Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „mert a segédfázisnak több kell” Ezt már akartam is kérdezni, hogy miért?
Normál kondenzátoros üzemben a segédfázis és a vele sorbakötött üzemi kondenzátor egy LC rezgőkört alkot, ahol az L-en és a C-n is nagyobb feszültség lehet és lesz is mint a tápfesz. Játsz ezzel kicsit és látni fogod: RLC
Lemértem, és a kisérleti 750W-os IMI motornál a segédfázis feszültség kondenzátorral használva kb. 1,3x nagyobb mint a hálózati feszültség. Tehát kondenzátor nélkül oda kb. 300Veff-et kell adni. De nehezíti a dolgot, hogy ez még motoronként más ás más.
Nem teljesen értek egyet, de ne offoljuk szét ezt a topic-ot.
Pedig ha nem szimmetrikus a tekercselés, akkor így van.
Hasonló árproblémával bajlódok szintén, van egy régebbi elektromos robogóm és abban szeretném kicserélni a vezérlőt szinuszosra, FOC-t is tudja, 48V 800W (2kW max) BLDC motorhoz lenne, de lehet hogy tévesen nevezzük így inkább PMSM motor, az ára kiegészítőkkel együtt 180000Ft lenne, ugyanis nagyon nagy a fogyasztása főleg kis fordulatszámon a motornak. Valami diy megoldást keresek rá.
Kedves Gafly! (és persze minden válaszoló fórumtárs)
Erről mi a véleményed? https://www.wish.com/product/5dcf9facf7921e0d6d3ce0bf?hide_login_mo...re=web Még ez nincs is aranyárban. (2,2 KW 23400 ft.) Várom a válaszokat. Köszönettel: csibai A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2020
Ha a motorod 3f jó lehet, de deltába kell kötni. Lehet megvámolják és akkor vám+áfa, úgy már nem biztos hogy megéri. Az sem biztos, hogy emberi nyelven vagy egyáltalán kapsz leírást hozzá. A bekötést még ki lehet valahogy találni, de a paraméterezés nem kitalálható.
Ilyen panelt találtam:
Bővebben: 1F vezérlő Egy kis kiegészítéssel (egyenirányító, H híd, LC szűrés) és készen van egy komplett szinuszos inverter. Az IC adatlapját megnéztem tudja a fix 50 vagy 60 Hz helyett a potival változtatható 0- 100 vagy 0-400Hz tartományt illetve a lágyindítást meg a frekvenciával arányos feszültséget de azt hiszem ez nem nagyon paraméterezhető. Mintha 3 fázisú változatot is láttam volna. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2020
Egy Yaskawa V1000-res frekiváltót szeretnék vektoros üzem módban használni,eddig egyik váltómat sem használtam ilyen üzem módban,aki tud ebben segiteni kérem irjon már üzenetben egy tel számot és hívom.
Köszönöm!
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Adott egy "LENZE 8200 vector" frekiváltó, amihez nincs keypad. Egy fázisunk van csak, de háromfázisú motort hajtanék vele. Kérdésem: Kell-e hozzá a keypad, vagy alap funkciókat (ki/be, irányváltás stb.) nélküle is tud? Előre is köszönöm a segítséget! BUÉK Mindenkinek!
Ha úgy van paraméterezve, akkor nem kell a kezelő. Sorkapocsról, buszról is lehet vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
Köszönöm szépen a választ, akkor rákeresek a módjára.
Egy apró megjegyzés: Ki volt az első (b...), aki valaha is levett egy kezelőt (Keypadot) egy frekiváltóról. Továbbá, mi vele a célja.? Tudom megmagyarázható, de nekem biztosan nem...Pl,egy frekiváltó 50$-tól indul és 500$, a 1kw-30kw tartományban. És gyakorlatilag 95-100% a távol keleti régióban, Kínában készül. A kezelő (keypad) ára általában 1-2-5%. onnét biztosan keypaddal együtt kerül ki. Általában jelszóval a paraméterek levédhetőek, felhasználói csoportokban is. Az alkalmazott árrés, vagy lopás elleni védelem, vagy szakmai...? Ennyi... számomra érthetetlen...
Az úgy van, hogy egy gyártósorra felszerelnek x db egyforma váltót.
Nem olyan olcsók a kezelők, hogy ne tudnának a Felhasználók eltekinteni, hogy mindegyikhez legyen, sőt, akár illetéktelen is állítgassa őket. Így 1-2db kezelő, tartalékkal együtt jelentős megtakarítás érhető el. Aztán megnézném azt a kezelőt, ami a készülék 1-2-5%-ába kerül csak. Nagyon nem így van! 18-20 ezernél indulnak és van 50-60 ezerért is! A kínai olcsóságot nem veszem most sorra, nemsokára az sem lesz már olyan olcsó... Amúgy én is vettem már le kezelőt, mert a Felhasználó megrendelése egy bizonyos felhasználási módra kérte, vette, így olcsóbban megkaphatta és illetéktelen - mindenki rajtam kívül - nem fogja piszkálni. Remélem segítettem. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2021
Amin gomb van, azt nyomkodják.
Idézet: „- Apuci! Mi az a piros gomb? - Nyomd meg kisfiam, megtudod! - Aaauuuu! Ez harap! - A nyulak már csak ilyenek...” Mint köztudott. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2021
"Aztán megnézném azt a kezelőt, ami a készülék 1-2-5%-ába kerül csak. Nagyon nem így van!"
Hát igen, ezt is említettem, a kereskedelmi trendek et érintve. Kereslet kínálat? Kiszolgálás, vagy lehúzás. Ennek már lassan politikai szaga lesz ha példálózok tovább, Nem akarok "márkát" vagy típust, továbbá kereskedelmi ágat. A lehúzás tőkeáttétel a lényeg, marketing és piac birtoklása. Én anno kértem külön kijelzőt a K..í partnertől és értetlenkedett kb 10$ volt az ára. Anno itt publikáltam néhány saját gyártású próbálkozást. Minden alkatrésze kínából jött... az ottani kereskedelmi trend, max 20%. nálunk,...a csillagos ég! Amennyi belefér...Kb egy éve egy nagyobb projektnél az egyik illetékes vezető jelezte, hogy nem kell tartalék tőlem, mert a másik kivitelező partner kedvezménnyel hoz valamelyik villamossági nagykereskedőtől! Azért mondjam meg én mennyiért adnám. Egy kisebb méretűt (15kW) kedvezményesen, több mint a duplájáért adott volna, mint a reális fentebb említett árak. Akkor a kezelője, is ennek függvénye. Ha valaki leveszi és zsebben hordja, vagy az iroda fiókjában., ebből kifolyólag lehet érthető is. Ha ebből az árfekvésből kér valaki tartalékot, nyílván dugdosni fogja, mert 30-40-50e ...végtelen történet.
Aztán kimaradt, a több Fv-t tartalmazó rendszerek, nem a kijelzőről, "működtetnek",hanem gyengeáramú terminálon relé kontaktussal, vagy esetleg valamilyen kommunikációs vonalon, pl, modbus, can-bus,...stb. A kijelzőt babrálva, nem sokra megyünk, de adott hiba esetén, a csoportra ránézve azonnal láthatjuk a kezelő kijelzőjén a hiba üzenetet. A zsebben és a fiókban nem! Nyílván PLC, vagy valamilyen intaligens vezérlő menedzseli az egészet, de ha felíratozva van a rendszerben, Azonnal tudható, Pl, hogy a melyik ventilátor, vagy hajtás hibásodott meg az mühely szekrényben lévőnél, vagy a meg nem vásárolt példánynál ez nem látszik.
Szia!
Ez? Ja, ez alapján keypad (gombsor) elég neki. Hogy az 1 fázisról 3 megy-e neki azt lusta voltam kideríteni, de van 1 és 3 fázisú változat is, az oldalán levő számok nekem olvashatatlanul picik voltak. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2021
Én egyszer vettem kezelőhiányos váltót, mert olcsó volt. Annyi szerencsém lett, külső potméterre volt konfigurálva és kb. 6 Hz-ről indult, még éppen lehetett használni. Én, ha nincs esély venni külön hozzá nem túl drágán, nem veszek meg kezelőjétől megfosztott darabot.
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata az Invertek Drives frekvenciaváltókkal a megbízhatóságot illetően? Eddig 2 példány javításával kellett foglalkoznom, az egyikben a lágyindítás ellenállása szakadt meg amit rövidre kellett volna zárni egy relének bekapcsolás után. A másikban valószínűleg az IGBT híd hibásodott meg (csere után kiderül, hogy tényleg az volt-e?!). A hibák ellenére szimpatikus a termék és elképzelhető, hogy 2-4 darab 5,5 kW teljesítményűt bekellene építenem, és nagyon nem szeretnék magyarázkodással és javítással foglalkozni. A többi gyártó (Schneider, Eaton, Lenze) terméke azonos teljesítményben 50-100 ezer forinttal drágább, így nem tudok dönteni.... Köszönöm a segítséget! Norbert
"A többi gyártó (Schneider, Eaton, Lenze) terméke azonos teljesítményben 50-100 ezer forinttal drágább, " Mekkora teljesítmény tartományban, 5,5kw? Mind ugyanott készül, Kina...vagy a távol keleti régió valamelyik másik államában. Nem akarom ismételgetni magamat, de ez egy paradoxon.
Az 5,5kW-os ára valójában Kinában alig éri el az említett ...tól-ig szakasz alsó határát...5,5kW ...az 150-160$ ! Ki mit gyártat Kinában, és hol tudja eladni, extra profittal, töke áttétellel, erre csináltak egy Uniót a lépéselőnyben lévő hagyományos gyarmattartó államok évtizedekkel ezelőtt. Ne lepődjünk meg semmin... Az alkatrész is onnét jóval olcsóbb, legtöbb, kereskedőnek, van lerakata, pl cseh lengyel, vagy olasz országban... A frekiváltó az már egy olcsó elektromos alkatrésszé vált, úgymint pl a nemrég 120millióért tartott vízsugaras vágógép, most 5-6 millió, kézi kivitelben még olcsóbb.,vagy hegesztőrobot, 5-6 millióért ami 15 évvel ezelőtt 70-80 millió volt, Stb... Javítgatás?, tényleg hobbinak, tanulásnak...A nagy márkáknak tartott nevek, az "avulást", élettartamot, hatványozottabban érvényesítik mint gondolnánk! A kinai még tartja magát az 50 000 üzemórához!
Köszönöm a választ!
Nyilván az alkatrészek, pl. a megszakadt ellenállás vagy a valószínűleg meghibásodott IGBT minden frekvenciaváltó gyártó esetében azonos gyártótól származik (pl. Infineon), így ebben nem igazán lehet különbség a végtermék között, ha az alkatrész azonos forrásból származik. Épp ezért gondolom, hogy az általam említett "olcsóbb" gyártó terméke, talán nem lehet sokkal rosszabb minőségű, mint a nevesebb gyártók termékei. Ha mindkét javított példány esetén mondjuk valamilyen szoftver hiba lenne az aggasztóbb lenne.
"Ha mindkét javított példány esetén mondjuk valamilyen szoftver hiba lenne az aggasztóbb lenne."
Ezt nehéz így székből hátradőlve eldönteni, legfőképpen azért sem, mert a a szoftver nem ismert teljes mélységében. A leghasznosabb alkarész, az IGBT hid vagy bármilyen diszkrét végfok tápokldal és fogyasztó felőli impulzus védelme. Ha a néhány ohm értékű PTC elszeakadt, az is egy "égi jel" ahhoz hoszabb időre túláramnak kellett fennállnia, vagy már az IGBT-k zárlata miatti túláram következménye...A fentebb említett IGBT hid gyári adatlapja az egy jó oktatóanyag is egyben. Vagy éppen a szóban forgó példány adatlapja. egy "házi készítésű" frekiváltómnál anno gáztöltésű csővel próbálkoztam, percenként leverte a kismegszakítót,de az impulzust elnyelte! szinte folyamatosan pislákolt... Vannak most már erre a célra jól bevált védelmek...Ha esetleg cserélsz, a védelem helyreállítása is elsőrangú...meg a hid gyári adatlapja! Anno egy inverteres hegesztőt javítottam, marék szám cserélgettem az igbt-ket és a gyors diódákat, egy valahogy mindig kimaradt, néhány perc használat (próba) után jött a közelben lévő vakolatlan fal, határozott mozdulattal...A legtöbb hídnak van huzalozott bemenet lába, ez a kulcs a védelemhez!!! Ez inkább túláram esetén kell, Az impulzus védelem meg a túlfesz ellen, szinte mindig ez történik, az áram gyanú már csak következmény a félvezető átütés miatt!
A már legyártott felhasználásra, vagy eladásra váró alkatrész általában átmegy egy mindenre kiterjedő teszten, akkor derül ki legjobban, hogy ki Ő, mire használható, vagy mi lesz ráírva! A beépítés előtt egy oda való specifikus teszt is van, ez is sok mindent megmond. Tudod nemrég egy frekiváltókat is tartalmazó vezérlésem előtt álltam félhomályban, a manapság divatos ledes kijelzők, nyugalmi állapotban szépen pislákoltak a FV.s motorok üzeme alatt ütemesen, ez elgondolkodtatott! jött a túlfesz. gáztöltésű cső, néha leverte az automatát!!! HA nincs ott megtalálja a frekiváltót is. Tudod a kapcsoló üzemű tápok sok mindent kivédenek, de gyártanak is adott esetben. A gáztöltésű cső megszólalási ideje a ns tartományban van, lásd gázok ionizációja...Adott esetben elég a katasztrófához, ha valaki a környéken egy egyfázisú dugaljból "szénkefés" kéziszerszámoz használ!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
Idézet: „A gáztöltésű cső megszólalási ideje a ns tartományban van, lásd gázok ionizációja...Adott esetben elég a katasztrófához, ha valaki a környéken egy egyfázisú dugaljból "szénkefés" kéziszerszámoz használ!” Igazolom... Nekem egyéb áramkörnél a kisűlőcsővel kezdődő túlfesz védelem óránként megszólalt és ki kellett vennem, adott helyen olyan impulzusok, tüskék szaladgálnak a hálózaton, hogy nem lehetett bennhagyni, mint villámvédelmet. Maradt az ellenfázisúan tekert induktivitás, C tagok és varisztorok a készülék végelemnek...
Sziasztok!
Van egy Siemens 3KW inverterem, és egy ABB 3KW motor, hajtani vele szeretnék kompresszort! FESTO nyomáskapcsoló hozzá. Szeretném úgy bekötni az invertert hogy a nyomáskapcsoló vezérelje a ki-be kapcsolást a beállított értékeken. Nem szeretném az invertert kezelni az el lesz dobozolva, Tehát egy fő kapcsolót szeretnék csak be iktatni. Működhet a dolog pl. ha bekapcsolom akkor egyből induljon ha a nyomás az értékek alatt van? Köszönöm a segítséget!
Illetve az irományon látható bekötést úgy vélem hogy nyomógombbal működik csak?
Vagy úgy jó lehet ha 3 és 6 csatlakozásra kötöm a nyomás kapcsolót? A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2021
Szerintem nem sok értelme van frekiváltóval ki-be kapcsolgatni a motort. (Kevés az áramod?) Én szabályoznám a fordulatot a beállított alapjel függvényében. Ehhez nyomástávadó kell. Ha eléri a nyomást és nagyon lecsökken a fordulat, akkor kikapcsol (elmegy aludni.) Míg ha leesik a nyomás feléled, és elkezd szabályozni. Ha ragaszkodsz elgondolásodhoz és a frekiváltó a gyári alapértelmezésben van akkor a 3-6 pontokra tett feszmentes kontaktus indítja. Amíg össze van kötve a 3-6 addig megy. Sok sikert.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |