Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   850 / 965
(#) Gafly válasza proba hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Szerintem ez fog történni, ehhez csak pár kanna vizet kell vinni pluszban. Ha nem sikerül, akkor a lyuk úgysem veszik kárba (az alján leflexeljük és a csutakot visstatemetjük az utókor nagy örömére).

Annyira sok energiát azért nem ölnék egy 5. 000 Ft-os nyárs visznyereményezésébe, különösen ha sikerül, akkor sem az enyém lenne (tehát anyagilag bukós a projekt, tekintve a kb. 6 000 Ft benzinköltséget). De ha már úgyis ott vagyok, akkor azt a két kanna vizet megéri. Ameddig ázik, addig csinálunk mást...
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Nem áztatni kell, az szerintem inkább káros. Kiásás után víz, azonnal mozgatás, miután könnyebben mozog, húzás mozgatás. Nem az a lényeg, hogy elázzon a föld, csak az hogy a szonda mellett keletkező üreg legyen teli vízzel. Az puhítja, így könnyebb mozgatni, meg csúszósabbá teszi, könnyebb húzni. Szerintem a mozgatást abbahagyni is csak rövid időre, mert a keletkező vékony viszonylag csúszós film sárrá ázik, és akkor már inkább ragad, mint csúszik.
(#) Gafly válasza proba hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Szerintem megvitattuk.
Ha van fejlemény, akkor jelentkezek.
(#) szalamandra hozzászólása Okt 24, 2021 / 2
 
Azért én még megállnék egy ásónyomra. Vannak ugye itten azok a fogalmak, hogy egykarú emelő, erőkar, mérnökileg ki is lehet számolgatni, meg mozgóképes irodalma is van.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2021
(#) nedudgi válasza szalamandra hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Tökéletes megoldás.
Már csak néhány ismeretlen tényezőt kellene tisztázni.
Milyen összetételű, rétegezettségű talaj mennyire tapadt a földelőszonda felületéhez?
Egyáltalán milyen talaj?
Leveréskor a szonda találkozott-e kővel, vagy egyéb szilárd anyaggal, ami deformálhatta?
(#) szalamandra válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Én csak segíteni szerettem volna a kollégànak, az általad feltett ravasz kérdésekre ő tudja megadni a helyes válaszokat, amikhez érzésem szerint minimum egy kutatófúrás szükséges, (szerencsés esetben vízért sem kell akkor menni vagy hazafele már ingyen lesz az üzemanyag), utána akár közösen ki is számolhatjuk a megfelelő adatokat. De szerintem neki lehet állni, Hübele Balázs módjára is, a nyers erő néha sikert kovácsol.
(#) ötfelezős válasza Horvath65 hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Az egy nagy szakmai baki. Nem is értem, miért nem veszi már le a honlap gazdája.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 28, 2021 1 /
 
Ennek a hozzászólásnak semmi értelme az enyémhez kapcsolva.

Annak se, hogy azt írod, 40 éve nem lehet, majd rugalmasan módosítod, hogy ja, te nem szerelsz 40 éve alut. Te vagy a szabványügyi testület elnöke?
(#) david87 hozzászólása Okt 28, 2021 /
 
Sziasztok!
Ezeket a mai villany szereléseket nem értem minek kell minden egyes konektorhoz elosztószekrénytől csövet vinni a padloba. Minden helyiségbe külön csövek menek.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2021
(#) ötfelezős válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Rézből elég volt a 4 mm2.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Nem módosítottam semmit.
(#) ötfelezős válasza erbe hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
A 60 éves villamos művek tankönyvünk amerikai találmánynak titulálta, például copperweld néven.
(#) gyuszo válasza david87 hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Több áramkör, nagyobb biztonság, gyorsabb hibakeresés, kevesebb kötés.
(#) erbe válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 28, 2021 /
 
Én csak 50 éve tanultam a villanyszerelést. Nem néztem, mikori kiadás a könyvünk, év végén meg mindig beszedték. De elég réginek tűnt. '87-ben a technikusminősítő vizsgaanyagában szerepelt a higanygőzös egyenirányító. Mikor felszólaltam, hogy ezt már '68-ban szakmai ismeretek órán elavultnak titulálták, de még itt-ott villamos remízekben használják, kivették a vizsgaanyagból.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Szia!
A higanygőz egyenirányitó nagy túlélő ,A Miskolci villamos projektben kb 10 éve dobták ki az utólsó üzemelőt.

Mi van ha nem lett volna uniós pénz erre is, máig működne ?

S egy néhány régi gyár "gépházában " miket lehet-ne még találni ?
A legkorszerűbb 1890s technikai vivmányok....
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
És szerinted mi a különbség a két egyenáram között, amit ignitronnal meg amit szilicium diodával nyernek.
Az 1890-t kicsit tulzonak tartom, mert akkoriban nem kellett nagyon semmit egyenirányitani, mert nem igen volt váltoáram. Sok helyen Europában még 1945 után is egyenáram volt a stekkerben. ( s nem egyenirányitott).
(#) GPeti1977 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Visszaléptünk vagy 100 évet, gyakorlatilag minden egyenáramről működik, TV, LED lámpák, azaz mindegyik tápja egy greatz híddal kezdődik, kivétel ami nem korszerű: például a nem inverters hűtő.
(#) tubybb hozzászólása Okt 29, 2021 /
 
Persze! Az egyenáram transzformálása és szállítása távvezetéken nem gazdaságos. A turbinák hajtotta generátorok váltóáramot állítanak elő, így kézenfekvő ezt a konnektorig elvezetni.
Egyre több energiatakarékos eszköz jelenik meg, kis súllyal emiatt valóban minden áramkör diódával kezdődik.
Ezeket a diódákat ki lehetne spórolni ha az utca végén a transzformátor mindenkinek egyenirányítana és aktív PFC-vel DC230V-ot állítana elő.
Így viszont minden háztartásban használt aszinkron motorra kellene egy ferekiváltó.
Persze a szolgáltatótól lehene kérni egy ötödik vezetéket amin 24V DC jön és 100A-ig terhelhető, a baj, hogy a vezetéken a trafóháztól túl nagy teljesítmény elveszne.
Ha ez sem jó akkor végül a villanyóra mellé is kerülhetne egy nagy PFC táp ami DC24 voltot állít elő 100A-en, hogy kiszolgálja a TV-t számítógépet, mobiltelefont, izzókat, de a kérdés az, hogy kitől veszel garanciácal 24V-ról működő nagyképernyős TV-t? Vagy turmixgépet.
Tehát a végén csak oda jutunk, hogy egyszerűbb minden eszközbe beleépíteni az eszközt amivel letranszformáljuk és átalakítjuk a feszültséget.
Talán a ledes fényforrások esetében mégis úgy gondolnám van létjogosultsága a 24V egyenáramú rendszernek, mert a benne lévő szabályzó gyakran meghal. Ezen kívül nem kellene inverter az akkuknak, ha áramszünet van. Napelemről is könnyebben lenne tölthető az akku.
(#) gyuszo válasza tubybb hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Az utolsó mondat a megoldás. Ez meg is valósítható.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 29, 2021 / 1
 
És jóval drágább is, miközben kb. 99 %-ban felesleges. Fel nem tudom fogni, minek egy kamrába két áramkör: egy a világításnak, egy a magányos dugaljnak. Hasonló szitu lenne, ha 500 méterenként lenne benzinkút...
(#) Ge Lee válasza tubybb hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
A 24V-tal csak annyi probléma van, hogy mondjuk amit magam építettem régebben az 33V körül nyit ki. Meg általában az összes, ami nem néhány W teljesítményű, hanem látni is lehet alatta (24-36W). Illetve általában ha 6V-os soros ledek vannak benne, akkor még ennél is jóval nagyobb feszültség kell neki.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Igen, cserébe többet kell fizetni. Ez hasonlít arra, hogy 1 db Fi relé elég, vagy jó ha van 5 db.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2021
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Engem egyszer megvilágosítottak. Azért kell, hogy ha az egyik helyiségben szerelni kell, akkor ne kelljen már elővenni a 25 méteres hosszabbítót, hanem csak a 6 méterest. Régen is megfelelt hogy az óra után volt mindjárt egy üres dugalj, és egyetlen áramkörön volt az egész ház, meg szerintem a lakások 99%-ába ma is ugyanúgy megfelel. Már ahol normálisan meg van csinálva minden, mert akkor ott 25-30 évig biztos nem lesz olyan, hogy javítani, szerelni kell az egyik helyiségben, míg a másikakban meg élnének.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Az ilyeneket azoknak lehet eladni sikerrel, akik már attól is dobnak egy hátast, ha leáll a Wifi két percre.
(#) GPeti1977 válasza tubybb hozzászólására (») Okt 29, 2021 / 1
 
" Az egyenáram transzformálása és szállítása távvezetéken nem gazdaságos"

Még jó hogy ezt a kínaiak nem tudták meg:
The Changji-Guquan +/-1,100kV project Bővebben
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2021
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
És az igazság kettő között valahol. Az egy automata se annyira jó ( felénk a 70-es években is általában kettő olvadóbiztosítékkal szerelték a házakat), a minden áramkörhöz egy sem annyira kifizetődő. A köztes állapot meg egyénre szabva, pénztálca, és meggyőződésfüggő.
(#) nedudgi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Annyira azért nem elvetélt ötlet.
A váltóáram, és a magasabb feszültség elterjesztésekor a feszültségátalakításra egyedülálló eszközként a transzformátor létezett. Az energiafelhasználás csökkentése mostanában azt hozta, hogy a legtöbb, nem helyhez kötött eszköz párwattos fogyasztású.
(#) nedudgi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
Ha rendelkezésre áll 24V egyenáram, akkor gondolom más topológiával megoldottad volna a dolgot, még csak sok fejtörésbe sem kerül.
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
24 V DC / 100 A? Ne már! Elképzelem ahogy minden utca elején combvastagságú vezetékek indulnak el az elosztóktól.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2021 /
 
A 100A talán költői túlzás az ötletgazdától.
Következő: »»   850 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem