Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Ez az interneten lévő kész kapcsolás, mely megépítve modul formában is kapható. Gondoltam arra, hogy az ellenállás létra után lévő műveleti erősítőt kihagyom és akkor hátha nem okoz ekkora gondot.
Oké, ez jóindok. De akkor is a dióda helyett egy ellenállást célszerű tenni. Mert úgy korrekten számolható az áram, nem a dióda nyitófeszültségére és (hőfokfüggésére) van bízva a dolog. Így a tápfesz értékével arányos az áram és ez a lényeg, ha már a referencia is abból van.
Ha kihagyod a követő erősítőt, nem lesz rosszabb a dolog. Igazából akkor lenne értelme ha a nyomógombok és az AVR között nagy távolság van, hogy kis impedancián vigye tovább a jelet. [off][/off]ui: Szaggat ez a mocsok NET.. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
Sziasztok. A terv az lenne,hogy egy pir szenzor jelére egy relémodul bekapcsolna.
A program meg van,jól is üzemel,de a relémodulon csak a visszajelző fény(led) világít,maga a relé nem húz be,most jelenleg az arduino adja neki a delejt. Ha külön tápról üzemeltetem,akkor mindig behúzott állapotban van a relé és a visszajelző fény nem világít. Mi a megoldás?
Szia!
Tennél fel képet? Szerintem valami nem jól van bekötve. Nem foglalkoztam sokat ilyennel, de páran itt igen. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
A 2 táp negatívja közösítve van? Egy kép tényleg sokat segítene.
Igen,a két táp gnd-je közös, nem tudom a kép mennyire adja vissza, de jó a bekötés.
Ezen a képen az arduino adja a tápot. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
Szia.
Pár dolog: - Arduino és a relémodul GND-je legyen összekötve (ahogy előttem is írták) - lehetőleg ne az Arduino adja az 5V-ot a relémodulnak majd - a relémodul bemenetei aktív alacsony szinttel működnek. Azaz COM-ra kötve húz meg a relé (ha jól ismerem fel ezt a fajta panel az optocsatolóval) - RY-Vcc és Vcc pontokra legyen felrakva a jumper a relépanelen - bemenetek legyenek egyenként felhúzva 5 V-ra (10 kΩ például) - Arduino kimenete a digitalWrite(kimenetNeve, LOW); parancsra fogja vezérelni. Kikapcsoláshoz pedig a digitalWrite(kimenetNeve, HIGH); parancs kell. Lásd még a mellékelt képet is. Bocsánat, egy rajzomból metszettem ki csak gyorsan. R1 nem kell, az R9 és 10-ről alul elinduló vezetékek mennek az Arduino felé.
Szia.
Nekem a panelon jd-vcc van,de gondolom ez nem számít. A bemenetet felhúzom,és kipróbálom.
Arra nem emlékszem, a pir modul mennyire kompatibilis kimeneti oldalon az 5V os arduinóval ( szerintem nem nagyon ) a felhúzó ellenállást nem eröltetném. A 3,3V-os arduinó viszont nem kompatibilis az 5V-os relé modullal, max bemeneti oldalon, bár lehet ott sem. A másik, szerintem a kép sarkában nem a legegyszerűbb arduinó van, az mintha 3,3V-ról járna amúgy is. amíg ez nincs tisztázva, 5V-ra nem nagyon húzogatnék semmit.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2020
Szia. Sima arduino klón.A kimeneten a relé fel az 5 volt megjelenik.
Idézet: „Ha külön tápról üzemeltetem,akkor mindig behúzott állapotban van a relé és a visszajelző fény nem világít.” Ezt elég furcsán hangzik. Ha csak a tápot adod rá és az Arduinora nem kötöd rá akkor is behúzva van?
Akkor azon valami hibás. Jel nélkül elengedve kellene legyen. Túl sokminden nincs rajta. Valószínűleg az opto kimenete zárlatos.
Ardu nélkül 10k-val húzd fel a bemenetet a +5V-ra. Ha úgy is behúzva marad akkor optohiba lesz szerintem de egy multival kimérheted. Nem biztos hogy éremes másikat rendelni, ha van a közeledben elektronikai bolt optocsatolót lehet venni többfélét.
Szerk: Esetleg még tranzisztor hiba is lehet, jól megnézve a képet az is van rajta. Ja, meg most nézem johnycorp kapcsolási rajzán rajta van. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
Valamit nem értek, ha külön tápról megy, mindíg behúz, ha az arduinó tápjáról megy, soha nem húz be a jelfogó, akkor van némi eltérés az általam elképzelt, és az általad megépített dolgok között. Kezdjük az elején, kikötsz mindent. A relé modul RY-VCC re 5V pluszot kötsz, a GND-re negatívot, a jumpert leveszed. Ekkor mit csinál ? Következő kérdésem, az RY_VCC-t összekötöd a VCC-vel. Ekkor mit csinál? A következő kérdés, az egyik bemenetet a GND-re kötöd, akkor mit csinál? ( arduinó még sehol!!) . Amikor roszzul viselkedik külső tápról, akkor az ugye nem kapcsolóüzemű, egy másik amiről az arduinó megy az sem, és az arduinó sincs összedugva a számítógéppel. Az arduinónak nem az A0...AX lábat használod ugye?
Szia. Ha a jumper a helyén van ,és a GND,meg az 5Voltot bekötöm,akkor behúz alapból.
Ha RY-VCC-re kötöm akkor is behúz. Digitális lábakat használnék a 7-8 ast. Ha a bemenetet GND-re kötöm a led bekapcsol. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2020
Arduino nélkül ha a benmenetet összekötöd a gnd-vel világít a jelző LED, ? Próbáld a mindkét bemenettel. Meg a relének is kattannia kell. Mindkét relé behúzva van? Azért elég durva ha mindkét oldal rossz lenne.
Ok. És mindkét relé behúzva van folyamatosan? Egyik sem kattan ha a hozzá tartozó bemenetet leveszed a GND-ről vagy visszarakod? Valamint ha a jumpert lehúzod is oldani kell a relének.
Mind a kettő relé behúzva van,ha GND-re kötöm,ha a jumpert leveszem,oldanak.
És ha nem kötöd a GND-re a bemenetet akkor is behúzva vannak? Akkor is viláágítanak a jelző LED-ek?
Jumper nélkül,nem húz be a relé,és a led sem világit,ha nincs Gnd-a bemenet.Szóval egyre érdekesebb
![]()
A jumper az kell, csak a relé behúzást teszteltettem vele. Jumper nélkül a relé nem kap Pozitív tápot. Szóval, csakhogy tiszta legyen.
Ha rajta van a jumper mindkét esetben: A bemenet negatívra kötve akkor a LED világít és a relé behúzva van. A bemenet nincs negatívra kötve akkor a LED nem világít és nincs behúzva a relé. Ha ez a helyzet akkor a modul jól működik az Arduinoval összekötés viszont hibás lesz.
Csak hogy biztos legyen, ha csak GND ÉS az RY-VCC van bekötve, semmi jumper semmi más, akkor mindkét relé húz? Ha igen, akkor már csak az a kérdés mi vezetett ehhez az állapothoz. Gyanítom, ha nem találod ki, az új panel is a kukában végzi. Milyen tápokat használtál, Esetleg nem kapott túl nagy feszültséget a panel, akár a kapcsolóüzemű táp kimenete, és a számítógép teste közötti AC feszültségből ? Nem AC tápot adsz neki? nem kapott fordított tápot valaha? Nem ugyan azon táp két kivezetését használod, és a graetz, vagy a diódák használatát elkavartad?
Led világít, ha a VCC 5V-on, és az adott bemenet GND-n van. A relé elvben húz ha az RY_VCC 5V on a GND gnd-n a VCC 5V-on és a bemenet GND-n van, és mindezt egy tápról követed el.
Ha a bemenet negativra kötve ,akkor a led világit,és a relé behúzva van.
Ha a bemenet nincs negativon,akkor a led nem világit,de a relé akkor is be van húzva.
Szia.
Ha a GND és a RY-VC van bekötve Akkor led nem világit,de a relé behúz. Először az arduinoról vettem a tápot hozzá,De nem húzott be a relé. Aztán külső dugasztáp volt a delikvens,ami 5v 500ma. Forditott polaritást,csak nem csináltam ![]() Amúgy dc tápot használtam,telefon töltőt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |