Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Olajszint visszajelző

Témaindító: Marty McFly, idő: Aug 18, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 18, 2009 /

Helo mindenkinek!

Egy nagyon egyszerű műszerre lenne szükségem mellyel a motoromban lévő olajtartály olajszintjét szeretném figyeltetni! Ha vészesen fogy az olaj akkor egy lámpa vagy led elkezd világítani, és ezzel jelzi hogy hamarosan újra kell töltenem mert ki fog ürülni! Régebben is volt benne egy! Csak nem tudom hogyan működik! Még most is meg van de nem jelez semmit! Egy cső lóg bele a tartályba! Ezen belül van vmi elektronika, kívül pedig egy kungarocel gyűrű, és benne egy mágnes karika! Gondolom ha a mágneses karika eléggé az aljára kerül akkor kapcsolt be vmi! Talán egy Hall szenszor lehet benne? Be van öntve és anyira nem néztem meg mi az, de hamarosan neki látok és szétszedem! Teszek fel képeket is! Szóval vagy cserélném azt az elektronikát, vagy megjavítanám, vagy bármilyen ötlet érdekel! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) akos70 válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Azt hiszem, egyes régi Fordokban alkalmaztak olyan szintjelzöt, ami a nivopálcába volt épitve. Bontobol szerintem fillérekért lehetne szerezni, és viszonylag könnyen átalakitani. Persze biztos lehetne csinálni is, de törekedni kéne, hogy tökéletesen megbizhato, olajállo legyen, mert nagy kárt okozhat, ha csak erre hagyatkozol, és esetleg megbizhatatlan.
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 18, 2009 /

Ismerem a reed relét és a hall szenzort is! Azt is tapasztaltam hogy milyen kárt tud okozni a hiánya! Most arra törekednék hogy ne fordulhasson elő újra! Szerencsére a motort már megjavítottam, és azóta bele is raktam 1000km-t. Csak most a napokban jöttem rá hogy az utóbbi kb 5km-t már megint olaj nélkül tettem meg vele, de szerencsére még időben észre vettem! De nem szeretnék még 1x így járni!
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 19, 2009 /

Na szétkaptam a cuccot! Teszek fel pár képet!
(#) paul64 válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Szia,

Sajnos nálam a képek agyon életlenek. A helyedben a legegyszerűbb megoldást alkalmaznám, ami egy reed relé és egy mágnes. ezzel egy kontroll lámpát, vagy egy ledet könnyen meg tudsz hajtani, és még akár előjelzést is adhatsz. (Mint az autóknál a benzinszintmérő.)
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 21, 2009 /

Én is a Reed relére szavzok! Most azon gondolkodom hogy a mágnesgyűrű ami eddig volt az nem lesz jó, mert azt minden irányba húzni akarja majd a reed relét, és nem fog kapcsolni! Vagy tévedek?
(#) nemgyuri válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 21, 2009 /

Szia!
Én is a reed relére szavazok. Kell egy olyan cső (nem vas!) amin szépen csúszik az úszód. A csőbe akár 2-3 reed relét is beletehetsz különböző magasságban. Ha sikerült beállítani a magasságot a csövet célszerű kiönteni műgyantával! Pici reed relét pl. IC tokozásu-ból is ki lehet termelni, prsze óvatosan. Sok sikert.
(#) lapose válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 21, 2009 /

Szia!

Idézet:
„mert azt minden irányba húzni akarja majd a reed relét, és nem fog kapcsolni! Vagy tévedek?”

Tévedsz! Amiket én használok gyáriakat, abban is egy- vagy több reed relé van. Van a csövön egy úszó egy mágnessel. Ha a reed relé mellé ér, akkor kapcsol.
(#) mhatalyak hozzászólása Máj 7, 2010 /

Üdv, ez mondjuk nem éppen olajszinthez kapcsolódik, hanem olajhőfokhoz, de minek nyissak új témát ha ezis hasonló.
Kellene egy LED es visszajelzés, hogy ha eléri az olaj a 110Celsius fokot, akkor világítson.
Esetleg mehetne felfele mondjuk egy 5db ledből álló sor 10fokonként. VDO olajhőfok gombához kellene 12V. Sajnos nemtudom, hogy mennyi az ellenállása, műszerem nincs most itthon így megmérni sem tudom, reméllem itt valaki csinált már hasonlót és tudja. Neten nemtaláltam semmi ilyesmit nemis tudom hogyan keressek rá.

Köszi előlre is!
(#) lehello10 hozzászólása Márc 3, 2012 /

Sziasztok!
Van nekem egy varrogepem ket kisebb olaj tartallyal. Ezekbol a tartalyokbol olajzo szalak vegzik a gep olajzasat. Szeretnek egy olyan rendszert kialakitani ami nezi az olajszintet a tartalyokban es ha kuszobertek alatt van az olaj akkor adjon egy jelet.

A varrogepen van egy veszkapcsolo is, esetleg erre ralehetne vhogy kotni hogy allitsa le a gepet? Ha nem akkor van 3 ego is a gepen es az egyiket fellehetne hasznalni jelzesre!

Kerlek ha valaki mar csinalt hasonlot vagy van egy jo otlete akkor segitsen!

Elore is koszonom!
(#) Bundy hozzászólása Ápr 25, 2021 /

Sziasztok!

A segítségeteket kérném ismét.
Van egy 21 éves Suzuki Burgman 400 as robogóm és nagyon eszi az olajat. A szerelők azt mondják Burgman betegség.
Azt a kellemetlen dolgot szeretném kivédeni, hogy fél vagy még kevesebb olajmennyiséggel indulok el vele. mert sajnos nincs rajta olajszint ellenőrző ablak. Csak egy kicsi olajnívó pálca, ami nagyjából 70-80 mm hosszú.
Szeretnék egy olajszint jeladót építeni. A műszerfalba már beépítettem a digitális szintmérőt,a mi 12 V DC ről működik. Annyit sikerült csinálnom, hogy Gilera motorba való olajszint érzékelőt vettem, de sajnos ez csak végállás kapcsoló és a szintet nem méri több szegmensben. Olyan az olajba merülő és az olajszint változó hatására le-fel mozgó csúszkás megoldásban kérnék segítséget tőletek, amit ezen a szűk és ráadásul hajlított olajbetöltő nyíláson vezetnék be.
Olyanra gondoltam ami változtatja az ellenállását ha az olajszint lefelé megy és nem mechanikus, mint az üzemanyagszint mérő. Sajnos csak az olajbetöltő nyíláson van lehetőség ezt a "szondát" az olajba meríteni és ráadásul az olajzáró kupak menetétől az olajteknő felé ráadásul még hajlik is a betöltő nyílás, ahogy az előbb említettem. Mechanikus szintmérő szóba sem jöhet a szűk és hajlékony nyílás miatt. Olyanra gondolok, ami egy kissé hajlított és nagyjából 10 mm átmérőjű csőből áll, amiben egy csúszka le-föl jár nagyjából 60-70 mm-t és az alsó állásban 30 ohm, míg felső állásában 100 ohm az ellenállása az olajszint hatására fokozatosan. Ez a csúszka egy lemezt venne körbe, amin lenne az ellenállás. A csuszkába tudnék egy parányi lemez csatlakozót tenni, ami a lemezen lévő ellenállás rétegen le-fel csuszkálva változtatja az ellenállását, valami potméter szerűen. Ezt az ellenállás változást egy digitális szintmérő műszerre vezetném ki a műszerfalra, amelynek egy érzékelő vezetéke van. Ezt nagyjából kimértem és 30 és 100 ohm között működik alsó és felső szint között lineárisan.
Tehát nagyjából van egy 10 mm átmérőjű és nagyjából 70-80 mm mélyen lenyúló csövem, amibe egy olajszint hatására 30-100 ohm közötti ellenállás változást végrehajtó elemet tudnék bele helyezni.
Az első képen az olaj nívópálca látható, a második képen az általam Gilera robogóba vásárolt "végállás kapcsoló", míg a harmadik képen egy olyan szintérzékelő, amit szeretnék építeni az olajszintem mérésére.
Köszönöm a segítségeteket.
Üdvözlettel:

Pap András
(#) tursaba válasza Bundy hozzászólására (») Ápr 26, 2021 /

A 3-as, talajnedvesség ( vezetőképesség) mérésre való.
Az olaj másmilyen, így szerintem nem lesz jó a célra.
(#) Gafly válasza Bundy hozzászólására (») Ápr 26, 2021 /

Tursabának igaza van, a talajnedvesség érzékelő a vezetőképesség mérésén alapul, az olaj meg elvileg szigetelő. De a dielektromos állandója magasabb mint a levegőé. Háttér infó: 1, 2 és 3.
Esetleg lehetne olyat csinalni, hogy a nivópálcához hasonlóan (akár ezt a funkciót is megtartva) mondjuk egy kétoldalas nyáklemezből (megfelelő környezeti védelemmel) kapacitiv érzékelőt késziteni. Igy akár analóg kijelzés is lehetséges lenne, például frekvenciamérésre visszavezetve (akár egy 555, vagy valami hasonló). Sok kisérletezés, és vannak kételyeim a stabilitásra vonatkozóan.
Vagy lehet az úszómágneses megoldás, mini reed relékkel/SMD HALL érzékelőkkel.
Vagy megfúrod a blokkot (amit érthetően nem akarsz).
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2021
(#) nagym6 hozzászólása Ápr 26, 2021 / 1

Megoldás helyett :
Ha valami leesik az olajba, mondjuk a magas hőfok, vagy erős rázkódás miatt szétmegy a házi gyártmány, vagy forró olaj oldja, a motornak ettől vége lehet. Elővigyázatosan szerkesszünk oda valamit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2021
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem