Fórum témák
» Több friss téma |
Eddig AA ill. AAA méretű akksikról írtál, azok pedig tipikusan NiMh és NiCd akkumulátorok (ezek 1,2V-ak). Amit meg venni akarsz az lítium-ion akkutöltő (ezek az akkuk 3,7V-ak).
Összekapcsolható, csak értelme nincs. A napelemes csoda leírása szerint 0,63A tud max leadni (bár én ezt fenntartásokkal kezelném, már csak azért is mert 6V-ot ír kimenőfeszültségnek, pedig az USB 5V-os, a 22W-os fogyasztást meg végképp nem tudom hova tenni) a linkelt töltő meg ha jól számoltam kb. 1,5A-t vesz fel. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2021
Nem jó az irány: Fogsz egy ilyen töltőt és a táp helyett rácsatlakoztatsz egy napelemet és kész is a napelemes töltő...
Ne vedd.
Ha jól emlékszem, 3 (4?) darab AA elemmel működő lámpád van, amit napenergiával töltött akkumulátorról szeretnél működtetni. Azt tudnod kell, hogy egy elem feszültsége 1,5V, mig az azonos méretű akkumulátor feszültsége 1,2V. Vissza kellene menni a kályhához, és új irányba elindulni. Ahhoz, hogy a polcon levő lámpát napelemről töltsed, a napelemet ki kellene vinni a szabadba, vagy üvegtető, üvegfalú helyiségbe rakni. Minden más esetben nem működik az elképzelésed.
Ez már megfelel?
Most már csak ehhez kellene egy jó kis napelem. Milyen szempontokat írjak be, amikor keresgélek? Esetleg tudsz ajánlani olyant, amivel már érdemes összekapcsolni a töltőt? Mellesleg rosszul emllékszel, 4 db AAA elemem van a lámpához, a kettőhöz összesen 8, ezeket kell majd töltögetni, és az se baj, ha lassacskán haloványul, miközben tévét nézünk, szóval nem fontos, hogy egyfolytában jól világítson. Egész délután süt a nap az erkélyemre, amikor süt. Délelőtt meg a másik oldalon az ablakon süt be a nap. Szóval ez a része megoldódik. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2021
Az nem egészséges, ha az akkumulátorok nem egyforma árammal vannak töltve. Ez a töltő a felét így, a másik felét úgy tölti.
A napelemek magadott teljesítményadata a Guineai öbölben, délben, optimális irányítás mellett érvényes. Hazánkban éves átlagban ennek a negyedével lehet számolni - ha süt a nap. Naponta 4-9 óra a hasznosítható időszak. Összetákoltam egy teljesítménymérőt, este itt megírom az eredményt. (A déli erkélyen, egy napelem (2W, 110x110mm) körülbelül 0,2A műterhelésen mért feszültséget rögzítem.) Ha a lámpa elkezd halványulni, akkor a cellák lemerülőben vannak - fel kell tölteni őket, különben károsodnak. Akkumulátorokat tölts, az elem pukkanhat, vagy kifolyik az elektrolit, és a környezetében megtámadja a fémes anyagokat. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2021
Akkor alapfogalmakkal nem vagyok tisztában. A rechargeable battery nevezhető tölthető elemnek vagy az mindenképpen akkumulátor, ha tölthető? Az elektrolit kifolyására nem szoktak figyelmeztetni.
Kíváncsinan váom a teljesítménymérőd eredményét. Nagyon szeretném környezetbarát módon töltögetni ezt a többé-kevésbé felesleges díszkivilágítást. Felhős napok utáni estéken kibirom nélküle. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2021
Idézet: A tölthető elem egy buta, szó szerinti fordítás magyarra, miközben van becsületes neve is, akkumulátor. Hasonló eset amikor a "vacuum pump" vákuum pumpaként van fordítva, miközben magyarul vákuumszivattyú. „A rechargeable battery nevezhető tölthető elemnek vagy az mindenképpen akkumulátor, ha tölthető?”
Nekem mindegy, de ha nyelvészkedünk egy kicsit, akkor a köznyelv is hat a szaknyelvre. Az akkumulátor szóra nekem a nagy négyszögletes jelenik meg. Az "elem" szónak rengeteg jelentése van, a szárazelem csak az egyik, de szerintem szép szó, és valószínúleg arra gondolt a szárazelem zseniális elnevezője, hogy "elemi erő" jön belőle. Az akkor is jön, ha újratölthető, úgyhogy a köznyelvből ezt már nem fogod kiirtani, a szaknyelvben viszont más szabályok vannak. Abba nem tudok beleszólni, a kedvedért használom az akkumulátor szót.
Mivel akkumulátorból létezik pár típus, tedd elé azt is, milyen akkumulátort keresel. NiMN, LiPo, esetleg a méretét, pl. 18650, AA stb. Ha már valamilyen szinten szakamai fórum és te kérdeztél rá a tölthető elemre...
Körül 6 órán keresztül (óránkénti újrapozicionálással) kaptam a 0,5W teljesítményt 2W helyett. Ez egy-két darab AAA akkumulátor teljes feltöltésére elég, figyelembe véve a hatásfokokat.
Ezt ne erőltesd.
Léteznek olyan elemfajták is, amiket üzembehelyezéskor kell vízzel feltölteni. Ez magyarázza szárazelem (konyhakész elem) kifejezést. Az angolszászok a primary battery, illetve secondary battery kifejezést használják. Az általam ismert európai nyelvek is megkülönböztetik az elem, és az akkumulátor fogalmát. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2021
Egy-két darab? Több olyan napelemes töltőt találtam, amelyikbe 2 AA és 2 AAA akkumulátort lehet benyomni egyszerre. Én viszont legalább 4 AAA-t szeretnék tölteni, úgyhogy ez nem nekem való. Csodálom, hogy mobiltelefon töltéséhez sokféle napelemes töltő létezik, de AAA töltéséhez nincs. Minél kisebb az akkumulátor, annál nehezebb tölteni?
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2021
Esetleg javasolnám az efféle lámpákat. Van 4 LED-es típus is...az tovább világít.
Napközben kirakod a napra, este meg szórják a fényt..."kifulladásig".
Nem találom... Tudnál egy linket vagy legalább a megfelelő keresőszót hozzá?
Az, hogy bele lehet nyomni a töltőbe, nem jelenti azt, hogy egy délután fel is tudja tölteni azt egy nap alatt. Itt jön a képbe az is, hogy mennyire szeretik a különböző kémiájú akkumulátorok a rátöltést, nagy áramú töltést, melegedést, mélykisütést.
Egyszerűbb egy cellát tölteni (lítium alapú akkuk), mint több darabot. A képet árnyalja a sötétzöldek nagy hangereje, amiből az átlagember főleg a lózungokat jegyzi meg.
Szerinted ez se működik? Ha mégis, és ezt valaki szépen beleteszi akár egy szappanos dobozba, akkor hosszú sorokban állnának a vevők. Én is ott állnék a sor elején.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2021
De, ez is töltheti az akkumulátorokat. A fenntartás oka, az akkumulátorok mennyire szeretik az ilyen bánásmódot.
A probléma gyökere a töltés szabályozása, leállítása. Lehet találni olyan munkapontot, ahol töltődnek a cellák, de rá kell nézni, ellenőrizni a töltöttség állapotát, ha kész, ki kell venni az akkut, másikat beletenni - állandó felügyeletet igényel. Ráadásul ez egy több napon át tartó folyamat. Amit eddig tudok a projektről az az, hogy valamit állandóan meg kell világítani. Itt jönnek a kérdések: Milyen fényerővel, mekkora tárgyról van szó, mekkora áramforrás, és hova helyezhető el? Ha ez ismert, felsőbb fokra léphetünk: meg kell határozni az akkumulátor kémiai felépítését, méretét/kapacitását. Ezek után a felső tagozaton kell megoldani a töltést. Itt már számolhatunk, a töltés során fellépő teljesítményveszteséggel, a napfény hasznosítható teljesítményével, mennyi ideig viseljük el a tárgy megvilágítása nélkül? Itt merül fel bennem, hogy például ilyen vezeték 1-2 méter távolságon elviselhető-e a tetthelyen? A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2021
A követelmény nagyon kicsi. Van egy-két dísztárgy a könyvespolcomon, ami szépen néz ki, ha valami megvilágítja. Akármennyire. Ha kialszik, akkor gyönyörködünk másban. Nem, semmiféle vezeték nem viselhető el ezen a tetthelyen. Inkább a sötétség.
De már megoldom ledes lámpával, kösz.
Végüls vettem egy akkutöltőt a világ másik végéről. Nem nagy a választék. Ez viszonylag olcsó volt, úgyhogy vettem kettőt. A képen a nyitottnak ugyanolyan a teteje alul, mint amilyen fölötte látszik.
2 AA és 2 AAA tehető bele, de szerintem nyugodtan tölthetek vele 4 AAA-t is, ha megvan az érintkezés. Igaz? Vagy azt már túl sok, egyik sem töltődik? Majd kisérlezek vele, de talán előre tudjátok a választ. Valahogy nagyon egyszerűnek látszik, biztosan sokan meg tudnátok ezt csinálni. Kereslet biztosan lenne rá.
Valószínűleg egy diódás egyenirányítón kívül nincs benne más. Honnan fogod tudni, hogy feltöltődött az akkumulátor, vagy nem töltöd túl ?
Inkább sok. Egy ilyen picurka napelem alig tölt.
Nem fogom tudni. Talán az a megoldás, hogy egyszer méricskélem óránként, aztán tudom, hogy ugyanolyan napos körülmények között mennyi ideig tart a feltöltés.
Mellesleg van rajta egy kis piros ledlámpa, de az mindig világít, ha nincs árnyékban, még akkor is, amikor nincs benne akku.
Alig tölt, nem baj, eléggé nélkülözhető célból töltöm. Díszkivilágítás a polcon. Ha sötétben marad, az se baj, ha meg világít, akkor az tetszik benne, hogy a napfényből átmentettem valamit az est gyönyöreihez. Addig töltöm, amíg kész.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |