Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   152 / 185
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Egy kis infó még erről a lámpáról, hátha hasznos másnak is.
Felteszek egy közeli képet a nyákról. A LED-ek sorba vannak kötve, tehát step-up konverter van a nyákon (smd kód 340L).
Piros: 0.1Ohm sönt az áram érzékeléséhez, narancssárga: /EN láb (invertált engedélyező), ezzel kapcsolja be- és ki a konvertert a 8 lábú mikrokontroller, lila: 5.1V-os zener és az ellenállása, kék: feszültség osztó az 5-8.4V tápról. Nekem a narancssárga a fontos, mert azt akarom, hogy mikor tápot adok a lámpának, azonnal világítsanak a LED-ek, max. fényerővel. Alapból úgy működik, táp ráadásakor nem világít semmi, gombnyomásra alacsony fényerő, majd közepes, majd magas, hosszú gombnyomásra villog. Erre a funkcióra nem lesz szükségem.

Ha valakit érdekel: Bővebben: Ebay
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2020
(#) erbe válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

12000 Lumen.
Úgy szoktam elkezdeni a számolást, hogy a régebbi izzólámpákból a 40W-os 400-410 lument ad ki. Eszerint a ~5 wattos biciklilámpád ~1200 W-os "hagyományos" izzónak megfelelő fényerejű.
Van még elfekvőben 2000 W-os izzólámpám. Elhozhatnád a biciklilámpádat, hasonlítsuk össze! Akár kettőt is egymás mellé állíthatsz.
(#) Kovidivi válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Nem kell sokat várni. Irányított fény, kb. 15fokos lehet, messzire világít. Kipróbálhatod, a sima 1W-os LED-ekből hajts meg 3db-ot, na kb. annyi fényt ad a lámpa. Kettőt vettem, felszerelem egy e-rollerra, mint kiegészítő fény.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Atomzsír
Dedra
Cree LED

A Lumen és a Candela két kissé eltérő mértékegység.
(#) Kovidivi válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Nekem olyan lámpa kellett, aminek jó a hűtése, kormányra szerelhető, és nem akksis. Készítek a roller akksijából 8V-ot, és ezzel táplálom a lámpákat. Ne kelljen se töltögetni, se mindet külön-külön kapcsolgatni!
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Régebben, sátorvilágítást csináltam 1W-os LED-ekkel. 3db sorba kötve. Kínai pici oco, de szigetelt a talpától. Ráragasztottam egy hűtőbordára elé egy üveg. Nem fókuszált, de nem is kell. Csak 250 mA árammal hajtom. Alig melegszik és a sátrat bevilágítja. Lámpának precízebb megoldás kell és mehet a 330 mA áram. Igaz akkumulátoros, de még töltve sem volt az első beüzemelés óta és most sufni világításként szolgál.

Szívesebben hiszek a gyártónak, mint a forgalmazónak.
(#) Kovidivi válasza erbe hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Nem tudom, hogy mi az összefüggés a hozzászólásaid és az én hsz-aim között. Korábban lumen/candeláról beszéltél, amit nem is említettem, most meg gyártó/forgalmazó kerül szóba. Nincs ok-okozat, nem követhető a "párbeszéd", már ha ez az akarna lenni a részedről.
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Meg kell különböztetni, hogy hova kell a világítás. Fix helyre (sátor), ami nem mozog, teljes sötétségben a szemnek elegendő akár 1W is, hogy tökéletesen lásson, megszokja a fényerőt, ezt én is tapasztaltam. Pl. teljes sötétségben, ahol távol sincs közvilágítás, oda az e-rollerra sokkal kevesebb fény is elég volt, mint pl. az átmeneti időszakban, amikor már világítanak a közvilágítás lámpái, és az én lámpám fénye ilyenkor annyit ér, mintha nem is lenne bekapcsolva.
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Ez gk-nál is lehet igaz. Az a kérdés, mekkora sötétségnél kezdjen el fényt adni. Tök fénytelenségben kevés fény is biztosítja a jól látást, mert a környezet nem kavar be. Na meg az is számít, milyen távolságra akarsz ellátni. 30-as tempónál már húsz méter bőven elég, mert kevesebb út alatt meg tudsz állni. Arra is kell gondolni, hogy szemben is jöhetnek.
(#) erbe válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

Bemutattál egy adatlapot, amin 12000 Lumen szerepel, amire a lámpába szerelt LED nem képes. Aztán magyarázod, hogy szűk sávban nagy a fényereje. A Lument megvilágított négyzetméteren mérik, a fényességet meg Candelában.
(#) Kovidivi válasza erbe hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Senki nem mondta (én meg főleg nem!), hogy az adatlapban ami nincs/termékleírásban közölt értéknek bármi köze is lenne a valósághoz... Elnèzést, hogy nem mértem meg, hány lument/candelát tud a lámpa, hanem csak a személyes tapasztalom írtam le (irónia)!
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) sector99 hozzászólása Dec 3, 2020 /

Sziasztok !
Van egy O..I-ban vásárolt, távirányítós LED-es mennyezeti lámpa, aminek elpukkant a tápegysége.
Erről van szó. Viszont led drivert még a külföldi oldalakon sem találtam. Van-e valamilyen megoldás, vagy csak egy új lámpa ? Annyi még, hogy a tulajdonos ragaszkodna a távirányítós lehetőséghez. A lámpa típusa: Briloner Leuchten 3399-016, a LED driver: GLD-24W2.4G1 LIGHTSOLAR.
(#) Bakman válasza sector99 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

A tápegység és a vezérlő/vevő két különálló egység?
(#) sector99 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Sajna nem, egyben van egy kör alakú panelen.
(#) Bakman válasza sector99 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Akkor ez nagy valószínűséggel bukta. Lehetséges, hogy a panel szerepel más lámpában is de nagy valószínűséggel a gyártó cég készíttette magának, kereskedelmi forgalomban nem kapható. Esetleg újraépíteni az egészet, "kicsit" több pénzért, mint amennyibe az egész lámpatest kerül.

A panel nem javítható?
(#) sector99 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Igen, sajna én is erre tippeltem. Több SMD alkatrész is szinte felrobbant, szóval a javítást meg sem kísérelem.
(#) Gafly válasza sector99 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Vetess vele másikat, ezt meg lejmold el barkácsanyagnak. Távirányitó nélkül még egész cuki lámpát lehet belőle faragni.
(#) sector99 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Jó ötlet,köszi !... Egyébként találtam drivert, de ennyiért új lámpát lehet kapni.
(#) uniman válasza sector99 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Az egy univerzálisan használható driver...nem pont ugyanazon funkciókkal!
]Használtat kapsz esetleg, de még a posta hozzájön. €34.00 + €19.99 shipping
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2020
(#) sector99 válasza uniman hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

A link egy komplett lámpára mutat... De ez már a tulaj gondja, hogy honnan vesz újat.
(#) uniman válasza sector99 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

"ennyiért új lámpát lehet kapni"...írtad, (de linket nem mutattál, hogy hol!?), én meg írtam, hogy használtat talán...
(#) meszi_1985 hozzászólása Dec 6, 2020 /

Sziasztok!
LED reflektorokat szeretnék venni több helyre (kapu-autóbejáró/bejárati ajtó/garázsajtó), véleményekre lenne szükségem hogy mekkora teljesítményűeket érdemes felszerelni a különböző helyekre.
Kapubejáróba szeretnék távkapcsolósat, oda mi ajánlott, vannak ezek a távos dimmes RGB-sek, viszont csak 1 távval láttam és 2 kellene belőle, lehet hozzá külön venni másikat?
Köszönöm szépen!
(#) Gafly válasza meszi_1985 hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Idézet:
„vannak ezek a távos dimmes RGB-sek”

Ezeknek több előnyük is van:
- Kell bele elem (Varta szerintem még fizet is érte).
- Kocsmából hazafelé, ha éppen hánysz a bejáratnál, akkor mondhatod azt, hogy azért volt zöld a fejem, mert vacakolt a távirányitó.

Teljesitményben kicsit, méretben nagyot vegyél, és ne a legolcsóbbat. 10 W szerintem pont elég, hogy ne ess hasra az ajtó előtt.
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

Hajónapló kiegészités: Ha az eredeti lámpatest nincsen átgondoltan felszerelve, akkor kicsi kiegészités is elég, hogy pont az ajtó elé is jusson fény.
Nálam például három "pót" LED lámpa kellett hozzá.
(#) Epu2 hozzászólása Dec 6, 2020 /

Bejárat felett 7W-os lámpa van. Foglalat eltérés volt, ezért a normál foglalatba forrasztottam rövid vezetékkel a minyon lámpát. Az ajtó előtt jobb a megvilágítás mint a szomszéd 60W-os izzójánál, mert a LED lámpa majdnem az ajtó elé világit egy-két méterrel. Főleg, nem az eget világítja.
(#) meszi_1985 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 6, 2020 /

És ez a 2 távirányítós dolog kivitelezhető valahogy?
(#) pipi válasza meszi_1985 hozzászólására (») Dec 7, 2020 /

Attól függ, amitól lóg. Megkérdezed a boltban. Megnézed a doksit, állítható-e valahogy a kisugárzott kód. Ha ugrókódos, akkor valószinűleg felejtős. Próba csresznye alapon veszel 2 komplett cuccot, a távirányítók vagy működnek keresztbe, vagy nem, vagy ha állíthatók, akkor az egyiket átállítod. Én kapucsengót vettem így 2db-ot, a boltban feltűnt a dobozon hogy valami eltérő kód is van, ezért egyforma kódszámosat vettem (valószinűleg frekvencia kód volt), a nyomógombban és a csengőben állítható volt a kisugárzott kód, azonosra állítottam, így egy kapu nyomógombbal szól a csengő a szobában, és a másik a konyhában. (és van egy tartalék nyomógombom). Ha szétszeded a tívirányítókat az egyszerűbbek akár forrpöttyökkel, vagy dip kapcsolóval konfigurálhatók. Ha ilyesmit nem látsz akkor csak a doksiból tudhatod meg(vagy nem) hogyan lehet összetanítani az adót a vevővel
(#) antiktelefon válasza meszi_1985 hozzászólására (») Dec 7, 2020 /

Nem igazán értem az RGB szerepét, attól eltekintve egy Osram Ledvance Floodlight egy távirányítós kis kínai, de itthon is beszerezhető relémodullal nem lenne logikusabb? Sokkal tovább bírja a lámpa,és ha mégis meghalna az egyik, nem kell a távirányítók cseréjével is szórakozni.
A 20W-os verzióból raktam fel párat, 1700lumen körül van, van hideg és meleg fehérben is, és akciótól függően 4500 körül van, de rendes garancia van rá a Lumenetnél, habár ahogy nézem, most pont nincs náluk, elég változó az árazásuk és a készletük...
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2020
Következő: »»   152 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem