Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen, hasonló a felépítése.
Amit ő tervezett abba 1-2 alkatrésszel több van mint a gyári modulba, és ha jól láttam akkor abba nincs optokapu, nálam az optokapu melegszik baromira ha ugyan azt a tápot használom. Van erre valami megoldás ?
Mérések nélkül csak tippelni tudok. Ne kösd be a PWM GND pontot.
Nem is az optó melegszik, hanem az a kis R2 ellenállás.
A PWM frekvenciája 1,2kHz. A modul adatlapja szerint 1-3kHz ig jó. Melegszik másik tápról is sajnos csak nem vártam vele elég időt, így nem azzal van a gond, hogy egy tápról hajtom. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2021
Ebbe a videóba 2:42-nél lévő rajzon az R2 ellenállás melegszik olyan szinten, hogy kiolvad a helyéről.
Az az optónak az ellenállása.
Próbáld visszarajzolni a környékét. Az az ellenállás az optocsatoló LED-del van sorbakötve? Ha igen, lehet, hogy túl nagy vezérlőfeszültséget kap a PWM in ponton. Az a Jumper mire való? A nagyobb bementi feszültséghez a másik pozícióba kell rakni?
Igen, az egyik 5V a másik állása meg 24V. Idézet: „Az az ellenállás az optocsatoló LED-del van sorbakötve?” Igen, az egyik állásba 330Ω-on keresztül megy az optóra, a másik álláson meg 2,7kΩ-on. Ha lehúzom a jumpert akkor értelem szerűen ugye nem melegszik. Az megoldás lehet, hogy nagyobb teljesítményű ellenállást teszek be, vagy teljesen fölösleges mert azt is el fogja füstölni? Próbáltam úgy is ahogy egy másik oldalon csinálták, hogy a modul bemenetére nem 12-24 voltot kötöttem hanem csak 10V-ot, de semmi változás. VCC:Working power 12-30V, ezt íja az adatlapja, így a 24 volttól se szabadna gond lenni. Megmértem a GRBL-t, ott 24 volt 1,2 kHz-es pwm jel van. Sehol nem írtak ilyen hibát, bekötötték, működött, örültek.
A 24 V-os PWM-hez a 24 V-os jumper állás dukál. A bemeneten, ezek szerint, nincs más, csak egy ellenállás és egy LED, ami az optocsatolóban van. Ennek semmi köze a VCC-hez.
A nagyobb teljesítményű ellenállás nem fog füstölni, csak melegedni. Az elfűtött energia nem változik, csak jobban eloszlik a fizikailag is nagyobb méretű ellenálláson. Idézet: „Ennek semmi köze a VCC-hez.” Igen ezt tudom, rosszul fogalmaztam az előbb, ha úgy értetted, hogy köze lenne hozzá. Idézet: „A nagyobb teljesítményű ellenállás nem fog füstölni, csak melegedni.” Ez már meg mondom őszintén nem is zavarna, csak azt nem értem, hogy mitől melegszik. A converter se lehet rossz mert kipróbáltam egy másik zsír újjal és ugyan úgy melegszik az is, csak ott nem vártam meg, hogy kiforrassza magát az ellenállás. 1% és 10%-os kitöltéssel semmi meleg nincs, 50%-on már kezd melegedni, 100% kitöltéssel meg leforrassza magát az ellenállás.
Akkor is, ha a 2.7 kΩ-osra kapcsolsz át? Ott nem kellene.
Azért forrasztja ki magát, mert túl van terhelve. Azon a kis felületen nem tudja a keletkezett hőt elég gyorsan átadni a környezetének. Idézet: „Akkor is, ha a 2.7 kΩ-osra kapcsolsz át?” Sajnos akkor is, viszont ha abba az állásba van akkor nem tudom a kimenetét beállítani a kitöltéssel arányosan. Ha a 2,7kΩ-ra kapcsolok akkor 100% kitöltésen meg van a 10V a kimeneten, viszont ha lecsökkentem 50%-ra akkor 8V lesz. Ellenben a 330Ω-nál ez szépen változik, 100%kitöltés ugye 10V, 50%-nál meg 5V. Nem tudom mit kéne még kipróbálnom, de már azon filóztam, hogy megépítem azt a kapcsolást amit a legelején linkeltél, ami azon az oldalon van kapcsolás.
Ki kellene számolni, hogy mekkora teljesítmény melegíti azt az ellenállást. Mekkora PWM feszültséget ad a konverter bemenetére a GRBL vezérlő?
Idézet: „Mekkora PWM feszültséget ad a konverter bemenetére a GRBL vezérlő?” 24V, 1,2kHz-es jel. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2021
De a BD139-et betehetem azért, azzal bajt nem csinálok gondolom. És akkor egészen biztosan nem lesz vele gond. Ha jól értem.
24V-on a 330Ohm-os ellenálláson 100%-os kitöltésnél 1,6W teljesítmény disszipálódik. Ezzel nem csoda, ha kiforrasztja magát. Ugyanekkor kb. 70 mA áram folyik ilyenkor az optocsatolón, ami nem indokolt! Egy optocsatoló ledjén -típustól függően- nem kellene 10-20 mA-nál nagyobbnak folynia. Ebből 24V bemenőfeszültségre még 20 mA esetén is kb. 1,2kOhmos ellenállás jön mi. Az ezen disszipált teljesítmény kb. 0,4W. A képen látott smd ellenállás még ekkora teljesítményű sincs.
Én azt próbálnám ki, hogy 24V-ra kapcsolnám a jumpert, a 2,7 kOhm-os ellenállást kicserélném egy 3 darabból sorba rakott 1,2 kOhmra (3 x 390 Ohm), és megnézném, hogyan működik. A 3 ellenállást még valószínűleg be is lehet az eredeti helyére forrasztani ("kapu szerűen", kettő függőlegesre állítva, a harmadikat pedig a kettő tetejére vízszintesen).
Nem kell ennyire túlvariálni. Az SMD ellenállást szedd ki és a helyét zárd rövidre. A PWM jellel köss sorba egy 820 Ω-os 2 W-os ellenállást és készen is vagy. Ekkora ellenállást úgy sem tudsz normálisan az SMD helyére forrasztani.
Ez könnyen megoldható, ha kiszedem akkor a jumper tüskéjére ráforrasztom az ellenállást és már sorba is van vele.
Kipróbálom ezt is meg amit kendre256 írt azt is. Csak attól félek, hogy ha a 2,7kΩ-nál nem tudtam beállítani a kimenetét, akkor lehet az 1,2kΩ-nál sem, meg a 820Ω-nál sem fogom tudni valamiért, de egy próbát meg ér. Köszi mindkettőtöknek.
2,7 kOm-nál csak 8-9mA, 1,2 kOhm-nál 19mA, 820 Ohmnál 28mA áram folyik. Ha a 2,7 kOm-mal nem volt jó, esélyes, hogy nagyobb árammal (de azért mégsem 70mA-rel) jól fog működni.
Hello! Nekem az a sanda gyanúm, hogy kinyírtad már az optót azzal, hogy 5V-ra volt állítva és 24V-ot adtál neki. A 8-9mA-nak már megfelelőnek kellene lenni. Mert az elég szomorú lenne, ha 9mA-al nem működik és 20mA-al igen. Mert ha így van, akkor működés szempontjából már az sem megfelelő..
Nem nyírtam még ki mert működik, szabályozható csak nagyon melegszik.
Sajnos ha növelem az ellenállást akkor valamiért nem tudja arányosan szabályozni a kitöltés függvényében a kimenetet. Valahol olvastam, hogy valami aluláteresztő szűrőt tettek a bemenetére, de hogy milyet és, hogy pontosan hogy kötötték be az nem derült ki sajnos.
Sikerült megoldani!
Találtam a lapon egy 5V-os PWM kimenetet, azt kötöttem be a modulba és nulla melegedés nélkül hibátlanul szabályoz. Ami érdekes még a történetben, hogy a jumpert így is a 24V-os ágra kellett tennem, hogy szépen szabályozható legyen. (Nem teljesen értem, hogy miért) Köszönöm mindenkinek aki hozzászólt a témához.
Hello! Örülök hogy sikerült, de az állításaid ellentmondanak egymásnak. Így műszakilag ez nem egy öröm. Mert mérni kellet volna. Ha most 5V-ról működik és ráadásul még a jumper is a 24V-os állásban van, akkor a 24V-os jel vagy nem négyszögjel, vagy egyenáram tartama van.
Mert egy PWM-el arányos egyenfeszültségnél az impuzusok területének integrálja az egyenérték, És az jel kitöltése és feszültségértéke (szorzata) határozza meg. Hogy a kitöltéssel arányos feszültséget kapjuk eredményül, az impulzus jel csúcsfeszültségének állandó értéken kell lenni. Az átalakítás így akkor korrekt, ha a bementi jelet formáljuk, és feszültség csúcsértékét állandó értéken tartjuk. És ennek a bemeneti feszültség(vagy áram) csúcsértéke (egy adott határértéken belül) nem befolyásolhatja a mérés eredményét. Tehát ha 24V a kitűzött cél, akkor pld. a bemeneti jel csúcsának változása 16..30V között nem befolyásolhatja a kapott értéket. (Maximum úgy hogy van kimeneti jel, vagy sem.) Ugyan ez vonatkozik az 5V-os érték esetén csak más tartománnyal. Mert ennek bemenete egy digitális jel, ahol (mint minden digitális áramkörnél) a bemenet L és H szintje előre meghatározott tartományba kell hogy essen. Ekkor korrekt a működés és az áramkörök szabványosan csatlakoztathatók egymáshoz és egymás után. Az, hogy Te "láttál olyant aki hallotta", nem mérvadó. Mert ennek bementére igazából nem lehet "RC szűrőt" csatlakoztatni. Mert azzal a jel felfutási meredekségét változtatnád meg. És nagyon nem mindegy, hogy az RC időállandója milyen viszonyban van a PWM frekvenciával és van-e a tag után jelformáló (hiszterézises komparátor) tag. Mert a jel sebességének megváltoztatása torzulása kihatással lesz a mért eredményre. Mikrokontrollerek kimentére tett RC integráló taggal szokás analóg jellé változtatni a PWM jelet. De ott az impulzus csúcsértékét (és egyben a 100% kitöltés feszültségét is) a tápfeszültség nagysága adja. De ebben az esetben az R*C időállandónak sokkal nagyobbnak kell lenni, mint a PWM periódusideje, a megfelelően kicsi hullámoság elérése érdekében. Idézet: „akkor a 24V-os jel vagy nem négyszögjel, vagy egyenáram tartama van.” Elképzelhető, hogy ez lehetett a gond, de 24 voltnál az is gond lehetett amit ITT is írt kendre256. Azon a kimeneten én 24V és 1,2kHz-t mértem ha jól csináltam. Idézet: „Az, hogy Te "láttál olyant aki hallotta", nem mérvadó.” Tudom, de sajnos más irányba nem tudtam elindulni, az összes leírásban/videóban amit találtam úgy volt megoldva ahogy én próbálkoztam vele először. Ilyen a vezérlő, először a spindle/orsó motor kimenetére kötöttem a modult és működött is szépen 50%-os kitöltésig, ahogy felemeltem 100%-ra, elkezdett nagyon melegedni. Most a laser kimenetére kötöttem és így lett jó. Elméletileg mind a két kimenete PWM.
A dolgokat eldönteni leginkább egy szkóppal lehetséges, nem találgatással. De gondolom az nincs.
A melegedés az természetes hogy így alakul, hiszen Őt is az átlagáram fűti, mint ahogy a Dc kimenet is annak arányában van konvertálva.
Gondolom a jelalak miatt kellene a szkóp, mert a frekvenciáját azt multival mértem.
Nyilvánvaló. A szkóp az idő függvényében képes a jelet megjeleníteni. De azt sem tudom, hogy a PVM-ként használt motorkimeneten, PMOS Fet van-e egyáltalán (hogy a GND a közös pontja vagy a táp) valamint van-e ott tranziens snubber tag vagy akármi. Lehet csak terhelés kellett volna a motor helyett, ezért működött at "5V"-os opto bemenettel, a "24V"-ra állítva meg nem.
Idézet: „Lehet csak terhelés kellett volna a motor helyett, ezért működött at "5V"-os opto bemenettel, a "24V"-ra állítva meg nem.” Lehet valamelyik hozzászólásomban rosszul írtam vagy fogalmaztam, de az 5V-os opto bemenettel valamiért nem akart működni egyiknél sem, se a motor kimenetnél, se a lézernél. Előtúrom a szkópot (ha még működik) és rámérek a motor kimenetére.
De a szkóp DC csatolt legyen, ne egy csöves AC. Mert ha az, nem érdemes előhúzni sem a sarokból..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |