Fórum témák
» Több friss téma |
Na, nem kellett elővennem a szintmérőt, mert amikor 'kiborítottam' a bemenetválasztós panelt, akkor láttam meg a csatolt rajzon pirossal felvázolt - nem tudom milyen célt szolgáló - módosítást, ami nem csak vágta a jelet, de hangszínben is elég erősen belenyúlt. Kitermeltem és a 47k ellenállásokat vissza, a 10k az a panelon nálam 100k. Ezek után csodálatos hangon kezdet 'muzsikálni' a szerkezet. A kékkel berajzolt MOD az már az én újításom: az AM modul helyére bekerült egy Alis bluetooth modul, amit egy kis 230V/5V 500mA tápegység modul - szintén Alis - lát el energiával. Még erősen gondolkozom egy 2x5 LED-s kivezérlésmérő beépítésén is...csak az a masszív előlap kulturált kifúrása / kireszelése...hely sem sok van, mert már gyárilag is telepakolták LED-ekkel...
Gondolom a magnó kimenetet illesztette valamihez... csak fura, hogy nem hallotta a vágást.
A BT modul így nem okoz semmilyen gerjedést/sercegést (nekem is megjött Kínából, de még nem tettem bele, külsőkén szépen működik egy telefontöltős tápról.)
Megtaláltam egy korábbi fotón ezt a módosítást: azaz ez valami ismert illesztés lehetett (jó lenne megtalálni a forrását)... 1K8-at olvasok le a képről félig. Asszem leszedtem utána, de akkor meg kell néznem a soros ellenállásokat is, mert lehet azt is módosították.
Igen, így jól működik, tisztán szól bluetooth kapcsolat esetén is és nincs idegen zaj a 'csendes' időszakok alatt sem. Hát ebben a formában és ezzel az ellenállás értékekkel továbbra sem értem, hogy mi lehetett a célja a régi tulajdonosnak. Ráadásul - mondjuk most élesztettem és tesztelgettem pont 2 db másik Dansk-ok és azokhoz képest nagyon csúnyán szólt - utólagosan, az újbóli beüzemelés után hallható volt, hogy nem csak a jel vágás miatt volt rossz a hangzás, de a frekvenciaátvitelt is erősen félrevitte. Most már - szerintem - tökéletesen muzsikál. Ebben a formában az a MOD-olt R(120 Ohm)-C(10 uF)-R(1,8 kOhm) áramkör nagyon nem passzolt oda...szerintem...
Nahát, ismerős a trafó...Jó helyre került!
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
Mekkora a valószínűsége, hogy maguktól ugyanúgy módosítanak? Vagy lehet egy tulajé volt Érdekes, már arra is gondoltam, hogy bemenetként használták - a csatoló kondi nem volt fordítva?
Nem tudom, de nálam is ugyanolyan ellenállások voltak, pont ugyan úgy beforrasztva, mint a képen amit feltöltöttél. Plusz a gyári 47k soros ellenállások cserélve voltak 120 Ohmra. Tök mindegy mire is használták, ha a hangszín felé jelet alapból torzította mindegyik bemenet esetén...
Nálam úgy látszik nem (mindig) válnak be a - elveikben kipróbált, másnál jól működő - MOD-ok. Mondjuk ebben a Dansk.ban a Bekei Péter féle végfokozat MOD az pont jól működik... A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
Nem bírtam ki és leszedtem a fedelét: nálam 47K-s, azaz maradt az eredeti soros ellenállás. Így viszont már nem értem...
halihó!..nos azt hiszem jobb ha rád bízom!..három dansk-om is van.Az ami évtizedek óta használatban van,azzal a legjobb a vétel,de csak monóban.A másik kettőben közel sincs olyan érzékenység,ráadásul a skála mintha meg lenne duplázva bennük.Írj rám priviben és beszéljük meg,ha vállalod!Köszi
Sziasztok!
Vettem egy ilyen csodát szerdán, és csak most sikerült kipróbálni. Első blikkre, a sony megy a levesbe, ez marad.. A 22µF nincs benne,ezt pótolni fogom,át lesz kondizva, és végrehajtom a Péter-féle moddingot. Most ebben az állapotában is kellemes hangja van..
Szerintem ami jól működik, azt kár "javítgatni". A rádiónak azért nem árt az a 20 µF az AFC-be, és legalább a skálát a feliratozáshoz kalibrálni. Igaz én is kicserélgettem az elkókat, de a nagy 10000 µF-osokat meghagytam. Miután füstölt a jobb oldali végfokom, úgyis szét kellett szerelni. De a bal oldalihoz mind a mai napig nem nyúltam.
Na ezt még beleépítettem... Ezek a kínai zöld LED-ek nagyon 'virítanak', pedig kaptak plusz előtét ellenállást is... Az FM része nem igazán akar jól működni, de azt már el is engedem, mert annyira nem is az én világom.
Gratula!
A bemenetét hova kötötted, a tápot honnan vetted (stab IC-t azt látom)? Előlapot nehéz volt fúrni? Üdv!
A tápot a KF / tápegységpanel, TR5 áteresztő tranzisztor (BD135) emitteréről vettem (14, 11, 13 forrpontok). A jelet a hangszín / hangerő panel C26 (100 uF) ) melletti két forrpontról. Ide egy-egy 2,2 µF kicsatoló kondenzátort is be kellett tennem. Fúrni nem nehéz, de szépen fúrni...hát az már igen. Én lebontottam teljesen és több lépcsőben fúrtam ki a megfelelő átmérőre. Aki rendelkezik oszlopos fúrógéppel, annak egyszerűbb a dolga lehet.
Sziasztok!
Dansk-hoz hangszóró aljzat (bepattintós négyszögletes, csak 'kerekszerű-ovális' csavarosat találok) milyen néven fut (vagy ha konkrét linket tudtok azt is megköszönöm)?
Csak ilyet találok én is, ide meg négyszögletes bepattintós illene. Max. befabrikálom...
Sajnos boltban olyat nem nagyon fogsz találni. Unitra műanyag lemezjátszókon láttam ezt a fajta aljzatot.
Nos ez a neve: DIN 41529 hangszóró csatlakozó. Sajna ez a négyszögletes ritka, azaz fabrikálok. Köszi mindenkinek.
Bele lehet reszelni...az enyémben is ilyenek vannak bepasszítva...
Sziasztok!
Sikerült beillesztenem a bluetooth modult: A lemezjátszó bemenetre kötöttem D5, D6 diódákra. Továbbá csak akkor kap tápfeszt ha a bemenetválasztón ki is van választva a lemezjátszó. Kérdések: Mivel a modul kimenete fejhallgatóhoz való, így nem illene egy 30-60 -ohmos ellenállással lezárni (illeszteni)? Ha véletlenül a lemezjátszó bemenetére is jönne jel (pl idővel elfelejtem, hogy oda kötöttem, akkor csak összekeveri vagy baj is lehet belőle? Vegyem ki inkább a C10, C9 kondenzátorokat?
Én az AM rész helyét használtam fel erre a célra (lásd: kicsivel visszább, hozzászólásom/képek). Azt mondjuk először 'sztereósítani' kellett, illetve az AM panel az teljesen ki lett 'termelve' a Dansk-ból. Az én általam beépített modul is rendelkezi fejhallgató kimenettel, de van rajta forrasztható 'out' kivezetés is, én onnan vettem le a jelet.
Nos én is a panelről vettem le, nem a csatiról, akkor az lehet más.... egyébkén hangra teljesen jó így... csak ugye pont nincs ilyen kis értékű ellenállásom, hogy esetleg kipróbáljam - valszeg így marad akkor.
Gyagyáztam, hogy az AM helyére tegyem, csak ha jön a világvége, akkor valszeg pont AM-ben lesz könnyebb kommunikálni/infót szerezni, így a lemezjátszót választottam.
Sziasztok, végleges helyére került a BT modul, olyan kicsi a tömege, hogy az ellenállások (2 db 1KOhmos) rögzítik, pluszban kap majd még felül is egy mechanikus rögzítést a biztonság kedvéért.
Sziasztok, elkészült az egyik Dansk:
- relés hangerő 7 relé 128 pozíció (letekerve teljesen a mute is aktiválódik), arduino nano vezérli, később még infrát is tervezek hozzá, hogy távirányítható legyen (rotaryval: egy nyomásra mute be/ki, 3 mp-es nyomásnál elmenti az aktuális hangerőt és arra áll be következő bekapcsoláskor) - végre működésre bírtam a kivezérlésjelzőt (kondikat és trimmereket kellett kicserélni, R26-27 ről kapja a jelet) - ebbe került beépítésre a BT modul is, azt fentebb már részleteztem - a tápellátása még béna (túl nagy hűtőborda kell ill sokat fogyaszt így), ezt kellene kiváltanom majd egy kis trafóval ami tud: 24V, 12V, 5V. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
Üdv! Hozzájutottam egy ilyen csodához, esetleg valakinek szüksége lenne rá? Akár alkatrésznek is
Én szeretnék egyet...
Sziasztok!
Tudom elvesztem, de most sikerült kis időt találni az FM tuner beállítására. A régi szakemberek nem fektettek nagy hangsúlyt a kétormásítás kivitelezésére. Miután nem sikerült beszerezni az eredeti BB110b varikapokat így a maradtak a BB139-ek. Az átalakítást az oszcillátor körrel kezdtem ami alsó keverésű. A varikappal soros 270pF-os (C59) kondenzátort kicseréltem 110pF-ra. A tekercsen nem változtattam. A trimmerrel felül 22V hangolófeszültségnél, és az alu hangolómaggal alul 4V hangolófeszültségnél sikerült a beállítani az átfogást. (76,8 MHz-97,3Mhz) A bemenő és a modulátor kör varikapjai 560PF (C26, C36) helyett 220PF kapacitást kaptak. A bemenő kör nagyon lapos szinte a teljes sávot átfogja minimális szelektivitással. A modulátor kör sokkal érdekesebb. Az eredeti tekerccsel nem is értem, hogyan működhetett az 5,5 menettel és a környező alkatrészekkel. A hangolás során két menetet le kellett venni, hogy a kívánt 88-108Mz-ig hangolható legyen. Trimmerrel és hangolómaggal sikerült beállítani. Az rf résztől nagy csodát nem kell várni 2,5- 3MHz a sávszélesség. Tükörszelektivitásnak megteszi. Áthangolás után visszatettem és megmértem a teljes készüléket. Az érzékenység 3,2-3,9uV zajhatárolt érzékenységet tudtam mérni. Nagyjából a gyári adat. A sokak által javasolt KF erősítő beépítését is megtettem ezután. A mérések igazolták a létjogosultságát. A zajhatárolás hamarabb kezdődik ezáltal az érzékenység javult. Teljesen fullos tuner 1,8-2,5uV között működik. Sikeresnek tekintettem a beavatkozást. Műszerezettség nélkül beállítható, de lényegesen egyszerűbb, ha nem találgatni kell mit is állítunk. Aminek a beállításával nem jutottam előrébb az az AFC. Pontosan adóra hangolt vételnél AFC bekapcsolása lerántja a adóról. A demodulátor és kiegyenlítő kör hangolása nem sokat javít. Itt még van teendő. A hangolófeszültség és a skála beállításait össze kell játszani de eredeti beállításokkal is használható. Hosszú idejű stabilitását nem teszteltem. A hangja szép, jó dinamikával kellemesen hallgatható készülék. Koppanásgátló beépítése mindenképp javasolt, a bekapcsolási tranziens felelős a legtöbb végfok haláláért. Ami példás a készülékben, hogy a pilot és segédvivő elnyomás tökéletes. A loudness kapcsolást próbáltam megérteni, de csak ront a hangon mint javítana. Ha már megcsapolásos potenciométert tettek a hangerőre, jobb lett volna arra elhelyezni a loudness alkatrészeit. Sok kapcsolás van a neten érdemes lenne kipróbálni. A újrakondizás nem biztos, hogy jó ötlet. Átmértem az összes elkót, és gyakorlatilag a zöld (márkásnak hitt) Plessy kondik voltak csak hibásak. A Végfok bemenetén az egyik 120pF A másik 84pF értéket mutatott 10µF helyett. Halk és csak tücsökzenét lehetett hallgatni. Az összes többi tűrésen belül volt, vagy kicsit feljebb. Szórakozásnak nem rossz de felesleges. Csak a hibásakat célszerű kicserélni. A BT modul beépítésével nem foglalkoztam az eredeti állapot fontosabb volt. A magnó bemenetre gond nélkül rá lehet csatlakoztatni kívülről. Mindenkinek jó szórakozást a készülékhez! Üdv: Gábor
Szia és gratula, végre halad a tuner kérdés!
Kérlek pontosítsd ezeket az alkatrészeket, (tippjeim vannak, de jobb ha leírod): - "A trimmerrel felül 22V hangolófeszültségnél, és az alu hangolómaggal alul" - "hogyan működhetett az 5,5 menettel ... " Köszi, etil |
Bejelentkezés
Hirdetés |