Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mibe építsünk és hogyan?!
 
Témaindító: pedrock, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) pedrock hozzászólása Feb 5, 2006 /
 
Üdv mindenkinek!

Sokat lehet olvasni arról, hogy milyen áramkört hol találunk és miként csináljuk meg, de kevés szó esik arról, mihez kezdjünk ezek után. Sokak számára nem nagyon fontos a szép és tartós kivitel, de úgy gondolom, némi információgyűjtéssel el lehet érni az olcsó és jó kivitelezést. Pl: sok ember számára probléma beszerezni a transzformátort, vagy a dobozt, panelok rögzítéséhez szükséges dolgokat (még egy sima M3-as csavar beszerzése se egyszerű ) Legfőképp arra várnám a választ, hogy ki honnan szerzi be a hozzá való dobozt, és mivel oldja meg a felairatozást, stb... Én eddig Alfasettel csináltam, de szerintem az nem az igazi... Vagy pl. hol gyártanak olcsón és jó mínőségű dobozokat egyéni méretek alapján?
(#) patexati válasza pedrock hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Ja, ez a dobozolás örök problema; én személy szerint minden "szemetet" összeszedek vagy itthagynak nálam és ezek bontásából szoktam magamnak építeni. Aztán ami nem kell, azt lomtalanításkor kidobom; csak ez elég sok helyet foglal el és nem mindenki rendelkezik sok hellyel ugyebár...
(#) deguss válasza pedrock hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Nem tudom mennyire érdemes ezért topicot nyitni, mondjuk nem én döntöm el.

A dobozokra visszatérve, ha jó doboz kell, annak megkérik az árát, és a jó cégekre rátalálni mindenfelé. Ezek tegtöbbje pont távol esik lakóhelyedtől (ált.) így ha még postán elküldik, még drágább lesz. Ha olcsó cucchoz kell doboz, akkor meg többe kerül, mintha saját magad gyártassz egyet.

Nem kell hozzá igen nagy szaktudás, egy lemezből egy "kasztnit" összedobni. Nem kell hozzá sok szerszám, meg lehet csinálni pontheggesztő nélkül is.
Én speciel ha árnyékolásra kell doboz, lemegyek a műhelybe, egy lemezolló, egy satu, fogó, vonalzó, pár cucc, és meghajlítom, majd lehet forrasztani, meg csavarozni.

Azt akarom lényegében mondani, hogy ha most ide Pityu ajánl egy boltot, hogy itt Szegeden tuti olcsón van 35*40*20-as műanyag doboz, de Te Győri vagy, többe kerül a leves mint a hús. Ha persze csak "otthoni", kevésbé precíz célokra kell.

És hogy egy M3-as csavar beszerzése gondot jelent. :no: EZ meg végképp hihetetlen. Ugyanis ha nem rendelsz belőle postai úton >100-at talán még el sem küldik, ha egy cégtől, vagy vmi kiskereskedésből rendeled.

Sok sikert!
Üdv. deguss
(#) pedrock válasza deguss hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Sajnos az a helyzet, hogy Pécsen bementem 3 boltba és nem tudtak nekem M3-as csavart adni Dobozt pedig tényleg nem nagy dolog otthon csinálni, de mivel nem csak magamnak készítek mindenféle dolgokat, így fontos lenne a szép doboz, valamint a feliratozás!
(#) szabi83 válasza pedrock hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Itt keressél boltra...csavar/Pécs kombináció...ha csavarboltba nincs akkor az gáz bolt sztem...
(#) Tomee válasza pedrock hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Én már itt pesten is hallottam, hogy a gyerek bement 3 különböző csavar boltba és M3 csavart kért, majd azt mondták neki, hogy menjen be egy csavar boltba.
(Miért ez nem volt az?)
Én ha bemegyek a kedvenc csavar boltomba akkor ott mindenféle csavart kapok. Nem tudom, hogy hogy van ez?!
Egyébként a feliratozás engem is érdekel? Hol lehet kapni feliratozó cucot? Mennyire tartós? (UV, fogdosás, zsir, olaj, stb)
(#) brejti válasza Tomee hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
A feliratozást én nagyon egyszerűen megoldom:
Bemegyek egy jobban felszerelt papír-írószer boltba, (vagy nyomdai segédanyagos boltba), aztán veszek pár papír alapú öntapadós lapot, meg átlátszó öntapadós fóliát (Ezeket egyébként lehet 50cm széles több méteres darabokban is venni).
A feliratot kinyomtatom a papírra, aztán ráragasztom a dobozra. Majd a fóliát is ráragasztom. Így a felirat örökös lesz.
(#) damatic válasza Tomee hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Kicsit nagyobb vasat csináltam mint elektronika - egy opel motorját akartam ellátni 8.8-as szilárdságú imbuszfejű M8-as HORGANYZOTT csavarokkal. Ha nem egy földimbe botlottam volna a boltban, kihajítottak volna, pedig ez egy nagyon dícsért csavarbolt volt Szegeden.

Azon pedig már meg is lepődtem, hogy M4X15mm-es keresztélű gömbfejű horganyzott csavart kaptam.
(#) pedrock válasza damatic hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Most megnyugodtam, h nem én vok olyan hülye, h nem találok csavart. Úgy látszik magyaroszág még a csavarok szempontjából is elmaradott Azért kissé felháborító, h egy fórumot kell nyitni ahhoz, h megtudjam hol lehet venni egy sima kis csavart venni
(#) Travolta válasza damatic hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Hál istennek nekem még mindíg szerencsém volt a kötőelemekkel!A kerületben ahol lakom a van 1jó kis csavarbolt, na ott aztán lehet venni mindent.Bemész, elmondasz mindent a csavarrol,legalább is azt hiszed, és még legalább 2keresztkérdést feltesznek, hogy milyen legyen
Persze utána adják, ráadásul fillérekbe kerül, uh mindig veszek vagy 50db-ot.
(#) damatic válasza Travolta hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Na azért attól függetlenül tényleg nem rossz bolt, csak eléggé hasogattam a szőrszálat.

Készülék előlapot egyébként nagyon szépet lehet csinálni olyan aluszelvényekből, amit a nagy kék vagy a nagy hódos áruházakban kapni.
(#) st3 válasza damatic hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Sziasztok!
Szerintem ennek a témának ugyan úgy itt van a helye, mint a többinek. Egy készülék értékét, használhatóságát erősen befolyásolja a külső megjelenése, még ha amatőr készülékről is van szó. Vagyis a dobozolás, a külcsín nagyon fontos szereplő a "gyártási" folyamat során.
Normálisan beépíteni vmit, a kezelőszerveket jól elhelyezni nem könnyű dolog-a profiknál ez külön szakma-sőt külön szakmák.
Csak néhány probléma ami eszembe jutott:
-előlap készítés,feliratozás
-tolópotik helyének kivágása
-életvédelmi szabályok betartása
-földhurok mentes szerelés
-lemezhajlítás
-nagyméretű furatok készítése lemezen
-műszer-skála rajzolás
-stb.stb.stb
Úgy hogy szerintem itt is van mit megbeszélni.
A hozzászólást gondolatébresztőnek is szántam.

Sziasztok
st
(#) zaik válasza pedrock hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
nekem is szerencsém van ilyen szempontból, mert itt a városban van egy jó kis csavarbolt. meg a közelben (autós közelség) van két-három nagyobb barkács-áruház, igaz, a múltkor sehol sem találtam fekete csavarokat a hangfalhoz. Végül gipszkarton-csavarokkal oldottam meg. Persze tudom, hogy hol lehet kapni azt is, csak az már Pest.
De dobozt én se tom hol vennék itt a környéken...
(#) zaik válasza st3 hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
jó kis gondolatébresztők.:yes:
(#) voodooo válasza zaik hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
ha ekkora az érdeklődés és annyirenincs válasz akkor nekikezdek a dobozgyártásba
"Tóth úr elő a margóvágót!!!!"
(#) G-Lex válasza deguss hozzászólására (») Feb 6, 2006 /
 
Szerintem vagyunk olyan összeforrott közösség, hogy ha megkér valaki valakit, hogy ebbe a boltba vegye meg neki a dobozt v a csavart és postán küldje át akkor semmi akadálya nem lenne...
(#) drbobee hozzászólása Máj 12, 2006 /
 
Tárgyaljuk meg, hogy milyen módokon lehet az otthon készített és bedobozolt készülékeket, legyen az erősítő, frekimérő, tápegység, EQ stb. szépen és esztétikusan feliratozni.

-Önáttapadó pl. Alphaset betűkkel+lakkal rögzítve
-Egy dekor cégnél kivágatni a betűket öntapadó fóliából?
-Vagy?
-Vagy minimalistán...nem teszünk feliratot poti forgatógombok, kapcsolók fölé?

(Én eddig az elsőt használtam)
(#) titkovics válasza drbobee hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
Hali

Nem tudom -lehet hülye ötlet- de mi lenne ha a vasalós technikát alkalmaznád, úgy mint a panelkészítésnél. Csak itt nem rézre melegíted rá a "tintát" hanem alumíniumra. De lehet hogy az alumínium elszíneződne a melegtől. Ezt nem tudom, ki kellene próbálni. Hogy a műanyag doboznál mi a helyzet arra nincs ötletem.
(#) PCB válasza drbobee hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
Szia !

Alura szerintem az a legszebb megoldás ha úgy mintha
nyákot maratnál leragasztod és a betűket kihagyva
HCL -be kis időre beleteszed.
Gyakorlatilag a betűket és jeleket az aluba belemarod.

Egy kisdarab alulapon próbáld ki milyen, csak előtte polirozd fel a lapot hogy szép legyen.
(#) tatabike válasza drbobee hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
Az öcsém sírköves, és homokszóróval csinálja a betüket a kemény gránitba. Arra gondoltam, ez lehet működne pl. plexivel is. Plotterrel kivágja a szöveget egy öntapadós fóliából, de úgy, hogy csak az öntapadó fóliát vágja át, a hátoldalát nem. Ezutám felragasztja, ráhengereli egy gurigával, majd egyszerűen kiszedi a betüket, illetve azokat a részeket, amit ki akar maratni. A homok lemarja a kemény gránit felületét, a puha matricáról pedig visszapattan, alatta szép fényes marad a felület. Üvegen is használható ez. Én ezt akarom kipróbálni. Ée egy ilyen kimart plexi lap alá bármilyen színt, vagy ilyesmit lehet tenni...
(#) ndavid87 válasza tatabike hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
A borításokkal én is gondban vagyok.
Régen persze elvoltam a jó öreg kartondobozokkal, de
ma már szívesebben építenék normális kinézetű műanyag
dobozba!
Láttam is ilyesmit a neten különböző formában és
méretben, de eszméletlenül drága szórakozás!
(#) welger válasza pedrock hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Feliratozásnál egyszerű megoldás lehet, hogy öntapadó betűkészletből felragasztott szöveget előlappal együtt lefestünk, majd száradás után a betücímkékét levéve látható lesz a felirat az előlap régi színével.
(#) (Felhasználó 924) hozzászólása Máj 15, 2006 /
 
Hello! Gondolom ti is sokszor szembesültök olyan problémákkal, mikor szeretnétek vmilyen elkészitett erősitőtöket vagy akármit rendes, normálisan kinéző dobozba helyezni. Na én is ebben a cipőben járok most. Hol lehet, vagy milyen cégnél ilyet rendelni? Gondolok most arra, hogy ha mail-ben megirom a méreteket, szin stb.. akkor hol gyártsák le és postázzák el. Tudom erre a legegyszerűbb azt mondani hogy keress egy lakatost aki ilyennel foglalkozik. Csakhogy vannak ilyen cégek akik kimondottan ilyeneket csinálnak. Ezeknek kelle a cime vagy valami erérhetőség. Egyébként vannak olyan nagykereskedések ahol előre legyártott dobozokat árulnak?
(#) luxmanpower válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Máj 15, 2006 /
 
Van már pár ilyen topic! Keress rá!
(#) vicsys válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Máj 15, 2006 /
 
keresés gombot használni légyszíves!
Köszönöm a megértést.
[link=http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic.php?id=684]http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic.php?id=684[/link]
(#) Tomee válasza welger hozzászólására (») Máj 15, 2006 /
 
Ti hogyan szoktatok nyákot tervezni?
Először a főbb alkatrészek és a dobozok megvannak majd a nyákot a dobozhoz és az alkatrészek méreteihez tervezni vagy először a nyák tervezése, elkészítése aztán majd furkálunk, meg reszelgetünk, hogy egyáltalán valahogy elférjen?
Ki szokott gondolni a rögzítő és egyéb furatokra?
Mekkora alkatrész méretet használtok normál és smd alkatrészek terén?
A főbb alkatrészek (R,C, D, Tr.).

Üdv tomee.
(#) KeserűCukor válasza Tomee hozzászólására (») Máj 15, 2006 /
 
Bútorlapból dobozt?
Nem tűzveszélyes?
5letek?
THX:
---ZoLee---
(#) Frankye válasza Tomee hozzászólására (») Máj 16, 2006 /
 
Én mondjuk a NYÁK-hoz készítem a dobozt. De az előfordul, hogy a rögzítő furatok helyét nem kalkulálom be előre...
Ilyenkor szoktam meg , ja és
Akkor vagy megpróbálom valahova besuszterolni a csavarokat, vagy áttervezem a NYÁK-ot, vagy (horribile dictu!) rögzítés nélkül teszem be... Ezt azért írtam halványan, nehogy valaki követendő példának tekintse!
(#) Frankye válasza KeserűCukor hozzászólására (») Máj 16, 2006 /
 
Gondolj arra, hogy anno, a rádiózás (h)őskorában a csöves rádiók doboza szinte kizárólag fából készült. Sőt, a TV-k is, bár ott egy bizonyos gyártmány hajlamos volt arab tenoristának (gyk.: terroristának) képzelni magát, és minden előzetes bejelentés nélkül egyszerűen csak felrobbant. De erről nem a fa dogoz tehetett...
Szal a bútorlap nem rossz (szvsz), bár a szellőzését meg kell oldani, főként a "melegedős" alkatrészek esetén, de ha megfelelő faipari szerszámokkal és kézügyességgel, no meg elegendő ujjal (ez később, a barkácsolás során még csökkenhet! ), akkor szép munkát lehet belőle létrehozni!
(#) kukuj hozzászólása Szept 12, 2006 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy ki, milyen módszerrel csomagolja be, az általa készített hobby cuccokat? Gondolok arra, ha építesz pld. egy erősítőt, akkor hogy dobozolod be házilag úgy, hogy az profi esztétikummal bírjon?
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem