Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
A központi bojler. Mi ennek a jelentősége a kézmosó bojler szempontjából? A központi bojler vizét kizárólag zuhanyzásra, fürdésre, mosogatásra (mert a fali csap helyére nehéz bojlert tenni) szánom. Gyakran mosok kezet, délutánra-estére elfogy a központi bojlerből melegvíz.
Üdv Van egy 15 éves perla 120l bojler aminek tönkre ment a hőfokszabályzója 45cm .Volt itthon egy leszerelt másik, aminek ugyan az a hőfokszabályzó csatlakozása,de csak 25cm hosszú az érzékelő.Kicserélhetem vajon a rövidebbre milyen problémát okozhat ? Köszönöm a választ.
Én is hasonló cipőben járok. Bojler a fürdőszobában,a mosdó melegvízcsöve 2 méter,a zuhanyzóé kb. 3 méter,a kádé 5,5 méter,de már az ebédlői mosogatóhoz jó 7 métert utazik a meleg víz. Rengeteg megy kárba,mire odaér a meleg víz. Ezért gondolkodom én is egy átfolyós melegvízes csaptelepben, cc. 12000 forint.de sokat spórolnák rajta!
Kicserélheted de a hőmérsékletet vedd vissza, különben túl fogja fűteni a vizet, lévén az érzékelő 20 cm-re lejjebb kerül.
Nálunk a távolságok ettől sokkal nagyobbak. Gyakran a csapot vékonyan megnyitva a kézmosás befejeztéig oda sem ér a melegvíz. Ha kimondottan meleg víz kell, vagy annak megállapításához, hogy van-e még melegvíz, kiengedek több litert. Az átfolyós 10 literes Hajdu egykaros csapteleppel 38 ezer forint körüli áron kapható. A csaptelep kialakítása mosdóhoz szerintem nagyon kompromisszumos, túl hosszú a kar és alacsony a kifolyási pont. Ha elromlik a csaptelep az 5 év garanciaidő letelte után, kérdés van-e alkatrész vagy kidobható bojlerestől. Ezért vennék inkább külön bojlert és csaptelepet, de sajnos árban a másfélszeresénél több és nem lesz szabadkifolyású.
Lehet h. én is egy 10 l-es álló,felső kifolyásút építek be.
Köszönöm ,kicserélem és megpróbálok szerezni egy belevalót .
Azt soha nem értem meg, hogy miért a "saját és családom életével játszom" , amikor valamit úgy használok, ahogyan, amire készítették.
Ha egyszer ez a készülék úgy tervezett, úgy legyártott, hogy mosdókagyló alá helyezett, hát mi a kifogás? Hogy nem szoktad meg? Én a repülőt nem szoktam meg, és nem is kívánom. De nem tartalak felelőtlen családirtónak, ha repülőre ülsz A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2021
Rengeteg olyan termék volt, és van is ami életveszélyes, pedig rendeltetésszerüen használják. Ja hogy a tervezők erre nem gondoltak?
Úgy látszik a józan paraszti ész kiveszett, csak a profit kell. Tervezésről a teljesség igénye nélkül: Hőszivattyús villanybojler. Az egyik legnagyobb márkából. 2 év alatt a 3.ik engedi el a gázt (nem javítási hiba mindig újra cserélték.). Szerencse hogy nem lakótérben van felszerelve. Csak gondolj bele ha éjszaka egy 20-30m2 házban történik ez ahol laknak is. Villanybojler. 50l Olasz. A hőkapcsoló megolvadt és összezárt. Egész éjjel fűtött. Az összes vizet kiforralta a biztonsági szelepen. Fűtőszál és az anódon kívül minden összeolvadt az alaplapon. Szerencse hogy a riasztó felébresztett hajnalban.
Ilyen alapon semmit sem szabadna rendeltetésszerűen használni, csak a pusztában, külön generátorról.
Egy csomó olyan helyen jártam, ahol a mosogató szekrényben volt kis átfolyós vízmelegítő, minden további nélkül működtek. Hogy a témát is érintsük. Lehet hozni vég nélkül (konstrukciós) hibákat de az ilyen esetekre vannak kitalálva a biztosító eszközök. Fi-relé, gázérzékelő, kismegszakító, EPH, hőkioldó stb. Idézet: A második eset után miért lett beszerelve a harmadik ugyanolyan? „2 év alatt a 3.ik engedi el a gázt”
Az alapkérdés nem átfolyós melegítő volt hanem bojler. Ettől függetlenül én nem támogatom az ilyen megoldásokat.
Azért mert garanciálisan cserélték mindegyiket. Az egy külön tétel hogy a cserére 30-40 napot kell várni. És ez nem a szerviz hibája, hanem a forgalmazóé. Idézet: Már belekeveredtem. Egyébként nem teljesen mindegy? „Az alapkérdés nem átfolyós melegítő volt hanem bojler.”
Véleményezem hogy az átfolyós IP védett.
Tehát az összes zárt vízmelegítő életveszélyes, nem IP védett?
Engem ilyen esetben az zavar, hogy átmeneti, ideiglenes megoldást keres, ami veszélyes is lehet. Ha ez több hétre, hónapokra vonatkozik és elfeledkezik a veszélyről, abból lehet a baj.
Nehéz így ebben az esetben segíteni, ha még azt sem tudjuk, hol van a konnektor, mennyire terhelhető, szükség van-e hosszabbítóra, a kérdéses útban levő fűtéscsőről sem tudunk semmit, lehet egy egyszerű távtartóval megoldható lenne. Ha az a fűtéscső 15 mm-es rézcső, vagy ötrétegű cső, az nem lehet akadály. Lehet nem is a felszereléssel lesz a gond, hanem az elektromos csatlakozással. Szerintem ez már túl lett bonyolítva. De látatlanba nehéz segíteni, csak találgatunk. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2021
Idézet: És pont ez egy jól kipróbált, évtizedek óta bevált márka, termékcsoport. Azért veszek Hajdu-t és nem olaszt vagy társait. Amit leírtál, azon az alapon a fali bojler is êletveszélyes, villany vagy gáz, mindegy. Az utcára sem érdemes kimenni, mert bármikor baleset érhet. „Rengeteg olyan termék volt, és van is ami életveszélyes” Idézet: Egyetértek. Végül csak annyit szerettem volna tudni megáll-e a saját testén. „Szerintem ez már túl lett bonyolítva.”
Meg hát!,nekem is úgy van cc.15 éve,egy A 4-es méretű hungarocellre van állítva!
Az még a jobbik eset, ha a tulaj eredeti. De ha változott, közben kicserélték a konyhaszekrényt, a konnektor problémát meg úgy oldották meg, hogy beledugtak egy hosszabbítót, ami ott hever a mosogató aljában.
A bútort nem lehet mozdítani, mert a szegélyléc teljes hosszában szilikonnal rá van ragasztva a szekrényre meg a csempére... De jön a füstszag valahonnan. Na erre azt mondtam neki, hívjon villanyszerelőt, mert én informatikus vagyok.
Köszönöm Nektek! A Hajdu ZA15-ot részesítem előnyben. Alul-felül polisztirol (hungarocell) a belső csomagolás, az alsót alatta hagyva megáll a bojler sík felületen. Talán még a tervezett bútorba is azzal érdemes behelyezni. A ZA15 karbantartása is egyszerűbb a ZA10-hez képest, a nyílás mérete elvileg megegyezik a nagy bojlerekével.
Sziasztok!
Gázos bojler: Adott egy Junkers WR250 típusú átfolyós vízmelegítő. Állandó gyújtóláng nélküli, két darab góliát elemmel működik. Bár új állapotában sosem láttam ezt a típust működni, nekem elég betegesnek tűnik, de még nem ismerem eléggé a működési elvét. A FÉG V4-es működését jól ismerem, így elsőnek próbáltam megoldani az önmagától mindig nagyobb lángmagasságra átálló főégő problémáját: A nyomólemez műanyag alkatrészeire már rá volt kövülve a gépzsír, így annak letakarítása után szilikonzsírral megkentem. A nyomólemez meredeksége nem állítható mint a V4-nél, így kicsit eléggé elnagyolt konstrukciónak gondolom. Kellemes, amikor fürdés közben egyre melegebb vizet ad, és a kádtól messze van, hogy visszataszigáljam az önálló életet élő állítót.... Továbbá észrevettem, hogy lassan rúg vissza a képen látható csap, nyilvánvalóan szorul. A másik zavaró problémája, hogy használat után rövid időn belül ismételt meleg víz igénynél sokára gyújtja be a főégőt, a következőt műveli: Bár azonnal begyújtja a gyújtólángot, de az hangosan lobog, mindeközben szikráztat, aztán egyszer csak begyújtja a főégőt, sok másodperc múltán. A megnőtt kéményhuzat zavarná a gyújtólángot, és amíg az nem folytonos, addig sikertelen begyújtásként detektálja, vagy termoelem/szenzor hiba? Annyi kérdésem volna még erről a típusról, remélem lesz itt, aki ismeri.. Pardon, nem válaszként akartam írni. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2021
Mi történik, ha egy 120l-es bojlerba 2000w-os fűtőszálat teszek ?
Gondolom hamarabb fűt, de lehet e gond ebből ?
Ha a hálózat/kábel elbírja akkor nyugodtan. Az én Hajdú 120-asomban 1800W-os van gyárilag.
És mennyi idő alatt fűt fel ?
Nem tudom... sorba van kötve a napkollektor bojlerével, szóval nem jéghideg vizet kell fűtenie, és csak 40 fokra van állítva.
Itt egy hasonló, https://www.arukereso.hu/bojler-c3622/hajdu/z-120-erp-2112011115-p3...leiras 4.2 órát mond. De minden relatív, nem írják hány fokról, hány fokra...
15 °C víz esetén kb. 3.5 órával lehet számolni. Bővebben: Link.
Szerintetek ki volt az a hü..e aki egy óvodai konyhába egy 120l-es bojlert rakott mosogatás céljából ? Kb. össz. 500db evőeszközt (tányért, kanalat stb.) kell elmosni másfél óra alatt !
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2021
Nyílván olyan, aki nem volt tisztában az igényekkel és/vagy annak kellő kielégítésével.
Sok az okos, és mindig is sok volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |