Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos megpúposodtak.
Meg van egy kis 50Hz-es búgás is.
Üdv!
"Jól" elrakott kondijaim kerültek elő. Ezek közt PIO K75-10B jelzésűek is. Felirat még 250V 50 Hz. Mekkora DC-re lehet felhasználni? cs-cs 250 ~ 700V DC ? Aztán vannak 160V 50 Hz-sek is...
Sziasztok! Csavaros alu elkó kivezetésére szabad réz sínt csavarozni?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
Szia,
a V-s jelű (В) adatlapját nem találtam, a K75-10 csak 10Hz-től specifikálja és 10-100Hz között a névleges feszültségig használható: https://eandc.ru/pdf/kondensator/k75-10.pdf Csúcstól csúcsig sose töltődik a kondenzátor, csak a csúcsfeszültségig. Illene legalább 600V DC-t elviseljen, de a csúcs fölött (kb. 350V) én semmiképp sem használnám. Biztonságosabb csak 250V DC-ig használni, amúgy is ahogy öregszik a szigetelés, csökken az átütési feszültség. Itt pont erről beszélnek (1,5 x Unévl -ig ajánlja): https://forum.datagor.ru/topic/8376-kondensatory-k75-10-v-tsepi-pos...-toka/ A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2021
Köszönöm. Ránézésre nem gondoltam volna. Jó mélyen meg kellett karcolnom, hogy lássam a rezet a bevonat alatt.
Ónozott a "zöldülés", valamint az aluval érintkezés miatt.
Tisztelt Fórumtársak!
Az egyik barátom áthozta a fűnyíróját, hogy indításkor csak zúg, de nem indul a vágókés forgása. Laikusként a kondenzátor hibájára/elfáradására gondoltam. Szétszedve, a mellékelt képen látható kondenzátor volt a készülékben. A kérdésem az volna, hogy ez INDÍTÓ, vagy ÜZEMI kondenzátor? A neten nem találtam a funkció jelölésére vonatkozó kódot, hogy azonosíthassam. (arra tippelek, hogy üzemi :crazy Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy a megjelölt 16 uf értéktől mennyire lehet eltérni (gondolom felfelé), ha nem kapok 16 uf-es kondit? Lehet 18, vagy 20 uf? Előre is köszönöm a segítő tartalmú válaszokat!
Szia!
Eltaláltad, üzemi kondi. Az lenne jó, ha meg tudná valaki mérni a környezetedben, ténylegesen hány µF pillanatnyilag - lehet csak 3-4 µF csökkenés és máris nem indul a motor. 18 µF fölé ne menjél semmi esetre sem ( maximum egy rövid tesztre ), de elképzelhető, hogy egy új kondi is segíteni fog. A segédfázis tekercset jó lenne megmérni először, nem szakadt-e. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2021
Szia!
Köszönöm a gyors választ és a megerősítést! A méréssel sajna nem nagyon vagyunk barátok, csak nagyon alap szinten. Még annyi jutott eszembe az elmesélt tapasztalatok után, hogy úgy sikerült forgásra bírni a kést, ha "kézzel" rásegítettek az indításra, de terhelés hatására (fű ) rögtön meg is állt. Nekem ebből az tűnik logikusnak, hogy a kondi gyengült el vészesen. Holnap megpróbálok venni az útmutatásod alapján új kondenzátort
Egy alapszintű mérést azért végezz el... a kondival soros tekercs közös végétől bármelyik tekercsvéghez ohmot kell mérni, 15...40 között például bármi jó ( kis eltérés lehet ).
Oké, holnap megpróbálom...és ha a megadott értéken kívüli értéket kapok (alatta vagy felette), akkor abból mire lehet következtetni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2021
Attól függ, mekkora eltérés lesz - egyelőre mérjél.
Szia!
Mértem, nem tudom jól csináltam-e? A mellékelt képen a kondi szabadon lévő két saruja között tudtam 22.8 ohm-ot mérni. Ha rossz helyen mértem, hol kellene az általad írt ohm értékeket tapasztalnom? Sehol máshol nem látok elérhető mérhető pontot...
Szia!
Ha nincs más elérhető pont, ez is megfelelő. Most azt mérted, hogy mekkora a főáramköri és a segédfázis tekercs együttes ellenállása. Tehát nem szakadt a segédfázis, megpróbálhatod a motort új kondival.
Illetve még két értéket tudtam mérni...a fekete saru és motor oldalán található fehér műanyag csatlakozóban a fekete oldalon 18,2 ohm, valamint a fekete saru és a piros oldal között 22.8 ohm értéket látok. ...de akkor gondolom ezek is jó értékek...
Ez így sokat nem mond, de valószínűleg a 18.2 ohm a segédfázis, 4.6 ohm pedig a főfázis.
Ezen a skiccen kilogikázhatod, miről írok. Alul van a közös pont és attól balra lenne 4.6 ohm, jobbra 18.2, a kondi pirossal jelölt pontja között pedig az összegük, a 22.8 ohm.
Lehet nyírni a füvet! Sikerült vennem egy új kondenzátort és egy takarítás után beszerelve ismét működik a fűnyíró!
Nagyon köszönöm a tanácsokat és hogy foglalkoztál a problémámmal! Ha legközelebb hasonló problémába futok, a mostani tapasztalatok alapján már tudom, hogy fogjak hozzá a felderítéshez. További szép napokat kívánok!
Szegény fű...
Örülök, hogy sikerült a művelet és gyakoroltál is kicsit..
Kedves Masterek!
Ilyen kondenzátort keresek: MM CE-8402 100+100u 250V
Szia!
Olvastam, szkóp javításhoz kell. Kapacitásmérés szerint is hibás? Van néhány békebeli készülékem, (és tartalék alkatrész) amikben ilyen, és hasonló elektrolit kondenzátorok vannak, de eddig amiket én mértem, azok bőven a ráírt kapacitás fölötti értékűek voltak. Ettől még természetesen lehet hibás darab is.
Zárlatosnak bizonyult. Ha olvastad, ezt a kondit kivette, és megszűnt a biztosíték kiverő zárlat.
Úgyhogy biztosan hibás. Mivel az egyenirányító pufferkondija, biztosan szüksége lesz rá. Az nem biztos, hogy ugyanilyenre, de kellene helyette egy legalább 100 µF/250 V (ha lehet csavaros) elektrolit kondi. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2021
Közben bányásztam egy régi Orion tv-bôl egy ce-8542 számút de ezzel is kimegy a 250-es biztosíték pedig épnek tûnik.
Bármelyik ellenállás tartományban kezdem mérni úgy egy másodpercig nô a kijelzett érték majd ol-t mutat. Más kondiknál beáll egy értékre. Nem tudom jól mértem-e?
A glimmes módszerrel mérj rajta szivárgást. Ha nem pislog, akkor formálás, és csak aztán (ha kiállta a formálást) beépítés.A témában megtalálható a módszerek leírása.
Jól méred, akkor a kondi jónak tűnik. Ahogy töltődik a kondi, úgy nő az "egyenáramú ellenállása". Ez így persze nem igaz, hanem a műszered ellenállás mérési elvéből következik, hogy láthatóan az időállandóval arányosan csökken a töltőáram, és ennek értéke ellenállás értékkel van kalibrálva.
A diódák közül is lehet rossz, a kondi váltóáramra nézve rövidzár.
Ha zárlatos a kondenzátor előtti egyenirányító, akkor is kiolvad a biztosíték. Váltakozóáramon nagyon kicsi lesz az elkó ellenállása...
Jó, de miért nekem írod, mikor az utolsó mondatomban is ezt írtam, nem?
Idézet: „A diódák közül is lehet rossz, a kondi váltóáramra nézve rövidzár.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |