Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3648 / 4000
(#) jpocok hozzászólása Szept 27, 2021 /

Sziasztok!

Hogyan lehet egy 3.3V-os DCF77-modult illeszteni 5V-os rendszerhez, mondjuk egy PIC-hez? Esetleg ha kapcsolási rajz is volna, az sokat segítene.

A régi típust már nem gyártják, pedig az 15V-ig is működött! Ami ma kapható, maximum 3.3V-ig jó. Úgy tesznek, mintha csak Arduino létezne a világon.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza jan5650 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

A bemenettel sorbakötött dióda "eltolja" a feszültségeket, ezt programozáskor figyelembe kell venni, egyébként működhet a dolog.
(#) nedudgi válasza jpocok hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

A PIC simán működhet 3,3V tápfeszültséggel.
(#) jpocok válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Nem jó, mert a készülék 5V-ról működik. Tehát ez a kérdés, nem az, hogy a PIC mennyit igényel.
(#) szs válasza jan5650 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Hát, ha képes vagy fordítva bekötni (és bármelyikünk is képes rá, csak tagad ), akkor inkább diódahidat (graetz) köss az áramköröd elé. A pozitív sarkát pozitívra, negatív sarkot negatívra, kívülről pedig a váltakozóáramú lábakon táplálod. Teljesen mindegy lesz neki, melyik madzagot melyik váltakozóáramú lábra kötöd, odabent mindig polaritáshelyes lesz -mindez nagyjából 1-1,2V feszültségesés árán.
egy graetz
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2021
(#) majkimester válasza jpocok hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Nézd meg Topi cikkét a Logikai szintillesztések-ről. Ott megtalálod amit keresel.
(#) jan5650 válasza szs hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Ez a graetz híd elég tuti megoldásnak tűnik...
1V esés pedig nem probléma ha statikus, mert tudok vele kalkulálni, és a mérésnél automatikusan hozzáadom ezt az értéket.

Köszi a tippet!
(#) nedudgi válasza jan5650 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

A graetz nem lehet megoldás, ha a föld közös.
(#) jan5650 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

jogos... akkor legfeljebb a közös GND-t megszüntetem...

Van egyáltalán jelentősége? Egy tápról megy az egész áramkör. A feszmérő megy az Arduino egyik analóg lábára, itt a teljes tápfesz jelen van.
Az áramkör többi része egy fesszabályzóról megy, ami szintén ugyan arról a tápról megy.

A két áramkör (feszmérő + minden más) GND-je össze van kötve, de ha leválasztom akkor is mennie kell, ugye?
(#) Epu2 válasza jan5650 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

A maximális üzemi áramnak annyi kell, hogy legyen amit tartósan, melegben is elbír. Mint írtad egy Amper. A feszültségtűrése vagy kétszer annyi, mint amit a táp ki tud adni.
A feszültségesés ugyan kis mértékben áram függő, de ha azt írják nulla egész ötvenhárom-század Volt, az biztos névleges terhelésnél és az több nem lesz. Rémlik valami csatlakozóval egybeépített dióda, de megteszi akár egy húsz Forintos, vagy bontott, három Amperes Shottky. A szuperbiztonságért az áramkörrel párhuzamosan is egy, de természetesen záróirányban.
(#) jan5650 válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Még egy amatőr kérdés (hiszen amatőr vagyok , soha nem tanultam elektronikát ) a diódát így érdemes bekötnöm a két szálra?

Illetve továbbra is kérdésem, hogy a közös GND-t megszüntethetem-e?

dioda.jpg

(#) jpocok válasza majkimester hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Köszönöm válaszodat! Elolvastam Topi cikkét. Viszont nem tudom, hogy ebben az esetben van-e jelentősége az invertáló, vagy nem invertáló megoldásnak. Csak annyit tudok, hogy a régi típusú vevő kétfajta kimenettel rendelkezett és a PIC az invertáló kimenetről kapta a DCF jelet.

Másik kérdésem, mivel ez egy rádiós eszköz, hogyan oldjam meg 5V-ról a 3.3V-os vevő táplálását, hogy abból ne legyen káros interferencia?

Köszönöm!
(#) Macsek71 hozzászólása Szept 27, 2021 /

Szerintem más topicban is elférne a kérdésem...

Kezdenek "elterjedni" az elektromos kerékpárok, megjelennek a piacon a hozzájuk tervezett kiegészítők, egyebek... természetesen drágábbért, mint a hagyományos cuccok

Mérésem szerint "csak" annyi az eltérés a generátoros hagyományos kerékpár világítási rendszere és az e-bicaj világítása közt, hogy az utóbbi egyenáramot küld a lámpák felé.
Ha a generátorhoz tervezett (egyenirányítót és pufferkondit is tartalmazó) ledes lámpát a másik gépen az egyenáramú rendszerben használom, mi veszteség érhet ?

-generátor névleges feszültsége 6 VAC (gyakorlatban inkább több 7-9 V)
-villanybicó világítás köre 5.95-6.00 VDC
(#) majkimester válasza jpocok hozzászólására (») Szept 27, 2021 / 2

Ha a régi az invertált jelet használta, akkor itt is egy invertáló megoldást kellene alkalmazni szerintem.

A modul fogyasztása minimális, így inkább egy lineáris Low Drop Out stabilizátor IC-t javaslok, pl: LP2950 (ebből van 3 és 3,3V-os is)
(#) Régi motoros válasza Macsek71 hozzászólására (») Szept 27, 2021 / 1

Ha a szükséges áramerősség is stimmel, akkor használhatod...
(#) nedudgi válasza Macsek71 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Legfeljebb némi teljesítményveszteség lehet. Ha szét mered szedni, az egyenirányítót esetleg ki lehet hagyni, akkor nyélgázon mehet, ha nincs belső szabályzó. Látni kéne a belsejét.
(#) Macsek71 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Teljesítmény-veszteség ?
Nem 30 lumen világít a led csak 28 ?
Akkor semmi gond

Az egyenirányitón keletkező feszültség-esés miatt volt némi aggodalmam...

Köszönöm a gyors választ...
(#) hthomas hozzászólása Szept 27, 2021 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni:

Jól azonosítom be a képen levő kondenzátort: 680nF /10% / 400V ?

Hálózati feszültségre kapcsolódik, egy trafó nélküli pici tápegységben van. (Ez a kondenzátor, egy ellenállás és egy Zener dióda alkotja a tápot)
https://www.tme.eu/hu/details/r523i368050p0k/x2-y2-polipropilen-fol...kemet/

A linkelt típus jó lehet helyette?

köszönöm

cap.jpg

(#) Teaway válasza hthomas hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Nem lenne jobb inkább ez?
► R46KN368000M2K
Mégiscsak 275VAC és 560VDC
(#) hthomas válasza Teaway hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Nincs nekik raktáron.

Szerinted ez megfelelő lenne helyette?
https://www.tme.eu/hu/details/f862dp684k310zlh0j/x2-y2-polipropilen...kemet/
(#) Teaway válasza hthomas hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Olyant keress, ami min. 400V- (DC) van feltüntetve, ha már az eredeti is olyan.
(#) jpocok válasza majkimester hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Köszönöm!
(#) majkimester válasza Teaway hozzászólására (») Szept 27, 2021 / 1

A 275V AC vagy 310V AC a jó választás. A 400V DC kicsi oda, hiába is volt olyan eredetileg, tönkre is ment.
(#) Esteban62 hozzászólása Szept 27, 2021 /

Legyetek szívesek véleményt mondani, mert lehet hogy rosszul tudom. Egy hobbyvasutas csoportban valaki feldobta azt a témát, hogy a kapcsoló üzemű tápok életveszélyesek, mert nem adnak leválasztást a hálózatról. Szerintem ez nem igaz, van bennük trafó, külön pr és sec tekerccsel és a visszacsatolás is optoval van megoldva. Még a nyákon is látszik az a vonal ahol a nagy és kisfeszültségű rész el van választva. Mikor ezt leírtam, beszóltak, hogy rosszul tudom. Szerintetek? Vélemény? Üdv! Pisti
(#) Gafly válasza Esteban62 hozzászólására (») Szept 27, 2021 /

Mi a kérdés?
Majdnem mondtam, hogy igazad van, de akkor megköveznek...
(#) Bakman válasza Esteban62 hozzászólására (») Szept 27, 2021 / 2

Jól tudod. Ha netán valaki előjönne azzal, hogy a primer és a szekunder részeket összeköti egy kondenzátor (vagy máshol van ilyesmi), akkor nyugtasd meg őt is, hogy annak érétke oly kicsi, hogy attól nyugodtan aludhat. Annak a kondnezátornak a minősítése is igen extra, tehát nem kell tartani tőle.
(#) Suba53 válasza Esteban62 hozzászólására (») Szept 27, 2021 / 1

Küldd át ide az illetőt, írja le a kétségeit, és megnyugtató korrekt magyarázatokat fog kapni.
Biztosan hallott ezt azt. Van olyan konverter is, amiben nincs galvanikus leválasztás a bemenet és kimenet között. Pl. a kisebb step down, step up konverterek. De a hálózati kapcsoló üzemű tápok ebből szempontból biztonságosak.
(#) Epu2 válasza Esteban62 hozzászólására (») Szept 27, 2021 / 1

Ők tudják rosszul. A trafó a hatásfok érdekében nem osztott csévés, de átgondoltan elszigetelt a primer a szekundertől. A cséva nnincs teljesen végig tekercselve, hogy ezzel is javítsák a sorszigetelést. Még egy elektromos árnyékolás is van köztük, testre kötve. A kimeneten megjelenő feszültség a védőföld hiánya miatt van. (Van, hogy gyárilag nem is lehet földelni.) A panelon a két oldal alkatrészei között szélesebb üres sáv van és az optocsatoló alatt légrés a tuti miatt. Az az egy...kétegész-kettőtized nF nem enged át veszélyes mértékű áramot, de a zavarszürés fontos eleme. Ezek a fogások minden hálózati kapcsoló ü. tápnál megvannak. Vagy van egy másik módszer, kis teljesítményeknél, hogy nem optocsatolós, hanem külön tekercs van a visszacsatolásra, ami legalább úgy szigetelt, mint a primer.
(#) Udvari Zsombor válasza Esteban62 hozzászólására (») Szept 28, 2021 / 1

Vannak AC és DC dugasztápok, kivétel nélkül mindegyik trafóval kezdődik, tehát a leválasztás meg van. Egyszer találkoztam olyan AC "táppal", amiben csak egy szimpla trafót találtam, mikor szétszedtem, semmi mást.
A lényeg az, hogy a dugasztápok trafója biztosítja a hálózattól való elválasztást, ami (általában) elégséges mértékű
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 28, 2021 /

Régebben csak szinte trafósak voltak. Aztán terjedtek el a sokkal könnyebb, precízen beállított kapcsoló üzemű kis vackok. Sok olyan kütyü volt, ami eleve csak egy letranszformált váltó feszt kért, és dobozon belül volt az egyenirányítás. Még ma is sok van használatban, régi otthoni adsl modemek például.
Következő: »»   3648 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem