Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelemes rendszerek töltésszabályozása
Témaindító: AccessDenied, idő: Júl 5, 2010
Mindenki jobban jár, ha veszel egy MPPT töltésvezérlőt!
De az méregdrága.
EZ
Vállalsz túlórát, maszekot, segítesz apudnak, és megvan az ára! Itt meg feltartanál minket, magadat, meg még haszontalan dolgot is csinálnánk, és még olcsóbb se lenne!
Ez tuti nem MPPT. Rengeteg ilyent láttam Ebay-en, Amazonon, mindegyiknél azt írják, hogy hamisítvány, nem MPPT, max sima PWM.
Túlórát azt amúgy is rengeteget kell csinálnom, de a cég nem fizeti ki. Apámnak így is segítek, de ő nem fizet érte. Maszekot nem tudok még pluszban vállalni, mert a menyasszonyom tanyáján amúgy is sok a teendő, (mint pld ez a napelemes story), ráadásul egy hónap múlva esküvőnk lesz, szóval még plusz munka nem igen fér bele, meg a pénz is kell a lagzira. Mért lenne már haszontalan? És miért ne lenne olcsóbb?
Szia!
Valóban sokkal olcóbb ha megveszed --itthon az alkatrészek ára is 2..3X annyi+ a munka ! én ezekből válogatnék; Eza PWM toltő 10A -s és 1500--1700 FT. XH-M601 555 el relével rajza---- esetleg ; http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=1023 https://forum.solar-electric.com/discussion/344683/30v-solar-panel-...system Az MPPT vezérlést meg hanyagolnám , minek? ilyen egyszerű napelemes áramkörhöz.? A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2021
Na jól van, meggyőztetek, inkább veszek.
Ez az XH-M601 kb pont azt csinálja, mint amit leírtam. Jó cucc, tetszik. Az a kék PWM-es azt tuti nem veszem meg akkor se, mert ilyenből van mindenhol millió és nagyon szidják mindenhol a véleményekben. Ráadásul USB aljzatok vannak rajta meg kijelző, tehát biztos jó sok az alap fogyasztása is. Köszi!
Egyébként még korábban találtam egy egészen jó kis cikket, ami összhehasonlítja a PWM és MPPT vezérlőket, hátha másnak is jól jön:
https://www.solar4rvs.com.au/buying/buyer-guides/choosing-the-right...gulat/ Ez meg egy jó kis cikk napelemek kötéséről: https://panelectron-shop.hu/spg/679980/Napelemek-osszekotese A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2021
Sziasztok! Van egy kisebb napelemes rendszerem sziget üzemben. Most gyűjtöttem egy kis pénzt, hogy kibővítsem. Vettem egy komolyabb hibrid invertert ami tartalmazza az MPPT töltés vezérlőt és 2 db 400w-os napelemet. A régi rendszert nem szeretném visszabontani. A kérdésem az lenne, hogy mi van akkor, ha a régi rendszert hagynám a mostani MPPT töltésvezérlővel és az új napelemeket az inverterre kötném (töltésvezérlőre) és azt a meglevő akku pakkra? Gyakorlatilag a két rendszer ugyanazt az akkupakkot töltené. Ez így életképes? Előre is köszi a választ!
Két eltérő rendszerrel ugyan azt az akupakkot csak akkor töltenék, ha mindkettőt én terveztem. Kitudja a berendezések belső kapcsai hogyan viszonyulnak egymáshoz, max ha az akku negatív sarka mindkét szerkezetben a hálózati nullára van kötve. De még akkor sem, mert mi van ha egyszer csak az egyik inverter táplálási pontjait megcseréled, esetleg az egyik inverter túl sok áramot termel, és a nulla vezetőn emelkedik a feszültség, a másik inverter ezt úgy érzékeli, ugrál az akkufeszültség....A két szabályzás összeengedése sem biztos hogy probléma mentes...
Ebben az esetben, akkor mindenképp a régi rendszer visszabontását és a napelemek bekötésének újra tervezését ajánlod. (amúgy nekem is ez volt az első gondolatom)
https://panelectron-shop.hu/spg/267977/Hogyan-valasszunk-napelemes-toltesvezerlot
itt több vezérlővel töltenek 1 akku pakkot
Nyugodtan tölthetsz két töltésvezérlővel egy akkupakkot. Célszerű, ha az akkupakk kapacitása többszöröse a töltőkének. Ugyanis ha alacsony az akkuk töltöttsége és a két töltő jó napsütésben teljes energiával nekilát töltögetni, hamar túllépi az 0,1C-t a töltőáram. Nagyobb kapacitásnál ez ritkábban fordulhat elő. A töltőfeszültséggel már nem lesz ilyen gondod. Ha elérték a felső szintet, vagy leállnak, vagy csepptöltéssel kísérleteznek, de ha már ennek a felső határát is elérték, mindkettő leáll. Ha meg ki tudod venni az erős napsütésnél jelentkező többlettermelést pl. bojlerfűtéssel, ez a gondod is kisebb lesz.
Nem tudjuk az akkupakkod feszültségét. Biztos vagyok benne, hogy nem 12 V-os, mert 800 W jó napsütésnél akár 57 A töltőáramot is produkálna. Ahhoz meg jó nagy pakk kellene. A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2022
Köszönöm a hozzászólást, nagyjából én is erre jutottam, de még hezitálok mi lenne az igazán jó megoldás. A jelenlegi napelemek nagyjából 300w teljesítménnyel bírnak (1 nagyobb és 3 kisebb napelem), azért nagyjából, mert már elég régiek, le kellene majd méregetnem egyesével. Ehhez rendeltem most 2db 400w-os napelemet és egy 3Kw-os hibrid invertert.(ez tartalmazza az MPPT töltésvezérlőt is. Az akkupakk is új lesz 6db 12V 120AH. 3-3 párhuzamosan kötve azok meg sorba. (így lesz 24V 360AH)
Arra is gondoltam, hogy a napelemeket összeházasítom, így napelem oldalon keletkezik majd egy kis veszteség, de akkor az inverter töltésvezérlője kezelné a töltést...
Sziasztok!
Olyanban szeretném a segítségeteket kérni, hogy az akkukat 0,1C-al lehet max. tölteni. Viszont egy 60A-es töltésvezérlőnél ez rengeteg/drága akkupakkot jelentene. Van esetleg olyan megoldás, amivel az akkupakk töltőáramát korlátozni lehet, de ha nem süt a nap, akkor nagyobb áramot lehet kivenni belőle (a korlátozás kikapcsolódna)? A részletek: Napelemek együttes teljesítménye: 35V 24A. Töltésvezérlő: Easun 60A. Autó akksik párhuzamosan kötve, együttes kapacitásuk kb. 75Ah. Erről a 12V-ról megy egy inverter, néha rá szoktunk kötni 1000W-os porszívót, ami akkor lehet baj, ha nem süt a nap, mivel ilyenkor csak az akkukból kapja az áramot az inverter.
Mi a pontos típusa a töltésvezérlődnek? Annak az áramát nem lehet korlátozni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |