Fórum témák
» Több friss téma |
Komolyan most már kíváncsi lennék hol van itt FET?
Végig BC547C-vel van szerelve más nem is lett használva aktív elemek közül. Arra gondolsz hogy a Lx-et (ami a tekercs lenne) cseréljem le egy valamekkora ellenállásra?
Bocsánat
A Gpeti áramkörével kevertem össze, fáj a fejem, nem vagyok jó formában.
Semmi gond.
Kicsit igazából engem idegesít hogy egy ilyen primitív egyszerű áramkörrel szívok.... Szeretnék karácsonyra a fa alá egy szép rádiót építeni viszont szeretném pontosan hangolni a skáláját és ahhoz készülne a GDO arduino frekiméréssel. Mivel AM-en mozgok többnyire az 1-2Mhz határfreki elég lenne... De valamiért sereg az oszcillátor. Méricske: 0,1V/DIV , 0,2uS viszont a szkóp csak 20Mhz-s így ilyen sűrű sajnos a jelem.
Idézet: „és a kondenzátor minimális forgatására enyhül a freki, de egy kicsit tovább forgatva el is tűnik (megszűnik az oszcilláció).” Ez nem éppen gerjedésre utaló viselkedés! Inkább arra, hogy kicsi az erősítés, és egyszerűen más frekin leáll az oszcilláció... Ha nincs elkötés, és a tranzisztor típusa is megfelelő, akkor első körben egy nagyobb bétájú példányra cserélném ki. Bár, ha 10MHz körül már leáll, és 40-ig kellene működnie, akkor kicsi esélyt látok erre..., inkább elkötés, vagy rossz értékű alkatrész lehet a ludas...
Értem, most néztem az oszcillátor kört de mV-okat mérek csak nagyon apró a jel, pedig a kapcsolási rajz szerint van minden érték, megpróbálok tranzisztort cserélni hátha.
Igen akkor itt valahol az lesz a gond mert alig jópár mV a feszültség, akkor megpróbálok egy gyorsabb tranzisztort.
Hirtelen ami nagyobb frekis és a HFE-je 100 vagy a felett abból csak a KT315-öst találtam.
A HFE-je 100-tól felfele, F:250Mhz
A KT315 is olyan, mint a BC547, RF tranzisztort kell használni. BF240.
Esetleg ötlet miben lelhetek? Akkor keresek itthon.
Régebbi TV tuner kf kimenete, TV KF erősítő modul.
AM zsebrádió oszcillátor, bemeneti tranzisztor.
Akkor az AM reflexbe is kell egy BF vagy ott maradhat a BC549?
BC108C (HFE 420) , BLY88C (bár ez 700mhz de a HFE irtó kevés), BF224 (300mhz, HFE 30), BF 237 (HFE 30),BF244A (ez fet most nézem...)
Hirtelen ezeket leltem még keresgélek.
BF199? Olcso es nekem működik vele az FM vevőm 20km ről is botantennával. De az eős adókat befogja 75-92km ről is.
A BLY88 az végtranzisztor, az nem való ilyen helyre, A feladata a nem túl nagy teljesítmény erősítés.
Ha megnézed a BC, és BF tranzisztorok közti különbséget az első az, hogy a BF -eknek nincs többszázas hFE -jük. A nagy erősítés nagy frekvenciákon problémás, mert így nagy lesz a Miller kapacitás, ami erősen csökkenti a sávszélességet. Azon kívül a hangfrekvenciás tranzisztor h21 paramétere is kedvezőtlen, amit magasabb frekvenciákon kompenzálni kell. A h21 paraméter erősen frekvencia függő, és ha netán van az adatlapon ilyen paraméter, az csak hangfrekvenciás tranzisztor esetén alacsonyabb frekvenciákra adják meg. A BF240 a HKR rádióvevők bemeneti, önrezgő keverő fokozataiban használatos, a BF24, és a BF 237 a középfrekvenciás fokozatokban. Neked mindhárom típus megfelel.
Köszönöm, akkor kicserélem aztán teszek egy próbát.
A kimenő feszültségem lentebb esett (50mVpp) , de viszont a frekim stabil 2us a legalacsonyabb (500Khz), ellenben a legmagasabb 1,1Mhz körül alakul és onnét felfele megint csak zavar marad.
Lehet átépítem mert ebben a formában nem teljesen úgy működik mint gondoltam. Keresek egy életképesebb kapcsolást ami alkalmas a feladatra.
A tekercseket cserélgeted? Egy adott tekerccsel üzembiztosan 2 - 3 szoros frekvencia átfogás érhető el a Q változása miatt.
A 39 pF -ot próbáld meg változtatni.
Sikerült végre a HGA22 adó időszinkron vétele, arduino és egyszerű nem muzeális (TCA440) alkatrészek segítségével
Bővebben: HGA22Arduino
Igen tekercset is cseréltem,akkor még próbálok a 39pF-on változtatni.
Annyra nem, azt hittem egy nap alatt összedobom, 2 hét alatt sikerült es még mindig vannak nyitott kérdések
Tegnap még merőben más kapcsolást boncolgattunk itt...
A TCA440 IC vel kisebb érzékenységet tudott, azzal is próbálkoztam.
Az érdekelne az áramszolgáltató kapcsolóóráiban milyen antenna lehet? Arra gondolok hogy a nullvezeték is lehet antenna, megfelelő leválasztással, illesztéssel.
A szolgáltató vevőiben egy pici ferrit antenna van.
Végül az se javított, leszimuláltam ebben a "buta" szimulátorban az áramkört ott is hasonlókat művelt így egyenlőre azt hagyom.....
Találtam egy ultra egyszerűt , érdekes ez szépen működik szimulátorban. Már csak erre kell egy erősítő rész amivel az arduino frekimérő-t is meg tudja hajtani.
Még mindig nem jó valami, az adó teljesítménye 80dBm, 60 km-ről a free space loss (nem tudom magyarul) 50dB erre a frekvenciára, azaz ha lenne egy 500m-es hangolt antennám jó földeléssel akkor a 30dBm jelet tudnék levenni azaz 1W erősíteni sem kellene még egy izzó is világítana róla, viszont a ferrit antennában ahogy visszaszámolom kb 2uV feszültség indulálódik, azaz a ferrit antenna nyeresége -120dB ami irreális. Azt sem értem miért kell a ferrit antenna tekercsét a szélére tekerni, illetve most 0,3mm es huzallal van tekerve, mennyire lenne jobb a régi rádiókban látott litze huzallal tekerni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |