Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ehhez hasonló volt, de nem volt ráhegesztve semmi, hanem a csőre lehetett utólag ráhúzni, és alumínium lamellák voltak. Arra is emlékszem, hogy amelyik legalul volt, egyszer megrogyott, mikor brutálisan begyújtottak.
Ja, valami meleg, bélelt textilhenger. Télen abban tartották a vékony(selyem, glaszé?)kesztyűs kezüket. Régen volt divat.
valami meleg, bélelt textilhenger
Idézet: „Meglátja egy rendőr: - Öreg, tegye el a szerszámját, mert elfagy. - Egye meg a fene, hadd fagyjék... Az elébb vettem száz forintért egy muffot, de nem kellett neki!” A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2021
Felénk "Lucifercső" néven futott.
Sajnos megint elment egy jó ember. Nyugodj békében Sir Clive Sinclair.
Zseni. Spectrumján kezdtem. Sajnálom nagyon.
Például az, ahogyan a ZX81-ben megoldotta a Z80 processzorral a kijelzést is, ma is nagy furmány. Ja, és hogy 1 k memóriába belefért a display és a program is.
Aki saját ötleteket gyártott mert tudott alkotni, nem másolásokból élt.
Többek közt ezért kapta a nemesi rangot Bözsikétől !
Idézet: „Többek közt ezért kapta a nemesi rangot Bözsikétől !” Na, ki gondolta volna róla, hogy ennyire vágta a számteket...
17 évesen otthagyta a sulit...
Gondolom rájött, hogy ott már nem sok érdekeset/hasznosat tudnak neki mondani. Semmi gond nincsen szerintem az önképzéssel. Ismerek teljesen normális embert, akinek "csak" 8 általánosa van, meg rettenetesen bunkót doktorival.
Jót írtál, de én tulajdonképpen a "Bözsi"-re értettem.
Vicces akartam lenni.
Remélem ezt nem nekem akartad irni, csak mellé klikkeltél.
Azért én nem szivesen "vikizem" le a miniszterelnökünket, mint ahogyan a "bözsi" sem illendő... Itt meg nagyon nem.
No, tehát, jön a viccmagyarázat:
Idézet: „Többek közt ezért kapta a nemesi rangot Bözsikétől !” Részemről hivatkozásként elértem a sztendapposunk londoni látogatásánál a palotánál elhangzott tréfás bekiabálására: "Bözsi néni! Meghoztam a tyúkokat!" Aki ezt nem látta és a hivatkozás hivatkozását, az egyrészt nem érti, másrészt sajnálhatja... A másik, én arra értettem: Idézet: „Na, ki gondolta volna róla, hogy ennyire vágta a számteket...” No mire is értettem ezt? Megmagyarázom: Arra céloztam, hogy a királynő nyilván nem ért számtekhez - de tételezzük fel, hogy feltételeztem - körkörös humoros hivatkozás. Az egészben lenne még a borzasztó kínos, hogy valaki még szószaporítás, okoskodás gyanánt illemtanról és arról is értekezne, nyilván a királynőnek nem kell(ett) zenéhez, tudományokhoz érteni, ha valakit felterjesztenek a "sir" rangra, akkor nem kezd számtechnikai könyveket bújni, tanfolyamokra járni, hogy értse alapjaitól, miről is szól a tartalma, érdeme annak a bizonyos munkának. Végül is leírom a tanulságot: Az egyik szemem "sir" a másik meg nem...
Aki esetleg nem tudná ...
Clive Sinclair egy egyszerű "mezitlábas" embernek született. Tanult, ameddig tanult - a jó pap pl. holtáig. Amikor megjelent a ZX81 a többi tudásban hasonló bármilyen személyi számítógép legalább egy nagyságrenddel volt drágább. 2 évvel később jelent meg a ZX Spectrum elképesztő alacsony 99$ -os áron. ( Legnagyobb konkurense a C64 -es volt potom 399$ -ért. ) Tudásban a kettő nagyjából ugyan az, bár vitathatatlanul a C64 egy strapabíróbb szerkezet volt. Ellenben a Spectrum hátulján egy csatlakozó sávon a Z80 összes cím és adat vezetékét el lehetett érni. Így némi elektronikai tudással bárki bármit el tudott érni/vezérelni vele. Pl- egy Z80PIO -val párhuzamos nyomtatót lehetett hozzá kötni.Ilyet én is készítettem. A C64 -hez ilyet lehetett venni - jó áron. Fillérekért - de tényleg !!! - lehetett hozzá venni egy Joystic csatlakozót, amivel a játékok sokkal könnyebben voltak játszhatóak. Nekem is volt. ( Ezt a C64 helyből tudta ... ) olyan 150$ körüli áron lehetett hozzá venni Interface1 -et, ami 8db. Microdrive kazettát tudott kezelni akkoriban elképesztő tárterülettel ~80 - 85kB - kazettánként. A C64 -hez a flopy meghajtó több, mint 1.000$ volt - akkor, a tárkapacitása ~120kB - lemezenként. A soros elérés miatt a kazetta jóval lasabb volt, mint a szekvenciális elérésű lemezé, de játékra lett kitalálva mind a kettő és nem tudományos munkára. A C64 saját magnója csapnivalóan rossz volt, dicsérni senkit sem hallottam. A Spectrum az akkor Magyarországon kapható MK25 és MK27 -es magnókkal is hibátlanul működött. Ár/érték arányban szerintem nagyságrenddel verte a C64 -et. ( Ezzel nem lebecsmérelni akarom a C64 -et. ) Néhány évig a világ legkeresettebb kis számítógépe volt. Ezzel nagy hírnevet szerzett Clive Sinclair magának és hazájának is. Ezért kapta a nemesi rangját .( És anyagilag sem járt rosszul ... ) Valóban nem a királynő vett egy ilyen ketyerét magának - nem tartom valószínűnek - hanem a tanácsadók javaslatára kapta a címet - ahogy az nállunk is lenni szokott a magasabb kitüntetések odaitélésénél, amit az államfő ad át. Később az így megszerzett vagyonát teljesen az elektromos autók fejlesztésébe fektette, de az akkori - 40 évvel ezelőtti - technológia nem vezette sikerre. Csődbe ment és visszavonult
Bizony-bizony!
Sir Clive (és az Ő Spectruma, ketyeréje) életem egyik meghatározó pontja volt a ZX-81 (bocsánat, a Sinclair 1000-es után (neki már 2 kB-os memóriája volt!!!)). Jómagam is bütyköltem a Spectrumhoz Kempston joystick illesztőt és eprom égetőt is. De a legcsodásabbat Édesapám kollégájánál láttam: egy 5/4-es floppy és mátrixnyomtató illesztőt! A Kütyü picit durvább volt, mint maga a Spectrum...
Szerintem sokunkat ez indított el egy bizonyos irányba.
Mikor fél napot kuiporogtam a szőnyegen a Junoszt tévé előtt mire bepötyögtem a "részeg a hídon" nevű programot!
Én se láttam még élőben "muffot", csak egy mesekönyvben egy rajz részeként.
Idézet: Te sem?? Szerintem Gafly nem csak mesekönyvben... „Én se láttam még...” Jó régen egy irodalom órán egy regényről beszélgettünk, mígnem elékeztünk a könyvben egy mondathoz ami kb. így hangzott: ...nagyon hideg volt, kezét mélyen szőrmemuffjába süllyesztette... Szegény tanárnőnek meg fogalma sem volt, hogy miért röhög mindenki.
Olyan jókat lehet derülni ezeken a beszólásokon
Szerintem 40 év körüli férfiaknál jellemző, hogy 2-3 jelentésében is láttuk már "élőben", s nem csak mesekönyvben Szép is a magyar nyelv a többszörös jelentésű szavaival.
Nálunk történelem órán egy ilyen mondat hagyta el a tanár ajkait : Öreg volt a király de még kellett neki Bosznia .Ott is volt kuncogás .....
Ennek a csajnak két muffja van! Egy a keze között, egy meg a lába között!
Oda van írva: karmantyú! Mennyivel kifejezőbb, magyarosabb.
Vagy valami egészen mást ...
Az a rossz, aki rosszra gondol !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |