Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1026 / 1178
(#) Rosszmáj válasza moltam hozzászólására (») Júl 3, 2021 /

Alapesetben az alsó térben, az 1. érintkezőnél van a higany. Ha a relé behúz, a vasmagot belenyomja a higanyba, ami a nyíl irányában feltölti a "szarvat", záródik az áramkör.
(#) yulo5310 válasza moltam hozzászólására (») Júl 3, 2021 /

Akkor fordítva ülsz a lovon! Annak mi értelme van hogy a relé működteti a Hg kapcsolót?
(#) moltam válasza yulo5310 hozzászólására (») Júl 3, 2021 /

Jó.
(#) Rosszmáj válasza yulo5310 hozzászólására (») Júl 3, 2021 /

A két érintkező, a higany és a vasmag egy hermetikusan zárt üvegben van (praktikusan levegő helyett inert gázzal töltve). Ha már a hegesztőtrafó árammal megy, a legegyszerűbb egy tekerccsel mozgatni a vasmagot.
(#) yulo5310 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Júl 3, 2021 /

Aha!,én azt gondoltam,h. a Hg kapcs. indítja a relét! Mivel a képeket sosem látom(85%-os látáscsökkenés)!
(#) vargham válasza yulo5310 hozzászólására (») Júl 3, 2021 / 1

Sokkal nagyobb áramot lehet vele kapcsolni érintkező beégés nélkül.
(#) yulo5310 válasza vargham hozzászólására (») Júl 3, 2021 /

Értem!
(#) fakóló válasza yulo5310 hozzászólására (») Júl 3, 2021 /

Még egy kérdés a bekötéssel kapcsolatban. A betáp három vezetékéből a zöld-sárga a trafóba menő feketére van kötve, a barna a házra és a kék a lábkapcsoló egyik pólusára valamint a trafó piros vezetékére. Ez normális így? Nem a zöld sárga kellene a házra a barna pedig a trafó fekete vezetékére? Így a zöld-sárga van kötve a Hg relé egyik vezetékére is kötve.
(#) yulo5310 válasza fakóló hozzászólására (») Júl 3, 2021 /

Sürgősen kösd át! Barna a feketére,kék a lábkapcsolóra,zöld-sárga a házra,trafóvasra!
(#) Bakman válasza fakóló hozzászólására (») Júl 3, 2021 /

A dugvilla szerelt vagy öntött? Ha szerelt, nézd meg azt is mert könnyen lehet, hogy ahhoz van igazítva a készüléknél lévő színsorrend is. Ha öntött, ellenőrizd műszerrel a kábel-dugvilla párost.

Valami így történt, ugyanis a piros lámpa ugyan nem világított viszont a lábpedál megnyomásakor leverte a biztosítékot, amit nem tudok, hogy zárlat miatt vagy a nagy áramfelvétel miatt.
(#) fakóló válasza Bakman hozzászólására (») Júl 3, 2021 / 1

A dugvillát ellenőriztem, a zöld-sárga a föld.

Elég szép amperek vannak ott. Kismegszakító mit tud?

10A-es megszakító van.

Az bakfitty!

A gép adattábláján max 15A szerepel.

Biztos hogy ponthegesztő?

Viszont a pedál lenyomásakor az ponthegesztő elektródák nem voltak összeérintve, nem volt munkadarab köztük. Így is, terhelés nélkül is indokolt a megszakító leverése?

Igen biztos, egy renfert tripla márkájú, fogászati forrasztó- ponthegesztő gép.

Nem,hisz nincs terhelés.
(#) fakóló válasza yulo5310 hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Történt előrelépés. A földelést lekötöttem a házról, így a pedál lenyomásakor működésbe lép a Hg rellé és hallatszik a trafó hang is valamint az elektródákat a munkadarabra helyezve megtörténik a ponthegesztés. Így nem veri le a megszakítót. Lehetséges, hogy nem kell földelni az eszközt? Sajnos nem tudom gyárilag volt e vagy sem (így "hibásként" hozták) és rajzát sem találom a gépnek.
(#) Bakman válasza fakóló hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Ha nem kettős szigetelésű a masina, akkor kötelező földelni. Ugyanakkor ha ennyire bizonytalan vagy a dolgban, inkább hagyd a fenébe amíg nem történik nagyobb baj.
(#) Epu2 válasza fakóló hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Ha van a Házon, trafón, gyári földelési pont akkor kell a földelés.
(#) fakóló válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Tipikus földelési kialakítást nem látok a bekötésnél (fémtiszta, festés nélküli pontot fogazott nagy alátéttel), de mivel nem gyári állapotba került ide (bekötési kábelvégeken nincs saru csak a csupaszolt vezeték) így gondolom, hogy már átvezetékelték a tápbekötést, Gondolom gyárilag nem így kötötték. A földelés jelenleg a Hg relét tartó konzolra volt rögzítve.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2021
(#) fakóló válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Hát azt hiszem kezdhetem újra onnan, hogy leveri a megszakítót. Megtaláltam a földelés bekötési helyét, így viszont be kell kötni.
(#) Sebi válasza fakóló hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Ez az állapot veszélyesnek tűnik: ha földelve a házat leveri a megszakítót, anélkül pedig nem, az azt jelenti, hogy a pedál lenyomásakor fázis kerül a házra!
Mindenképp ellenőrizd: egy izzót köss a házra és a földelésre - ha pedálnyomásra világít, akkor baj van. Megfordítva a hálózati dugót a konnektorban nem biztos, hogy jelentkezik a hiba.
(#) fakóló válasza Sebi hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Érdekes, visszatettem a földelést, viszont arra a helyre ahol jelölve van (előtte a képen látható 3 csavar közül a középsőre volt kötve és a jobboldalinál van a földelés jele) és így nem veri le a megszakítót és működik is a gép, húz a Hg relé és a piros lámpa is felvillan a ponthegesztés idején. Ami érdekes, hogy a két csavar közt 0 ohm az ellenállás, tehát nem tudom hogy oda kötve miért verte le.
(#) Epu2 válasza fakóló hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Nézd meg, a trafó a fémre van-e rögzítve, vagy szigetelőt is alkalmaztak, valamint a trafó szekunderje külön csévetestes-e. Az elektronika alkatrészek elszigetelt helyre vannak e szerelve. Ha igen, kettőszigetelésű és nem kell földelés. (Akkor nem is szabad.)
(#) Moderátor hozzászólása Júl 5, 2021

Kérjük az OFF-topic hozzászólásokat mellőzni! A megfelelő témában szíveskedjetek folytatni!
(#) Chipmunk1960 válasza yulo5310 hozzászólására (») Júl 9, 2021 /

Hali, A higany nem fog beégni!
Következő: »»   1026 / 1178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem