Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
És ezt a "ráirt" programban nem lehet módositani esetleg?
Mert anódos kijelzőket találtam csak. Sajnos.
Hello! Az adatlap 34. oldalán megtalálod a választ.
Hol találtál csak közös anódos kijelzőket? Kb. mindegyik kereskedésben van közös katódos.
Sziasztok,
Vezeték nélküli kapcsolat megvalósításához (óra-vezérlő egység az előszoba falán / ébreztő egység a hálószoba éjjeliszekrényén) egyszerű és olcsó megoldásnak tűnt a PT2262-2272 IC párossal felépített kész modulokat megvásárolni. Sajnos viszont a hatótáv kérdésében csalódást okozott. Jó ha az azonos helység túlsó végében "lájták" egymást. A mellékelt képen látható drót antennát kapott a vevő. Az volna a kérdésem, hogy van-e valami mód a hatótáv érezhető növelésére? Jobb antenna? Nagyobb tápfesz az adónak? (az adó most 12V-os elemmel megy, de adatlap szerint 15V-ig fel lehet menni) Vagy bármi egyéb? köszönöm szépen.
Attól függ milyet keresel? 1-2-4 digit, és milyen szin?
Nekem 3x14 digit kell, amiben van 3digit alphanumeric is. Piros, sárga, zöld. És mind egyformának kell lennie. Na ezt szedd össze. A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2021
Először a vevő feltekercselt antennáját kiegyenesíteném, mert feltekercselve sokkal rosszabb nyereségű. Ha úgy jó lesz, nyertél. Ha nem működik úgy sem, akkor forrasztanék egy ugyanolyan hosszú vezetéket a vevő földpontjára, és az eredeti antennával ellentétes irányba vezetném (mintegy nyitott dipólt csinálnék belőle).
Sokkal nagyobb hely kell így persze neki, de sajnos a nagyobb nyereségnek ára van... A tápfeszültség növelése minimális javulást eredményezne, szerintem nem érdemes barkácsolni rajta.
Neked 3 x 14 szegmens kell és 3 digit. Ne keverd a dolgokat, én is összezavarodtma miatta.
![]() 3 digitest nem fogsz kapni sehol, mert nem gyártanak olyat, ha jól tudom. Digi-Key és Mouser tart raktáron, megnéztem. Piros, sárga, zöld: Bővebben: Link1, Bővebben: Link2, Bővebben: Link3.
Nem. Elirtam. 3x 13digit kell. Ami 39db ha 1 es kijelzőt használok. Ebből 9db alpha.
Van amugy 1 digites 2 es és 3is.
Nem tudom mi lenne ez de ha olyan alkatrészekre pályázol, amilyeneket nem lehet kapni, nem sok opciód marad.
Ebből 3sor.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
Sziasztok!
Talán valaki tud közületek megoldást. Adott egy ledes dekorációs lámpafüzér, azaz led gömbök (karácsony környékén használatos). 2db AA (ceruza) elemmel működik, akkukat használok benne. Összesen 10db led/gömb alkotja. Ha rátennék egy régi mobiltöltőt ami 5V-os (220V-os hálózati) az tönkretenné? Ha igen, akkor esetleg mit kellene beforrasztanom a cuccba, hogy ez ne történjen meg? És hova? Mert vannak hasonló dekorációs füzéreink itthon amik 3db ill. 4db AA(ceruza) elemmel működnek s azoknál megoldottam a mobiltöltős verziót s ott kifogástalanul megy. Igaz azok 4.5V ill. 6V-ot vesznek fel, míg a "2 elemes" csak 3-at.... Remélem nem túl hülye a kérdés, de akkor elnézést mert nem vagyok elektronikai guru, csak pusztán próbálok némi praktikát bevetni... Köszönettel. Üdv.
Három (vagy kettő) hasonló diódát sorosan, kultúráltan zsugorcsőben elhelyezve.
Sziasztok!
Adott egy 13005D jelű FET. Egy LED fénycsöves előtét része. Mivel tönkrement szeretném kicserélni, viszont nem találtam itthon ilyet a piacon. Meg tudjátok mondani, hoyg mire kell figyelni, ha helyettesíteni szeretném egy másik tranzisztorral? Esetleg tudnátok ajánlani helyette vmit?köszönöm
A legtöbb ilyen kínai ledes dolog nem használ áramkorlátozó ellenállást, hanem az elem belső ellenállását használja.
Próbálj 10-20 ohm körüli ellenállást sorba kötni vele és mérd az áramát. Ha veszel 10db 10 ohmot a soros párhuzamos kombinációjukból szemre is be tudsz lőni az eredetivel azonos fényerőt. Nem mondtál led színt, pedig a nyitófeszültséghez az nem ártana, melegfehér led esetén 3-3.3V körül mennek. Tehát papíron (5V-3.3V)/(10mA*N), ahol N a ledek száma, de a nyitófesz különbségek és a kábel ellenállása miatt úgyis korrigálni kell majd az értéken. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
Konkretizáld a kérdésed, mert én ebből nem tudtam rájönni, miről is van szó pontosan.
Gondolom más se nagyon, ha még nem kaptál választ sem rá...
Megtekinted az adatlapját és a fő jellemzők szerint: U, I, de bármelyik (valamilyen előjellel ellátott)13005 tranzisztor jó helyette. És (majdnem) mindenhol kapható.
Szia!
Van két darab bontottam. Ha adsz címet privátban elküldöm ha kéred. Üdv. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
Jó jó, csak ilyenkor fel lehetne sorolni azt a sok dolgot amire az emberek gondolnak arról amit írok, hogy ki tudjam választani, hogy én melyikre gondoltam, ha már annyira félreérthető volt. https://thunderlighter.hu/termek/harom-ives-ongyujto/ De az eredeti kérdésem mellett érdekelne az is, hogy hogy lehet jobbat csinálni? Mert még ezek megjelenése előtt jutott eszembe ez, és itt fel is tettem a kérdést, hogy lehetne ilyen gyújtót csinálni, persze abban nem szerepelt 2-nél több pólus. De most, hogy vannak ilyenek, furcsállom, hogy átlósan ívelnek. Mert hát akárhogy polarizálva rendezem, nem az átló lesz közelebb az ellentétes pólusnak.
Az, hogy mit befolyásol nem tudom, talán könnyebben gyullad tőle a cigi, ha több ív van benne.
Az átlóra én azt tippelném, hogy mindig csak két elektróda közt van ívkisülés, de azt olyan gyorsan kapcsolgatják a két-két elektródapár között, hogy szemmel úgy látszik, mintha azonos időben működne mindkét elektródapár közt az ív. Ha a multiplexing mond valamit, úgy fogalmaznám, hogy a két-két elektródapár multiplex módban üzemel, amit már folyamatosnak látsz...
Na ez az, hogy engem az érdekelne, hogy mi az igazság. Mert hát az, hogy mit állítanak, arról tudom, hogy nem kell, hogy valóság legyen. Meg nyilván egy ív is lehetne erős, meg gyenge, meg erősebb, nem kell hozzá több. Sőt, ha mondjuk 1 tekercs van, akkor csak eloszlik több szikrán ugyanaz. Most hirtelen nem találom, de tán ezen az oldalon volt róla leírás, hogy minél több, annál erősebb, és bár az egy íves gázbegyújtónál azt írták máshol, hogy elég forró tábortűz meggyújtásához is, itt a 3 íves akár még a szivart is meggyújtja.
Köszönöm, de nagyobb tételt szeretnék venni, mivel istáló világitásokról van szó.
Dehogy gyullad a cigi könnyebben attól, hogy furmányosan gyújtjuk. Sőt, a "vihar" gyújtókkal is csak felégetni lehet, ha nem figyelsz. A cigit gyufával, egyszerű öngyújtóval lehet jól gyújtani. És nem kérem a nemdohányzók rám sugárzott gyűlöletét. A cigi élvezeti cikk, hát élvezni kell, nem fogyasztani, nem "villámlással" gyorsan elégetni.
(Tudom, hogy elektronikai fórum, de az elektronika nem arról kell, hogy szóljon, hogyan tegyünk egy dolgot fölöslegessé, unalmassá, -csak azért, hogy elmondhassuk, hogy fölösleges és unalmas)
Okés, ez csak tipp volt... Mindenki úgy gyújtja és élvezi, ahogy akarja.
Nekem aztán végképp semmi bajom a dohányzókkal, amíg nem az "orrom alá" füstölnek. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2021
Van egy régi indián mondás erről.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |