Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
De mindenképpen jobb egy mágneskapcsoló. Az adatlapban pedig megtalálod a tekercs fogyasztását a mellékelt kép szerint bekapcsoláshoz 12VA/10W, benntartáshoz 2,8VA/1,2W
Ezt a kapcsolást nagy sikerrel alkalmaztam még akkumulátor töltőben is. Elektrotecnika a nyolcvanas évek vége. Csak a triak nem mindegy. Az áram és feszültség határolást úgy oldottam meg, hogy egy optocsatoló rövidre zárja a C4-et.
Némi segedelem. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2021
Üdv mindenkinek!
Van egy motorom, nincs sarus kötődoboza a motoron, de jelölten U-V-W kivezetései vannak. Indítókondival megy jelenleg 230V-ról. Hogyan tudom kimérni, hogy csillagban vagy deltában van a motor valójában? Frekvenciaváltóra szeretném kötni. Köszönöm!
Adattábla árulkodó lehet de nagy valószínűséggel, ha nem lehet átkötni, akkor csillag kapcsolású, tehát egy fázisú frekvenciaváltó nem lesz jó hozzá.
Nincs adattáblája, sajnos azért nem tudtam onnan puskázni. Valami módon meg lehet állapítani?
Ha mégis csillagban van akkor csak annyi a teendő, hogy 3 fázisú betáplálású frekvenciaváltó kell?
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy lehet-e két darab sorba kötött kondenzátort, ráadásul szuperkondenzátort egyszerre tölteni, illetve kisütni? A képen látható 2,7 V 500 F kondenzátorról lenne szó. Ha egyformák és feltételezzük, hogy a belső ellenállásuk is közel egyforma, akkor működhet a sima, egyszerű soros kapcsolás? Ilyen esetben ugye az eredő kapacitás lecsökkene 150 F-ra. Lehetne őket dupla feszültségre tölteni? Igazából én csak 3,3 V-al tölteném őket, ezért lenne szükség kettőre. Így ha lenne valamennyi tűrés miatti eltérés a két kondenzátor paraméterei között, akkor sem táncolunk a max. feszültség határán, van bőven ráhagyás a 3,3 V miatt. Szerintetek mennyire életképes ez az elképzelés? A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2021
Csöves technikában alkalmazzák előszeretettel a soros kapcsolást a feszültség miatt Link.
PC tápokban is láttam már 200V-os puffereket sorban.
Sziasztok!
Egy erősítőhöz tervezek egy hangváltót, és az ábrán látható hogy 90°-al el van tolva a magas sugárzó fázisa. A kérdésem az, hogy ez probléma, és valahogy kompenzálni kell, vagy jó így ahogy van? Előre is köszi a segítséget! Idézet: „Ilyen esetben ugye az eredő kapacitás lecsökkene 150 F-ra” Miért is 150 F-re? Ha két azonos kapacitású kondenzátort sorba kötünk, akkor az eredő kapacitás a felére, ebben az esetben 250 F-re csökken!
Bocsánat, elgépeltem, nyilván 250-re csökken le.
Lehet kondenzátorokat sorba kötni, hogy nagyobb feszültséget lehessen rájuk kapcsolni. Az eltérő kapacitásokat és eltérő szivárgó áramokat a kondenzátorokkal párhuzamosan kapcsolt ellenállásokkal lehet kiegyenlíteni. Mivel te szuperkondenzátorokat szeretnél sorba kötni, először ellenállások nélkül kellene kipróbálni, hogy mennyire egyformák. Én sorba kötném a kondenzátorokat, feltölteném a soros kapcsolást 2V-ra (ha nagyon eltérnek, akkor se tudjon feltöltődni egyik sem túl sokra). Ekkor még nem szabadna nagyon eltérni a feszültségeiknek. Utána hagynám magától kisülni őket, és ha mondjuk 1V-ra csökkent, megnézném, hogyan alakultak a feszültségek az egyes kondenzátorokon. Ha nagy az eltérés, meg lehet próbálkozni ellenállások párhuzamos kapcsolásával. A lehető legnagyobb ellenállást kellene használni, mert az ellenállás miatt hamarabb ki fog sülni a kondenzátor, mint nélküle. Lehet, hogy ellenállásokkal már nem is tudnád arra használni, amire tervezed...
Mi a különbség a normál, és a piezo hangszóró közt meghajtásban? Mikor olvastam ultrahangos rágcsálóriasztóról, az volt a szövegben, hogy máshogy kell meghajtani. Azt tudom, hogy nagy az impedanciája, épp ezért mondjuk nem tudom, hogy kéne értelmezni pl. ennek az adatai közt a 4, és 8 ohm -ot. És lehet illeszteni a normál erősítőhöz úgy, hogy mondjuk 8 ohm legyen? Pl. a hangfalamban egyáltalán nem hallom a felső cincogót, és én meg szeretném hangosan hallani a cintányért a zenében.
A cintányér nem a csipogóban szól. Azt a magassugárzónak kell tudnia. A csipogó inkább azokat a felharmónikásokat szórja ami a halláshattár felső sávjában szól. Azonkívül lehet gond a hallásoddal is.
SX-N606 Amúgy szét lehet szedni? Mi fogja a műanyag előlapot?
Amúgy ha párhuzamosan kötök vele egy TS-G1310-et doboz nélkül, abból jól szól. Ahhoz képest.
Azt nem tudom szét lehete szedni, mert anno nem tettem ilyent, mert a piezzo a kipurcant, egyszerűbb venni komplett egy úját, illetve kettőt ha két falról van szó.
Ha nem lehet átkötni, akkor kb. mindegy is, mindenképpen három fázisú frekvenciaváltó kell hozzá. Már ha "normál", 400 V-os motorról beszélünk.
Ha van 2 db. 6 ohm hangfal, meg 2 db. 4 ohm hangszóró, amiket az előbb írtam, és van 1 db. 8 ohm mélyláda, akkor hangosabb lesz s többihez képest a mélynyomó, ha a többit sorba kötöm, azt pedig párhuzamosan, mintha mondjuk a 4 ohm-osakkal kötöm sorba, és azzal kötöm párhuzamosan a 2 sorbakötött 6 ohmosat?
Tegye fel a kezét az, aki érti a kérdést.
gyulank, inkább rajzold le az általad elképzelt kombinációkat, képtelenség kihámozni belőle, mit is kérdezel.
A "többihez képest" relatív... De nyilván ha magában van, ill a többi vele párhuzamosan van, nagyobb teljesítményt ad. a hangszórókat nem szokták csak úgy összevissza kötözni, hangváltót szoktak használni... Az erősítőd hány ohmos hangszórót tud papírforma szerint meghajtani? Addig az ellenállásig kötözgetheted párhuzamosan, különben túlterheled a végfokot...
A többihez képest a 2 verziót tekintve. Tehát ha egyedül van. Akkor a másik kérdésem, hogy feltehetően az a verzió szólna jobban, vagy a jelenlegi? Most párhuzamosan van a hangfal a hangszóróval, és a két ilyen sorosan van kötve, és nincs benne a mélynyomó. Ez megy mobiltöltőről.
A szakemberek nem szokták érteni a kérdést.
Miért nem próbálod ki? Az interneten át nem halljuk melyik milyen, de amúgy is szubjektív, kinek a pap, kinek a papné
Adatlap szerint a TPA3116 4 Ohm-os terhelést bír, addig drótozgathatsz, míg az eredő hangszóró impedancua 4 Ohm vagy felette lesz.
De én nem ezt kérdeztem. Akárhogy drótozhatom, legfeljebb más lesz a karakterisztikája, ha más az impedanciája... De ha kiszámoltad volna tudnád, hogy nem más.
Sziasztok!
Egy aluláteresztő szűrő meredekségét hogy lehet megnövelni Pl: -18dB/oktáv -ra? Próbáltam több szűrőt egymás után rakni de ez így nem működik. Előre is köszi.
Pedig én úgy tudtam, hogy azt pontosan úgy szokták. Többet egymás után kötnek,
tehát több lépcsős szűrő lesz belőle. Vagy más fajtát választanak, van belőle vagy X fajta... A másik megoldás, hogy aktív szűrőt használnak passzív helyett. Azt is lehet egymás után... A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2021
Sziasztok!
Építettem egy nyáklapot. 1db Arduino NANO, 2 db lipo akksi, 2db TP4056 1A Lipo töltő, 2db HX711 mérlegmodul,1 db Micro 5V 3A BEC UBEC Mini BEC 2-6S , 2db i2c OLED csatlakozó. Az arduino tökéletesen működik a kijelzők is. Viszont a probléma azzal van, hogy a terven az volt akkuról is működjön, a töltöttséget az arduino is kijelzi. Mikor az arduinot USB-re kötöm, nem tölti az akkukat, csak a jobb oldali akkutöltő megy a bal nem ráadásul, a bal akksi áttöltődik a jobb oldaliba. Hol lehet a hiba? Kérlek segítsetek!
Igen, én is úgy tanultam, de valahogy mégsem jön össze. Tinában nézem a frekvenciaátmenetet de semmi változás.
Pedig működik, csak az egymás után kötött tagok hatnak egymásra, illeszteni kell őket.
Itt egy másodfokú passzív RC szűrő méretező program. Ez még csak 12 dB/oktáv, harmadfokú RC méretező programot nem találtam. Egyszer csináltam 18-ad fokú aktív RC szűrőt, nem igazán hozta az elméletet, de vagy 10 évig működött. Jó buli volt...
Kérdés mihez kell, pl hangváltókhoz vannak online kalkulátorok...
A 18db/oktáv az minimum három lépcsős. Hangváltó kalkulátor... Hangváltó kalkulátor... De ha műveleti erősítőhöz, szerintem ahhoz is van hasonló, csak keresned kell. Keresőkifejezések.: Lowpass filter calculator, higpass filter calculator, crossower calculator stb... |
Bejelentkezés
Hirdetés |