Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   960 / 1159
(#) Régi motoros válasza bbb hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Ha nem lesz más megoldás, lehet kipróbálom...
(#) Régi motoros válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Ha a BIOS -ba belépve látod a meghajtót, és be is tudod állítani BOOT eszközként, akkor talán az MBR sérült. Bár ennek ellent mond, hogy ha manuálisan választod ki akkor elindul? Mert ha igen, akkor az nem MBR hiba. Akkor pedig inkább valami BIOS BUG lesz... Más meghajtót beállítva pl DVD- ről indul?
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Nem lehet megnézni a BIOS -ban mit lehet beállítani maximum?
(#) pittti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

„...1 vagy 2GB lehet a maximum”

Ez nem az alaplapnak, hanem az alaplapra épített videókártyának a függvénye.
(egy jobb ATI, vagy Geforce esetén lehet akár 32-64-128-256 MB is!)

Vagy grafikus beállításoknál?

Én chipset szerint kerestem, de két helyen is 1GB -ot írnak...

Első gyártó hasonló alaplapja, másik gyártó hasonló alaplapja.
(#) Ge Lee válasza pittti hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Félreértesz. Ezek egyikén sincs videó kártya, az benne van a processzorban (IGP). Nem MB-okról hanem GB-okról beszélünk. És ez bios és lapkakészlet függvénye. A mostani alaplapomon ez pl. 500MB volt gyárilag (ennyit tudtam maxiumu a bios-ban beállítani), aztán kiadtak az alaplaphoz egy bios frissítést amivel már be tudtam állítani 2GB-ot is, de ettől többet nem.
Ezért kérdem, mert nagyon nem mindegy. Az olcsóbb alaplapot venném meg, nem kell a drágább, de ha nem tudok csak 1GB memóriát lecsípni az IGP-nek akkor a másikat venném meg, már ha annál lehet. A gyártónál sincs erről semmi infó, talán ha személyesen megkérdezem. De aki használ ilyen lapot, az meg tudná nézni nekem, hogy mennyit tud beállítani.
Nekem szükséges, hogy ha van 16GB rendszer memóriám, akkor ebből be tudjak állítani az IGP számára akár 4GB VRAM-ot is.
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Ezekre a lapokra nem találtam korrekt infót sehol, ott sem. Az 1GB-ot én is olvastam, de teljesen más gyártói termékre. Azért furcsa a dolog, mert láttam a youtube-on videót ahol az UHD630-cal játszott valaki, és a képernyőn ott volt monitorozva a 4GB VRAM, csak ugye fogalmam sincs milyen lapkakészlet volt alatta.

Nem vagyok mostanában annyira benne a PC témában, de ahogy nézegettem, arra se mernék mérget venni, hogy konkrétan alaplap vagy chipset függő lenne.
Elképzelhető, hogy CPU, driver vagy telepített memória nagyságától függő.
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Mire kell neked 4GB vram, amire igpu elég?

Hát ez az, kit kérdezzek meg? A vegyesboltban a kiscsajt hiába kérdem, de a PC webshopokkal sincsenek jó tapasztalataim, ezért kerestem valakit aki használja. Sok helyen írják hogy OS függő ami marhaság, mert ha a bios nem engedi akkor állítgathatok én a windowsban akármit. Az alaplapot meg nem 1 évre venném hanem mondjuk 8-10 évre, szóval nagyon nem mindegy.
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Rosszul fordították. Nem "OS függő" hanem az OS állítja be. Nincs értelme kézzel beállítgatni bármit, ezért nem is lehet. Itt nincs szűk cső mint dvga használatnál, bármekkora ram használható igp célra, amennyi ramot csak tettél a gépbe.

Talán a gyártót, nem sokból tart elküldeni egy e-mailt, hátha okosabb, mint mi...

Egyébként már kérdezni akartam én is, ha 4GB video memória kell, akkor nem biztos, hogy integrált VGA -s prociban kéne gondolkoznod szerintem. Egy külön VGA kártyával lehet jobban járnál.
Persze drágább, de ha játszani akarsz...

Én is épp most újítottam be pár hardverkomponenst
-Asrock B450 steel legend
-Ryzen 7 3700X
-16GB Gskill RAM

De eszembe nem jutott volna, hogy integrált VGA -s procit vegyek. Szerintem az csak amolyan kényszermegoldás. Jó, mondjuk én most könnyen beszélek, mert a régi VGA átmentésre került ebbe a gépbe, AMD Radeon R7 260X és csak 1GB memóriával. Nekem elég.

Mondjuk nem is a game -re vagyok ráállva egyfolytában.

Sőt, én igazából még a régi gépemmel is el voltam, csak az cseszte már a csőröm,
hogy azon nem tudtam NVMe csatlakozós SSD -mről BOOT -olni.
Az meg csak adattárolásra ugye elég égő, arra ott a sima SATA -s SSD...
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2021

Hát ezért. Ez a sorozat az egyik kedvencem volt mindig is, és mostanra elegem lett az AMD összevissza inkompatibilitásából. A videón a semmire sem való UHD630 IGP-n megy a játék! Nekem az RX550-es VGA-n el sem indult, annyit sem mondott hogy kisnyúl. Hát ezért. Mivel 2db gépet rakok össze, azaz mindkettőt cserélem, de ugye nem mindegy mire. Az egyikben marad az IGP mert abba nem kell erős VGA, a másikban meg majd csak akkor lesz VGA ha a mostani horror szintről visszaesnek a VGA árak. De addig legalább meg tudom nézni mert azon elindul, nem úgy mint az AMD f.s kártyáin.
Nagyon sokat vakaróztam a dolgon, úgy tűnt hogy az AMD mellett maradok, aztán rájöttem hogy hiába sokkal jobb az AMD IGP-je ha ugyanúgy csak fekete képernyő lesz rajta néhány játéknál, akkor legyen gyengébb és majd veszek hozzá VGA kártyát, az így is úgyis kell.
Na és ilyenkor nem mindegy, hogy el tudok indítani valamit mert van bőven VRAM-om, vagy nem, mert nem tudok beállítani 1GB-nál többet. Az 5800K procimmal ugyanígy voltam, ment volna a játék, de nem ment, mert nem volt csak 500MB VRAM, aztán amikor már lett 2BG a bios frissítése után akkor már ment a játék is.
Na meg az sem utolsó szempont, hogy most megkapok egy 9700-as procit újan (nem boltból) majdnem feleannyiért mint egy 3700X és játékban még ugyanazt tudja, hiába a Ryzen 16 szála.
Az RX550-et meg feltettem hirdetésbe, félve hogy a kutyának sem kell, aztán 2 óra alatt már 5 jelentkező volt rá, azonnal meg is vették. Többért mint amennyiért 4 évvel ezelőtt újan vettem.
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Rosszul tudod, nekem IGP-s gépeim vannak most is (A10 5800 és A4 5300). Én állítom be kézzel a bios-ban hogy maximálisan mennyit vehet le az IGP a RAM-ból. Ha csak 128MB-ot állítok be akkor ha megfeszül sincs neki több, ha meg 2BG-ot állítok be akkor annyi. Ettől többet meg nem tudok, ezek már 10 éves konfigok amik most vannak.
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2021 1 /

Igen, 10-15 éve valóban voltak alaplapra integrált videokártyás (irodai) gépek amelyeknél fizikailag leválasztódott a kiválasztott vram érték. De azóta változott a világ és manapgág már nem az alaplapon hanem a prociban van az igp. Amit (uefi)biosban beállítasz az csak a kezdeti méret DOS/XP rendszerekhez..
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Idézet:
„Nekem szükséges, hogy ha van 16GB rendszer memóriám, akkor ebből be tudjak állítani az IGP számára akár 4GB VRAM-ot is.”

Miért?
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Jajjj... És én még itt kérdeztem... Nézz már utána hogy mi az az A10 5800k! Nem, nincs VGA integrálva az alaplapra! IGP van, ami benne van a prociban! És a bios-ban állítom be, hogy mennyit kezelhessem maximum a RAM-ból! Ha IGP nélküli procit teszek bele akkor nincs VGA-m!
Netán mutassam is meg??? Mutatom a bios-t. Jelenleg 2GB-ot állítottam be, ez a max, többet nem lehet akkor sem ha auto van kiválasztva. Na erre a részére vagyok kíváncsi azon alaplapoknak is. Mindegy is írtam a gyártónak...
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Csak.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

De most komolyan, miért kell a szükségesnél tízszer több memóriát beállítani az IGP-hez?
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Ugye milyen roppant bonyolult és egyben nehéz is a dolog megértése? Pedig mindössze ennyi tudásra van hozzá szükség: 1<4. Aztaaaa. Ha egyszer egy alkalmazás a futása közben használ mondjuk 2,6GB VRAM-ot, de az IGP-nek csak 1GB áll a rendelkezésére, akkor ugye nem nehéz belátni, hogy az az alkalmazás nem fog futni. Azt meg én nem tudom elképzelni (és nem is akarom) hogy neked mit jelent a szükséges, meg annak a tízszerese.
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Az RX550-en ha 4GB-os kártyád volt, akkor futnia kell, de ha 2GB akkor is.
Tessék, az általad linkelt csatorna vagy 8 videója az RX550 tudásáról. Nem egy erőgép, de lényegesen jobb, mint az uhd graphics, és igenis fut rajta, csak nem találtad meg a szoftveres okát.
Bővebben: Link
Passmark G3D:
UDH630 1351 pont
RX550 2734 pont

Amúgy meg nem drága a videókártya, ha tudod hogy mit és hol veszel.
(#) Régi motoros válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

Bármekkorát biztos, hogy nem. Ha van 16GB rendszer memória, nem állíthatod be mindet a GPU -nak, mi maradna akkor a CPU -nak? Nem hinném, hogy bármenyík konfig is enged 50% -nál többet egyáltalán, nincs is értelme...
(#) afp válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2021 /

IGP-nél a VGA driver határozza meg, hogy mennyi memóriát lehet maximum használni.
A BIOS-ban beállított érték a driver betöltésekor lefoglalandó értéket határozza meg.
Például beállítasz 2MB-ot, akkor 2MB-ot foglal le a driver a VGA számára a rendszermemóriából, majd megnézi, hogy a felbontás és színmélység alapján mennyi kell még neki és azt látod, hogy 268MB-ot foglal a VGA. Elindítasz egy játékot, aminek kell 1.2GB VRAM, akkor dinamikusan annyit foglal le, ha kilépsz a játékból, akkor felszabadítja (majd valamikor) a játék alatt lefoglaltakat és visszaáll 400MB környékére.

Ha BIOS-ban 2GB-ot állítasz be, akkor rögtön a driver betöltéskor lefoglal 2GB-ot és ezt foglalva is tartja akkor is, ha csak a képernyővédő megy.

Ebből az egészből két esetben lehet gondod:
1 - ha a VGA driverben limitet határoznak meg, akkor annál többet nem fog tudni lefoglalni, de hogy ez mennyi, azt kérdezd Inteltől / AMD-től.
2 - a normál programok, folyamatok felemésztették a memória nagy részét és a szükséges VRAM egy része virtuális memória lesz.

Amúgy én is kiváncsi vagyok, hogy milyen programot futtatnál, ami sok VRAM-ot igényel, de az IGP is elég neki, mert az egy dolog, hogy az IGP számítási teljesítménye egy középkategóriás diszkrét VGA-hoz képest alacsony, de jelentős hőt is termel, ami CPU-rész számítási teljesítményét erősen visszaveti.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2021 /

Ahha, és mi fut egy intel IGP-n, aminek 512MB nem több mint elég?
(#) Epu2 válasza deebo hozzászólására (») Nov 21, 2021 /

Ez sok mindentől függ. W10 alatt a metró 3-as is ment, még élvezhetően. Erre M$ frissített és meghalt az egész.
(#) marone hozzászólása Nov 21, 2021 /

Sziasztok !
Lenne egy kérdésem: Kaptam egy régebbi gépet, ki akartam próbálni, de bekapcsoláskor nem indul el a bootolás.
Amúgy billentyűzet nincsen csatlakoztatva. (csak USB-s csatlakozója van, olyan billentyűzetem meg nincsen)
Lehet hogy ez a probléma ?
(#) antikzsolt válasza marone hozzászólására (») Nov 21, 2021 /

Hát ha dell akkor igen mert az ellenőrzi a meglétét. Milyen lap meddig jutott csipogás volt? Kép van?

(#) Régi motoros válasza marone hozzászólására (») Nov 21, 2021 /

Ventilátor a procin ÉS a tápban forog? Meg vannak a feszültségek?

Igen, elindul, ha nyomom a bekapcs. gombot akkor néhány másodperc múlva leáll, ahogy kell.
A bios menü nem jön be, meg képet sem ad.
Következő: »»   960 / 1159
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem