Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
képen szereplő 2 csatornás rádiós relé, az újrabekötés után a feszültség rákapcsolása után magától behúz és zárja mindkét NO kontaktust. (hallható, látható az elmozdulás, és megvan a rövidzár a K1 és Z1 illetve a K2 és Z2 pontok között. A távirányítóra nem reagál, nem kapcsol ki, csak a csatornához kapcsolódó zöld LED jelez (bekapcsol, kikapcsol). Ma még megpróbálom kiszerelve is tesztelni. Mi lehet a gond? Ha elfelejtette volna távirányítót a relé, akkor gondolom a LED sem kapcsolna/ki be. Ha kuka, tudtok ajánlani helyette valamit? 230V-os működtető feszültség van, és egy kb 400W-os medence keringető szivattyút működtet. (a másik csatornára a medence világítás van kötve).
Szia!
A lehetőség több féle. Leggyakrabban , vki beüzemelt egy ugyanilyen frekvenciás akármit (scanner, távvezérlő, időjárás állomás stb) Ennek ajele működteti,-kikapcsolva kiveszed a rádiós panelt (.Ami a kék trimmerpotik mellett van) S utána bekapcsolva nem kéne működnie. visszateszed , s naponta többször megnézed van-e szünet. A másik valóban rossz . Akkor EBAY ,Aliexpress stb ről bezserezni ,egy másikat. Az ilyen helyhezkötött vezérléshez jobb a fix kód.
Ha van rajta led, ami rendesen veszi a távirányító jelét, akkor a rádiós rész valószínő rendben van. A végrehajtó rész pusztulhatott meg benne. Mondjuk az furcsa, hogy mindkét oldal egyszerre. Amit még nem tudok, a panelen van relé1 meg relé2 sárga led, zöldből meg csak egyet látok, így annak a funkcióját nem igazán tudom azonosítani a relékkel.
Köszönöm az ötleteket. Közben tegnap délután már megoldódott a dolog. Tesztelés közben kivettem és visszatettem a rádiós panelt a NYÁKról, azóta szépen csinálja a dolgát. Már vissza is szereltem. Elnézést a LED színért, valóban a sárga jelzett a vevőre. Az 1 db zöld LED a tanítás funkcióhoz van.
Sziasztok,
régi fadobozos, házfalban levő mérőóra szekrény esetén, villanyóra cserénél kötelezhetnek-e bármilyen fejlesztésre, átalakításra? Illetve ilyen esetben megkérhető a szaki, hogy a mért oldali vezetéket kicserélje a régi alumíniumról rézre, vagy én a kezébe nyomhatok két szál vezetéket, hogy kicserélje?
Mérő cserénél nem történik semmi csupán a mérőt lecserélik, a vezetéket ha rendes emberbe botlasz kicseréli magától is .
Nálunk konkrétan levette a mérőt, majd közölte, ha akarom cserélhetem, őneki ez nem dolga. Amúgy elnézve, lehet ezzel a hátsójukat védik, ki tudja az elosztóba hogyan van bekötve, ő azért már nem vállalja (hatja) a felelősséget, igy inkább zsigerből mindenhol elutasítják a felkérést.( legalábbis akitől hallottam)
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2020
Kötelezés szabványosításra villanyóra csere esetén akkor van, ha a hálózat állapota indokolja. Ilyen pl. amikor 25 A-es biztosíték van a mérő mellett, de a méretlen vezeték 4-es alu. Jó kérdés, hogy hogyan kerülhetett oda akkora biztosíték a szolgáltató által még régebben... Mindenesetre kap az ügyfél 30 napot, hogy rendeztesse.
Nem tudom, hogy mekkora keresztmetszetű a méretlen fővezeték, a biztosíték 25 A-es. Kb 1970-ben épült a ház. Remélem nem kötözködnek.
Ha nekem megengedi, mi a követelmény? 6 mm2 vezeték, hosszú érvéghüvely, négyszögre préselve?
Minimum a 10-es MKH.
A 25 A-hez elég , megfelelő és szabályos lenne az amit leírtál, de ha valaki a mérőhelynél hozzányúl, cserél, azt az akkori szabványoknak és előírásoknak megfelelően kell, ezért szükséges a 10 mm2-es keresztmetszetű MKH és megfelelő színű vezeték.
Plombált rész, tehát az felel érte, aki a plombával a nevét adja hozzá.
Nem tudom, én 32A-kértem, ha már lehet, oda kérdezés nélkül 10-es érvégezett réz vezetéket tettem be. ( bár a betáp 10-es alu volt.) Ami miatt a 10-es ajánlott, a PEN vezető nem lehet 10mm2-nél vékonyabb, mechanikai okokból, az óra alól meg ugye az jönne ki elvileg.
Idézet: „én a kezébe nyomhatok két szál vezetéket, hogy kicserélje?” Gondolom itt a fázis és a nulla vezetékre gondoltál. De cserélni kell a védővezetőt is. A védővezetők (PE) szükséges keresztmetszetére vonatkozó szabványelőírás a védővezető keresztmetszetét a fázisvezető keresztmetszetéből származtatja. A helyzet azért nem ilyen egyszerű, látni kell a helyszínt is, milyen állapotban van a védővezető és mennyire hozzáférhető. Szükség esetén azt is cserélni illik.
Mikor kijött a javaslatot adó, az helyből közölte, földelőszondát cseréljem, valamint a tetőtartónál a sodrott kötést csavarossal erősítsem meg, utána kérjem a bővítést. A földelés vezetéke így az órát megkerülve megy az elosztóhoz Természetesen az is 10mm2. A régi nyomvonal az óra alatt ment, gondoltam nem szívatom magam az esetleges kihúzkodással / behúzással, elfér nem fér dologgal.
Pár kép, bár gondolom ez alapján sem lehet semmit mondani.
Annyit látni, hogy az óra felől a lakáselosztó felé a fázis 2.5 mm2 aluval jön, az egy fázis ellenére 3 szálon, a nulla és a föld máshonnan. A papírok alapján TN rendszer.
Sajnos villanyóra cserénél általában nem a szolgáltató emberei mennek, hanem egy vállalkozóé, akik jó esetben villanyszerelők, de koránt sem biztos(!!). Csak megmutatták nekik, mit, hová kössenek. Csak a mérőt veszik le, még a gumantáblát sem, ha anélkül is lejön a régi mérő. Az újat ráfúrják, bekötik és mennek tovább.
Remélem csak ennyi lesz. Felkészülök azért a legrosszabbra, aztán kiderül.
Igen erre gondoltam, még nem is láttam, egy új földelőszonda kiépítése is javasolt a védővezetővel együtt.
Az első képen, ha jól számoltam a mérő körül 6 különböző mintázatú tapétát számoltam. Jó lenne legalább egyszínűre lefesteni. A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2020
A tapétát örököltem, valaki művészi kedvében volt, szerintem leszedem, bár így elég egyedi.
Sziasztok
Dugóaljakba és egyéb eszközökbe meg van jelölve, melyik a fázis és melyik a nulla. Mi jelentősége van ennek? Másik kérdésem, pont a telkem fölött megy el egy 22kV-os vezeték és itt a sarkon van kiépítve egy villanyoszlop, sokszor ráz meg galambot, de volt, hogy gólyát. Kinek kell jeleznem, hogy szereljenek fel rá műanyag védősíneket, a zöldeken kívül, akiket leköti a békák vándorlása? A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2020
Sokféle eszköz van, és foglalkoznak is vele. Szerintem be kell jelenteni az ügyfélszolgálaton, hogy pontosan ezen a helyen rendszeresen találunk áramütött madarat. Ügyintéző nevét, bejelentés időpontját felirni, szám alapján rendszeresen rákérdezni.
Például az, hogy mondjuk egy izzó foglaltnál, ne a külső (könnyen megérinthető) menetes részen legyen a fázis, hanem belül, amihez nehezebben fér hozzá amber fia/lánya...
Már tavaly ide jelentettem be: Bővebben: Link
De válaszra se méltattak, pedig, ha jól tudom az még pénzbe se kerül, most megint próbálkoztam, hátha. Az általad megadott oldalon nem látok bejelentési lehetőséget.
Azt én sem. Amikor voltam látogatóban a MAVIR-nél (FAM cikk), akkor nagyon büszkék voltak a madárvédelemre. Mondjuk az is igaz, hogy a 22kV nem az ő műfajuk...
Ne hagyd élni őket. Kitartó cseszegetés után nekem is elvitte a telkem felül a Digi a szabálytalanul áthúzott kábelt.
Szia!
Hazánkban Isten igazából, nincs rá szabvány, hogy dugalljban hova kötöd a fázist, nullát. Legalább is én nem tudok róla, pedig párszor kerestük az erre vonatkozó szabványt. De azért jobb betartani, mert ha baj van, a mai jogászkodós időkben nem tudnak bele kötni. Egyszerűbb a bírót meggyőzni az ártatlanságodról. Foglalatoknál, mindig is a talp érintkezőre kötötték a fázist. Ez tananyag volt. Pontosan azért, ha az Edison menetet tekered ki, könnyebben hozzá érhet a kezed a feszültség alatt álló izzó fém részéhez.
Én a sima "101" kapcsolót is úgy szoktam bekötni, hogy alul, a kicsi álló érintkezőn legyen a fázis, a külső-billegő nagyobbon meg a terhelés/lámpa. Pedig forditva is ugyanúgy működik...
De volt már vita arról is, hogy milyen irányban álljon a kapcsoló. Szerintem erre sincsen szabvány (de nem ellenőriztem). Ettől függetlenül, amit én szerelek, ott ha felül megnyomom a billenő kapcsolót, akkor világit a lámpa. Alternativnál meg ha "másképp" állnak...
Szia! Nem tudom, de Hollandban a kapcsoló 105-ön van és lefelé kapcsol be. Ez állítólag Eu-s előírás.
Szia! A Holland a bal oldalra kéri a fázist az aljzatban. Asütő bekötése őre 3 fázisú (Perilex) aljzatot-dugót használnak, egy fázisra is. (A dugó gyárilag rajta van a sütő vezetékén.) Kétszer viszi bele a fázist nullát, így kétszer 16 Ampere van A biztosítása 4P 16A biztosítóval. A vezeték 5x2,5.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2020
A villanykörtés bekötés teljesen logikus, csak a dugalj bekötést nem értettem, mert be van jelölve a fázis és a nulla.
Még arra gondoltam, hogy ezzel tesztelik a villanyszerelők lelkiismeretességét. Mint annak idején a számítógép szervízbe, aki csak 2 csavarral rögzíti a PC burkolatot átlósan, az volt a link kolléga. |
Bejelentkezés
Hirdetés |