Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igazad van, de az eredeti készülék házban szerintem nem fér el a megfelelően méretezett, átalakított szabályzó.
Tudom, mi az! Nem véletlenül írtam.
Sziasztok,
mi lesz, ha egy mppt töltes-szabalyzo bemenetere napelem-panel helyett egy tetszöleges jarmüakksi-töltöt teszek? Amiert erdekel: tanyaba szeretnek szigetüzemü rendszert csinalni, de szepen fokozatosan es a lehetö legolcsobban, mivel egyelöre nem cel a lakhatasi szintü aram-ellatas. Illetve egyelöre nem lesznek allando fogyasztok sem, csak ottartozkodas idejere kell vilagitas + szorakoztato elektronika, igy napelem sem kell. A toltesvezerlot azert akarnam berakni, hogy ne engedje annyira lemeriteni az akksit, ami mar karos lenne neki. Szoval azt talaltam ki, hogy egy auto-akksit viszek ki egy töltesvezerlövel es egy aggregatorral. Igy viszonylag komfortosan es egyszerüen lenne vilagitas leddel, es amikor kell, berantom az aggregatort, amibe ugye bedugnam az akksi-töltöt es visszatöltenem az akksit. Az hogy ez mennyire hatekony vagy eppen pazarlo megoldas most nem annyira szempont, inkabb az olcsosag es az egyszerüseg a lenyeg. Valamint az, hogy nem nagyon ertek az elektronikahoz, szoval ennel bonyolultabb megoldas nem nagyon jöhet szoba. Tudom, hogy az akksinak nem jo, ha sokaig all hasznalatlanul, de kb. 1-2 havonta meg tudom tenni, hogy fogyasztok rajta kicsit meg visszatöltöm akkor is, ha amúgy épp nem használom. Mennyire eletkepes ez igy szerintetek? Üdv
Idézet: 220V mozgásérzékelő ‒ kék, barna, védőföld vezetékek vannak csak. Hogyan kellene rákötni kapcsolni való fogyasztót? „Tracon Electric Infrared Motion Sensor TMB-112” ![]()
Válasz:
Bővebben: Link
Akkor csak az alkalmazott kábel színei zavartak meg.
![]() Tehát ez így pofon egyszerű: a kapcsolandó fogyasztó fázisát a mozgásérzékelő kapcsolja a piros szálon, a nulla pedig párhuzamosan összekötendő. ![]()
Hello! Ha megvan a töltésvezérlőd, akkor még használhatod, de az aksitültőt ne a napelem helyére tedd, hanem rá az aksira. Úgy is "agregátorozol", tehát nem marad úgy. A töltőnek meg illik lekapcsolni, ha fel van töltve az aksi. De ha nem, akkor is felügyelet alatt töltöd. És ha meg lesz a napelem, majd rákötöd a töltésvezérlőre a helyére. Addig pedig védi a mélykisütéstől az aksit.
Erre nem is gondoltam, biztos túl egyszerű volt...
![]()
Üdv!
Köszönöm így már világos, gondoltam hogy nem olyan egyszerű, de azért biztos ami biztos rákérdeztem. Utána olvasok a triaknak, mert ez nekem elég homályos.
A triak hűtése lett volna a legegyszerűbb, mivel ez egy sínre szerelhető eszköz az elosztóban bőven lenne hely akár aktív hűtésnek is.
Idézet: „megfelelő hűtéssel, ki tud hajtani kb 3000w-ot?” Ez a kérdés lényege. A konkrét készülék áramvezetőinek, csatlakozásainak terhelhetőségét a kérdezőnek kell biztosítani.
A kapcsolás nem tűnik túl bonyolultnak, ha jól gondolom egy almel proci figyeli a nulla átmenetet, meg a négy nyomógombot(on, off, +,-)meg a külső nyomógombot.
Dobok fel képet. Én nem látok komoly zavarszűrő tekercset, ha van akkor talán a triak előtti hengeres alkatrész lehet, de az is lehet hogy az biztosíték. A nyák másik felén nincs alkatrész.
Szia!
Idézet: „Ha kicserélem mondjuk BTB24-600BWRG-re, (láb kompatibilis, szintén 50mA érzékeny ) akkor, persze megfelelő hűtéssel, ki tud hajtani kb 3000w-ot, vagy ez nem ilyen egyszerű?” Ez a kérdés lényege ha végig bemásoltad volna a mondatot. Idézet: Te írtad!„A konkrét készülék áramvezetőinek, csatlakozásainak terhelhetőségét a kérdezőnek kell biztosítani.” Idézet: „vagy ez nem ilyen egyszerű?” Ez a kérdés nem mond Neked semmit? Én nem merném ezt a kütyüt 5x -ös árammal terhelni, de ez cak az én véleményem. Ezek után a Tiéd a további válasz lehetősége! Üdv. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
Nincs ellentmondás, mindenkinek igaza van.
Sziasztok!
Először is köszönöm mindenkinek hogy foglalkozik a kérdésemmel, de nehogy már össze vesszetek! ![]() Közben olvasgattam hogy eszik-e vagy isszák a triakot, de még nem világos. Jól gondolom hogy mindegy neki a fázis- nulla melyik anódra megy?(vagy az A1, A2 nem anódot jelent?) És ha így van akkor a vezérlő feszültséget (vagy inkább vezérlő áramot) hogy adom neki? Tudom hülyeséget kérdezek, (ez váltó áram nem egyen) de leragadtam az NPN tranzisztornál, ahol az Emitter negatív, és ahhoz képest adok nyitó áramot a bázisra. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
Próbáltam nagytestvért, 2r2 -re csak ellenállást hozott.
Mint írtam nem vagyok képben a triak-okkal, azt gondoltam a triak a "végfok" nem értem miért kell egy 8,5A-es N mosfet (azt amúgy én is beazonosítottam, néztem az adatlapját).
Hello! A triac egy kétirányú eszköz, de azért nem szimmetrikus. Vélhetően azért van A1-A2, mert mind két oldalról van tulajdonképpen anód. De talán az MT1-MT1 szerencsésebb jelölés.
De a Gate áramot az A1-hez (MT1) képest kell beadni. Vagy ahogy a tranyónál a vezérlőáram az emitter felé folyik, itt az A1 felé. A fázis/nulla mindegy, arról Ő nem tud semmit, de a vezérlés akkor is az A1-hez képest megy. Viszont ezt az eszközt a négy síknegyedben lehet gyújtani. tehát lehetséges, hogy az anódfeszültség épp pozitív, míg a Gate áram negatív, De a Gate érzékenység nem egyforma a gyújtási negyedekben. Általában negatív Gate áramnál érzékenyebbek, ezért sok esetben azt használnak.
Szia!
Csak nem bírom ki, hogy ne válaszoljak néhány dologra. Nem bántás képpen, de éreztem nem vagy a témában toppon. 1. Ha a kérdéses készülékben a gyáritól eltérő változtatásokat végzel a továbbiakban a felelősség a Tiéd! 2. A triac előtti 2R2 jelzésű alkatrész tekercs. (Az 5x -ös túláramot ez sem fogja kibírni). A triac mellett balra egy mosfet ami 400Voltos és 8,5 Amperes. A nyák fólia nem bírja ki az 5x -ös áram terhelést - szerintem. A gyártó a dobozon is jelölte a fázis be, ki menetet és a 0 bekötési helyet. Ettől nem illik eltérni. A Triac A1 a 0, Ehhez képest van vezérlés a gate lábon. Az A2 a terhelésen keresztül csatlakozik a fázisra. Ezt jól látod. Mi előtt neki kezdesz javaslom a témában fejleszd az ismereteidet. A Net -en sok információt találsz a témában. Sok sikert. Üdv. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
Így írd be a keresőbe:
2r2 inductor 2,2 uH induktivitás. Ez egy ferritmagos tekercs zsugorcsöves takarással. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
Az N-Mosfet szerepét én sem látom át innen, De ha kicseréled a Triac -ot a fólia és a 2R2 tekercs nem fogja elbírni az 5x -ös terhelést és valamelyik el fog égni. Szerintem a nyákfólia lesz az első.
Még annyit hozzá tennék, hogy ekkora terhelésre a betáp kábelnek legalább 2,5 -es réz vezeték kell. Az 1,5 -ös réz vezeték kevés! Az 1,5 -ös vezeték túlmelegszik, tüzet okozhat!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
Az előzőhöz kiegészítés:
Az elmenőnek is! A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
Ez így kissé gyanús. 16 Ampernek akkor kevés a másfeles réz, ha tekercsben van.
Üdv!
Adott egy kapcsolás Atmega8-al és a 24-es lábon van vezérelve a készenléti/ üzem állapot de fordítva működik. Amikor lerakom a pákát a tartóra akkor üzemállapot és ha felveszem akkor kapcsol készenlétire a beállított idő után . Hozzáadtam a rajz szerinti kapcsolást de csak a saját ötlet. Alkatrész értékeket és vagy használható megoldás kérnék. Köszönöm.
"1" ha le van rakva ezzel a kapcsolással. Az alap kapcsolásban viszont ha lerakom "0" és nem vált készenlétre csak ha felveszem.
Ez van a leírásban:
"Amikor a forrasztópákát leveszi az állványról, a PC1-en logikai"0"-nak kell lenni. Idő visszaállítása időzítők és az állomás a logikai beállítás megváltoztatásával kilép a készenléti módból".
A 24-es láb összekötve a szigetelt fém állvánnyal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |