Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia!
Szerintem simán működhet más topológiával is. Egy AF áramkör ennyire nem lehet topológia érzékeny. Nyilván figyelembe véve az általános nyák tervezési alapelveket, és nem cérnaszál labirintusokkal vezetve a jeleket. Majd elolvasom az RT cikket mit ír, mert érdekes.
Ez a Semi_deszka a te készterméked? Ugyan ez a fotó van appme nicknév alatti bejegyzésben is az Alexander erősítő topicban.
Az erősítő DC-1MHz közt visz át.
Az ügyeseknek 60-80MHz-n gerjedt. Műszerek nélkül nem érdemes hozzáfogni. Bizony nagyon is érdekes a topológia, azért is nem megy az erősítő sokaknak és akkor ugye pocsék erősítő...A tranzisztor n-p párosítása az ott adott típusokkal nekem közelítőleg sem sikerült, beraktam, ahogy esett, megérdemelne egy átgondoltabb alkatrész készletet. ITT az eredeti szabadalom.
Idézet: „Ugye, azt a ceruzával rajzolt részt érdemes átgondolni? (vagy inkább, nem is értem)” Igen! Az úgy halva született gondolat! Rossz helyen van a 100 ohm! Annak a T12 B-E közt van a helye...
Teljes mértékben egyet értek veled. Nem nagyon szoktam nézegetni az aprót, mert Romániában élek, posta, vám problémás. Azért köszönöm szépen
@soos csaba: Köszönöm szépen, elgondolkodom hogy tényleg univerzális nyákr összerakjak 2 ilyen végfokot... A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2021
Szia!
Azt nem én rajzoltam oda, ezelőtt egy jó pár évvel töltöttem le ezt a kapcsolási rajzot innen a fórumról, így ahogy látod.
Szia!
Nincs mit , jó építgetést!
Nincs ezzel semmi baj! Ge Lee is hozott hibás rajzot!
De tovább megyek! A HE és az RT füzetek cikkei is tele voltak (direkt) hibákkal! Az onnan megépített kapcsolások nem működtek, vagy nagyon nem hozták az elvártakat! Ezt kb 10 megépített, de nem működő kapcsolás alapján írom! Képesek voltak a hibás kapcsoláshoz passzoló, hibás nyákot is tervezni... Nem akarom mondani, hogy ezek mennyire megszívattak kezdő koromba! De aztán felnőttem a feladathoz, fél perc alatt látom a hibát, a mellébeszélést, félrevezetést! A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
Szia!
Ez nem hibás rajz (ha csak nem módosítottak rajta...), mert az egyik fórumtárs ha még jól emlékszek meg építette, ezt a végfokot, és neki működött, láttam képet is a kész autóerősítőről.
Az odafirkált részről beszélünk! Az biztos nem jó!
Olvastam a diyAudio.com fórumon, hogy sokan megépítették úgy, hogy az IGBT helyett sima power mosfeteket használtak. Ha egyszer nagyon sok időm lesz talán összerakom.
Ha nálad lemosta a JLH erősítőt, akkor lehet benne valami.
Valamikor volt egy oldal, ahol maga az Alkotó bővebben írt róla.
Valami olyan elementáris élmény volt hallgatni, mint amikor 1m-re elrobog az ember mellett egy expressz vonat... A dinamika egyből fülbe tűnik...
Találtam egy rajzot, ami tetszik, és ha nem akarom kirobbantani a szoba falát, elég lehet egy pár fet is a végére.
És mi egyebet írtak még a fetes változatról? Az IGBT a meghajtás felől nézve szinte ugyanolyan mint egy FET, a kimenet felől nézve meg mint egy tranyó. Nem hiszem hogy a fetes változat hangra jobb lett volna, inkább ellenkezőleg.
Nem olvastam a részleteket, csak magát a tényt. Nem tudom mennyit játszhat a hangzásban az, hogy a fetek karakterisztikája hasonlít a csövekéhez. Emiatt írták másutt azt, hogy jobb a végfokban mint a bipoláris tranyó. De erről is csak általánosságokat olvastam, nincs gyakorlati tapasztalatom velük.
Sokat játszik, csak nem úgy mint gondolnád. A cső és a FET épp a két ellentétes véglet ha hangzásról beszélünk. Előbbi finom, meleg, lágy, utóbbi meg fémes, rideg, kemény. Nézd végig a neves, méregdrága erősítők rajzait amelyik hozzáférhető, hogy hány olyat találsz köztük aminek mezei fetek vannak a végén. Én egyet sem találtam pedig egyik télen rászántam néhány napot a keresésre.
Ebben nem tudok állást foglalni. Nem hallgattam még egyiket sem élőben.
Kerestem, hogy milyen végfok van a NAIM statement cuccban, de konkrétumot nem találtam eddig. Az biztos, hogy nem csöves, viszont az ára csillagászati.
Sziasztok!
Bipoláris tranzisztorokat bétára egyszerűen lehet válogatni. Milyen könnyen mérhető paraméterekre érdemes válogatni a teljesítmény feteket? ( N és P csatornás esetén is )
Helló
A pnp fetet nem szüksèges válogatni mert ezek nagyjábol egyforma,a npn fetekre kell vigyázni ,megpróbálni minèl jobban nyitófeszre összeválogatni.
PNP és NPN és FET ortogonális dolgok.
Suba53 mester szerintem kifejti részletesebben.
Mennyivel egyformább a "P" csatornás fet, mint az "N" csatornás?
Ezt tapasztalatból mondod? Milyen módszerekkel válogattál már feteket? Szerinted elég simán nyitófeszültségre válogatni? Vagy a DRAIN áram nyitófeszültség görbéjére, esetleg a csatorna ellenállás Gate-Source feszültség görbékre? Egy komplementer végfok számára szeretném belőni, hogy az N, és P csatornás közel azonos tulajdonságú legyen.
Igen tapasztalatból.
ahogy eddig válogattam nyitóra,eddig sosem volt gondom,de ha valakinek más ötlete van vagy másképp szokta, akkor áldásom rá. A bevált módszerrel válogattam. Èn e módszer szerint válogatom. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2021
Szia!
OK. Nem is mondtam, hogy Te voltál. Csak sokan vannak, akik úgy építenek valamit, hogy nem ismereik meg a kapcsolást, csak gépiesen elkészítik hozzá a NYÁK-ot, beültetik, és nem értik, hogy miért nem működik? Nem akartam minősíteni az elképzelést, mert nem is tudtam, hogy miért rajzolták oda. Csupán a figyelmet szerettem volna felhívni, hogy szerintem valami nem OK vele.
A P csatornásnál nem -15V-nak kéne lenni? Vagy csak elírás?
Jó az, csak fejjel lefelé van rajzolva.
Szia tudom régi a topik de még tudnád mondani kB panelenlként a feszültséget mennyit kap +- ba? Köszönöm
Sziasztok. Reflex r400 ba, a békaszáj magas nem túl hangos. A hangváltóján 2db 2,2uf kondi van sorba kötve. Nem kevés neki az esetleg? Nem volt elvileg tulhajtva
|
Bejelentkezés
Hirdetés |