Fórum témák
» Több friss téma |
A tápegység kimenete nagy valószínűséggel leválasztott oldal, megfelelő szigeteléssel a 230 V-os hálózat felé. Ha igen, a DC oldalt egyenesen tilos földelni.
Leírtam , egy egy kondi a motor két kivezetése és a háza közé (+ ház -ház ) és a relék tekercskivezetései közé .
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2020
Sziasztok! Meg csináltam mindent ,amit leírtatok ,kondit raktam a motor elé és le is fedtem őket vas lemezel a rpi külön dobozban van és egy független tapról megy a relék ,amik a forgás irányt változtatják azok is külön áram forrásròl megtennék. A probléma ami az volt hogy a rpi kijelző hol elindul hol nem az meg mindig fönt áll de viszont a dht hőmérő már nem zavarodik be valamit meg esetleg rakjak be ?
Képek ahogy össze raktam.
Ha már bekapcsoláskor sem indul el mindig a kijelző, akkkor azzal van gond, cserélni kell vagy valamiylen Reset áramkört biztosítani neki.
Köszönöm a választ ! Még esetleg arra gondoltam hogy a motornak a tapja is külön van meg a relé behuzasnak is külön tapja van hogy esetleg az hülyeség lenne hogy a 2 táp jelet és rpi jelet összekötnem.Esetleg azért hogy nem a jellek vesznek össze
Írásjeleket kéne berakni, tagolni amit írsz. Ez így olvashatatlan.
Nem tudom, pontosan milyen LCD kijelzőt használsz? RPI-vel még nem használtam kijelzőt, csak atmel-lel meg pic-kel. Karakteres LCD-nél (gondolom grafikusnál is) vannak időzítések (várakozások) amiket be kell tartani éppen azért, hogy ne hülyüljön meg a kijelző. A karakteres LCD kezelését pont itt a Hobbielektronikán olvasgattam, van róla cikk.
Bocsánat! De a telefon mindíg hülyeségeket ír. Most egy HD44780 2x16 karakteres LCD kijelzőt használunk,úgy van beállítva,hogy az rpi indulása után 60 másodperc múlva kezd működn, utána pedig 5 másodperces kihagyásokal írja ki az adatokat. Az a fura,hogy néha jó,néha nem ha bekapcsolom és letelik a 60 másodperc.Van amikor pedig, letelik a 60 másodperc indulás után és normálisan ír ki mindent a LCD, utána folyamatosan jó még ki nem kapcsolom, majd kezdődik minden előröl.
Sziasztok!
Próbálok összehozni egy remote környezetet, ahol Pythonban tudok fejleszteni és debuggolni a Raspberry-n SSH-n keresztül. A fejlesztő gép egy Windowsos gép lenne. Eclipse az IDE, oda feltettem a PyDev és a Remote System Explorer plugint egy kedves indiai barátom ajánlására. A Raspberry-re is feltettem a pydevd csomagot. Az SSH része tökéletesen működik, amit a nagy gépen módosítok az változik a PI-n is. A probláma a remtoe debug. A videó alapján amiből kiindultam be kell tenni 2 sort a kódba:
Az IP a nagy gép IP-je. Elvileg ezután az Eclipse-ben el kellene indítani a debug-ot és utánna a PI-n egy egy másik SSH ablakból pedig a kívánt script-et és miden működik. Viszont nekem sajnos a PI ezt írja egy kis gondolkodás után: Idézet: „ Could not connect to 192.168.1.65: 5678 Traceback (most recent call last): File "/usr/local/lib/python3.7/dist-packages/_pydevd_bundle/pydevd_comm.py", line 514, in start_client s.connect((host, port)) socket.timeout: timed out Traceback (most recent call last): File "test.py", line 5, in <module> import pydevd;pydevd.settrace('192.168.1.65', port=5678) File "/usr/local/lib/python3.7/dist-packages/pydevd.py", line 2550, in settrace client_access_token, File "/usr/local/lib/python3.7/dist-packages/pydevd.py", line 2610, in _locked_settrace py_db.connect(host, port) # Note: connect can raise error. File "/usr/local/lib/python3.7/dist-packages/pydevd.py", line 1179, in connect s = start_client(host, port) File "/usr/local/lib/python3.7/dist-packages/_pydevd_bundle/pydevd_comm.py", line 514, in start_client s.connect((host, port)) socket.timeout: timed out ” Valaki tudna nekem segíteni, hogy mi lehet a baj? Merre induljak el? Előre is köszönöm!
Could not connect to 192.168.1.65: 5678
A célgépen figyel valami ezen a porton? Firewall nem blokkolja?
Nagyon köszönöm csak a tűzfal beállítás maradt el!
Hálám üldözni fog!
tbarath
Minden érdekel. Nulláról indulok. Először elég lenne nagy vonalakban vázolni, mi is ez.
Akkor röviden: a Raspberry Pi egy SBC, single board computer. Mindegyiken van HDMI, USB, SD foglalat a rendszernek, és jellemzően jack hangkimenet is. Sok GPIO pin (3,3V), SPI és I2C, a zero kivételével van ethernet is rajtuk, valamint kamera aljzat.
Több generációja van már, az első a Pi néven, ezt ma Pi1-nek hívjuk, aztán jött a Pi2 több RAM-mal és több maggal. Aztán jött a Pi0, ami egy gyorsabb és sokkal kisebb és sokkal olcsóbb Pi1, ennek lett később egy wifi-s verziója. Jött a Pi3 is, ez a Pi2-höz képest gyorsabb, valamint wifi és bluetooth is került bele. Aztán a legújabb a Pi4, itt max 4G RAM van, 5g wifi, USB3, GB LAN. Összehasonlító táblázat: Bővebben: Link, de azért érdemes máshol is utána nézni Van A, B, B+, A+, compute modul és a fene tudja még milyen "kiszerelésben". Ma leginkább a 2 gigás 4B modellt érdemes venni, mert az árát levitték az 1 gigás árára. Itthon is több helyen kapható, de én leginkább egy brit webshop-ból rendeltem. SW: valamilyen linux alapú rendszerek mennek rá, a raspbian az alap. Ez egy Pi-ra fordított Debian, szóval van rá kb. minden. Azzal hirdetik hogy elég desktop-nak, de szerintem nem igazán. Vannak kicsontozott célszerszámok is médialejátszásra, leginkább a Libreelec és az OSMC az elterjedt, ezeknél a Kodi nevű médialejátszó a GUI. Az előbbi egy nagyrészt readonly rendszer, csak a felhasználó cuccai vannak írható partíción, az utóbbi egy rendes raspbian, csak Kodi a GUI, szóval tudsz rátenni mindent is. Én most ezt használom. A Pi HDMi tudja a HDMI CEC szabványt (amit minden TV gyártó máshogy nevez), vagyis HDMI-n keresztül vezérelhető. Kérdés az, hogy mennyire támogatja ezt a TV. Panasonic TV-vel jók a tapasztalataim, szinte bármelyik gombra rá tudsz bármit programozni. Nekem régebben be volt állítva, hogy a piros gomb az az éppen lejátszott mozira kapcsol, a kék pedig a beállításokra. Akkoriban lógott rajta egy USB hangkártya, amivel a házimozi erősítőre volt kitéve a hangja, így könnyű volt eljutni a beállításokhoz és vissza a filmhez. Persze script-elhettem is volna, de annyira nem érdekelt.
RPi4 8 GB RAM verzió: Bővebben: Link
Sziasztok!
Én is ismerkednék egy pi4-gyel, de csak annyit költenék rá amit muszáj. Sajnos megdöglött a nas-om, és arra gondoltam, hogy nem kínlódnék most már asztali gépekkel 7/24-es üzemben (nem igazán bírják), hanem egy ilyen pi-t használnék erre. Futna rajta egy torrent kliens webes felülettel, meg samba a hálózati filmnézéshez. Gyakorlatilag egy headless fájl kiszolgáló és dlna forrás lenne. Egy külső házas usb winyót akasztanék rá. Ahogy látom maga a lap kb 15k lenne, meg hozzá a táp másik 3k. A legegyszerűbb doboz mondjuk 3k. SD kártya a rendszerrel 5k-ról indul, és 10k-ig meg sem áll. Ez utóbbit drágállom mondjuk, szerintem sokkal olcsóbban meg lehetne oldani (kell a gyári kártya bele, vagy elég a kommersz is?). Kérdésem hogy jól gondolom, ennyiből összeállhat a rendszer? Vagy kihagyok valamit? Egyáltalán egy 2GB-os lap képes kiszolgálni a fenti igényeket? Jó lenne ha maradna benne tartalék is, nem kellene mostanában már hozzá piszkálni. Itt néztem az árakat: Bővebben: Link Köszönöm A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2020
Veszel egy egyszerű, 16 GB-os µSD kártyát és arra felmásolod a rendszert, amit ingyen le lehet tölteni. Ház helyett inkább kis, 12 V-os ventilátor kell rá az 5 V-os ágra kötve, elég és csendes is.
A többihez vannak bőven infók. nas dlna raspberry Pl.: Bővebben: Link.
Bakman fórumtárshoz kapcsolódva: SD kártya esetében a lehető leggyorsabbat válaszd, mert számíthat a működésben.
Én raktam hűtőbordát a melegedő alkatrészekre, direkt az adott laphoz tartozó bordákat lehet venni.Kártyának nem tudom mi a jó, én volt hogy a hozzá adott kártyát használtam, volt hogy valami mást, de nem noname-et.Mindegyik döglött már be egyszer-kétszer az 5 év alatt.Ahogy írták előttem, az OS Image ingyenes!NAS-nak az Openmediavault-ot használtam.Szintén ingyenes Image-ből.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2020
Most nem tudom megnézni, de úgy emékszem, az USB portok közelében is van valami, ami tud melegedi és ezért tértem át a kis ventilátorra a hűtőbordák helyett.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, akkor szétnézek és beruházok!
Az is igaz, hogy amit én használok, az még a régi Raspberry Typ B. Azon csak a processzor, és a LAN vezérlő melegszik, így elég volt arra bordát tenni.
Sziasztok!
Raspberry Pi köré építettem egy wifis, kamerás robotot. Bekapcsolását követően csatlakozik az itthoni wifi hálózathoz. Így akár itthonról, akár a világon bárhonnan tudom vezérelni, ahol van internethozzáférésem. Mondjuk szét tudok nézni a lakásban, amikor nem vagyok itthon. Sok haszna ugyan nics, de rengeteget tanultam az építése köznem. Szeretném bemutatni egy olyan helyen, ahol nincs wifi. Van-e lehetőség arra, hogy router nélkül közvetlenül csatlakozzak egy wifis eszközzel a Raspberry Pi-hez? A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2020
Ha az adott helyen csak wifi nincs, de mobil internet van, akkor a telefonodon beállított wifi hotspotot is meg lehetne próbálni.
Step by step leiras
(a pi lesz az access point amire csatlakozol)
Üdv.
Tudtok segíteni: Raspberry DSI Display Multitouch Display Capacitive LCD felbontás beállítását hogyan lehet megváltoztatni. A config.txt -ben hiába változtatom a beállításokat nem változik semmi. Set Resolation-ban változtatott érték beírásra kerül a config-ba, de semmi. Olyan mintha ha csak a HDMI-re vonatkoznának a beállítások. A képernyő tájolására találtam a egy beállítást lcd_rotate=2 (megfordítja a képernyőt) Lehet hogy vannak az LCD-re külön utasítások? Köszi.
Ha minden igaz, azon a csatlakozón a kijelzőt csak 800 x 480-as felbontással tudja hajtani a Raspberry. Hiába is állítanál be mást, mivel nincs scaler a kijelzőn, vagy nem vagy csak zavaros képet mutatna, hasonlóan a scaler nélküli HDMI kijelzőkhöz.
Raspberry Pi Touch Display
Köszi az infót.
Nekem elég sokba került ez az infó, én nem találtam erre vonatkozóutalást. Nem igazán tudom arra használni amire akartam.
Sziasztok!
Kezdő vagyok és tanácsot szeretnék kérni: mp3 lejátszót szeretnék csinálni kocsiba,ami beszélget az autó CanBus rendszerével (kormányról is vezérelhető legyen + a gyári kijelzőn szeretném látni az akutális szám adatait). Erre egy USB-s hangkarit és egy Canberry modult vezetnék be. Szerintetek ehhez elég lenne egy B+ alaplap? Beszerzésben is szeretnék segítséget kérni. Canberry (ezt az egy elnevezést találtam rá) modult keresek, de sehol nem találok belföldön. malnapc, pi-shop, rpibolt megvolt. Esetleg valakinek felesleges/elfekvőben? Vagy tudnátok javasolni valamit, merre induljak? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |