Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy nyomtatáskor az eredmény "vetemedik"? A nyomtató egy A8, filament pla, Gembird gyártmány. Szép az eredmény, de az alja, ami a fűtött lapra kerül, az meggörbül. Nem nagyon. Csak épp annyira, hogy feljön. Majd értelem szerűen elrontja az egészet azzal, hogy elborul a nyomtatmány.. Mellékelve kép, épp ezzel dolgozik. Weller ház lenne, de ez már a levesbe megy. Az extruder 190 fokos, az asztal 45 fok..
A műanyag az zsugorodik ahogy kihűl, használj raftot vagy az első réteget vedd lejjebb.
Szintezés oké? Az asztal hőfokot én feljebb venném 60fokra.
Szia!
Igen, szintezés ok. Hézagmérővel mérve. Kontraanyával ráhúzva. "Használj raftot" dolgot kifejtenéd nekem? Kis dolgokat nyomtattam eddig játékból.. eddig nem kellett semmi komolyra..
Ahogy attika írta a műanyag zsugorodik. Főleg a nagyobb méretű négyszögletes tárgyaknál jön elő a probléma. Nekem is sok gondot okoz a nagyobb műszerdobozok nyomtatásánál. (180mm x 110mm) Én mostmár inkább abban keresem a probléma megoldását, hogy eleve felhasított kivitelű lenne a doboz számos helyen. Az is megfordult a fejemben hogy több darabból készítem és azt ragasztom össze. Lehet tükrözni az asztal hőmérséklettel, de ez sem hoz megoldást ABS-nél. A PLA kevésbé vetemedik. Nálam az asztal hőmérséklet 100C ABS anyagnál. Szóval talán többre megy az ember ha a konstrukciót módosítja inkább, mint a beállításokkal küzd.
Milyen szeletelőt használsz?
Raft
Szia! Cura.. bevallom, nem vagyok nagy cad ember, csak játszok... Csak ha már van...
Pedig nagyon szépen nyomtat, csak ez a vetemedés dolog...
Szia! Én is sokat szenvedtem a beállításokkal. Nekem a megoldás a PEI Sheet fólia hozta.
Nyilván nem olcsó nagyon vigyázni kell rá. Csak ajánlani tudom.
Szia!
Nem embertelenül drága, ahogy nézem... Igazából ha jól nézem, ez csak a tapadást segití, nem? De nálam biztos a zsugorodás a bibi. Ezen tud segíteni? Rendelek, ha ez a megoldás... Nem ezen múlik...
Ne fóliázzál már akkor, nem ér annyit.
Akkor már inkább rendelj egy ultrabase lapot.
Ez csak egy tanács, egy hajlékony lemezre kell ragasztani a fóliát mert a fenébe se fogod lekaparni a fóliáról. Én első hülyeségem volt hogy üvegre ragasztottam, nem gondoltam át. Úgy oda ragad hogy paklit vettem elő. Meg is sérült a fólia. Rendelhetem újat. Ha ügyes vagy akkor 1 évet is kibír a fólia. Nem kell semmilyen ragasztó, hajlak, ,még raft se !!
Még annyit a zsugorodásról, ha túl magas az asztal hőmérséklet vagy a rétegeket túl gyorsan hűtőd deformációhoz vezet. Egy időben az elefánt láb hibával küzdöttem. A8 nyomtató viszonylag egész jó kis gép, de erősen fejleszteni kell ahhoz hogy teljes értékű nyomtató legyen.
Szia!
Rákerestem alin. Ez se egy vagyon. Jól értem, ez megy a gyári fűtés, és asztal helyére? És mi a nagy trükk benne vetemedésből?
Az megy a fűtött tárgyasztalra.
A nagy trükk csak annyi, hogy melegen rátapad rendesen az anyag, nem tud feljönni róla, ha kihűlt az asztal nyomtatás után akkor magától le kell pattanjon róla a tárgy.
Köszi!
Akkor ilyet is veszek
Most, hogy nézem a képedet, az is valami üveglapra ragasztott pei, nem?
Az semmi kép nem PEI. Egy sima érdes felület amibe a filament jól tapad. De a sok kapirgálástól elveszti a tapadó képességét.
Szia!
Nem tudom mi... Öntapadós lap, picit érdes a felülete. De nem ragacsos, nem tapad magától. Kb. Olyan, mint az obi-s lakkal fújnám az üveget.. Üveglapra van ragasztva, klipsz szorítja az üveget az aaztalra. Tartana eleget... Csak a vetemedés ne lenne Vastag így.. üveg, meg ez a lap. Azt szoktam csinálni, hogy felfűtöm manuálisan az asztalt, 60 fok körül, majd akkor indítom a nyomtatást. Ha ezt nem teszem, akkor nem melegszik át elég gyorsan...
Idézet: „Azt szoktam csinálni, hogy felfűtöm manuálisan az asztalt, 60 fok körül, majd akkor indítom a nyomtatást.” Ezt így is kell, minden felfűt és utána indít, de a szeletelő már úgy is generálja a gcode-ot. Idézet: „Öntapadós lap, picit érdes a felülete. De nem ragacsos, nem tapad magától.” Nem is kell a felületének annak lennie, az ultrabase se ragacsos.
Szia!
Igen, csak a vezérlő a hőmérsékletet az alu lap alatt méri. Ha az eléri a beállítottat, akkor indul. De akkor fent, az üveg felett bőven hideg még... De legalábbis nem a beállított. Ezért fűtöm korábban manuálisan.
Szia!
Bevallom hobbi gépen még nem nyomtattam. De amit a munkám során figyelembe kell venni fröccsöntött műanyagok esetén, az itt is hasznos lehet. Figyelni kell a falvastagság arányokra. Fröccsölt daraboknál nem tervezett beszívódást okoz, torzulnak a darabok a szerszámból kivéve. Műszerdoboz jellegű daraboknál egyenletes falvastagságra kell törekedni. Ezt úgy képzeld el, hogy a darab belső és külső felülete közt elméletben egy gömböt viszel végig és faltól falig érve ennek nem változhat a mérete. remélem érthető mire gondolok. Más. A nyomtatási sebesség véleményem szerint ha túl gyors, nagyobb a vetemedés. Mekkora nyomtatási sebességet használsz? Nálunk a sokmilliós profi nyomtatón ez nem állítható. nagyjából 30-50 mm/sec között van a sebessége.
Szia!
Jogos, erre nem gondoltam, pedig nyilvánvaló. A vastagabb jobban húz.. Nálam ez 50mm/sec volt. Most nyomtatom a hátlapját, azt 40mm-re levettem. Kíváncsi leszek. Köszi!
A tervezésnél a falvastagsággal kapcsolatban erre gondoltam.
Kép alul. Ha a teljes doksi érdekel valakit. sok ifó használható a 3D nyomtatásnál is. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2020
Sebesség is okozhatja alacsony hőfok mellett. ekem akkor volt ilyen gondom, mert egyre jobban feszülni kezdett, ahogy sokasodtak a szálak. Most tökéletesek a nyomataim. Feljebb vettem 20 fokkal a hőfokot és a sebesség 70 körüli.
Valaki tudna távtartóhoz stl-fájlt, nyáklemezhez kellene távtartónak.
Szia!
Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Sajnos kimaradt az életemből a 3d tervezés. Pedig nagyon meg kellene tanulni. Most próbálkoztam, nem megy Tudna valaki segíteni? Akár lépésről lépésre, akár egy gyors pár kattintásal, ha lehet.. Mellékelve 1 file , ez egy előlap. A feladat az volna, hogy a nagy lyukat, meg a kis lyukakat kellene eltűntetni... Csak a kis bal oldali négyszög lyuk kell (kapcsoló.) A nagy lyuk, és a 4 kis kerek nem.. Ott telinek kellene lennie. Méretarány nem változhat... Tud valaki segíteni? Akár megcsinálással, akár horgászatra tanítással (milyen SW, lépéről lépésre, hova kattintsak..) Köszönöm!
Hali! Hátha ezek a videók segítenek...
https://www.google.com/search?q=stl+file+edit&newwindow=1&c...ih=740 Nem csináltam még ilyet.
Tessék.
Így gondoltad? |
Bejelentkezés
Hirdetés |