Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Jó a neon a népies (tájszólás) neve ! de nemértem ezen miért kell vitatkozni mindketten tudjuk miről van szó !
F8t5 blb
Én tintás fóliát használok, azon nem megy át egy rétegben is.
Szia!
Saját magamnak lakkozom a panelt! És bocsánat azért hogy nem ugrott be hogy milyen neonról is van szó üdv! UI.: az olajat megpróbálom majd!
Én a" neon"-ról igyk val vitáztam , az nem neked szólt .
de az olajat ne próbáld meg : nem elég hogy mindent összetaknyol de még a paust is eldobhatod! Én próbáltam Undorító ! Inkább a levilágítási időt kisérletezd ki a paushoz ! Vagy vegyél írásvetítő fóliát a lézernyomtatóhoz az sem drága
Üdv mindenkinek!
A foto technikát szeretném kipróbálni, de olyan nyákkal, amely gyárilag tartalmazza a fényérzékeny réteget. (hq video-nál lehet venni) Ha valaki dolgozott már ilyen nyákkal az legyen szíves írja le a tapasztalatait. Megvilágításnak azt is írták, hogy tűző napra kitéve 90 másodperc. Ez mennyire hihető?? A válaszokat előre is köszi
a 90 s a p20 érzékenysége! a gyári panel 25 perc!
nekem blb fénycsövel 10perc a levilágítás és írásvetítő fóliát használok
Üdv!
Azt a 25 pecet a napon való levilágításra érted? Mert ha meg lehet oldani napfénnyel akkor nem veszek fénycsövet.
Meg lehet oldani napfénnyel, de mi van, ha nincs nap? Esős az idő? És várni kell a napsütésre 3 napot?
Egyedül emiatt használ mindenki belső világítást.
Sziasztok
Köszönöm a válaszokat mindenkinek, kísérletezek még pár anyaggal hátha összejön, már csak ennyi tart vissza a furatgalvántól.
Szia!
Nagyon köszönöm a segítségedet! Összejött a fotózás első nekifutásra 100%-os lett (illetve majdnem mert a lakkba beletapadt egy porszemcsede az lényegtelen most) Mutatok róla egy képet feltéve ha érdekel! Ez a nap nekem nagyon jól kezdődött
Tegnapi kreálmányom...
Sajna nem 100%-os, mert kicsit nyiszálni kellett benne utólag. Nem néztem át rendesen előhívás után. De működni fog, és én csináltam
Nem rossz, csak kár, hogy ennyire karcos a lemez... Félő, hogy a karcok miatt esetleg alámar, illetve nem lesz egyenletes a széle a rajzolatoknak. Mivel tisztítottad a lemezt? Smirglivel?
Na, ez már egészen pofás!
Szia!
Szerintem nagyon durva volt a polírpapír de ettől is tökéletes lett a végeredmény Lehet hogy megpróbálom majd súrolószerrel a tisztítást!
Sziasztok!!! nem tudtok veletlenul egy ceget amely nyakokat (pcb) keszit profi szinten???? nekem szuksegem lenne egy nyakra amelyiket nem tudok megcsinalni hazilag mert tulsagosan aprok a smd alkatreszek benne!! elore is koszi!!
Elekterv kft, Satronik kft, Haddnesoroljam kft, Használd a guglit kft.
Bővebben: Link Idézet: „Szerintem nagyon durva volt a polírpapír” Ez inkább smirgli volt, nem? Polírpapír az 1000-es, 1200-as szemcseszámú, és nem hagy ilyen nyomot. (Lehet, sőt, néha kell is polírozni, mert az oxidálódott NYÁK-ok másként nem, vagy csak nehezen hozhatóak használható állapotba, de ez - szerintem - nagyon durva volt.) Idézet: „megpróbálom majd súrolószerrel” Mindenképpen csak javasolni tudom! De vigyázz, hogy csak olyan súrolószert alkalmazz, ami nem tartalmaz olajokat-zsírokat, mert az nem alkalmas rá. A legtökéletesebb a jólbevált VIM. Idézet: „Haddnesoroljam kft, Használd a guglit kft.” Ez jó volt! :kalap:
Szerintetek megvalósítható az ha egy öntapadós vinyettára kinyomtatom a nyáktervet tükrözés nélkül és felragasztanám? Kisebb próbálgatást csináltam elég primitív módszerrel 0.5-ös alkoholos filc meg szigszalag és elég szép mintát hagyott a lemezen. Ha valaki már próbálta várom a véleményét.
Nem igazán értem, hogy lesz abból nyákrajz. A ragasztós felületre rakod a tintát?
Bár ha össze vissza ragasztod a nyákot, akkor nem nagyon fogja tudni leszedni a maró.
Kb. sejtem, mi lehet a szándéka.
Hajdanában, boldogult legénykoromban készítettünk hasonló módszerrel NYÁK-ot, de egy kínszenvedés volt. Öntapadós, műanyag felületű ragasztóra felrajzoltuk a mintát, azt óvatosan kivágtuk, majd ezt ragasztottuk fel a lemezre. Ezután jöhetett a maratás. (Nagyob, egybefüggő felületek, pl. hűtők esetén ma is szoktam szigetelő szalagból maszkolni.) A lényeg, hogy: 1. Mindenképpen műanyag felületű ragasztós lap legyen, mert a papír cimke elázik, leválik. 2. Nagyon pontosan kell rajzolni, vágni, ragasztani 3. Maratás után alaposan le kell tisztítani a ragasztó-nyomokat. Szerintem túlságosan macerás, de mindenki maga dönti el. Az én véleményem, hogy nem éri meg. Nem lesz olyan szép, és részletes, mint akár vasalva, akár fotózva.
Nem hiszem, hogy azok után, hogy mindent leírtunk, és tényleg a fotózás is max. 5000 forintból kihozató, valaki körömollóval áll neki kivágni egy öntapadós fóliából a forrszemeket meg a vezetékezést.
Miért ne? Vannak mazochista hajlamú emberek...
Én is csináltam ilyet.
Óóóó, a régi szép idők... Matricát a nyákra, pengével körbevágni a rajzolatot, és a felesleget lehúzni. Időben ugyanott voltam, mint a fotózás, csak kicsit macerásabb volt. Egyébként lehet(ett) kapni erre a célra kész forrszemeket, vezetősávokat papírból, amit csak lehúzni, és ragasztani kell. Hagyományos alkatrészeknél, hűtőfelületnél, vagy pl egy 78XX IC-nél lehet h egyszerűbb is lenne matricázni. Aki évente csinál pár panelt az szívesen szöszöl ilyenekkel.
a szándékom nem teljesen az amire gondolsz, festéket felvinni (nyomtatni a ragasztós felületre) ez nem szívja el a tintát és ezt felragasztani a nyákra mint egy pecsét utána finoman lehúzni és fent marad a rajzolat.
Na, erről még nem hallottam, de kíváncsian várom az eredményt, ill. működőképes megoldás esetén - természetesen - a technológiai leírást is!
Valamikor elég sok nyákot csinálam a következő modszerrel. Adott ez a cucc.
Bővebben: Link Ez igazán arra való, hogy fotózáshoz a fóliára megcsináld vele a nyákot. Viszont maratás álló bevonatot képez azaz én régebben közvetlenül a nyákra ragasztottam aztán mehetett a vaskloridba. Sósav+Hpo keverékkel nem próbáltam, mikor utoljára ilyen nyákot csináltam akkor még azt nem használtam csak vaskloridot. Viszont nagyon szép paneleket lehetett vele csinálni és nagyon gyorsan. Most is jó lehet arra, hogy áthúzni vele a nyomtatott fóliát, tökéletes fényzáró bevonatot képez. Fery Idézet: „Viszont maratás álló bevonatot képez azaz én régebben közvetlenül a nyákra ragasztottam aztán mehetett a vaskloridba.” Ez így is van, én is hasonló módszerrel gyártottam az összes eddigi NYÁK-omat :yes: Idézet: „Viszont nagyon szép paneleket lehetett vele csinálni és nagyon gyorsan.” Az első részével egyetértek, viszont én hosszú-hosszú órákig el tudtam lenni azzal, amíg satírozgatom Mert én Letraset-et használtam régebben, azt át kellett satírozgatni a NYÁK-ra egyesével.
Szia. Kevered a dolgot, ez nem alfaset, ezt nem kell satirozni. Ennél, a forrpontokat csipesszel le kell emelni és ráragasztani a fóliára vagy a nyákra, a vonalak pedig hosszú tekercsben vannak és azt is ráragasztod és szikével kell levágni.
Ez öntapadós és jóval vastagabb mint az alfa vagy letraset. Fery Ui. Én nagyon nem szerettem a satirozást, nem volt hozzá türelemem, csak ritkán. Idézet: „Ennél, a forrpontokat csipesszel le kell emelni és ráragasztani a fóliára vagy a nyákra, a vonalak pedig hosszú tekercsben vannak és azt is ráragasztod és szikével kell levágni.” Igen, így utólag már eszembejutott, hogy ez egy picit más módszer; ilyenek is vannak itthon, csak azt nem tudom, minek, ugyanis már nagyrészük ki van száradva |
Bejelentkezés
Hirdetés |