Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Én úgy tudom, az ilyen szelepek nem nagyon bírják az ilyen szintű igénybevételt, nem erre lettek tervezve.
Mi a konkrét kérdés?
Lehet kapni is ilyet készen, azt hiszem még wifis is.
Milyen az a sima radiátor szelep?
Lehet, hogy a tekerő egy pöcköt nyom be? Lehet csak egy ilyen kéne neked A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2020
Neked vezérelhető szelep kell. Vagy mágnesszelep vagy termoelektromos szelep.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2020
Sziasztok.
Egy TM1637 modullal szeretnék, stoppert építeni. Található olyan 7 szegmenses kivitel, amiben a tizedespont is benne van. Így én egy tizedes jegyig szeretném kijeleztetni az időt. A problémám, hogy nem találok rá „kód parancsot” hogy a 3. és a 4. számjegy közötti tizedes jegy ledjét bekapcsolhassam. Kipróbáltam egy pár libraries-t de csak a kettőspont található benne. Valaki találkozott már tizedespont kijelzéssel? (persze TM1637 modulban) Válaszokat, előre is köszi.
Ez a library kezeli a tizedespontokat és a kettőspontot is: GitHUB: avishorp/TM1637
A TM1637Display.h fejléc állományból kell kisilabizálni a függvények használatát. A dots paraméter egy bitmask, azt jelzi, hogy melyik pont legyen bekapcsolva:
Köszi.
Sajnos annyira nem értek a programozáshoz, (csak összeszedem a „morzsákat”). Viszont ezzel a paranccsal már találkoztam, (bár nem működött akkor, lehet nem jó libraries volt fent). showNumberDecEx(num, dots=0, leading_zero=false, length=4, pos=0) szám kiíratása tizedespont vezérléssel (dots = 64 esetén kigyújtja a középső kettőspontot, 0 esetén pedig kioltja. Tehát a megfelelő dots értékét kellene megtudni, hogy a tizedesponthoz jó legyen? A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
Visszatérve a régebbi problémára, vélhetőleg nem szoftveres hiba volt.
Az MCU fagyott a megszakításoknál. A későbbiekben már olyant is produkált, hogy ki-be kapcsolás után nem indult a program, újra föl kellett tölteni. Odáig jutott, hogy már 1-2 ki-be kapcsolás után sem indult el a program. Majd a bootloader sem funkcionált. ISP-vel feltöltöttem az új bootloadert és megint bírt néhány ciklust. Majd megint nem indult a program, ezután pár föltöltés után a bootloader sem funkcionált. De ha ISP-vel töltöttem föl a programot, az működött. Több száz ki-be kapcsolás után sem volt hiba és a legelső hibajelenség is megszűnt, tehát nem történik fagyás a megszakításkor. Minden megbízhatóan működik. Vajon mi okozhatja ezt?
Egyszer régebben egy smart-everything Arduino kompatibilis lappal jártam így... Sikerült olyan kódot írni rá, ami intenzív megszakítást generált - hibásan természetesen -, és ettől teljesen eldobta kezét-lábát a lap. Teljesen bizonytalanná vált a feltöltés, majd kis idő múlva végleg le is állt!
Szintén csak egy ISP-s programozóval tudtam újra életet lehelni belé. Kijavítva a megszakítás kezelést, utána jól működött...
Nem változtattam semmit. Egyszerűen ISP-vel működik minden. Bootloaderrel föltöltve pedig, ha csak annyi volt az ISR-ben, hogy egy kimeneti portot átbillentsek, hát lefagyott, a port nem billent át.
Egy kis érdekes észrevétel.
Ha megnézzük a icserny által becsatolt TM1637Display.h fájlban lévő „teljes” listát akkor látszik hogy van még ott pár sor.
Felmerül a kérdés, hogy hogyan választom szét a vezérlését a kettőspontnak és a 2-es és a 3-as számjegy közötti tizedespontnak, ha ugyan az a „kódja”? A válasz: sehogy. Az a csatolt képről is látszik, hogy a Dp – D1 – D2 ledek ugyanaz a 3-as számú ládra van rákötve. Egyébként van olyan 7 szegmenses kijelző, amin külön lábakra vannak kivezetve a ledek, (persze az már nem 12 kivezetéses). Ekkor manuálisan adtam a tizedespontok kivezetéseire feszültséget és lás csodát, a kettőspont tökéletes, de mind a 4 számjegyhez tartozó tizedespont „hallgatott”, valószínűleg a kijelzőben benne sincsenek a ledek. Tehát a TM1637 lekezeli a tizedespontokat csak a led kijelzőt kell kicserélni a megfelelőre. Egy kis kódrészlet, amivel működött a kettőspont, (és akkor elvileg a tizedespontok is jók lesznek).
Sziasztok!
Egyszerű kérdésem lenne: ATMEGA328P-PU lábáról (digitális kimenetként használva) szabad-e meghajtani egy 5v feszültség igényű modult? A modul áramfelvétele 33-34mA. (tesztelve működik, de azért gondolom nem egészséges, vagy túlparázom?) (Meglévő nyákon nem nagyon szeretnék variálni, ezért kérdezem) Válaszokat előre is köszönöm!
Sok lesz az, inkább használj valamilyen kapcsolóelemet, pl. SMD FET-et.
Max. 40 mA pin-enkén, és max. 200, de ugye az "absolute maximum rating", ami ez az eszköz maradandó károsodását is okozhatja, mint a datasheet írja. Én 34 mA-val se szórakoznék, egy logic level FET kerülhet tán 200 Ft-ba is, 2 ellenállás kell még mellé.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2021
Köszi!
Esetleg tudnál pontos tipust linkelni ilyen célra, elveszek köztük annyi féle van, tapasztalat meg nem sok. (Mondjuk IRFZ34N pont van itthon.)
Helló!
Milyen modul? Nem lehet ugyanarra a tápra tenni mint az Arduino-t? Esetleg egy 5V fesszabályzóról, ha mindenképpen 5V a max amit elbír a modul? Én minden modult arról a tápról hajtok meg, mint az Arduino-t, közös GND is lesz, a terhelést meg a táp kapja. A modulod adatlapja kellene...
Köszi
Egy radar modul, meg tudom hajtani közös tápról. Csatolom az adatlap kivágatot. MM5D91-00
Akkor hajtsd meg a közös tápról (egyezzen a két eszköz feszültségszintje), az arduino pedig csak kommunikáljon vele. Azt hittem, hogy kapcsolgatod a dolgot (pl. LED, vagy ilyesmi), arra írtam a FET-et.
Nem menne folyamatosan, kell a fet, csak időnként kapcsolnám be.
Elég kényes...
A max in 5.5V. Az nem sok. A közös táp is ekkor csak max. ennyi lehet, az Arduino meg 7-12V is lehet, ha jól emlékszem. Ha a tápod stabil 5V akkor ok, ha nem, akkor a korábban javasoltak jobbak lesznek. De ha a 33-34mA úgy jött össze, hogy két ilyet hajtasz meg 1 digit pinről akkor két külön digit pinről még esélyes lehet. 200mA-t is figyelembe véve amit inkább csak 150-nek gondolj. A mellékelt ábrán mintha 16mA lenne. A korábbi javaslatok profik, én csak reméltem, hogy a modul jobban bírja az input-ot. Az Arduino-t is 7-9V környékén szoktam táplálni, mert az 5V-ból még esik néhány tized esetleg, és többnyire a modulok is bírták ezt. Ha nem, akkor betettem egy LM7805-t, ami a 7-9V tápról még külön meghajtja a modult, vagy modulokat.
Ha meg tényleg ki/be kapcsolod akkor az FET, és nem szóltam semmit!
Nem tudom milyen a nyákod amin nem akarsz variálni, de erre még egy BD139 tranyó és egy ellenállás is elég lenne.
Én ilyen esetre AO3400-at szoktam használni, mini N-csatornás mosfet, pár Ft darabja, Ebayről 100db kb. 300F, és Ampereket is tud kapcsolni, logikai szinttel vezérelhető.
Ha tényleg csak 33mA-ről van szó, és nincs más fogyasztó az Arduinon, akkor használj 2 vagy 3 pin-t párhyzamosan, így megoszlik rajtuk a terhelés. Ha egy kimenetet túlterhelsz, nem fog nagyobb áram folyni az adatlapban közöltnél, hanem a lábhoz kapcsolódó félvezetőn nagyobb feszültség fog esni, így kevesebb áram fog folyni is. Az AVR meg melegszik kicsit.
Nem árt kis feszültségesésű schottky diódákkal párhuzamosítani, elkerülendő az ellenkező logikai szintek esetleges egybenyitását.
A pozitív tápág kapcsolásához P csatornás FET-et célszerűbb használni, még ha azoknak gyengébb is a paraméterük. Jelen esetben az általad írt FET párja, az AO3401 teljesen megfelel a célnak (rendeltem is gyorsan egy 100-as pakkot belőle, mert olyanom még nincs, az AO3400-at én is szeretem alkalmazni).
Én nem variálnék ennyit, ha van szabad láb, akkor kettőt párhuzamosan kötnék, és közösen kapcsolgatnám. Lábanként a 15-20 mA jól megy. Főleg, ha tapasztalat szerint egyről is megy.
Mi lehet az oka, hogy a servomotor akkor is zúg, zizeg mikor semmit sem kell tennie. Ilyenkor egy picit megmozgatva elhallgat. A programban ezt hogyan lehet kiküszöbölni?
Valószínűleg az a baj, hogy két pozíció között rezonál, nem tud beállni. Elmegy A pontba de a mérése szint B ponban van. Elmegy B pontba, de a mérése szerint A pontban van. Ez megy addig, amíg valamitől ki nem billen ebből az állapotból. A és B pont közel van egymáshoz, a mozgás is viszonylag gyors, ezt zizegésként hallod.
Gondolom valamilyen olcsó, játék szervómotor. Kb. az összes ilyen, párat volt alkalmam tesztelni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |