Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Van oszcilloszkópod? Lehet hogy van valami instabilitás, gerjedés, lengés, ami adott esetben lehet hogy csak időszakosan jelentkezik valamelyik komponens melegedése, vagy kontakt hibája miatt.
Én rákötnék egy szkópot, műterhelést, hanggenerátorról táplálnám és figyelném hogy mik játszódnak le amikor piszkálod. Mobil telóra kiváló ingyenes függvénygenerátor applikáció létezik, hangfrekis tartományban tökéletesen megfelel. Műterhelést pár teljesítmény ellenállásból össze lehet rakni. Szkóp neccesebb, ha nincs. Barát, ismerős, munkahely, használt műszeres webshop, aliexpress, stb.
Szia! Szkóp mit mutat? Annak hiányában a kimeneten az R128 melegszik? Ezt azért kérdezem, mert gerjedhet és a környezeti zavarok aktiválhatják az instabil működést. A gerjedés többnyire úgy is detektálható, hogy a tranzisztorok B-E feszültsége irreális értékű, azaz nem esik a 0,4-0,9 V tartományba, vagy akár fordított polaritást is mutathat.
Ha van kerámia kivitelű a pF nagyságrendű a kondik között, azokat mérném/cserélném. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2021
Az R128 nem melegszik. Megpróbáltam vidót készíteni a szkópról. Mindkét esetben kivezérlés nélkül, az erősítő kikapcsolt állapotában indul a képernyőfelvétel. Az ic kimenetén mérek. Az első videón 1 perc 55 másodpercnél csavarhúzóval megérintem a Q11 bázisát, 4.40-nél van egy érdekes jelenség. Kb 5 perc után újra bekapcsolom az erősítőt, ez van a második videón. Teljesen másképpen indul.
A kerámia kondikat mindenképpen cserélem (C39/C40 - C42/C43) ha sikerült rendelni, itthon csak bontottak vannak, nem tudom a feszültségtűrésüket. A két nagyon melegedő MPS-re szerkesztettem kb 4 cm2 hűtőzászlót. Így már nem éget meg. Video1 Video2 A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2021
Nem lehet, hogy a végfok előtt van a hiba? DC csatolt a bemenet.
Húzd le a CN6-ot, mi történik? Esetleg rövidzár, vagy 1 µF a csatlakozó helyére. A ±15 V nem ingadozik? A 7915-tel volt már kellemetlenségem. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2021
Erre én is gondoltam, ezért próbáltam a TL072 nélkül is. Foglalatban van, könnyű kivenni. Ha nincs benne, akkor is ezt produkálja, így meg kizárható az előző fokozatok, vagy a +- 15 V hibája.
Van egy video ahol nagyobb a kilengés. Itt benne volt az ic. Bővebben: Link
Amit gerjedésnek gondoltam lehet, hogy csak zaj. Nézzük a kiváltó okokat!
Folyatószer maradvány, amit egy alapos lemosás könnyen orvosol. Hibás passzív alkatrész, vagy vezetési hiba. Próbáld meg végigkocogtatni a panelt csavarhúzó nyelével és közben figyeld a szkópot!
Sajnos elég zajos a szkóp. Kínomban már próbálkoztam az ic kimenetét gnd-re kötni 2k2 -10k ellenállásokkal, majd 680p kerámiakondival. A kondi esetében volt jól megfigyelhető 800kHz-es gerjedés. Javulás persze egyik esetben sem volt. A nyák lemosása, és a kocogtatás már megvolt. Holnap megint szétborítom, hogy az ellenállásokat, kondikat cserélni tudjam.
Sziasztok.
Harman Kardon aktiv sub … Csettintesre tudnam hasonlitani leginkabb a hangjat magasabb hangeron. Tap problema lehetseges? https://youtu.be/5OTBi0fvzX0 Bar meg a hangszorot nem kotottem masik erositore,hogy azt kizarjam. A tobbi zaj a szekreny es egyeb targyak hangjai. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2021
Ez egy nagyon egyszerű végfok kapcsolás. Ha az IC-t kiveszed, akkor a DC beállításokat az IC utáni ellenállás osztósor adja. Mekkora áram folyik a Q11-Q13 soron?
A 100ohmos ellenálláson ezt feszmérővel meg tudod nézni. Az ellenállások milyen kivitelűek? Régi módi, sajtolt sapka a kivezetésük, vagy hegesztett? Ha sapkás, akkor lehet hogy ott van kontakthiba, ami hőmérséklet változásra előjöhet. Menet közbeni kocogtatással esetleg előjön. Bár az sem ördögtől való, hogy azt a pár ellenállást kicseréled jó minőségű 1%-os darabokra. Szabványsoros filléres tételek. Meg a nyugalmi áramot beállító Q12 bázisosztója is lehet bibis. Én azt is cserélném.
Egyetértek, hogy ez egy nagyon egyszerű erősítő. Éppen ezért vagyok síkideg, hogy nem találom a hibát. Most nem tudok mérni, mert félig már szét van bontva a cucc, éppen az ellenállások cseréjét akarom elvégezni. Az, hogy sajtolt, vagy hegesztett ellenállások, nem tudom. A ma is kapható ellenállásoknak néznek ki.
Valóban egyszerű....amikor fetes (pl. VF2). Akkoriban amikor ezzel a kapcsolással szórakoztam (van sokféle formája a neten) én is tranyós véget szerettem volna csinálni hozzá, és arra jutottam hogy vagy meg kell bonyolítani hozzá a kapcsolást vagy marad a szívás, lassítás, mert tranyós formájában gerjedékeny lesz. Teljesen spontán, és ezen nem segítenek a zobel tagok sem. Van ennek az erősítőnek tranyóval ha jól emlékszem 2 olyan változata is ami gyári, azaz biztos hogy működik, ha megtalálom majd csatolom.
Ez is gyári, egy KEF mélyládában van.
Csak volt már javítgatva, nagyon gatya a nyák. Most jól viselkedik. Cseréltem a passzív alkatrészeket, az nem hozott eredményt. Az előzményekben írtam, hogy Q11-Q13 tranyókra szereltem hűtőzászlót. Most a két hűtőlemezt valami isteni sugallatra jó termikus kapcsolatba hoztam egymással, és így néhány órás próba után is viszonylag stabil. (Csak el ne kiabáljam.)
Valami itt nem gömbölyű. A meghajtó tranyóknak nem kellene ennyire fűteniük. Ha gyárilag akkora áramra lettek tervezve, akkor a hűtőbordára szerelték volna őket.
Mekkora a +Vcc, -Vcc? Nem lehet hogy a javítgatások során magasabb tápfeszt kapott? Próbáld meg a két 100ohmos emitter ellenállást megnövelni. Akkor csökkenni fog a meghajtó tranyók árama, és nem fűt annyira. Mondjuk tegyél be 200 ohmokat. nagyjából fele lesz az áram, de lehet hogy az is bőven elég. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2021
A Q11-13 nem meghajtó, hanem áramtükör. A táp ±50 V. Az, hogy a gyártót nem érdekli a tűz forró tranyó az egy dolog
A táp 2x50,8 V. Az biztos, hogy az egyenirányító híd már lett cserélve. Trafó és a pufferek nagy valószínűséggel eredetiek. A hálózati csatlakozón is 230 V van feltüntetve, tehát az sem mondható, hogy a régi 220 V-os hálózatra van méretezve. Nekem is furcsa, hogy égetnek a tranzisztorok, de az adatlap szerint 150 fokig bírnia kell, tehát elvileg belefér. Így, hogy termikus kapcsolatban vannak, megszúnt a mászkálás. Most nincs rajta a végtranyók hűtőbordája, azok kis hangerőn nem is langyosodnak. Ma már nem nyúlok hozzá, had menjen a teszt. Ha holnap is jónak tűnik, összerakom és úgy is mehet a próba.
Te minek hívod azt a fokozatot, ami közvetlenül vezérli a végtranyók bázisát?
Egyébként sem ez a kapcsolás az áramtükör. Nézz utána. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2021
Igen , még gyerekoromban utóljára ilyen erősítővel . Videoton ra 3311
Hát nem tudom. Ha évekig ment stabilan hűtőzászlók nélkül, és mostanában megbolondult, akkor ott valami másnak még lennie kell.
De ha megnyugtat a jelenlegi állapot, akkor jó.
A kapcsolás tartalmaz meghajtó tranzisztorokat, ezek Q14, Q15 pozíciószámmal szerepelnek a rajzon.
Az áramtükörnek (current mirror) az általad csatolt rajznál azért kicsit bővebb az irodalma. Emitter-degeneráció esetén a bemeneti oldalon állhat dióda a B-C zárt tranzisztor helyén. Az emitter-ellenállások aránya adhat szimmetriát, csillapítást, vagy akár erősítést is, mint az a tárgyalt kapcsolásban látható.
Megint borult a bili. Lassan eljutok oda, hogy kap egy új nyákot, az talán segít rajta. Ma már látni sem akarom...
A Q14 a Q16,Q18 párhuzamosan kötött tranyókkal együtt egy komplementer darlington, ugyanúgy, ahogy a Q15 a Q17,Q19 tranyókkal. A komplementer darligtonok első tranyóját nem szokás meghajtónak hívni, mert kvázi egy eszközként működnek.
A komplementer darlington kapcsolású végtranzisztorok meghajtója a Q11, Q13 szimmetrikus földelt emitter kapcsolású erősítő fokozat közös kollektor pontja. Illetve még ott van a nyugalmi áramot beállító áramkör, a Q12. Szerintem ebbe most ne köss bele.
Nem rossz ötlet. A kapcsolás egyértelmű, ha újra építed és csak a teljesítmény tranyókat viszed át, lehet hogy kikerül a képből a nyűgös alkatrész.
Pedig áram tükör az, csak nem 1:1 arányú, és a ce összezárt tranzisztor helyén egyetlen pn átmenet található.
Szia! Nem akarok hinni a szememnek, de a doksi adataival ez tiszta B-osztályú erősítőnek néz ki. A Q12 bázisosztója 1 V alatti C-E feszültséget ad szobahőmérsékleten, ettől a BD-k zárva maradnak, sőt 10 mA feletti kimenő áramnál dumperelnek a 2SA/2SC-k. Aktív subwoofer-ből nem hallatszik ki a keresztezési torzítás? Neked talán van ilyennel tapasztalatod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |