Fórum témák
» Több friss téma |
Értem, de nem ez volt a kérdés hanem az, miért gyártanak négy eres kábelt. Építettünk már ki műhely áramellátását úgy, hogy egymás mellett volt két-két négy és öt pólusú dugalj, leállásonként.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
Minek minek...
Minek vegyem meg az 5 ereset a motorhoz, ha elég a 4 eres is??!! És ez csak egy példa...
Persze,egy nagy műhelynél úgy praktikus.
Nem írtál vezeték keresztmetszeteket. Ipari környezetben régebben általános volt ez a fajta szerelés. Ha elég vastag volt a gerincvezeték, mindenhol a helyszínen választottak le a védővezetékről nullát. Nemrég szűnt meg egy cég, ahol még a dugaljak is mind 4 pólusúak voltak. Eszterga, maró, hidraulikus prés, CO2 hegesztők, ... Mindegyikben 380/... trafó látta el a vezérlést, nulla nem kellett. Az már az átbuheráló felelőssége, hogy 1-1 dugaljcserénél nem jó helyre kötötte a védővezetőt. Kéket csak ott lehetett látni, ahol nulla is kellett, addig mindenhol legalább 16-os zöld-sárga ment.
A szerződésben "NYY 5x16 300/500V gerinc betáp kábelezés" van. Nagyon remélem, hogy én tévedtem, mert 300 m kábel cseréjéről van szó, és ezt majd senki nem akarja benyelni...
Még egyszer köszönöm szépen mindenkinek
Amit leírtál, az csak a földkábel a csatlakozási ponttól a mérőszekrényig, vagy épületen belül is?
Mikor készült az épület szerelése?
Négyeres szerelés létezik és nem hiba, ugyanis a háromfázisú forgógépek, de a háromfázisú hegesztő is ilyen kategória lehet, nem kér nullát, mert szimmetrikus csillagpontos, vagy deltakapcsolású. Földelés viszont kell, ez a negyedik ér.
Nullát akkor kapnak az eszközök, ha van bennük egyéb, egyfázisú rész is, mondjuk a motor meghajt egy gépet, amiben vagy egyéb elektromos áramkör, relé, trafó, lámpa... Viszont a földelési rendszert át kell vizsgáltatni, a bekötéseket ellenőrizni. UPD: És a PE vezető NEM használható nullaként, ha netán valamelyik gép mégis csak kér nullát! A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
700-1000W-os fűtőpanel kábelét szabályos toldóhüvellyel hosszabbítani? Ha nem, van szabályos módja, amihez nem kell kötődoboz? (A fűtőpanelben nem cserélhető a kábel.) Az alternatíva a termosztát vevőegységén keresztüli "hosszabbítás" lenne, amelynek esztétikai hátrányai lennének (a kábelcsatornát megszakítva, látható helyen lenne).
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem. Fórumot olvasom, most kb még 2018 környékén tartok ![]() Ez alapján méretezek: vezeték méretezés Egyfázisú rendszer, régi alu vezetékek 16-os csőben mennek, cserélve lesznek, de van pár felmerült kérdésem. Tudtok abban segíteni, hogy hol találok arra kalkulátort, ha nem csak 1 lakáselosztóm van, hanem 3 is. Van egy fő elosztó, ami a mérőszekrényhez közel van, kb 2m az órától, és onnan van 2 gerincvezetékem az emeleti elosztókhoz. Egyfázisú rendszer. Az emeleti elosztóhoz 18m (nyomvonal )(6mm2 vezeték MKH van húzva. Az emeleti elosztóból az aljzatokig pedig 2.5 mm2 vezetékek (MKH) mennének. ( Leghosszabb nyomvonal távolság a 2.5 mm2-es körön 30m, ha nagyon kell tudom úgy csövezni, hogy ez csak 22m legyen).Feszültségesésre, hogy kell vizsgálni ezt a rendszert? 2 x 18 m 6 mm2 cu MKH + 2x 30m 2.5 mm2 cu MKH . Ezen a gerincvezetéken milyen % az elfogadott feszültségesés? ( kiszolgált áramkörök utána: led világítások, gáz sütő grill része, mikró, mosogatógép, mosógép, klímák, 1.5 kW villanybojler, porszívó, pirító, szóval minden ami csak lehet egy háztartásban. ( nincs se kerámia se indukciós tűzhely, nem is tervezzük) Gáz van helyette. Sütő is Gáz, csak van egy grill része. A villanyórától bejön a vezeték, ott már történik feszültségesés. A 18m 6 mm2 gerincvezetéken (nyomvonalon) is történik feszültségesés. Majd a 2.5 mm2 vezetéken is történik újabb feszültségesés. Hogyan tudom kikalkulálni, hogy milyen hosszra vihetem a kismegszakító által átengedett max áramot 2.5mm2-es (illetve 1.5mm2-es világítási ) áramkörökön. A másik problémám, a kismegszakítót méretezésénél lenne. 2.5mm2 MKH vezetékre lenne cserélve ( ahol kell érvéghüvelyezve) a konnektorokig menő vezetékek, 1.5 mm2 MKH-ra pedig a világítási. Lenne olyan téglafalban lévő csövezés, ahol ezek együtt is mennének ( most is így megy, csak alu vezetékkel). Azaz menne 3x2.5mm2 konnektor és 3x1.5 mm2 világítási kör. Akárhogy számolom akkor ez már 6 db vezeték. "D" táblázat módosító tényezők vezeték érszámától függően: Ebben az esetben 0.75 -ös szorzótényezőt kell használjak a méretezésnél? ( Azaz a táblázat nem tesz különbséget, hogy a 6 vezeték az 3 áramkör föld néllül vagy csak 2 áramkör és 2 föld, amin nem is folyik áram) Azaz 2.5 mm2 MKH Cu esetén, 21 x 0.75 = 15,75 A. Így már nem alkalmazhatok 16A -s kismegszakítót. Azaz 1.5 mm2 MKH Cu esetén, 16 x 0.75 = 12 A. Így már nem alkalmazhatok 13A -s kismegszakítót. (mondjuk ez nem is volt tervben) Ha van olyan szakasz, ahol 3db Mü III cső van a falban, akkor alkalmaznom kell az "E" táblázatot is. Azaz ismét meg kell szorozzam 0.75-tel az eddig számított értéket. Azaz 2.5 mm2 MKH Cu esetén, 21 x 0.75 x 0.75 = 11.81 A. Így már nem alkalmazhatok csak 10A -s kismegszakítót 2.5mm2-es vezetékre? Azaz 1.5 mm2 MKH Cu esetén, 16 x 0.75 x 0.75 =9A. Így már nem alkalmazhatok csak 6A -s kismegszakítót 1.5mm2-es vezetékre? Ami kicsit vicces, mert azzal a szándékkal cserélném a régi vezetékeket aluról rézre, hogy megbízhatóbb legyen a hálózat, ne legyen égett kötés, és legyen végre földelés minden konnektorban, lámpánál. A 2-es alu vezetékek helyett nagyobb 2.5-es réz menne be, de ha szabványosan szeretném, nem tudok 10A nél nagyobb biztiket bepakolni a rendszerbe . Jól számolom? A D táblázatbeli módosító tényezőt hogy lehet értelmezni, ha van pl egy 40 mm-es faláttörés, és azon a szakaszon több áramkör is áthalad? Nyilván itt már van bőven helye a vezetékeknek? A D táblázatbeli módosító tényezőt hogy lehet értelmezni, ha a nyomvonal egy rövid 2.5 méteres szakaszon falon kívüli csatornában is halad. 80x50-es Legrand DLP csatorna. Az E táblázati módosító tényezőt hogy kell figyelembe venni. A lakáselosztóból ha egy oldalt pl lent jön ki az összes védőcső, akkor már ott alkalmazni kell a szorzót? pl Ha a lakáselosztó egyik oldalán megjelenik 12 db mü III cső, akkor kapásból egy 0.48 -as szorzóval kell számolni minden áramkör esetében legalább? A gerincvezetéket még később, ha szabványos cserélhetem 10 mm2-esre, de annak vezetékezése már sajnos nem fog beférni a jelenlegi 16-os csöbe. Lehet úgy vinni a gerincet egy emeleti felszálló szakaszon a falban, hogy a gerinc egyik fázisát és nulláját egy csőben, még a másik gerinc fázisát és nulláját egy másik csőben, és mondjuk 2 földelést egy harmadik csőben. ( Egyfázisú rendszer) Az a problémám, hogy ezek a 16os csövek a falban vannak függőlegesen ( ahol átmegy a szint között ott is), van belőle 4 db is, de 1 csőbe nem fér be a 3x10mm2 MKH csak a 3x6mm2 MKH. Szét lehet ezen a 2 méteres szakaszon választani a gerincet így? A feszültségesésnek biztosan jót tenne. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2021
Idézet: „21 x 0.75 = 15,75 A” Ebből hogy jön ki amperre? Ezt nem értem.
Szia!
Lehet nem írtam elég pontosan le. Elnézést. A 21 az a linkelt táblázatban lévő megengedhető maximális terhelés ,( "A",) réz vezeték esetén, A csoportot nézve, 2.5 mm2 keresztmetszet esetén. Pontosan 21A. A 0.75 az a "D" táblázatban lévő módosító tényező, 6 vezeték esetén 0.75 . Valóban nem írtam helyesen, úgy lett volna jobb, hogy 21A x 0.75 = 15,75A . Következetesen a többi helyen is úgy lett volna helyes, hogy az első szám után odaírom a mértékegységét. Idézet: „Feszültségesésre, hogy kell vizsgálni ezt a rendszert? 2 x 18 m 6 mm2 cu MKH + 2x 30m 2.5 mm2 cu MKH .” Az első ág esetében,elméletben. Ha 16A van a háztartásban. L= 36m A=6mm2 σ(ró)=0.0175 Ωmm2/m (Cu esetében fajlagos ellenállás) Imax=16A Rvez=σ*(L/A)=0.0175 Ωmm2/m * (36m / 6mm2)=0,105 Ω Umax=Rvez*Imax=0,105Ω * 16A=1,68V Én úgy tudom, hogy a feszültségesés értéke háztartások világítási áramkörökön 2 % -os és egyéb fogyasztókon 3%-os. Online méretezés, esetleg. De a többiek majd kijavítanak, ha kell. ![]()
Üdv!
Lenne egy kérdésem. A villany óra alatt van egy B16-os kismegszakító, ami ugye le van plombázva. Az óra után pedig egy C16-os, Bakony SBS tipusú, ami mostanában sűrűn lekapcsol. Úgy tudom hogy a B-s a gyorsabb kioldású, a C a lassabb, mégis ez verődik le állandóan. Ilyenformán ez cserére érett?
Nem a B lassabb, mint a C. Ha nincs más oka annak, hogy leverődik, akkor célszerű lecserélni azt, lehet elöregedett.
Ez biztos? Én úgy tudtam hogy a C-s a lassabb kioldású
![]() ![]()
Hmm biztos??
Egy kis olvasnivaló: B kioldási karakterisztika: B karakterisztikával rendelkező túláramvédelmi készülék esetében a késleltetés nélküli elektromágneses gyors kioldó a névleges áram 3-5 szőrösére van állítva. Vagyis egy B10-es kismegszakító esetében azt fogja jelenteni, hogy a késleltetés nélküli pillanatkioldó 30A és 50A közötti tartományban fog megszólalni. Jellemzően ohm-os fogyasztók túláram védelmére alkalmazhatóak, mint például elektromos tűzhely, hőtárolós vízmelegítő vagy elektromos fűtőkészülékek stb. C kioldási karakterisztikával rendelkező kismegszakító. C kioldási karakterisztika: C karakterisztikával rendelkező kismegszakítók késleltetés nélküli gyors kioldója a névleges áram érték 5-10 szeresére van állítva. Ez azt jelenti, hogy C10-es kismegszakító gyors kioldója 50A és 100A közötti tartományban fog megszólalni. C karakterisztikájú védelmi készüléket érdemes használni az induktív jellegű és kapcsoló üzemű tápegységekkel rendelkező fogyasztók vezeték védelmére. A háztartásokban is számos induktív fogyasztó fordul elő, ilyen készülék például a mosógép és mosogatógép, légkondicionáló berendezés, szagelszívó, hűtőszekrény mikrohullámú sütő stb. D kioldási karakterisztikával rendelkező kismegszakító. D kioldási karakterisztika: D kioldási karakterisztika: D kioldási karakterisztika esetében a késleltetés nélküli kioldó már a névleges áramérték 10-20 szorosára van állítva. Ebben az esetben a D10-es kismegszakító gyors kioldója már 100A és 200A közötti tartományban fog működésbe lépni. Első sorban ipari felhasználása a jellemző. Fogyasztó csoportok vezeték védelmére alkalmazzák. Háztartási jellegű felhasználása a legritkább esetekben lehet indokolt. ![]()
Én így tudom, illetve így tanultam:
B: lassú , pl. világítási áramkörök C: motorok, induktìv eszközök D: ipari, nagy áramfelvételű fogyasztók
Erre nem tudok mit mondani, a villamosság eme részét nekünk nem tanították. Amit Gabó leírt,azt én is megtaláltam, de biztos ami biztos alapon kérdeztem rá.
Pedig ahogy bemásoltam, az a helyes sorrend meg leírás.
Meg lehet grafikonokkal is tűzdelni, de a lényegen nem változtat Pl: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2021
De lehet, hogy abból a szempontból lassabb, hogy mit kapcsol.
Rendben,köszönöm. Veszek másikat és kicserélem. A mostani már elég öregnek néz ki.
Üdv! Velem úgy tanították ,hogy 1 fázis esetén : R = ró* (2L/A)
Bocs! látom ! 2*18
Valóban, a visszatérő vezetéket is figyelembe kell venni. A kérdező 18 m vezetéket írt, beszoroztam vele, így 36 m lett.
Köszönöm a feszültségesésre vonatkozó válaszokat. Ezek alapján le tudtam ellenőrizi, és sajnos az jött ki, hogy 6 mm2 os 18 m-es gerinc ( 16A) után 2.5 mm2 vezetékből nem tudok még 30m-es nyomvonalat kialakítani, ha ez az áramkör 13A-re lesz biztosítva.
A rövidebb 22 m-es távolsággal már nincs ilyen gond. A többi feltett kérdésemben tud valaki segíteni?
De viszont több külön áramkört kialakíthatsz, így csökkenthető a vezetékek terhelése.
Van egy 700W-os fűtőpanel, amelynek a gyári kábele rövid és nem cserélhető ki hosszabbra, csak hosszabbítani lehet.
Szabályos egy termosztát vezérlőegységének sorkapcsán keresztül a fűtőpanel nulla vezetéket hosszabbítani? Középső részükön csavarral leszorítható kis lemezek vannak a sorkapocsban, egy irányból hozzáférhető, mindkét oldalon van hely vezetéknek. A termosztát sorkapcsot tartalmazó része vastag műanyag, a többi résztől elkülönített, a fal felé részben nyitott. Itt meghosszabbíthatom a védőföldet WAGO-s kötéssel a dugvilláig? Ha esetleg nincs rendben amit leírtam, hogyan lenne minden előírásoknak teljesen megfelelő?
A C a lassabb, de a lényegen nem változtat, Ha a mérőnél fog gyakrabban kioldani, annak a cseréje már macerásabb lesz. Szerintem legalább 25 A-es kismegszakítót igényelj oda, ahhoz nem kell kérni szerelési igazolást, a csere is kisebb macera . Ha 32 A-ert kérnél, ahhoz már szabványosítani kellene a mérőhelyet és az biztos többe is kerülne. Így megúszod egy kismegszakító csere árával a szolgáltatónál.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
Ez alapján méretezek
Ezt az oldalt már nagyon el kéne felejteni. Először is, mint ő is írja, ez egy megszűnt szabvány. Másodszor is, a csoportbeosztás nem is a megszűnt szabvány utolsó, 1979-es kiadása (ami 1998-ig [!] volt érvényes), hanem az előző, az 1970-es kiadás szövege, a 79-esé egészen más. Harmadszor is, a módosító tényezők mellett mindig ott volt, hogy lakásban nem szükséges ezekkel vacakolni: 2.5.4. A lakások fogyasztásmérő utáni vezetékeinél – a villamos alapfűtés vezetékeit kivéve – nem kell a 2.5.1.....2.5.3. szakaszok szerinti módosító tényezőt alkalmazni. Negyedszer, az utolsó oszlop, a biztosítóbetétes, olyan a szabványban nem volt. És hülyeség is, háromféle terheléshez egy biztosítóérték, ez nagyon fura, hogy senki sem kérdőjelezi meg. ![]() Ötödször, el is van gépelve, de nem Novill gépelte el, hanem amiből ez származik, egy villanyszerelési könyvből, abban szerepel rosszul, az nem egyszerű lenne, hanem egyerű. ![]() Azaz a táblázat nem tesz különbséget, hogy a 6 vezeték az 3 áramkör föld néllül vagy csak 2 áramkör és 2 föld, amin nem is folyik áram A táblázat mellett ott van a szabványban, hogy ez a szám a terhelt erek száma. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |