Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3554 / 3992
(#) kaposznyak válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Köszönöm!
(#) Lamprologus hozzászólása Dec 29, 2020 /

Tanács kellene:
Van egy akváriumi levegő pumpám (RESUN ACO-001).
Hogyan tudnám vissza venni a teljesítményét?
Nincs szükség annyi levegőre mint amennyit a pumpa tudna, és a fogyasztását sem ártana lejjebb faragni.
Gyakorlatilag egy elektromágnes rángat benne egy dugattyút.
(#) Epu2 válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Köss vele sorba egy ellenállást. Nagyon szűk tartományban működik.
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Ha sorba kötsz vele egy ellenállást, csökkenni fog a felvett teljesítmény és a pumpa sem fog olyan erősen dolgozni. Mekkora a tekercs ellenállása?
(#) Lamprologus válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Bocsi, az előbb russzul írtam a típust ... ACO-003 a típusa ... azaz 35W a teljesítménye ...
Nem hinném, hogy egy soros ellenállással meg tudom oldani ezt a feladatot.

Valami "fekete doboz" is lehet belül, mert a villásdugón próbáltam mérni a tekercs ellenállását, de egyik irányban végtelen, másikban 2,4MOhm-ot mértem.
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Van benne egy dióda azért, hogy a tekercs csak egy irányba tudja húzni a tengelyt, a másik irányú mozgást egy rugó biztosítja. Lásd itt: Teardown of a Hailea low pressure air pump. Ugyan más néven fut a videóban de szerintem sok különbség nem lehet.

Ellenállással vagy fázishasításos teljesítményszabályzóval működnie kell. Utóbbi kevesebb veszteséget okoz, fokozatmentesen beállítható.
(#) Patópali válasza aramis hozzászólására (») Dec 29, 2020 /

Szia!
Az óra panelon cseréld a szürke kondenzátort ugyan olyan paraméterűre ami benne van, plusz az elkókat is. A meleg nem tesz jót a kondiknak.

Az én készülékem órája a kondenzátorok cseréje után újra működik.

sok sikert.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2020
(#) lobo67 válasza zombee hozzászólására (») Dec 30, 2020 /

Ebben igazad van, ilyen alaposan nem gondoltam bele. Pontosabban azt hittem egy fogyasztód van, és annak tudod mérni a fázisok közti áramát külön-külön. Akkor marad a virtuális null.
A 3 fázis áramaiból is biztosan ki lehet sakkozni, de nem biztos, hogy az lenne az egyszerűbb.
(#) Edem631 hozzászólása Dec 30, 2020 /

Helló.Samsung tv távirányìtò nem átvezető gumigombjára, tud valaki ajánlani, milyen vezető fóliát ragasszak?Sima alufólia gyenge.Nem használ semilyen tisztìtási és dörzsölési módszer.Csak pár napos javulást hoz és visszajön a hiba ugyanúgy.Vagy tud valaki más megoldást?
(#) nedudgi válasza Edem631 hozzászólására (») Dec 30, 2020 /

(#) Edem631 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 30, 2020 /

Igen hasonló megoldás.Csak ennyit nem ér meg a spray..
(#) nedudgi válasza Edem631 hozzászólására (») Dec 30, 2020 / 1

Ha idejössz, fújhatsz rá az enyémből.
(#) ujfalusi válasza Edem631 hozzászólására (») Dec 30, 2020 /

3 bés ceruza.
(#) Edem631 válasza ujfalusi hozzászólására (») Dec 30, 2020 /

Próbáltam grafitceruzával.Nem áll meg rajta a grafitréteg.
(#) bisa44 hozzászólása Dec 30, 2020 /

Sziasztok NagyTudásúak!

Nagyon irigylem minden hozzáértőt és a segítségeteket kérném. Az alany egy porszívó (Philips Performer Pro 2100W). De a hiba a fordulatszám szabályzóban van. Linkelem a típusát. Egyszer bekapcsoltam és utána leállít. Kikötve természetesen már megy full gázon, de szeretném nem kiherélni. Csatolom a képét a nyáknak. Itt

Mit elllenőrízzek és hogyan? Multiméter van, alap analítikus képességem szintén. Ha kell vakon cserélem mindet, csak nem akarom a porszívót kukába dobni. Nagyon köszönöm előre is!

philips.jpg

(#) janigel válasza Edem631 hozzászólására (») Dec 31, 2020 / 1

A profik a gombon levő vezetőgumi korongot cserélik. Sniccer-el a régit óvatosan vékonyan eltávolítják, az újat pedig rugalmas, általában szilikonos ragasztóval (FBS) a helyére ragasztják.
Az "új" gumi korong ugyanilyen módon kinyerhető egy másik távirányítóból, vagy a javítandó távirányító nem használt gombja alól.
De létezik ilyen is.

FBS.jpg

(#) janigel válasza janigel hozzászólására (») Dec 31, 2020 / 2

Ez akkor így néz ki.
(#) orcika70 válasza bisa44 hozzászólására (») Dec 31, 2020 /

Az IC típusát jó lenne tudni, mert ha processzor, azt cserélni értelmetlen. A forrasztási oldalon látható egy félvezető, ennek a típusát jó lenne tudni. Talán ez ment tönkre, de ezt neked kell tesztelni.
(#) Rosszmáj válasza bisa44 hozzászólására (») Dec 31, 2020 /

A pirossal jelölt helyen a nyák túloldalán van egy triak. Én arra gyanakodnék először.

philips.jpg

(#) bisa44 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Dec 31, 2020 /

Köszönöm a gyors választ! Akkor cseréljem vakon vagy van teszt ami elvégezhető előtte?
(#) Rosszmáj válasza bisa44 hozzászólására (») Jan 1, 2021 /

Bocs, hogy egy évig nem válaszoltam
Kiforrasztva így lehet tesztelni: a Gate-t egy pillanatra a "+"-hoz érintve az izzó kigyullad és égve marad. Ha nem, polaritáscsere. Ha akkor sem, kuka.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2021

BUÉK.jpg

(#) Peter65 válasza bisa44 hozzászólására (») Jan 1, 2021 /

Szia!
"Vakon" először a C3 jelű elkót cserélném ki. Ha nem hoz eredményt, akkor a panel bal alján lévő kettő kék téglatest alakú kondenzátort lehet még mérés nélkül gyanúsítani. Ezek a vezérlő IC tápellátását biztosítják, viszonylag gyakran ezek okozzák a bajt.
(#) enree hozzászólása Jan 1, 2021 /

Sziasztok!
Arduinoval kellene redőnyt vezérelnem, illetve lámpát dimmelnem. Az alábbi kapcsolás megfelelő hozzá? A redőny maximum 300W-ot vehet majd fel, azt is max 10-15 másodpercig, a lámpa meg maximum 100W-ot ez ugye folyamatos üzem.
(#) pipi válasza enree hozzászólására (») Jan 1, 2021 / 1

Hali!
Kb jó a kapcsolás, de MOC-ból olyat válassz ami nem zéro cross-os (random phase) mert dimmelni csak ilyennel tudsz.
(#) enree válasza pipi hozzászólására (») Jan 1, 2021 /

Szia!
Köszi MOC3052 jó lesz? A kontroller és az optó közé nem kell semmi egy ellenálláson kívül, ugye?
(#) Bakman válasza enree hozzászólására (») Jan 1, 2021 / 1

MOC3052 jó lesz de a dimmeléshez még kelleni fog egy-két dolog. Nem látom a kapcsolásban a nullátmenet detektort. Lesz ilyen?
(#) enree válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2021 / 1

Szia!
Lesz, persze!
(#) bisa44 hozzászólása Jan 2, 2021 /

Koszonom a valaszokat! Vakon kicserelem akkor az osszes beszerezheto alkatreszt
(#) alac710 hozzászólása Jan 2, 2021 /

Sziasztok!

A melléklet képen van az időjárás jelző állomásom, az a baja, hogy (összeszerelve is) ha megmozdítom, megnyomom (bár hol, nem csak az elemeknél), azonnal lenullázódik, újra indul, lehet ezzel valamit kezdeni (ha működik akkor hibátlan)?

idj1_cr.jpg

(#) Jonni válasza alac710 hozzászólására (») Jan 2, 2021 /

Kontakthibára lehet gondolni, vagy esetleg valami kábel sérült.
Következő: »»   3554 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem