Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3536 / 3986
(#) alac710 válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /

A gép is igen jó, hibátlan, azért akarnék még egy akkut venni hozzá. Akkor majd próbálok utána nézni ennek a li-ion akku készítésnek. Kezdésnek szétszedjem a rossz akkut?
(#) lobo67 válasza alac710 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /

Igen, ha már úgysem jó. Úgy kellene szétszedni - gondolom nem lesz nehéz, biztosan csavarozva van - hogy ne rongálódjon a háza. Utána óvatosan ki kell rámolni belőle a cellákat, és felmérni, hogy mennyi hely van benne, hány 18650-es cella fér bele, úgy hogy még a BMS is elférjen (az kb. 5x7x1,5cm-be belefér. Azt látom, hogy eredetileg 12 voltos a gép, kérdés, hogy 17 voltot elbír-e. Attól függ, hogy 3S vagy 4S akksit lehet bele varázsolni. Nézz utána, hogy ez a gép futott-e Li-ion akksival, ha már a töltője tudja. Én csak 3S-est csináltam, ez is jól megy.
(#) pokoli001 válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /

Nem akarom terhelni úgy igazából csak azt gondoltam hogy kell bele. Nekem egyszerűbb összepakolni meg forrasztani. Nem sokat értek a C+ programozási nyelvhez. Meg hát van egy 8éves fiam is és hátha ő is kedve kapna hozzá és nem félne annyira a feszültségtől,áramtól. (Jó magam villanyszerelő vagyok..)
Nagy segítség volt proli007 részéről hogy azonnal megtervezte a vezérlést és a nyáktervet is.
(#) Chipmunk1960 válasza sdavid96 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

A Szatelit fej is azon kapja az áramot. A 10A -t meg ki tudod próbálni, egy méteres darabon, menyi fesz esik rajta, beterhelve, illetve mennyire melegszik. De ha a szatelitre gondoltál, a forgatónak, az nem fog menni, mert azon már van egy DC a tápjának mint írtam.
(#) lobo67 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 28, 2020 / 1

Alapvetően 2 féle koax kábel van, aminek a belső ere vas, csak van rajta egy vékony réz réteg az ár miatt, és az, aminek a közepe tömör rézdrót. Ez utóbbi elképzelhető, hogy bírja, ha nem gond méterenként pár tized volt feszültségesés. A másik tuti nem bírja. Ki kell próbálni.
(#) pucuka válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Sok koaxot láttam már, de vas belső érrel, még egyet sem. (a vas hátrányosan befolyásolná a hullámterjedést a koaxban) Valóban van tömör, és sodrott erű is.
Koaxon vezetni nagy áramokat nem érdemes, mert a melegtől az áramtól származik, az érzékeny dielektrikum károsodhat, deformálódhat, így könnyen tönkremegy.
(#) lobo67 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2020 / 1

Én nem annyira sok koaxot láttam, talán 10-12 félét, de ebből legalább 3 ilyen volt. Most direkt lementem a pincébe, és hoztam fel egy darabkát. Abban ugyebár egyetértünk, hogy a réz nem ferromágneses.
(#) janigel válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Próbáld meg, a harisnya nélkül is.
Húzd ki belőle a drótot.
Szerintem a harisnya tartalmazza a vasat.
(#) lobo67 válasza janigel hozzászólására (») Nov 28, 2020 / 1

Lehúztam róla minden fémet, csak a dielektrikum maradt - hogy ne mondd, hogy ez nem is az a drót. Próbáltam a végét megkaparni, és alatta szürke, de az nem annyira jól látszik, nincs a makro fotózáshoz felszerelésem.
(#) lobo67 válasza janigel hozzászólására (») Nov 28, 2020 / 1

Ezt azért tudom ilyen biztosan, mert meggyűlt vele a bajom, mikor az egész házat bekábeleztem, hogy a műhód mindenhol menjen, a távolabbi szobából nem ment a diseqc switch és a fekveciasáv-váltás, nem maradt hozzá feszültség a kábelben. Az a lehelletnyi réz nem tudta 40 méterre elvezetni a delejt. Akkor minden kábelt kicseréltem H155-ösre, aminek jó vastag a belseje, és a nagyfrekis csillapítása is kissebb, és minden jó lett.
(#) janigel válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Akkor ez a kábel vagy gagyi, vagy pedig különleges célra való.
(#) pipi válasza janigel hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Esetleg légkábelnek való, ott kell a szilárdság.
(#) lobo67 válasza janigel hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Persze, gagyi, bemetem az első boltba, és vettem belőle egy 100 m-es tekercset. Azért kellett utána kicserélnem az egészet. Ha tudtam volna, hogy van ilyen, biztosan megnézem előtte.
(#) lobo67 válasza pipi hozzászólására (») Nov 28, 2020 / 1

Annyira azért nem erős. Légkábelnél szaokott lenni egy erős acél feszítő sodrony, ami tart. Ez a legolcsóbb volt. Azért gagyi.
Mondjuk 5-10 méterig semmi baja, a legtöbb helyen ez elég, vagy ha nem kell rajta áramot vezetni. A kábeltévé biztosan jó rajta.
(#) Epu2 válasza janigel hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Olcsóbb, mert semmi nem indokolja a tömörséget. A nagyfrekvenciás áram a külső felületen áramlik. Scin hatás.
(#) janigel válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Ez így rendben is lenne, és világos.
Csak az a baj, hogy bemegy valaki koax kábelt vásárolni, kérdez valamit az éladótól a kábelről, az pedig csak néz ki a fejéből, - hogy mi van?
Csak annyi van ott kiírva, hogy Koax kábel 75 Ohm.
Megveszed, örülsz, bosszankodsz.
(#) Bakman válasza janigel hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Olyan, mint a CCA vezeték. Olcsó és sz.....ar, nincs benne semmi különlegesség. Rövid távon elmegy alapon készítenek ilyet.
(#) Bakman válasza janigel hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Én így jártam az első CCA hangszórókábellel.
(#) pucuka válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Idézet:
„A nagyfrekvenciás áram a külső felületen áramlik. Scin hatás.”

A nem nagyon nagyfrekvenciás. (egyébként nem scin, hanem angolul, németül is skin pl skinhead)
A nagyfrekvenciás "áram" a dielektrikumban áramlik. A vas pedig nem túl jó dielektrikum, Sőt kifejezetten veszteséget okoz. Nem tudom mire használhatták, de a vezetékes távközlésben használtak Pupin kábeleket kifejezetten kisfrekvenciás alkalmazásoknál, ez is erre hasonlít.
Eredetleg a belső vas érre tekert réz drótot használtak a kábel induktivitásának növelésére, ami kiegyenlítette a hosszú kábel növekvő kapacitását, természetesen a sávszélesség rovására.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2020
(#) Epu2 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Idézet:
„A nagyfrekvenciás "áram" a dielektrikumban áramlik.”

Ez nekem totál új. A dielektrikum szigetelő, a kábel kapacitását határozza meg. Nem?
(#) pucuka válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Igen, dielektrikumban áramlik, elektromágneses hullám formájában. Van a fórumon skin mélység számító program, a frekvenciához írd be, hogy 500 MHz.
A kábel kapacitását a két elektróda távolsága, egymással szembeni felülete, az induktivitását a kábel hossza, átmérője (egyenes vezető induktivitása) határozza meg.
A dielektrikum a kábel veszteségeit határozzák. Legjobb a vákum, aztán a többi. Koaxból is van kisveszteségű kábel, ahol a dielektrikum száraz levegő. Nagyobb nyomáson tartják, hogy a külső párás levegő véletlenül se tudjon az antenna vezetékbe hatolni. Adóknál használják elsősorban ahol nagyok a teljesítmények, és viszonylag messze az antenna.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Lehet, hogy tényleg hangszóró kábelnek készült. Pupin kábel.
(#) kendre256 válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Ez pedig lehet. Van pl. olyan Goubau vezeték
Olyan kábel, amelynek csak belső vezető ere van, meg szigetelő dielektrikuma, és mégis megy rajta az energia. Lényegében terelgeti az elektromágneses hullámot, ami simán a térben is terjedne, csak vezetés nélkül "elkóborolna mindenfelé"
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Aztán van a csőtápvonal, annál is csak egy kerek, vagy négyszögletes keresztmetszetű cső van.
A Goubau vezetéknél a dielektrikum kívül, a csőtápvonalnál belül van.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Képzelj el vékony alumínium huzalokat, amelyek rézzel vannak futtatva. Most képzeletben próbáld blankolni kézzel úgy, hogy egy szál se törjön le (a szerszám szabadon választható). Nem fog menni. Forrasztani sem lehet.

Lehetséges hogy gépi szerelésnél van értelme még úgy is, hogy mérhetően rosszabb parméterei vannak mint egy egyszerű réz vezetéknek (nem beszélve az OFC vezetőről), de otthoni használatra alkalmatlan.

Nehéz leírni hogy milyen, ha még nem futottál bele. Annó csak öt métert rendeltem, nem volt nagy a veszteség de azóta erősen figyelem, mit veszek.
(#) lobo67 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Jelenleg az olcsóbb UTP fali kábelek mind ilyenek. Mondjuk azt nem kell blankolni.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Szerencsére nem találkoztam ilyennel. Nekem elég nagy sokkot okozott az alufóliával betekert TV koax kábel. Emlegettem a kitalálójának összes felmenőit. (krimpelni kellett volna)
Egyébként az alu nem sokkal rosszabb vezetőképességű, mint a réz, csakhát az elektronikában kézzel dolgozni vele nem igazán lehet. Amíg elmentek a csavaros kötések, addig még csak csak, de 500 MHz -en már nem megy.
A Pupin kábellel sem találkoztam személyesen, de tanultuk, és hallottam róla kollégáktól. Az első munkahelyemen vezetékes átvitel technikával foglalkoztunk, de én már a PCM technikával, az meg már nem szívelte a Pupin kábelt.
(#) kendre256 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2020 /

Kis veszteségű koax kábelnél is találkoztam ilyennel. Az volt a nagyon problémás, hogy egy olyan csatlakozót kellett rászerelnem, ami nem a kábelre való volt (csak a csatlakozó meg az antennához illeszkedő, speciális volt.) Le kellett reszelni a belső érből, de úgy, hogy maradjon még rézzel bevont forrasztható rész. Elszórakoztam vele egy darabig (természetesen egy oszlop tetején, hogy még izgalmasabb legyen)...
Fali UTP kábelből is van rézzel bevont alumínium vezetőjű. Miután egy kábelre csak sokadszorra sikerült a 2 csatlakozót jól krimpelnem (máskor kb. 500 szerelésből lehet egy hibás) megnéztem milyen a kábel. Már a szerelésnél is kicsit furcsa volt, hogy kicsit lágyabbak a szálak, mint az addig szereltek.Megkarcolva fehéren "világított" a vezető. Rögtön visszavittem az egész tekercset a boltba. Nem akartam kipróbálni, hogy mennyivel több munka lesz a szerelése, meg kicsit párás közegben mennyi idő alatt rohad meg a csatlakozóban az alu-réz-arany kombó, és az nekünk mennyi felesleges hibát generál.
(#) pedro7 hozzászólása Nov 28, 2020 /

Egyszerű kapcsolóüzemű táp primer oldalán milyen ellenállást kell mérni a hálózat felől, hogy durva zárlat ne lehessen ?
Hogy lehet a durva zárlatot elkerülni ? Sorosan bekötni egy 40W-os izzót ?
(#) lobo67 válasza pedro7 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /

A kérdésed első felét nem értem, de a második jó megoldás, egy 40-100W-os izzó jó lehet.
Következő: »»   3536 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem