Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Indukciós főzőlap, sütő bekötése, kábelek kiépítése
Témaindító: zlota, idő: Nov 21, 2009
Témakörök:
Azért, mert nem vagy hülye, még nem tudod biztonságosan megoldani a feladatot ! Társasházban nagyon komoly dolog az elektromos tűz ! BTK 165 § , BTK 259 §
Sziasztok!
Errefelé, (Hollandia, más a színsorrend mint otthon,) 5x2,5 viszünk egy fázisra is. Gyakorlatilag 2db fázis-nulla, 20 A biztosítóra van kötve, aminek a kapcsolói, mind a 4 közösen mozog, mint a 3 fázisú automatán. A tűzhely mögött egy 3 fázisú, Piralaxnak (gyártó után) nevezett 3 fázisú aljzatban végződik. (Dugó is van hozzá.) L1 barna, L2 fekete, L3 szürke N kék, védelem Zöld sárga. L1-N a baloldali biztosítékon, L2- szürke, a jobb oldali biztosítékon van. Így 2x2.5-ön jön a power. Egy fázist kapnak. Ha lenne 3 fázis akkor a feliratok szerint jönne , és a biztosíték is 3 fázisú lenne. Tehát ha valaki 5x2,5 -et visz a tűhelyhez 5-10 méterre, akkor nem hibázik. Bekötését elvileg szakember végzi a tűzhely garanciája miatt, tehát nagy gáz nem lehet.
"Bekötését elvileg szakember végzi a tűzhely garanciája miatt, tehát nagy gáz nem lehet." Jelen esetben sajnos nem ez a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
Segítő szándék jegyében: Nálad a már említett 1 fázisú bekötés jöhet szóba (kizárásos alapon, lásd melléklet).
Ami az agyamban mocorog: - Linkelt adatlap szerint a készülék 10.5 kW-os, neked 1 fázis/25A áll a rendelkezésre (ami nagyjából a fele). Értsd: Vagy sütsz, vagy főzöl (TV/porszívó nuku ). - Amit írtak, külön vezeték oda nagyon megfontolandó. Alaprajztól függően nem biztos hogy nagy rombolással jár. - Áramvédő kapcsoló tényleg jó ötlet. Ahogy elnézem, kis racionalizálással be is fér oda. Azt leszámítva, hogy hívjál villanyszerelőt, én mindenképpen javasolnám a következőt (pénzbe nem kerül, bajt nem csinálsz vele): Küldd el a családot moziba/bevásárolni/bárhová. Majd amikor egyedül vagy, akkor kapcsolj le minden kis megszakítót, majd egyenként felkapcsolva nézd meg, hogy éppen hol van áram/mi világít. Egyből ki fog derülni hogy ki kivel van. Ez egyébként mindentől függetlenül nem árt, ha ott van a dobozban. Ps: Szerintem, a csengő helyére kis racionalizálással befér az FI relé.
A külön vezeték az ott van. Az egy 4x2,5-es. Annál mértem 2 érben fázist.
A tippet köszönöm, ha hazaértem megy a kapcsolgatás, hogy megnézzem mely biztisíték/ok tartoznak ahhoz a közvetlen szálhoz. Ui.: köszönöm szépen, így legalább már előrébb vagyok, tudom merre induljak el! A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2020
Ha megméred a kettőt egymáshoz képest is, (multimétered van), és van fesz köztük akkor egyértelművé válik.
Miként lenne két fázis egy egyfázisú mérőről ?
Ez az info nem volt meg. legalábbis bizonytalan info volt.
Köszönöm a segítséget mindenkinek, egy fázisra bekötve működik a ketyere.
Azzal számoltam, hogy a 10A-es kismegszakítót hamar le fogja vágni ha egyszerre több dolog üzemel rajta (pl főzőlap+sütő), ezzel nincs is bajom. Most a következő lenne a kérdésem. A falban a tűzhelytől a kismegszakítóig 3*2,5-es réz vezeték megy... Kint az óránál 25A-es a megszakító. Egy 20-as vagy esetleg egy 25-ös kismegszakítóra kicserélhetem a jelenlegi 10est?
"Most a következő lenne a kérdésem. A falban a tűzhelytől a kismegszakítóig 3*2,5-es réz vezeték megy..."
Nos erre az ágra tegyél 20 A kismegszakítót, a 10 A hagy meg, mert ott lehetnek vékonyabb vezetékek. Tehát válaszd le a melegítőt!
Szia!
Ez ennyire nem egyértelmű ; Tatabánya .Oroszlány környékén a házgyári panelben gyárilag palackos gáz van!
Igazad van. Amennyiben az építésnél engedélyeztették, akkor rendben van.
Hello .
A képen látható főzőlap bekötése érdekelne 230v ra. A mellékelt képen bejelölt részbe érdekelne hogy kell e valamilyen áthidalást készíteni ? A régebbi főzőlapon volt áthidalás . köszönöm a válaszokat előre is .
az 1 2 3 pontokat kell áthidalni. Ahogy az ábrán látni is.
Sziasztok!
Indukciós főzőlap (IKEÁ-s Möjlig) és elektromos sütő (IKEÁ-s Görlig) bekötésével kapcsolatban kérném a segítségeteket. Mindkettő konyhai eszköznek 3-3 vezetéke van (fázis, nulla és földelés). A fali csatlakozó egy zöldsárga, egy nulla és 3 fázis fogadására alkalmas. A lakás konyhája és az elektromos hálózat eleve ilyen eszközökre lett tervezve, gáz nincs a lakásban. Szeretném megkérdezni, hogy az eszközökből kijövő 1+1 zöldsárgát be lehet-e kötni együtt a fali zöldsárgához, a gépekből kijövő 1+1 kéket együtt a fali kékhez, illetve a gépek két barna fázisát a fali csatlakozó két különböző fázisához. Olvastam áthidaló használatáról is, de nem tudom, hogy arra szükség van-e az én esetemben. Előre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel
Pontosan megfelel, ahogy leírod. Ha belefér a sorkapocsba. Ellenőrizni kell a csavarok meghúzása után, hogy mindkét vezetéket megfelelően rögzítik a csavarok.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
Szia erbe!
Nagyon köszönöm a választ és köszönöm a tanácsot is.
Sziasztok! Egy gyors kérdés főzőlap bekötéséhez a 2,5 ösvezetéknek milyennek kell hogy legyen? Sodrott rézv agy sima réz kábel? Vagy mindegy.
Nem találtam sehol. Köszönöm! Laci
5x2,5 réz vezetékem van.
Sodrottat meg vennem kellene . Kb 12m re lesz a főzőlap a kismegszakítótól.
Szia!
Mindegy.
Szia!
Ez tök jó! itt Hollandiában 5x2,5 vezetéket használunk. a sütőnek. Bekötése: Barna fázis, - kék nulla, egy ák., Fekete fázis -szürke nulla. (Itt a színsorrend L1-barna, L2 -fekete, L3-szürke.) A biztosíték,2x16 A Fázis -0, L1-barna,0-kék, L1'-fekete, 0'-szürke. A 4 biztosító kar együtt jár, mint a 3 fázis,0 biztosétéké. Tehát a négy van közösítve. Lényeges! (Nem tudom a nevét.) 5 m vezetéken is. A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2020
Köszi!!
Sziasztok!
Kérdező007 által csatolt felépítés található meg nálunk is, annyi kivétellel, hogy a géphez kapott vezeték 5 darabból áll. Ebben az esetben, mindegy, hogy a falból jövő fázisokat (3fekete) melyik szürke-barna) fázisokkal párosítom össze a csokiban? Be lettek minimálisan cinezve a vezetékek, mielőtt a csokiba kerültek. Közbe kiderült, hogy ez nem feltétlen jó megoldás. Ez tud galibát okozni? Újépítésű lakásról van szó, vezetékezés indukciós főzőlapra lett megcsinálva. Válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok, nem tudom, hogy jó topik-e, de próbálkozom itt.
Vettünk egy IKEA FINSMAKARE villanysütőt (https://www.ikea.com/hu/hu/p/finsmakare-legkev-sueto-oentiszt-parolo-funkc-fekete-50411730/), ma üzemeltem be, vadonatúj bekötés (előtte gázsütő volt). A lakáselosztó dobozból közvetlenül hoztam egy új vezetéket (MBCU 3x2,5). Szépen működik, fűt, forog, villog, csipog, stb. Viszont van egy érdekesség, hogy amikor a sütő fűt, akkor hangos búgó hangja van, mint egy trafónak. Két szobával arrébb még szépen hallom. Nem a légkeverés ventije, mert az nem megy, és nem is a hűtőventillátor, mert az szuper csendes. Ez tényleg ilyen, vagy ennek valami baja van? Ez az első villanysütőnk és én úgy képzeltem, hogy ezek szupercsendesek.
A mi Zanussi-nk nem búg. Mégis mi búghat benne? Érdekes...
Igen, nekem is ez a tippem, bár fura, hogy ilyen hangos, néha még a gép alján a lemez is rezonál tőle. Kicsit játszottam vele, és már kátom, hogy az alsó fűtés lehet ilyen hangos, ha pl csak a felső fűtőszál megy, akkor az néma. Ha viszont csak az alsó, akkor búg és rezonál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |