Fórum témák
» Több friss téma |
Nos átnéztem a fájlokat. A kiterjesztés mindegy, legfeljebb átnevezi az ember ha nagyon kell, de általában nem kell. A .gcode fálj elején vannak olyan parancsok amiket a GRBL nem ismer vagy nincs értelme használni, ha ezeket kitörlöd már működik is. Ez az egyik dolog. A másik, hogy a sebesség iszonyat nagy lett az első esetben. Az F3500 előtolást biztos nem tudja az a gép. Szerintem olyan 500 körül lehet a vége, de ezt ki kell tapasztalni. Mindkettő a nem megfelelő postprocessor beállítás miatt van. Nem ismerem az Inkspace programot, de biztos lehet állítani a kód előállítása előtt a paramétereket.
Hozzáteszem, hogy az egyetlen nagy különbség a két kód között, hogy .tap tükörképet készít, míg a .gcode normál állásút. Lásd a mellékletet. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2020
Igen, közben .tap-nál megfordítottam, mert közben rájöttem, hogy így jobb lesz a plexin.
Eddig egyébként teljesen kínai volt nekem ez a G-kód, de közben annyit foglalkoztam a hétvégén a dologgal, meg látva munka közben a működését, hogy már kezdem kapiskálni. Egyébként a .tap-nál az normális, hogy a hibásnak vélt sorban két G kód van? Azt nem külön sorba kellett volna vennie a fordítónak? (G17 G64) Illetve a P0.001 itt milyen paraméter lehet? Lehet találni valahol részletes leírást a GRBL által használható parancsokról, mert konkrétan ilyet nem találtam, leginkább a fanuc és siemenst emlegetik mindenhol. (Most nyák marós videókat nézek, azt hiszem fel kellesz elevenítenem az Eagle ismereteimet, meg megtanulni gerbert készíteni.) Egyre jobban tetszik ez a CNC.
A GRBL által támogatott parancsokat itt találod. Az, hogy melyik mit jelent bármelyik példatárból kinézheted, az alapok ugyanazok. Pl. itt találsz egy rövid leírást a leggyakrabban használtakról.
Lehet egy sorban több G kód is, nem okoz problémát. A G17 X-Y sík válásztást jelenti, aminek jelen esetben nincs sok jeletősége amúgy is az az alapértelmezett. A G64 a Fanuc saját kódja, a GRBL nem ismeri.
Sziasztok!
Új vagyok a témában, légyszi nézzétek el nekem hogy alap dolgokat kérdezek. Van nekem egy egyszerű kis hobbi gravírozó gépem, ami hobbi gép létére egész jól müködik. Eagel-el terveztem paneleket, van mit gyakorolni rajt de kezdetnek nem rossz. A kérdésem hogy milyen programmal tudnák jpg fájlokból gcode fájlt csinálni. Inkscape programmal próbáltam, unicorn plugin-nel de nem megy mindig hiba üzenetet ad , pedig mindent úgy csinálok ahogy a neten láttam. Van valakinek ötlete milyen programot tudnák használni, lehetőleg ingyeneset? Előre is köszönöm.
Miért jpg? Minden valamire való nyák tervező tud exportálni gerbert, azt flatcammal tudod kezelni és kész is a gkód.
Hali!
Lehet rosszul fogalmaztam, Nyák készítéssel semmi bajom Eagel-el megy. De szeretnék képeket gravírozni, plexi-re, vagy fába, stb. Olyan programra lenne szükségem amivel jpg vagy egyéb képfájlból tudnák cnc-nek ehető fájlt csinálni. Például ebből: A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2020
Képet gravírozni lézerrel lehet normálisan. Arra LaserGRBL a legjobb. Képből megcsinálja a g kódot, lehet variálni a beállításokkal.
Szép estét!
Segítséget szeretnék kérni egy léptető motoros három tengelyes maró vezérlésében. Vettem egy a képeken látható kis gépet, de hiányzik a vezérlés. Hogyan lehetne csinálni hozzá vezérlést? ...vagy, esetleg van aki meg tudná csinálni? T. Lőrincz László
Csinálni nem érdemes, olcsók a vezérlések, legalábbis a hobbira valók. A kérdés az, hogy milyen programmal akarod vezérelni, mert annak a függvénye a vezérlés is.
Szia!
Talán a legegyszerűbb megoldás, ha magadnak akarod megépíteni a TB6560. Létezik belőle olyan modul, ami optocsatolón keresztül fogadja a step/dir jelet. Ha három darabot közvetlenül rákötsz a nyomtatóportra, már kész is van a léptetőmotorok vezérlése. Természetesen elengedhetetlen egy megfelelő tápegységre, és egy jó LPT kártyára. A saját tápegységem felépítése: 24V 150VA toroid +25A-es diódahíd+ 2x10000uF. Az LPT kártyám egy olcsó kínai verzió, azt hiszem 4000Ft-omba került. Gyorsan kellett egy nyomtató port, és ez volt a boltban. Szerencsére bevált. Négy éve hiba nélkül működik. A motorok csatlakoztatására 5-ös XLR-t használok. Elvileg a DSUB is elvisel 1,1 A-t tüskénként.
Szia!
Igazad van. Szerencsémre kaptam segítséget, így gyakorlatilag azt mondhatom; mach3 programhoz elkészült a vezérlés.
Sziasztok!
Elkészült az első cnc alapú kis gépem dvd alapokból. Elméletileg 40x40 mm-es munkafelülete van. Mindhárom tengely motoros mozgatású. Tökéletesen működik arduino nano-n keresztül. Sajnos a g-kód előállításánál megakadtam. A LaserGRBL v3.8.0 programban a munkaterület mérete és a toll felemelése nem jó, az Inkscape 1.0.1 pedig a g kód mentése nem működik. Milyen megoldás lenne az eredményhez vezető?
Kicsit konkrétabban. Mi a nem jó a lasergrblben?
Az Inkscapeben elkészítettem a rajzot. Ott nem tudom gcode-ra menteni ezért a Lasergrbl-be beolvasom. Ott elindítom a folyamatot és:
minden vonalon többször végigmegy és a tollat nem emeli fel. Keresgéltem a beállításokat, de nem tudom, hogy a laser be és kikapcsolása helyett a z tengely emelkedjen fel. Köszönöm!
A rajzot is tedd fel amiből a g kód készült! Ha volt már olyan g kód ami normálisan működik akkor azt is. Gondolom szervó emelgeti a tollat, de én ezt nem használtam még, nem tudom melyik parancs működteti a szervót.
Köszönöm!
A toll felemelését megoldottam. A lézert az M5 parancs kapcsolja ki, ezt cseréltem ki a programban Z5-re, majd mikor M3 van az a lézer be azt pedig Z0-ra cseréltem. ekkor fel és le jó a toll. Most már csak a dupla menetet kellene megoldani. Köszönöm!
Nem megy többször végig. Ha megnézed a kódot pár századdal mellé teszi, tehát 3 csillagot rajzol. Gondolom vastagságot ad neki. Egy ilyen egyszerű alakzatnál ki tudod törölni a kódból a felesleges részeket.
Köszönöm! Délután vettem egy nagyon jó vékony hegyű zselés tollat. Holnap azzal rajzolok, szerintem biztos jó lesz.
Sziasztok!
Volna még egy kis problémám a MACH3-mal. Az az észrevételem, hogy mikor fut egy program, random helyeken úgy hagy ki lépést, hogy még a maró motor reléjét is lekapcsolja egy pillanatra. Kvázi mintha a program elvesztené a kommunikációt a párhuzamos porttal. Esetleg valaki találkozott már ezzel a problémával?
Szia!
Az utóbbi időben nálam is szokott furcsaságokat művelni. Nálam nem a párhuzamos porttal van gond, hanem néha hajlamos kihagyni sorokat, vagy egy G2-t nem fejez be és az ív közben kezdi el végrehajtani a következő sort... Volt olyan, hogy egy G0 Z-t felejtett ki, úgy ment a következő fogásba. Nyilván bele is törte a szerszámot. A furcsa az, hogy tök ugyanazt a programot több munkadarabon lefuttatva ritkán jön elő a hiba, viszont ugyanott, ugyanabban a fogásban, tehát nem tűnik véletlennek az előfordulás. Eddig nem sikerült rájönnöm, hogy mitől függ...
Ja, itt annyival kiegészíteném, hogy volt olyan kód, amiben egy cilus lefutott akár 50x is, mégis a 47. futáskor hagyott ki sort, amit több munkadarabon ugyanott rontott. Tehát az a bizonyos "hibás" ciklus lefutott 46x helyesen, majd a 47. futáskor hibázott. És ezt több pldányban hajlamos volt eljátszani. (A számok fiktívek, csak érzékeltetésképpen, hasra ütve írtam őket, de a lényegen persze nem változtat.)
Ilyennel esetleg találkozott már valaki?
Nálam az az érdekes, hogy még a maró motort működtető relét is kikapcsolja ilyenkor egy pillanatra. Hallom, hogy kattan. Gondolkoztam azon, hogy esetleg a gép gyenge ahhoz, hogy egy ilyen programot futtasson, egyetleg a 35.000Hz-es freki már sok neki? Egy régi 800MHz-es P3-as gépről próbálgattam. Sok helyen írják, hogy a 35000Hz-et inkább 1GHz-től ajánlják.
Vagy egyszerűen csak ez gyári TB6560-as vezérlő kártya nem az igazi. Nem nagyon vagyok vele megbékélve. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
Nálam a marómotort még nem a MACH kapcsolja, ezért erről nincs tapasztalatom, és konkrét lépésvesztéssel sem találkoztam még, tehát ez más jellegű hiba lehet - vagy ki tudja. Az biztos, hogy valami nem okés vele. Nekem 100kHz-en megy (nem tudom hirtelen milyen procival, valami dual core, 3+ GHz-en.) Visszább vettem, de szerintem semmi nem változott tőle.
Közben azt hiszem rájöttem!
Nekem szoftweresre van állítva az E-stop. Vagy is a 0-ás portra. Ha jól emlékszem, akkor még írták is, hogy ez okoz érdekes jelenségeket. Holnap beállítom, aztán kiderül.
Szerintem nekem az 1-es porton van, de megnézem majd. Viszont az ellentmondásos ebben, hogy e-stop után nem kellene azonnal újraindulnia a mozgásoknak. Már ha az a probléma, hogy egy rövid, nem valós e-stop jelet érzékel...
De reméljük, nálad megoldja a hibás működést. |
Bejelentkezés
Hirdetés |