es esetében ez 5,08, azaz 2 raszter. Az 1,27 (1,25) fél raszter. Tehát egy raszter 2,54mm
példák A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |