Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Adott egy kondenzációs BAXI kazán; és hozzá egy Q7RF Computherm termosztát. Domoticzba be szeretném vinni azt az információt, hogy mikor fűt (azaz bekapcsolja a termosztát). Ugye per pillanat "száraz" indító kontaktot ad a Q7RF vevőegysége és vár a kazán. Ezt szeretném lemásolni, majd Wifi-n adni a Domo-ba. Gondoltam, hogy Shelly-t vagy ESP8266-ot beteszek közbe - aminek a status-át már látom. Működhet így? Köszönöm, Roland
Hello,
A kezelési útmutatója szerint nem 2.4 GHz-s a termosztát, hanem 868,35 MHz-s Bővebben: Link. Az ESP-ből csak wifi-set ismerek. A shelly-t nem ismerem. De a kazántól egy másik adó vevő párossal el tudod küldeni a jelet az okosotthon vezérlődbe véleményem szerint.
Persze, a vevő száraz kontaktját le kötöd a kazánról, az ESP, egyik lábát megrelézed, arra rákötöd, és kötsz rá még egy lábat. Így a termosztát amit kapcsol egy ESP láb, és egy másik relé lesz, a másik relé kontakt meg mehet a gázkohóba. Egy akár a termosztát helyett az ESP-vel is tudod párhuzamosan vezérelni. Illetve látod hogy épp mi a státusza. Esetleg egy-egy szenzor az előre menő visszatérőre. Modbus- vagy mqtt simán feltolja Dominak. Én most a HASS-al jásztok(HomeAssistant). Domira nem jöttem rá hogy tudom életre kelteni.
Érdeklődni szeretnék hogy honnan lehetne zc18 1 fég kazánhoz vezérlő panelt szerezni .
Szia! Pl. itt. Ez, és az elődei is egyébként a keringető szivattyú csökkentett fordulatszámú működtetéséhez kellenek. Enélkül is működnie kell a készüléknek. De ennek van saját topikja. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2020
OpenTherm Gateway a megoldás. Kész integráció van hozzá Hoem Automation rendszerekhez. Pl. Domotica:
https://www.domoticaforum.eu/viewforum.php?f=75 Ld. a hírdetésem: https://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_113685.html Önállóan is elkészíthető, megvannak a rajzok.
Én úgy nézem a Q7RF vevő oldala és a kazán között csak egy sima relé van 10. oldal:
https://www.radiator-arak.hu/product_attachments/b51b9094b58a26d0d8...f9.pdf A legegyszerűbb szerintem ide tenni egy 5 vagy 12V-os relét, tápot és egy opto csatolót, pl.: A tápot keresztül vezetni a Q7RF vevő 1-2 csatlakozón és a relébe bekötni. Vele párhuzamosan egy ellenálás és opto. A relé kimenetét meg bekötni a kazánba. Az opto csatolón keresztül meg be lehet kötni az ESP8266-ra, hogy mikor húz meg a relé vagyis mikor indítja a kazánt a termosztát.
A még egyszerűbb, (szerintem) megmérni, miféle ármot kapcsol a termosztát. A vezérlő szálra ennek megfelelően egy soros opto a kiegészítőkkel. Annak a kimenete meg mehet az ESP-re. A kazán meg remélhetőleg nem sértődik meg a hiányzó 1,2V-on.
Idézet: „Én úgy nézem a Q7RF vevő oldala és a kazán között csak egy sima relé van.” Termosztátokban bistabil relét használnak, ezek csak egy rövid impulzust kapnak az átváltáshoz. A kimenetére viszont már köthető "bármi".
Hello! Azokban a termosztátokban van bistabil relé, amik elemes működésűek. A Q7RF veőnek van tápja, abban sima relé van.
Szia!
Az igaz, hogy van egy egyszerű, soros kondenzátoros tápja (emiatt volt is már néhány javítani nálam), de ettől függetlenül ezekben is bistabil relé volt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |