Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3211 / 3575
(#) Ge Lee válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 1
 
Ha van egy bármilyen digitális jelformában tárolt zenei anyagod, hogy azt meg tudd hallgatni, a digitális jelfolyamot újra analóg formába kell önteni (konvertálni), ezt csinálja a DAC. Én személy szerint pl. nagyon örülök, hogy a 80-as évek zajos, sávhatárolt, nyávogó szalagos meg kazettás magnóitól a későbbi CD-kre történő irkafirkálások után mára eljutottunk a veszteségmentes tömörítési eljárásokig (pl. flac). Nem csak össze nem hasonlítható a hang minősége a régi analóg eszközökével, hanem elképesztő mennyiség fér el belőle egy tenyérnyi helyen (több tera méretű HDD-k szemben a szalagok meg a lemezek gyűjtögetésével, pakolgatásával), valamint a minőség kb. örök, nem romlik, nem kopik, nem törik el.
Az egész láncból (míg a hangot rögzítik, ide oda alakítgatják mire újra hallható lesz) nekünk csak a digitálisról történő visszaalakítástól van behatásunk a dologba (DAC-erősítő-hangszóró), a többi ugye tőlünk független.
Tehát otthon a DAC az első lépcső ami alapvetően meghatározza hogy aztán milyen lesz az egész lánc, mert ugye ami már eleve rossz azon nem nagyon lehet később javítani. Nem feltétlenül kell horror árakban gondolkodni, nekem egy ilyen van, és meg vagyok vele elégedve, noha a szoftverei elavultak, egy része pl. win10 alatt egyáltalán nem is megy. De a hangja nekem szuper, akármit is értsen a gyártó az Audiophile szó alatt. És mivel USB-s, bárhova, bármilyen PC-re ráköthetem, oda viszem ahova akarom, azaz bármelyik PC-ből ugyanaz a hang varázsolható elő vele.
És ami nekem a hangja mellett még további szempont az a zaja, ez ebben is nagyon jó, mutatom is, két különböző szoftverrel is megmértem, és a gyártó nem hazudott mint látszik. Némely vacak alaplapi hangkártya olyan, hogy nem csak sistereg mint egy régi szalagos magnó a maga 50-60dB körüli zajával, hanem még a PC zajai is hallhatóak benne, pl. ha mozgatom az egeret belehallatszik a vonali kimenetbe.
(#) gyerek67 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Ge Lee, Skori, Mnyugger, Pucuka, köszönöm a felhomályosítást!
Tisztul a kép!
Azt mondta a fiam is, hogy vásárolható irányban bejáratott kábel...
Együtt röhögtünk.
Szerintem olcsóbbra próbálom rábeszélni, mert jelenleg egy Marantz-ot nézeget...
A felesége megtudja, a legkevesebb, hogy agyonüti.
(#) sargarigo válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Idézet:
„irányban bejáratott kábel...”

Uff! Majdnem félrenyeltem a reggelimet! Mi a retek ez az irányban bejáratott dolog? Elszédül az áram a kanyarban vagy mi?
(#) gyerek67 válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 1
 
Elsősorban, vigyázz a reggeliddel!
Valami olyant hallottam, hogy ezeket a kábeleket sok-sok amperral, sok-sok órán keresztül be kell járatni, hogy a használatkor a legkiválóbb minőségben menjen át rajta a bit, vagy a dó.
Helytelen (fordított irányú) bekötés esetén pocsék lesz a hangzás.
Nekem a Corvinban annak idején '86-ban ilyesmit még nem tanítottak, de azóta sokat fejlődhetett a fizika!
(#) Rosszmáj hozzászólása Nov 3, 2020 /
 
A részecskefizikában ez alapvetés. Az egy irányba haladó elektronok barázdákat vájnak az atommagok felszínébe, amik később "megvezetik" az elektronokat. Az, hogy egy irányba van bejáratva, parasztvakítás. Visszafelé ugyanúgy működik. De keresztben nem tudnak menni, mert megakadnak!
(#) Sanyesz5 hozzászólása Nov 3, 2020 / 1
 
Állìtólag vannak ilyen "kábel bejárató" készülékek horror áron
Én az egyik audios fórumból akkor léptem ki, mikor azon ment a vita hogy kihallani a zenében ha nem aranyozott csatlakozókat használnak.... Ott eldobtam a gyeplőt....
(#) sargarigo válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 3
 
Szerintem akik ilyeneket kihallanak, azok már nem a fülükkel hallanak, hanem van valami speciális szervük erre (ami a pénztárcából nőtt ki). Ők már nyilván hallják a kszi vagy pszi vagy mi a jószág áramlását is, sőt a fű növése már elviselhetetlen hangzavar lehet
(#) mnyugger válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Meg a hangszórók, hangváltók bejáratása.
Aranyozott biztosíték.
USB kábel, amorf rézből.
S ezeket mind bekajálják.
Azután fennen hirdetik, hogy ez milyen jó.
(persze, a horror áron vett cuccnak már csak presztizsből illik kihallani a jóságát. Mily blamázs lenne az ellenkezője. )
(#) mek-elek válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 2
 
Ugyan felvetésedre írok, de nem neked címezve a következőket,
nem vagyunk egyformák!
Ezzel nem lenne baj, azonban ezért nem kellene a másokat megítélni.
Van akinek a barna, van akinek a szőke, na és, legyen mindenki elégedett azzal amije van. Az hogy mi merre fejlődik, azt nehéz megjósolni. Szerintem, az viszont biztos,hogy manapság több információhoz lehet jutni, mint 40 évvel ezelőtt. Azonban az információt ajánlatos a megfelelő helyen kezelni, mert csak akkor látjuk hasznát.
Mivel én zenebarát vagyok, és szerintem hallásom is van hozzá, szeretem, ha valami jó, esetleg még a részleteiben is. Ha főz az ember, és igényes is esetleg, akkor tudja, hogy a lényeg a részletekben van, abból áll össze az az íz, amire csak egyszerűen azt mondjuk, hát ez fincsi. Na de az sem mindenkinek. Talán kérdés lenne ez esetben, hogy kinek van igaza? Szerintem nem. Egyik félnek sem kellene a másikra rácsodálkozni, esetleg megszólnia: hogy neked mi a jó ebben?
Én megértelek benneteket, ha nem hallotok olyan részleteket, amikről mások írnak. Nincs is ezzel semmi baj!
Problémát csak abban vélek felfedezni, hogy ezt úgy gondoljátok ellensúlyozni, hogy boszorkányságról beszéltek, és kivagyiságként említitek a másként érzőket.
Remélem nem bántotta meg senkit azzal, hogy normális dolognak gondolom, ha valaki másképp hall, mint Ti.
(#) gyerek67 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 3
 
Szia!
Köszönöm a hozzászólásodat! Nem kívántam megbántani senkit és Te sem bántottál meg engem.
Azért sem kívánom folytatni ezt a témát, mert nem áll szándékomban piszkálni senkinek sem az érzékenységét. Mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, amiben hisz, ami örömet okoz neki és annyit költ rá, amennyit csak akar.
Mivel jómagam nem mozgok ilyen audiofil mélységekben (micsoda gyönyörű képzavar! ), próbálom megtalálni a számomra megfelelő arany középutat (ami, tudvalévőleg nem vezet sehova).
Számomra csak egy nekem tetsző ár-érték arány lehet fontos, ami nyilván nem vág össze mindenkinek az elképzeléseivel, véleményével.
Béke!
Üdv:
Viktor
(#) Rosszmáj hozzászólása Nov 3, 2020 /
 
Nekem meg sacc 2dB/oktáv meredekségű 4KHz-es aluláteresztő szűrőim vannak.
Mindkét fülemben.
(#) gyerek67 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Akkor én nyertem, az enyém jobb!
Mindkét fülemben sávszűrő van, mind a sávszélesség, mind a meredekség valós időben azonnal, automatikusan állítódik:
Csak azt hallok meg, amit akarok!
Ez persze nem mindig jön be az Asszonynak...
Egyébként tényleg nem jó a fülem, de sem az irány-, sem a zenei hallásommal nincs baj.
Furcsa egy dolog a fül, a hallás fiziológiája, az bizonyos!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2020
(#) tbarath válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 4
 
A hangszóró bejáratását még épp el is tudom hinni, hiszen az mechanikus alkatrész, simán lehet, hogy "bekopik" 1-2 dolog, pont mint egy (robbanó)motornál. A többi szerintem placebo, amiből nekem a nagy kedvencem az audiofil hálókábel (UTP, a két végén RJ45 csatival),
(#) Kari55 válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Idézet:
„Csak azt hallok meg, amit akarok”

Ezt szelektív hallásnak nevezik.
(#) Gafly válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 1
 
Meg vagyok áldva kissé a gyorsolvasás képességével.
Sajnos hátrányai is vannak.
Idézet:
„Ezt szelektív hallásnak nevezik”

Esküszöm, elsőre egy "l"-el olvastam, és kicsit morbidnak találtam.
Na ezért is kell átolvasni a hozzászólást többször is.
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 1
 
Ugyanitt a kismegszakítót is kihallani. Nekem nem megy, de amit nem észlelek, az még lehet. Én csak akkor veszem észre hatását, amikor leold zenehallgatás közben.
(#) nagym6 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 2
 
Idézet:
„szeretem, ha valami jó, esetleg még a részleteiben is.”
Sehol sem olvastam, hogy valós élő akusztikus hangszerhanghoz, vagy élő zenekarhanghoz hasonlítva lett volna minősítve a készüléklánc. Mindig csak egymáshoz. Ezért tartom hamisnak ezeket az észleléseket. Tovább nem írok e témáról, csak ennyit, mert a más vélemény e téren hiba.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 2
 
Általában nem köthető rá fejhallgató, mert vonali kimenete van. Az ilyen jobb minőségű hangkártyákat műsor forrásként szokás használni a műsor további manipulálásához, (erősítés, keverés, effektek stb) ezért az akár extrém alacsony zajszint, és a nagy mintavételezéssel előállított igen kis torzítás. persze aztán vagy meghajtja a fej(fül)hallgatót vagy nem.
Amelyik fülhallgató használatra készült, annál nem olyan magas igényeket kell tudni kielégíteni, 50 - 60 dB jel/zaj viszonynál nagyobbat már nem nagyon lehet észrevenni sem.
Az említett jóminőségű hangkártyánál fontos a minél jobb jel/zaj viszony, mert a hallgatásig még több fokozaton kell a jelnek átmenni a feldolgozás folyamán, és minden fokozat hozzáadja a saját zaját a hasznos jelhez, rontva a végeredmény jel/zaj viszonyát.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2020
(#) mek-elek válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 3, 2020 / 1
 
Köszönöm a témához a hozzáállásod, és nem több erről.
(#) mek-elek válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Az alapokat én is így vélem, a többi már dzsungel, amiben könnyen eltévedhet az ember, ha nem jó irányban halad. Különben is nem idevágó téma. Sajnos hontalanná tették több mint egy éve.
Jó esetben csupán függönyökről, távolságokról lenne szó, de csitt, ne tovább, hacsak privátban nem....
(#) gyerek67 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Köszönöm én is!
Mint az imént említettem, a fülem nem jó.
Az mp3. gyatra minősége nálam is kívánni válókat hagy, ezért gondoltam, hogy esetleg én is valamilyen minőségibb zenehallgatás irányába szeretnék elindulni és véleményeket, tapasztalatokat kérek, pedig csak a Fiam dobta fel a témát.
Persze, hogy mit fogadok el, azt majd én fogom eldönteni és azt is, hogy miért.

Idézet:
„de csitt, ne tovább, hacsak privátban nem....”
(#) gyerek67 válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Persze, hogy annak nevezik, csak szerettem volna ide illően, szakszerűen megfogalmazni!
(#) mnyugger hozzászólása Nov 3, 2020 /
 
Az imént lőttem:
Idézet:
„Szerintetek milyen audió usb kábelt vegyek és hol?”

válasz:
Idézet:
„Supra 10k környékén van jó. Attól jobb a Chord Silver 16-ért.”

Idézet:
„LuXor! Ár/érték jó. Vörösréz-arany mix.”

(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
Köszönöm.
Én legtöbbször laptopon fejhallgatóval hallgatok zenét a gyenge alaplapi audióval. Ez praktikus, laptopba be a fejhallgató, ennyi.
Akkor külső hangkártyánál figyelnem kell, hogy fejhallgató kimenet is legyen rajta, ne kelljen még egy erősítőt odatenni.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 4, 2020 /
 
A laptopban gyárilag fejhallgató kimenet van, néhányszor 10 Ω -os kimeneti impedanciával. A minőségi hangkártyákon vonali kimenet, néhányszor 100 Ω -kimeneti impedanciával. Vagy meghajtja a fej(fül)hallgatódat vagy nem.
Az olcsóbb körömnyi USB hangkártyáknak van fejhallgató kimenete. (piros jelzésű, a mikrofné bugyikék)
(#) solti_imre válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 5, 2020 / 2
 
Teljes mértékben egyetértek Veled - minden készülékláncot csak és kizárólag az élő, NEM elektronikus hangzáshoz lehet(ne) hasonlítani! (De ezen a teszten a készülékek 99,99%-a elbukna...)
(#) TAttila77 válasza solti_imre hozzászólására (») Nov 5, 2020 / 3
 
Igaz szerintem is. Imre! Neked is meg a többi Iminek is boldog névnapot kívánok.
(#) mek-elek válasza solti_imre hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Érdekes a véleményed. Én itt két dolgot említenék ezzel kapcsolatban.
Az egyik élethűség megközelítése,
milyen élethűségre gondolsz? A MÜPA-éra? Vagy amikor a zeneakadémiában voltam, felújítás előtt jóval, és az oldalkarzaton a vonóknak akusztikai torzítása volt. Mivel is az előhangszerek hangja is környezet függő.
A másik,
a teszten is emberek ülnek. Kicsit olyan ez, mint Amerikában az esküdtszék, az összetételük alapján szavaznak. Arra is azt mondják, hogy igazságos. Nem a vitatkozásért, no de emberek vagyunk, így vannak érzelmeink is adott pillanatban, akkor is amikor véleményezünk. Mi változunk, a vélemény írva vagyon, így marad, ha meg is bántuk később. Mások meg erre hivatkoznak "kizárólagos" tényként.
Már volt róla szó, hogy adott házi rendszer, készítőjének, az Ő körülményeinek, hallásának, helységakusztikájának, felvételeinek megfelelően készül.
Lakásonként is másképp szólna az az élő zenei hang. És még nem is esett szó adott rendszer, rendszerek bejáratási pozíciójáról.
Véletlen sem akarnálak megsérteni sem a névnapodon, meg egyébként sem, de e véleményedet ahogy megfogalmaztad, felszínesnek tartom ahhoz, hogy tartalmilag elfogadható legyen.
(#) jani1987 válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 5, 2020 1 / 7
 
Idézet:
„Valami olyant hallottam, hogy ezeket a kábeleket sok-sok amperral, sok-sok órán keresztül be kell járatni, hogy a használatkor a legkiválóbb minőségben menjen át rajta a bit, vagy a dó.”


A házakban lévő vezetékek is terhelve vannak mégsem hallottam olyat, hogy valaki újra cserélje hogy utána a régit audio célra használja. Pedig logikus lenne.
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 5, 2020 1 / 4
 
Nagyon jó ötlet!!!
Következő: »»   3211 / 3575
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem