Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szerintem talán nem elég gyors a dióda...
Próbaképp tettem bele uf 4004et ugyanazt csinálja.
Attól függ, mit szeretnél fűteni. A legbiztosabb a kipróbálás.
2000 µF kondi Low-Esr? Bár nem ez lesz a hiba, de hátha.
A tápon belül behatárolható a ciripel alkatrész? Az induktivitás mekkora áramra van méretezve?
Azt nem írtad hány Voltot szeretnél a kimeneten.
A mostani felállásban a poti tekerésre változik valamennyit a kimeneti feszültség? Ha igen próbáld meg 24 Volt bemeneti feszültséggel hajtani. Így mit csinál? A 2576ADJ bemenetre max 60 Volt adható.
Az induktivitás 2A. Az Lm2576 ciripel. A kisérleti példány amit elsőre megépítettem az bontott alkatrészeket tartalmaz és néma csendbe van.
De írtam 3,5volt. A táp működik csak ciripel.
Akkor egyenkénti alkatrész átcserélésekkel megtalálható a zenegép. Csak pár darab.
Legalsó feszültség? 0.1V-ról is lehet üzemeltetni, sőt... De meleget csak nagyon-nagyon picit fog adni.
Üdv. Végül is az egyenkénti alkatrészcsere mellett maradtam. Minden alkatrészt kicseréltem újra. A hiba megmaradt. Ez egy vfd óra fűtését állította elő. Elkezdtem vizsgálgatni az anódtápot is. Az Mc34063 al van felépítve és annak a 220uH tekercsét kicserélve a hiba (a ciripelés) megszünt. Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget és az ötleteket.
Sziasztok!
Lenne egy elméleti kérdésem. Van itt EZ (link) az áramkör. Lehetséges-e, hogy ennek a 3,3V kimenetű változatának a kimeneti feszültségét alkatrész cserével megváltoztassam? Konkrétan 2,8V-ra szeretném csökkenteni.
Gyanús hogy a tipusszámban benne van a fix kimenőfeszültség, nem adjust-tálható változat...
Milyen áramkör az, aminek 2,8V kell, de 3,3V már sok?
Ez fura. Azt írtad, hogy az LM2576 ciripel, ami egy másik áramkörben van.
Vagy igazából nem is tudtad pontosan lokalizálni a ciripelő alkatrészt. Ciripelni az tud, amiben van elmozdulni képes elem, a tekercsek általában ilyenek. Az egymás mellett futó menetek, ha nincs tökéletesen kiöntve, impregnálva, tudnak zajt csapni.
Főleg, hogy egy 5V fix kimenetű dc-dc konverterről van szó
![]()
Igen azt írtam hogy az Lm2576 ciripel. Mert ha hozzányultam a hűtőzászlójához akkor változott a ciripelés hangja. Itteni javaslatra kicseréltem minden alkatrészt újra. De a hiba megmaradt. Egy ismerősöm javaslatára hozzáérintettem még egy tekercset a a tekercs kivezetésére és megint változott a ciripelés hangja. Akkor cseréltem ki a tekercset másikra és megszünt a ciripelés.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2021
Igaz, de gondoltam megoldható a módosítás.
Hirtelen jött ötlet volt.
Egy kis "elemlámpa" (led), ami 2,7V alatti feszültségről működik, és a led 2,75V-ról üzemel maximális teljesítményen.
![]()
Sejtettem.
![]() A LED áramát kell korlátozni, nem a ráadott feszültséget szabályozni. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2021
Jó oké világos, ezt már megtettem egy tranzisztorral csak, hogy én optimalizálni szeretném a fogyasztást, ezért a 3,3-2,75=0,55V*40mA=22mW-on kívánnék spórolni, amit most a tranzisztor elfűt.
Lehet nem számít sokat, ezt már nem győzöm kimatekozni (elvileg 20% veszteség a tranzisztoron), de gondoltam némi üzemidőt tudnék nyerni vele 20 Farád (2,7V) kapacitás mellett. De mivel ezek szerint nincs módosításra lehetőség, mindegy is.
Volt ilyesmi kiirás találkozón. Joule thief.
Ha jól értem, van egy 20 Farados super cap, amit valahogy feltöltesz 2,7V-ra, és azt szeretnéd, hogy a 2,75V-on működő led a lehető legtovább világítson maximális fényerővel erről a kondiról táplálva.
Mi lenne, ha két lépésben csinálnád? Ezzel a kütyüvel megcsinálod a +5V-ot, majd egy másikkal az 5V-ból a 2,75V-ot. Így a kondit 0,8V-ig kisütve tudod használni. ( ezt ígéri a kütyüd adatlapja. ) Mindkettőnek nagy a hatásfoka, kicsi veszteséggel. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
Napelemes kulcstartó.
Jobban jársz egy ilyennel.
Igen jól érted.
Jó ez a (0,8-2,7V) fel 5-re majd vissza 2,75-re bár a hatásfok terén bizonytalan vagyok, de ennyire nem szeretném most bonyolítani, mivel már kész van amúgy is, és szempont volt, hogy nagyon kicsire csináljam a szerkezetet, így egy "nagy" step-down áramkör már nem fér bele, bár lehet... ![]() Kipróbálom majd. Egyébként az alábbi kettő között van bármi különbség? STDN-3A24-ADJ DSN-1504-3A
Nagyot!
A cégnél ahol dolgozom, sok hegesztő van, argon - oxigén - CO2 keveréket használnak. Argon és oxigén udvari tartályokból, CO2 az üzem területén, bündelből csatlakozik a gázkeverőhöz. A probléma az, hogy a bündel időnként figyelmetlenség okán teljesen kiürül, így az akkor éppen hegesztő kollégák selejtet gyártanak. Van valamilyen instant megoldás nyomásriasztásra? A bündelben töltött állapotban névlegesen 200 bar van. Egy egyszerű villogó is megteszi, ami jelez ha pl. 20 bar vagy kevesebb van a CO2 palackokban. Tudom, lehet kapni 250 bar-os nyomás távadókat is de a gond az, hogy nem vagyok számlaképes, a cég alkalmazottja vagyok.
Figyelj ha a cég nem akar tenni ellene akkor nem kell vele foglalkozni. Tanácsot lehet adni de nehogy már te vegyed meg a cégnek hogy jobb legyen NEKIK. Buta főnök ha nem hallgatja meg a tanácsot.
Félreérted. A cég megveszi a dolgokat, én összerakom a céges műhelyben, munkaidő alatt. Ami nem megy, az az otthoni építés (főnök nem is engedi) mert arról én nem tudok számlát adni. Ezért kellene valamilyen modulos-összekábelezős megoldás. Nyomásszenzorból dunát lehet rekeszteni, főleg a 4-20 mA-es kimenetűekből. Amit nem találtam (vagy nem jól kerestem), az egy kis eszköz, ami fogadja a távadó jelét és a beállított érték alatt riaszt. Még kijelző sem kell. PLC ágyúval verébre kategória.
szerk.: Akar tenni a dolog ellen, engem bíztak meg a feladattal. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |